Home Πολιτικά - Φωκίδα Διγλωσσία στη ΝΔ για το ΤΕΙ
Πολιτικά - Φωκίδα - 10 Αυγούστου, 2018

Διγλωσσία στη ΝΔ για το ΤΕΙ

   Από την έντυπη έκδοση της ΩτΦ

Δεν είναι στις προθέσεις μου να διασπείρω τις ευθύνες. Σίγουρα την κορυφαία ευθύνη για την παραμονή ή την κατάργηση του τμήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Φωκίδα την έχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο τοπικός βουλευτής κ Κωστοπαναγιώτου. Αυτοί θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις και αυτούς, πρωτίστως,  θα κρίνει ο λαός της Φωκίδας στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές και αν διεξαχθούν

 

Ωστόσο,  θεωρώ ότι ο λαός της Φωκίδας θα κρίνει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους εκπροσώπους του στο εθνικό ψηφοδέλτιο.

Για τη γενικότερη στάση τους ως κυβέρνηση κρίθηκαν και απορρίφθηκαν το 2015 εις διπλούν. Τώρα θα κριθούν για την αντιπολιτευτική τους τακτική.

Το γράφω έχοντας στο μυαλό μου την εντελώς αντιφατική στάση που παρατηρώ μεταξύ της κεντρικής γραμμής της ΝΔ, της ΝΟΔΕ Φωκίδας από τη μια μεριά και των τ.βουλευτών κκ Μανδρέκα και Μπούγα από την άλλη.

Και εξηγούμαι.

Οι δύο τέως βουλευτές από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα κατάργησης του ΤΕΙ  σήκωσαν πολύ ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης και  της κριτικής. Με άρθρα τους στην εφημερίδα αλλά και με δημόσιες δηλώσεις τους στις διάφορες συγκεντρώσεις κατέστησαν σαφέστατο ότι επουδενί δεν θα ανεχθούν την κατάργηση του τμήματος, το οποίο θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ.

Ωστόσο, και εδώ είναι το περίεργο, η ΝΟΔΕ Φωκίδας αλλά και η αρμόδια για θέματα Παιδείας του κόμματος κ Νίκη Κεραμέως αρνούνται πεισματικά να πάρουν σαφή θέση. Όπως σαφή θέση δεν παίρνουν ούτε για το Δελφικό Πανεπιστήμιο και απεδείχθη από την τοποθέτηση του βουλευτή κ. Ανδριανού κατά την επίσημη παρουσίαση της ΠΕΔ. Εξάλλου, επίσημα η ΝΔ έχει διαχωρίσει τη θέση της στο κομμάτι αυτό και από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη, ενώ αξιοπρόσεκτο είναι ότι οι εν ενεργεία βουλευτές της Στερεάς Ελλάδας της ΝΔ  δεν στηρίζουν την πρόταση της ΠΕΔ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΟΔΕ στις αρχές Ιουλίου για το θέμα  του ΤΕΙ  , ενώ έκανε ολομέτωπη επίθεση στο βουλευτή και στα συγκυβερνώντα  κόμματα για το γενικότερο πλαίσιο του νόμου που αλλάζει το χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης  και επιπλέον περιέγραφε τις αρνητικές συνέπειες  για τη Φωκίδα και την Άμφισσα τυχόν οριστική κατάργηση του τμήματος όταν έφτανε στο δια ταύτα, στο τι δηλαδή  προτείνει το κόμμα, έκπληκτοι ανακαλύψαμε ότι …απλά δεν δεσμεύεται για τίποτε περιγράφοντας απλά τις διαφορές μεταξύ ΤΕΙ και ΙΕΚ-ΚΕΚ.

Επιπλέον, η κα Κεραμέως, παρά τα συνεχή τηλεφωνήματα που της κάναμε ως εφημερίδα στο γραφείο της δεν καταδέχτηκε ποτέ να μας απαντήσει και να δεσμευτεί, ίσως επειδή και η κεντρική γραμμή της ΝΔ κινείται παράλληλα με αυτήν της κυβέρνησης που είναι η κατάργηση αρκετών ΤΕΙ στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων. Εξάλλου συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαμε το 2012 όταν το σχέδιο ΑΘΗΝΑ εξαφάνιζε το τμήμα της Άμφισσας. Ίσως βεβαίως και επειδή η ΝΔ θεωρεί σίγουρη την έδρα της Φωκίδας στις επόμενες εκλογές να κινείται στη λογική  “να μας κάνει τη δουλειά μας ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην αναγκαστούμε να την κάνουμε εμείς”.

