Home Εικόνες Αρχικής Διαμαρτύρεται ο εμπορικός κόσμος της Φωκίδας για την ευνοϊκή αντιμετώπιση των super market:  «Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός!»

Διαμαρτύρεται ο εμπορικός κόσμος της Φωκίδας για την ευνοϊκή αντιμετώπιση των super market:  «Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός!»

Διαμαρτύρεται ο εμπορικός κόσμος της Φωκίδας για την ευνοϊκή αντιμετώπιση των super market

«Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός!»

-Επιστολή στο Βουλευτή και το Επιμελητήριο έστειλε ο Σύλλογος Εμπορικών Καταστημάτων Άμφισσας για τις Υπεραγορές που δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο.

-«Δεν θα υποκαταστήσουμε εμείς την Αστυνομία να ζητάμε πιστοποιητικά από τους πελάτες, οι οποίοι θα φεύγουν τρέχοντας, ενώ στα super market θα ψωνίζουν ανενόχλητοι», τονίζει ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Ιτέας κ. Γιάννης Χλεμπογιάννης.

 

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος που καλείται να πληρώσει για άλλη μια φορά το μάρμαρο, αν και το λιανεμπόριο, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, έχει τη μικρότερη μεταδοτικότητα.

 

Το μέτρο

 

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη οι εργαζόμενοι που είναι ανεμβολίαστοι πλέον υποχρεώνονται σε δυο εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα, ενώ για την παρουσία μη εμβολιασμένων σε καταστήματα εστίασης, λιανεμπορίου, εμπορικά κέντρα, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες απαιτείται επίσης μοριακό τεστ ή rapid test. Μοναδικές εξαιρέσεις τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι χώροι τέλεσης θρησκευτικής λατρείας.

 

Με «μεγεθυντικό» ο έλεγχος

 

Οι έμποροι της Φωκίδας, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι αυτοαπασχολούμενοι βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να κάνουν «πόρτα» στα μαγαζιά τους και να ελέγχουν την είσοδο των πελατών τους σε αυτά. Κοινώς ο καταστηματάρχης οφείλει να ελέγχει αν ο πελάτης έχει πιστοοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Αν δεν είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά πρέπει να ελεγχθεί το τέστ μοριακό ή rapid test  και δεν φτάνει μόνο αυτό, αλλά ο καταστηματάρχης πρέπει να ελέγξει την ταυτότητα του πελάτη για να διαπιστώσει ταυτοπροσωπία!

 

Είναι αγανακτισμένοι

 

Ο εμπορικός κόσμος είναι στα «κάγκελα», καθώς αντιλαμβάνονται τα μέλη του ότι θα βρεθούν από αύριο σε αθέμιτο ανταγωνισμό με τα super market, τα οποία πουλάνε ρούχα, εσώρουχα, παντόφλες, παπούτσια, κλινοσκπεπάσματα, πιάτα και όσα είδη αφορούν το εμπόριο, χωρίς οι δικοί τους πελάτες να είναι αναγκασμένοι σε κανενός είδους έλεγχο. Αυτό και μόνο δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Ιτέας κ. Γιάννης Χλεμπογιάννης εξηγεί πόσο δύσκολη είναι η νέα πραγματικότητα και άδικη συνάμα! «Έχουμε ήδη εκφράσει εγγράφως στην ΕΣΕΕ τις απόψεις μας, στο οποίο εξηγούμε ότι δε μπορούμε να υποκαταστήσουμε την Αστυνομία. Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη ομολογήσει πως η διασπορά από το λιανεμπόριο είναι ελάχιστη. Όλο το προηγούενο διάστημα λειτουργήσαμε υποδειγματικά. Εντούτοις μείναμε κλειστοί ή σχεδόν κλειστοί σχεδόν ένα έτος. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι εύκολο να ζητήσω εγώ να ελέγξω τον πελάτη, γιατί δε θα καθίσει να ελεγχθεί. Θα αποχωρήσει και θα πάει να ψωνίσει στο super market. Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός και απορούμε γιατί αυτή η διάκριση. Από αύριο που θα εφαρμοστεί θα το δείτε ότι η κίνηση θα μειωθεί δραματικά και απότομα στα εμπορικά καταστήματα. Ο εμπορικός κόσμος είναι αγανακτισμένος», κατέληξε ο κ. Χλεμπογιάννης.

 

Η επιστολή του Συλλόγου Εμπορικών Καταστημάτων Άμφισσας

 

Ο Σύλλογος Εμπορικών Καταστημάτων Άμφισσας απέστειλε επιστολή στο Βουλευτή και το Επιμελητήριο, εξηγώντας τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται για άλλη μια φορά τα εμπορικά καταστήματα. Αναλυτικά σημειώνει τα κάτωθι:

 

Προς:

1.ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΩΚΙΔΑΣ

2.ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΩΚΙΔΑΣ κυρ.ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΑ

 

Μετά την έξαρση της Πανδημίας  η κυβέρνηση, ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων και την νέα προτροπή για εμβολιασμό, πράγμα που κατά βάση μας βρίσκει σύμφωνους. Υπάρχουν όμως σημεία που μας βρίσκουν αντιθέτους και ζητούμε να επανεξεταστούν.

