Home Δήμος Δελφών Δηλώνει αισιόδοξος για την Άμφισσα
Δήμος Δελφών - 3 Μαρτίου, 2021

Δηλώνει αισιόδοξος για την Άμφισσα

Όταν  από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοίνωνε  στις 25 Ιουνίου 2019 ότι με βάση την απόφαση ΑΠ4121/1344/Α3/25.06.2019 εγκρίθηκε στην 37η θέση η πρόταση του Δήμου Δελφών και του Επιμελητηρίου Φωκίδας για δημιουργία Open Mall (Ανοικτό  Κέντρο Εμπορίου) κανείς δεν πίστευε ότι 20 μήνες μετά το πρόγραμμα θα προχωρούσε με βήμα χελώνας επειδή υπάρχει σημαντική καθυστέρηση  σε κεντρικό επίπεδο.

 

Μάλιστα, το γενικότερο ζήτημα απασχόλησε πρόσφατα τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Τσακίρη ο οποίος πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή  του προέδρου της ΚΕΔΕ   Δημήτρη Παπαστεργίου  , του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΑ  Γιώργου Ζερβού και του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.), Γιώργου Καρανίκα.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης  εξετάστηκαν οι αιτίες της καθυστέρησης υλοποίησης του προγράμματος   ,  συζητήθηκαν πιθανές άμεσες ενέργειες διευκόλυνσης και επιτάχυνσης  και συμφώνησαν να υπάρχει πιο τακτική συνεργασία μεταξύ τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται.

 

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο  υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Τσακίρης φάνηκε πιο αισιόδοξος για την πορεία του προγράμματος και δήλωσε : «Τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου είναι ένα σημαντικό βήμα στην μετεξέλιξη του εμπορίου ειδικά στην μετα-covid εποχή και τις προκλήσεις που φέρνει σε ότι αφορά το επιχειρηματικό μοντέλου του εμπορίου. Η Δράση στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και εκτός από την αναβάθμιση των πόλεων – και των άμεσων θετικών επιπτώσεων που θα έχει αυτό για την τοπική κοινωνία και οικονομία – βάζει τις βάσεις για μια άλλη κουλτούρα συνεργασίας και σχεδιασμού μεταξύ του δήμου, της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας. Σήμερα όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη συμφωνήσαμε ότι θα δουλέψουμε κατά προτεραιότητα έτσι ώστε αυτή η δράση ΕΣΠΑ να ολοκληρωθεί και να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον και την εμπορική επιχειρηματικότητα στις πόλεις της Ελλάδας».

 

Το πρόγραμμα της  Άμφισσας

 

Σημαντική καθυστέρηση  παρατηρείται και σε σχέση με το έργο της  Άμφισσας  με το δήμαρχο Δελφών, ωστόσο, να δηλώνει αισιόδοξος και να τονίζει ότι ήδη έχουν δημοπρατηθεί δύο από τα μεγάλα συνοδά έργα και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα τρέξουν τα υπόλοιπα, όπως και οι προμήθειες.

: “ Εμείς προχωράμε κανονικά. Ήδη έχουν δημοπρατηθεί τα έργα που αφορούν:

1. την τοποθέτηση ελαστικού τάπητα (ταρτάν) στο στίβο του Δημοτικού Σταδίου Άμφισσας και

2. την αντιπλημμυρική παρέμβαση από το κτίριο της Φιλαρμονικής μέχρι την πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως.

Η δημοπράτηση ήταν επιλογή της δημοτικής αρχής και το επόμενο διάστημα θα έχουμε και τους αναδόχους. Τα έργα θα προχωρήσουν κανονικά και δεν περνά καν από το μυαλό μου η πιθανότητα να μην πληρωθούν από το πρόγραμμα που έχουμε ενταχθεί. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ και θεωρώ ότι δεν θα συμβεί ούτε τώρα. Βούλησή μας είναι να προχωρήσουμε  κανονικά γιατί πρόκειται για έργα που θα αναβαθμίσουν την περιοχή και θα βοηθήσουν στην αναπτυξή της”, θα μας δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ Ταγκαλής ενώ στην ερώτηση αν η όλη παρέμβαση συνδέεται με συγκεκριμένες δεσμευσεις στο κυκλοφοριακό της πόλης η απαντησή του ήταν αρνητική.

 

Τα έργα και οι προμήθειες του προγράμματος

 

Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1.786.280,00 ευρώ και περιλαμβάνει δύο κατηγορίες παρεμβάσεων.

