Home Εικόνες Αρχικής Δημογραφικό Φωκίδας: Μόνη διέξοδος η διεκδίκηση ριζοσπαστικών λύσεων
Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 11 Απριλίου, 2023

Δημογραφικό Φωκίδας: Μόνη διέξοδος η διεκδίκηση ριζοσπαστικών λύσεων

Γράφει η Μαίρη Ζ. Ανδρεοπούλου Υποψήφια Βουλευτής Ν. Φωκίδας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ.

Η κατάσταση στην χώρα μας, σχετικά με το δημογραφικό, είναι -χωρίς υπερβολή- τραγική.
Η Ελλάδα γερνά ταχύτατα και συρρικνώνεται πληθυσμιακά. Ακόμα πιο τραγικά είναι τα πράγματα στην ελληνική επαρχία και ιδίως σε απομονωμένες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, όπως είναι η δική μας.
Φυσικά λύσεις πού θα μειώσουν το εύρος του προβλήματος υπάρχουν. Αυτές όμως κοστίζουν και χτυπάνε και κατεστημένες αντιλήψεις. Μέχρι στιγμής δυστυχώς έχει φανεί ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη οργάνωση και το πολιτικό βάρος σε περιοχές φτωχές και ερημωμένες, όπως η Φωκίδα, για να διεκδικήσουν τέτοιες ριζοσπαστικές λύσεις.
Ουσιαστικά απαιτείται ένα πλέγμα κινήτρων με κυριότερο το ειδικό φορολογικό καθεστώς, με κίνητρα για επιχειρήσεις και για ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και ειδική πρόνοια για κομβικές εξυπηρετήσεις του πληθυσμού, όπως σχολεία, νοσοκομεία, παιδικοί σταθμοί κ.λπ.
Κανείς όμως μέχρι σήμερα δεν διακρίνει την «βαθιά επαρχία» από την υπόλοιπη Ελλάδα. Η κεντρική πολιτική σκηνή παριστάνει ότι δεν βλέπει το αυτονόητο, ότι δηλαδή ολόκληρα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας και ιδίως της ηπειρωτικής Ελλάδας σε μερικές δεκαετίες θα έχουν ερημώσει πλήρως.
Κι επειδή στην Φωκίδα έχουμε «την τιμή» να είμαστε ένα από τα πιο ακραία παραδείγματα αυτής της εφιαλτικής πληθυσμιακής τάσης, εμείς πρώτοι πρέπει να υψώσουμε την φωνή μας και να διεκδικήσουμε.
Προ ετών στο Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών, η παράταξη στην οποία συμμετέχω πρότεινε να γίνει μια αναλογιστική – στατιστική μελέτη, η οποία θα αποδείξει αυτό που όλοι βλέπουμε: Ότι δηλαδή ο νομός Φωκίδας, τις τελευταίες 4 δεκαετίες, όντας η χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αποκλίνει πολύ από την υπόλοιπη χώρα σε όλους τους βασικούς δείκτες, όπως πληθυσμός, γήρανση, ΑΕΠ, κοινωνικοί δείκτες κ.λπ.
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο για να αποδείξουμε το δίκιο μας.
Ως άνθρωποι που ζητούμε να εκπροσωπήσουμε τους συμπολίτες μας, οφείλουμε πρώτα να αναδείξουμε το πρόβλημα από την παραπάνω σκοπιά, έπειτα να προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα και τέλος να διεκδικήσουμε την εφαρμογή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…