Η ελεύθερη πρόσβαση των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας  στις  Υπεραγορές (Super Market) πρέπει να επανεξεταστεί διότι δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Είδη που πωλούν επηρεάζουν όλα τα υπόλοιπα καταστήματα  του Λιανεμπορίου (Ηλεκτρικά, Ρουχισμό, εσώρουχα, προϊόντα βιβλιοπωλείων, προϊόντα δώρων και σπιτιού κ.λ.π). Θα πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος διάθεσης των ειδών  πρώτης ανάγκης στους ανεμβολιαστους  συμπολίτες μας που δεν διαθέτουν Rapid Test ( π.χ. παράδοση της παραγγελίας τους στην είσοδο του καταστήματος ) αλλιώς  να προμηθεύονται τα προϊόντα  από καταστήματα αμιγώς ειδών διατροφής.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά από ενάμιση χρόνο υπολειτουργίας των καταστημάτων μας σε συνδυασμό με τα τωρινά προβλήματα της αύξησης του κόστους ενεργείας, δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, ανατιμήσεις προϊόντων (που προσπαθούμε να απορροφήσουμε ώστε να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής) θεωρούμε ότι εξαντλούνται οι αντοχές επιβίωσης πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ζητούμε να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα πληγούν περαιτέρω μετά τα  νέα μέτρα που εξαγγελθήκαν για τον περιορισμό της Πανδημίας.

 

Δε θέλουν να κάνουν τον αστυνόμο

 

Αντιδράσεις προκάλεσε από τη στιγμή που ανακοινώθηκε στον εμπορικό κόσμο η επιβολή μέτρων στους ανεμβολίαστους, καθώς θεωρούν πως θα προκαλέσουν νέες απώλειες  στα έσοδα του λιανεμπορίου.

Από την πρώτη στιγμή εκπρόσωποι των εμπορικών συλλόγων της χώρας τόνισαν πως είναι ασύμμετρο το βάρος στις πλάτες του λιανεμπορίου από τα νέα μέτρα. Σημειώνουν μάλιστα πως το λιανεμπόριο από την αρχή της πανδημίας έχει αντιμετωπίσει με εξαιρετική σοβαρότητα τόσο τις οικονομικές όσο και τις υγειονομικές προκλήσεις, τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τονίζουν δε πως το λιανεμπόριο ουδέποτε αποτέλεσε εστία μετάδοσης του covid-19 και κανείς στο παρελθόν δεν αμφισβήτησε το ασφαλές περιβάλλον εντός των καταστημάτων. Επισημαίνουν ότι η απαίτηση να ελέγχονται από τους εργαζόμενους στα καταστήματα οι καταναλωτές είναι ανέφικτη και προβλέπουν πως το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον, σε μία περίοδο που επανέρχεται σταδιακά η αισιοδοξία στην αγορά.

 

Η αντίδραση της ΕΣΕΕ

 

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας σε ανακοίνωσή του  αναφέρει  πως το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε «αχαρτογράφητα νερά και μάλιστα ενόψει της εορταστικής περιόδου».

Ο κ. Καρανίκας εξήγησε από την πρώτη στιγμή ότι για περισσότερο από ενάμιση χρόνο ο εμπορικός κόσμος καταβάλλει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπέμεινε επί μακρόν τα επώδυνα lockdown με τον μηδενικό τζίρο, προσδοκώντας την επιστροφή στην «κανονικότητα», που συνεχώς αναβάλλεται. Αυτονοήτως, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ασφάλειας των καταναλωτών παραμένει και σήμερα η πρώτη προτεραιότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι προφανές όμως πως τα νέα περιοριστικά μέτρα στην προσέλευση του αγοραστικού κοινού θα προκαλέσουν νέες απώλειες στα έσοδα όλων ανεξαιρέτως των εμπορικών ΜμΕ. Η υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο στο κατάστημα συνιστά ανασταλτικό παράγοντα που οπωσδήποτε θα μειώσει την αγοραστική κίνηση και μάλιστα σε μία περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων και οι εργαζόμενοι σε αυτά μετατρέπονται σε ελεγκτές των πιστοποιητικών και των rapid test, καθήκον στο οποίο, ακόμη και αν οι ίδιοι καταφέρουν να ανταπεξέλθουν, είναι σίγουρο πως θα αλλοιώσει την αγοραστική εμπειρία για τους πολίτες, μειώνοντας τις επισκέψεις τους στην αγορά. Στον αντίποδα, η χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό προσέλευση όλων εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών στα σουπερμάρκετ και τις λαικές αγορές δημιουργεί ευθέως ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των εμπορικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα προκαλεί εύλογα ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητα στην ανάσχεση της πανδημίας που θα έχει το επιλεγμένο από την κυβέρνηση μείγμα μέτρων. Με αυτά τα δεδομένα, το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε «αχαρτογράφητα νερά» και μάλιστα ενόψει της εορταστικής περιόδου, την οποία ανέμενε με προσδοκίες ανάκαμψης του τζίρου και της ψυχολογίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνειδητά ο δήμος Δελφών «κρεμάει» τα έργα

Δεν έχει τέλος η κακοποιητική συμπεριφορά του δήμου Δελφών απέναντι σε έργα που έχουν σχεδ…