Home Εικόνες Αρχικής “Δεν είμαι δεδομένη”

“Δεν είμαι δεδομένη”

Μαίρη Καπαρέλη, πρόεδρος της Τ.Κ. Κίρρας απαντά στο ερώτημα για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

Χειμαρρώδες στο λόγο της η Μαίρη η Καπαρέλη ,  πρόεδρος της Κίρρας, της  μεγαλύτερης Κοινότητας της Φωκίδας, μιλά έξω από τα δόντια.  Απαντά χωρίς περιστροφές και λέει  ακριβώς αυτό που  σκέφτεται χωρίς να προσπαθήσει να ωραιοποιήσει τις καταστάσεις. Αυτή η πτυχή του χαρακτήρα της την κατατάσσει αυτόματα στους αυθεντικούς ανθρώπους, άσχετα με το αν κάποιος συμφωνεί ή όχι με τις απόψεις της.

Μιλά για την κατάσταση που παρέλαβε από την προηγούμενη πρόεδρο της   Κοινότητας κ Μαντά αλλά και τη δημοτική αρχή Παναγιωτόπουλου.

Αναφέρεται σε όλα τα προβλήματα υποδομής που αντιμετωπίζει η περιοχή της :  την επέκταση του Σχεδίου πόλης  τονίζοντας ότι η ολοκλήρωσή του αποτελεί  κόκκινη γραμμή,  το δίκτυο αποχέτευσης για τη μη λειτουργία του οποίου ρίχνει την ευθύνη  στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δελφών. Αναφέρεται ακόμη στο κληροδότημα “Γεωργίου Μακεδών”, την εσωτερική οδοποιία αλλά και την παιδική χαρά της περιοχής που παραμένει χωρίς πιστοποίηση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον , που σίγουρα θα συζητηθεί, αποτελούν οι δηλώσεις της για τη δύσκολη σχέση με τον τοπικό αντιδήμαρχο κ Τσατσαρώνη αλλά και το Δήμαρχο Δελφών τονίζοντας με έμφαση ότι στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα πρέπει από κανέναν να θεωρείται ως δεδομένη.

Τέλος, απλώνει δίκτυ προστασίας στον πρόεδρο της Δ.Κ. Ιτέας κ Ι. Λύτρα  χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες  και αδικαιολόγητες τις φραστικές επιθέσεις που έγιναν από μέλη της δημοτικής αρχής

 

 

“Επικρατούσε αδράνεια  στην καθημερινότητα

αλλά και σε κάποιες  νομικές εκκρεμότητες”

 

Για την κατάσταση που παρέλαβε από την προηγούμενη τοπική αρχή και ειδικά τις νομικές εκκρεμότητες:

«Επικρατούσε πλήρη αδράνεια σ΄όλα τα θέματα και κυρίως  στην καθημερινότητα αλλά και σε ότι αφορά κάποιες νομικές εκκρεμότητες που  έχει από χρόνια η Κοινότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το οικόπεδο στον Αη-Γιάννη καθώς το 68% εμφανιζόταν ως αγνώστου ιδιοκτήτη , αν και ήταν κοινοτικό ακίνητο , οφείλαμε να μεριμνήσουμε για τη δρομολόγηση ενεργειών και την ορθή εγγραφή στο κτηματολόγιο. Ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα που καταφέραμε να επιλύσουμε.

Ακόμη, συνεχίσαμε τις νομικές διαδικασίες για το γήπεδο της Κίρρας  που από το μακρινό 1973 ιδιώτης διεκδικεί  το βόρειο τμήμα του. Προχωρήσαμε κάποιες διαδικασίες , δικαιωθήκαμε και ήδη είμαστε στη φάση που αρχές του έτους 2022 θα εκδικαστεί η έφεση του ιδιώτη και ελπίζουμε να τελειώσουμε οριστικά με αυτό.

Επιπλέον, σε εκκρεμότητα από το έτος 2017 είναι και η αποδοχή κληρονομιάς  των Αδερφών Καστρίτη υπέρ Κοινότητας Κίρρας . Ενεργοποιούμε τα απαιτούμενα , αναφορικά με τη σύνταξη τοπογραφικού σχεδίου και στη συνέχεια την ολοκλήρωση της αποδοχής  κληρονομιάς .

Ένα θέμα ακόμη που η πρόεδρος της Κοινότητας Κίρρας τρέχει αυτό το διάστημα είναι ο φάκελος των  ιαματικών  πηγών «Αγιόνερο»  που  όπως θα εξήγησε , ανήκουν στην Εταιρία Ελληνικών Ακινήτων.