 

Όμως η παραπάνω δεν είναι η μόνη αντίφαση της ΝΔ. Είναι και αυτή μεταξύ ΝΟΔΕ και Επιμελητηρίου. Και για όποιον βιαστεί να πει ότι το Επιμελητήριο είναι θεσμός των επαγγελματιών και δεν έχει την ίδια πολιτική βαρύτητα με ένα κόμμα θα πρέπει να τους πω- και ας με συγχωρέσουν- ότι τις δύο ανακοινώσεις υπογράφει ο κ Νίκος Κουλός. Αυτή,  της ΝΟΔΕ ως Γραμματέας μαζί με τον πρόεδρο κ Τζήμα και αυτή του Επιμελητηρίου μόνος του ως  Ά Αντιπρόεδρος.

Και ενώ ως ΝΟΔΕ δεν παίρνει σαφή θέση, ως Επιμελητήριο η θέση του υπερ της παραμονής του τμήματος είναι σαφέστατη.

Και έρχεται το ερώτημα. Ποιόν να πιστέψουμε; Το στέλεχος της ΝΟΔΕ κ Κουλό που δεν δεσμεύεται ή το στέλεχος του Επιμελητηρίου που δεν διανοείται απομάκρυνση του τμήματος

Αναδεικνύω την παραπάνω αντίφαση όχι γιατί θέλω να ασκήσω κριτική στον κ Κουλό. Εξάλλου δεν είναι αυτός το πρώτο βιολί ούτε στη ΝΟΔΕ, ούτε στο Επιμελητήριο.

Το αναδεικνύω επιδιώκοντας από τη μια να ενημερώσω τους συμπολίτες μου για τις αντιφάσεις της ΝΔ και αφετέρου για να πιέσω το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιτέλους, να συνταχθεί επίσημα με το παλλαϊκό τοπικό αίτημα. Θα το κάνει; Το ελπίζω.

Αν δεν το κάνει θα έχει το ανάθεμα στη συνείδηση του κόσμου για τη διγλωσσία του και την άρνηση να συνταχθεί ψυχή τε και σώματι με τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας

 

ΥΓ. Στη διπλανή σελίδα  παραθέτουμε αυτούσιες τις ανακοινώσεις της ΝΟΔΕ και του Επιμελητηρίου για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

 

Η επιστολή του Επιμελητηρίου στον κ Βουλευτή

 

Αξιότιμε κύριε Βουλευτά,

Τις τελευταίες ημέρες δημοσιοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το σχέδιο Νόμου που αφορά στις επικείμενες αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με το οποίο το Τ.Ε.Ι. της Άμφισσας θα μετατραπεί σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Δελφών, με διετή Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σεμιναριακού τύπου.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία και ιδιαιτέρως τους επαγγελματίες της πόλη μας, καθώς το Τ.Ε.Ι. της Άμφισσας το οποίο λειτουργεί περί τα είκοσι χρόνια στην πόλη μας, παρόλο τα σημαντικά προβλήματα  που αντιμετώπιζε όλα αυτά τα χρόνια, από την έλλειψη κτηριακών υποδομών και προσωπικού, συνέχισε απρόσκοπτα την λειτουργία του μέχρι σήμερα.

Κύριε Βουλευτά,

Θεωρούμε ότι, το υπερσύγχρονο συγκρότημα, το οποίο στοίχισε χιλιάδες ευρώ και παραδόθηκε στην Άμφισσα πριν από λίγο καιρό, οφείλει να λειτουργήσει άρτια, ανοίγοντας τις πύλες του σε νέους, οι οποίοι σύντομα θα βγουν στην αγορά εργασίας έχοντας αποκτήσει την απαραίτητη εκπαίδευση.

 Έχοντας πλήρη επίγνωση των κρίσιμων συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα μας, θεωρούμε ότι, η κρίση που βιώνει ο τόπος μας δεν επιτρέπεται να οδηγήσει σε αφανισμό την μοναδική αναπτυξιακή προοπτικής της, που συνδέεται άμεσα με τη γνώση και την εκπαίδευση. Αποτελεί πια γενικευμένη διαπίστωση ότι στη νέα εποχή που προσδοκούμε  να μεταβούμε, ως κοινωνία και ως τόπος, αυτό θα γίνει με «όχημα» τη γνώση. Την επιστημονική γνώση.

Ως Επιμελητήριο Φωκίδας τασσόμαστε υπέρ της πρότασης που έχουν καταθέσει οι φορείς της Στερεάς Ελλάδας, δηλαδή η Στερεά Ελλάδα να έχει το δικό της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και η Φωκίδα το δικό της τμήμα ή τμήματα στον Δήμο Δελφών.