Α) Εργασίες αρχιτεκτονικής ανάδειξης και εναρμόνισης των όψεων των καταστημάτων στο ευρύτερο εμπορικό κέντρο της Άμφισσας (περιοχή παρέμβασης). Τέτοιες είναι λ.χ. η τοποθέτηση καλαίσθητων διαφώτιστων στεγάστρων, οι ελαιοχρωματισμοί προσόψεων, οι φωτισμοί ανάδειξης, η τοποθέτηση ή αλλαγή τεντών (με συγκεκριμένα αισθητικά χαρακτηριστικά) κ.α. Οι παρεμβάσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν με βάση συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές προδιαγραφές που αναδεικνύουν το χαρακτήρα της πόλης σε περισσότερα από 110 καταστήματα της Άμφισσας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εμπόρων ή ιδιοκτητών, αλλά και καμία ευθύνη για τη λογιστική διαχείριση του έργου, αφού όλα αυτά τα αναλαμβάνει το Επιμελητήριο Φωκίδας.

 

Β) Έργα του Δήμου σχετιζόμενα με το εμπορικό κέντρο της Άμφισσας. Τέτοια στην εγκεκριμένη πρότασή ήταν:

1. Η μετατροπή της οικίας Γαζή επί της πλατείας Μητροπόλεως (δωρεά των αδελφών Αικατερίνης και Ευαγγελίας Γαζή – Καρελλά στο Δήμο   από τον Οκτώβριο του 2015) στην οριστική Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Παπαλουκάς» του Δήμου  . Το έργο αυτό θα αποδώσει έναν σημαντικό πολιτιστικό χώρο στην πόλη, στεγαζόμενο σ’ ένα διατηρητέο κτίριο μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, ευρισκόμενο σε άμεσο διάλογο με το κορυφαίο μνημείο της Μητρόπολης Άμφισσας, που κοσμείται από τον περίφημο αγιογραφικό διάκοσμο του Σπύρου Παπαλουκά.

2.  Η τοποθέτηση ελαστικού τάπητα (ταρτάν) στο στίβο του Δημοτικού Σταδίου Άμφισσας. Το έργο αυτό θα ικανοποιήσει ένα αίτημα πολλών δεκαετιών για τους αθλητές και τους φίλους του αθλητισμού στην Άμφισσα και σε ολόκληρη τη Φωκίδα, ενώ ταυτόχρονα θα πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες του σταδίου για τη φιλοξενία αθλητικών διοργανώσεων.

3.  Η αντιπλημμυρική παρέμβαση από το κτίριο της Φιλαρμονικής μέχρι την πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (μέσω της πλατείας Ησαΐα και της λεωφόρου Σαλώνων). Πρόκειται για έργο αντικατάστασης του σημερινού αγωγού ομβρίων υδάτων με αγωγό πολύ μεγαλύτερης διατομής, για να αντιμετωπιστεί οριστικά το τακτικό φαινόμενο της υπερχείλισης των φρεατίων και των πλημμυρικών φαινομένων που αρκετές φορές έχουν ταλαιπωρήσει το κέντρο μας, καθώς και αρκετά εμπορικά καταστήματα.

4. Η απόκτηση δύο ηλεκτροκίνητων mini-bus, με σκοπό την αξιοποίησή τους κυρίως για την καλύτερη διασύνδεση της αγοράς με τους σταθμούς διακίνησης επιβατών (ΚΤΕΛ).

5. Η απόκτηση ηλεκτρικών ποδηλάτων και σταθμού φόρτισης, που θα τοποθετηθούν σε κεντρικό σημείο της πόλης.

6.Η εγκατάσταση εορταστικού φωτισμού (καλαίσθητων γιρλαντών τύπου led) σε όλο το εύρος του εμπορικού κέντρου.

7. Η τοποθέτηση συστήματος ελεύθερου ασύρματου internet (WiFi) σε ολόκληρη την αγορά της πόλης.

8.Η εγκατάσταση καλαίσθητου μνημειακού φωτισμού στις προσόψεις κτιρίων μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας μέσα στην περιοχή παρέμβασης.

9. Η τοποθέτηση ομοιόμορφου συστήματος ελέγχου της ασφαλούς κίνησης πεζών και αποτροπής της αυθαίρετης εισόδου οχημάτων σε όλους τους πεζοδρόμους του εμπορικού κέντρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…