«Όταν αναψηλαφήσαμε το φάκελο ανακαλύψαμε ότι υπήρχε λάθος κατοχύρωση ακινήτου και παράλληλα με το αρχειακό υλικό της Κοινότητας αποσαφηνίστηκε η υπάρχουσα εκκρεμότητα, είμαστε σε επικοινωνία με τη Νομικη Υπηρεσία της Ελληνικής Εταιρείας Ακινήτων για να προβεί  στην ορθή καταχώρηση και διόρθωση στην αποτύπωση που υπάρχει και στην Κτηματική Υπηρεσία. Ο πρώτος στόχος είναι η λήψη του σχετικού σήματος περί αναγνώρισης των ιαματικών πηγών».

Στη συνέχεια θα μας τονίσει ότι και η τ. Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ιτέας κ.  Λιάνα Πιλάλα επιθυμούσε να αποσαφηνίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς , αλλά δεν πρόλαβε.

 

Οι βασικές προτεραιότητες υποδομής

 

Για τις προτεραιότητές της στην τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο:

Όπως θα μας εξηγήσει στην Κίρρα υπάρχουν σημαντικά  προβλήματα υποδομής τα οποία έχει στόχο να εκκινήσει τη διαδικασία για την επίλυσή τους.

Ιεραρχικά αυτά τα προσδιορίζει ως εξής:

1 . Η επέκταση του Σχεδίου Πόλεως της Κίρρας για την οποία θα μας αποκαλύψει ότι πρόσφατα άλλαξε ο μελετητής του έργου.

«Εκκρεμεί από τον Καποδιστριακό Δήμο. Στην Κίρρα δεν ασχολήθηκε κανένας τα τελευταία χρόνια. Οι τελευταίες προσπάθειες έγιναν επί δημαρχίας Νίκου Φουσέκη το 2012. Την περίοδο Αθ.Παναγιωτόπουλου έγινε μόνο μια επικαιροποίηση και δεν σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος  ούτε και από την κ.Λιάνα Πιλάλα. Τολμώ να χαρακτηρίσω την περίοδο αυτή ως χαμένη πενταετία. Όμως και η δημοτική αρχή Ταγκαλή άργησε πολύ να εκκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες. Η  μόνη δικαιολογία που υπάρχει είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και η εφαρμογή του καθεστώτος «lockdown» που υπήρχε και για τα κτηματολογικά γραφεία που ήταν ήταν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τον Οκτώβριο του 2021 ουσιαστικά κατόπιν προπαρασκευαστικών ενεργειών ανέλαβε η νέα μελετητική εταιρία. Παρά την αργοπορία και των δύο δημοτικών αρχών θεωρώ ότι,  το «νερό μπήκε στο αυλάκι»  και ήδη έχω την υπόσχεση του Δημάρχου ότι θα το τρέξει με γρήγορους ρυθμούς».

Για την Κοινότητα Κίρρας η ολοκλήρωση της επέκτασης του σχεδίου πόλεως αποτελεί «κόκκινη γραμμή»

 

2.Στην Κίρρα υπάρχει επίσης βεβαρημένη εσωτερική οδοποιία και πρέπει να αντιμετωπιστεί  σύντομα.

«Για πολλά χρόνια δεν είχαν συντηρηθεί οι δρόμοι. Εμείς σχεδιάσαμε τα τεχνικά προγράμματα να έχουν μόνο ασφαλτοστρώσεις οδών . Το 2020 χάθηκε , ωστόσο, το 2021 ξεκινήσαμε να επιλύουμε το πρόβλημα και ήδη πραγματοποιήθηκε η ασφαλτόστρωση μέρους της κεντρικής οδού Αγίου Ιωάννου.  Για το 2022 εντάχθηκε  στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Δελφών το ποσό των 35.000 ευρώ και ο κ. Ταγκαλής μας υποσχέθηκε ότι αν χρειαστούν και παραπάνω χρήματα  για να ολοκληρωθεί ο κεντρικός δρόμος θα μεριμνήσει και θα βοηθήσει.

 

3.Επιτέλους, θα πρέπει να μπει σε λειτουργία το δίκτυο αποχέτευσης της Κίρρας στον ανατολικό οικισμό αλλά όπως θα μας εξηγήσει η κα Καπαρέλη , υπάρχει μια σημαντική εκκρεμότητα της Τεχνικής Υπηρεσίας. « Για να ξεκινήσει να λειτουργεί το δίκτυο είναι απαραίτητη προϋπόθεση να γίνει αρχικά μια δοκιμαστική λειτουργία , ώστε να μπορεί στη συνέχεια η Τεχνική Υπηρεσία να δώσει βεβαίωση καλής λειτουργίας. Όμως η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δελφών καθυστερεί αδικαιολόγητα να κάνει τη δοκιμαστική λειτουργία και την ευθύνη την έχει αποκλειστικά αυτη. Ο χωρικός και ταυτόχρονα θεματικός Αντιδήμαρχος κ.Τσατσαρώνης γνωρίζει καλά το ζήτημα αλλά δεν σημειώνεται  πρόοδος για να ολοκληρωθεί η λειτουργία του ανατολικού οικισμού  , αν και η ενυπόγραφη  όχλησή μας είναι διαρκής.