Κύριε βουλευτά,

Εκπροσωπώντας την συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του τόπου μας, θεωρούμε ότι, η πρόθεση της Κυβέρνησης να διακόψει την λειτουργία του μοναδικού Τριτοβάθμιου Ιδρύματος στην περιοχή μας, θα έχει ως αποτέλεσμα, να οδηγήσει την ήδη παραγκωνισμένη περιοχή σε περαιτέρω υποβάθμιση. Σας ζητούμε να συνδράμετε με όλες σας τις δυνάμεις που διαθέτετε ως Βουλευτής Φωκίδας και να αποτρέψετε αυτή την άσχημη εξέλιξη για την Άμφισσα και γενικότερα για την Φωκίδα.

 

Με εκτίμηση,

 

Κουλός Γεωργ. Νικόλαος

Ά Αντιπρόεδρος Επι/ρίου Φωκίδας

 

 

Η  ανακοίνωση της  ΝΟΔΕ 

 

   Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου  συγκροτήθηκε δεκαμελής «Επιτροπή για τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας».

 Το κείμενο «Η Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» αποτελεί σύνθεση των απόψεων της επιτροπής, δημοσιεύθηκε εχθές και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στις Συγκλήτους των τριών ιδρυμάτων. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης θα ετοιμαστεί το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με τον νέο χάρτη των Τμημάτων, των Σχολών και των Ερευνητικών Δομών το ΤΕΙ της Άμφισσας οδηγείται σε κατάργηση με ολέθριες επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία της Άμφισσας και της Φωκίδας γενικότερα.

Για τη Νέα Δημοκρατία, η ενίσχυση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας συνιστά  κεντρικό πυλώνα του κυβερνητικού της προγράμματος για την Παιδεία. Η ενίσχυση και η αναμόρφωση της ανώτατης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες αποτελεί πρόταγμα, ώστε να καταστεί συνειδητή επιλογή, και όχι λύση ανάγκης για τους νέους. Για εμάς, η σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία, η καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και η αναστροφή του εκθετικά αυξανόμενου brain drain, αποτελούν εθνικούς στόχους, και θεωρούμε ότι η ενίσχυση της ανώτατης εκπαίδευσης είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέσο για την επίτευξή τους. Δυστυχώς, όμως το υπουργείο παιδείας διαχειρίζεται ένα ακόμη τόσο σοβαρό θέμα με προχειρότητα. Το υπό συζήτηση κείμενο βρίθει σημείων που κινούνται στην εντελώς λάθος κατεύθυνση από αυτήν που εμείς οραματιζόμαστε για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Η υποβάθμιση του ΤΕΙ σε ΙΕΚ ή ΚΕΚ δηλαδή σε διετούς φοίτησης σχολές σε εξειδικευμένα επαγγέλματα, δεν έχουν καμία σχέση με τα ΤΕΙ που είναι σχολές τετραετούς φοίτησης, με μεταπτυχιακά, σύγχρονα προγράμματα σπουδών που προάγουν τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, και διδακτικό προσωπικό που εκλέγεται με τα ίδια κριτήρια με αυτά των πανεπιστημίων. Έτσι η Άμφισσα θα είναι η μοναδική πόλη της Στερεάς Ελλάδας που θα μείνει χωρίς τμήμα. Αντίθετα μια εξίσου μικρή επαρχιακή πόλη (Καρπενήσι) μονοεδρικού Νομού (Ευρυτανίας)  κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει το τμήμα αλλά και να το αναβαθμίσει ενοποιώντας το με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Ωστόσο, η Φωκίδα δεν έχει βουλευτή που θα προτάξει το συμφέρον της εκλογικής του περιφέρειας παρά την υποχρέωση του να λογοδοτεί στον κόσμο που τον εξέλεξε. Ας αφήσει, λοιπόν, τις φιέστες και τα πανηγύρια χορεύοντας αγκαζέ με τη Φωκίδα τον χορό του Ζαλόγγου και ας εργαστεί επιτέλους για την επίλυση των προβλημάτων της.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΝΟΔΕ Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΟΔΕ

ΤΖΗΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                    ΚΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                                                                                                      

 

Σαφείς δεσμεύσεις

 

Ακριβώς επειδή παρατηρείται αυτή η διγλωσσία οφείλουν να δεσμευτούν ρητά και κατηγορηματικά ενώπιον του λαού της Φωκίδας, όλοι οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετέχουν στο εθνικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ, ότι θα ρισκάρουν ακόμη και την έδρα τους, αν έχουν εκλεγεί, για την διατήρηση ή την επαναφορά τμήματος στη Φωκίδα, αν εν τω μεταξύ το υφιστάμενο έχει καταργηθεί.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…