 

Ανεξάρτητα από τα όσα μας εκμυστηρεύτηκε η πρόεδρος της Κίρρας θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι,  κυρίαρχη αιτία που η Τεχνική Υπηρεσία δεν προχωρά στη γενική δοκιμή, για να δώσει τη βεβαίωση καλής λειτουργίας, είναι το γεγονός ότι ίσως υπάρχει σκεπτικισμός για κακοτεχνίες , αφού το συγκεκριμένο έργο έχει περάσει από «χίλια κύματα» και τουλάχιστον δύο εργολάβους. Μάλιστα, είναι κοινό μυστικό ότι ο τελευταίος δεν διέθετε την απαραίτητη οικονομική επιφάνεια . Ο Δήμος Δελφών δεν επιθυμούσε να χαθεί το έργο και έτσι έπρεπε να γίνει , αλλά οφείλει και να ολοκληρωθεί επ’ ωφελεία των δημοτών της Κίρρας. Επίσης  στο σημείο αυτό μπαίνει ένα ερώτημα: Η γενική δοκιμή ενός έργου γίνεται προκειμένου να αντιληφθούν που πάσχει και να γίνουν οι απαραίτητες επιδιορθώσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τι ακριβώς έκανε ο επιβλέπων μηχανικός του Δήμου; Μήπως έδινε βεβαίωση καλής συνέχειας του έργου όταν υπήρχαν ορατά δια γυμνού οφθαλμού προβλήματα; Καλό θα είναι να απαντήσουν σ’ αυτό οι δημοτικές αρχές, τόσο η προηγούμενη όσο και η νυν.

 

  1. Κληροδότητα Γεωργίου Μακεδών.

Αρχικά να σημειώσουμε ότι το κτίριο  ανήκει στο Δήμο Δελφών αλλά μετά από προγραμματική σύμβαση με την προηγούμενη περιφερειακή αρχή  χρηματοδοτήθηκε η συντήρησή του από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατά το ήμισυ ( εξαιρέθηκε ο προάυλιος χώρος). Ολοκληρώθηκε με αρκετά ζητήματα η  απαραίτητη ανακατασκευή και ήδη έχει παραληφθεί προσωρινά από  τον Ιούλιο του 2021.

«Παραλάβαμε το έργο τον Ιούλιο του 2021 αλλά το εσωτερικό του κτιρίου ήταν ένα «κουφάρι». Δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για την προμήθεια του εξοπλισμού ώστε να υπάρχει χρηστικότητα . Είχαν γίνει οι προτάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου , αλλά δεν συμπεριλήφθη στα σχέδια της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας.

Τελικά με ιδιωτική πρωτοβουλία το πολιτιστικό κέντρο εξοπλίστηκε πλήρως , με δωρεά της δημότισσας  Ελένης Τσώνου που διέθεσε το απατούμενο χρηματικό ποσό υπέρ της μνήμης της κόρης της , διαφορετικά δεν θα υπήρχε απολύτως τίποτα.”

 

Η  Πρόεδρος σημειώνει  στη συνέχεια ότι ήδη έγιναν οι συνδέσεις  από της ΔΕΥΑ Δήμου Δελφών άμεσα και ευχαρίστησε τον κ. Σωτήρη  Σωτηρόπουλο, ενώ εκκρεμεί η ηλεκτροδότηση η οποία θα γίνει σε σύντομο διάστημα .

Το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει στις 27 Νοεμβρίου να γίνουν τα επίσημα εγκαίνια, με εκδήλωση που θα έχει θέμα : «Η Κίρρα της μνήμης».

 

  1. Ακόμη η κα Καπαρέλη θα μας θέσει και το ζήτημα της παιδικής χαράς για την οποία θα μας τονίσει ότι δεν έχει πιστοποιηθεί ακόμη καθώς έγινε μια «εντελώς πρόχειρη μελέτη ανάπλασης της παιδικής χαράς» , μέσω του προγράμματος Φιλόδημος που συμπεριελήφθη και η Κίρρα, αλλά και μηδενική παρέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο με εμπλοτισμό κατάλληλου υλικού. «Ο περιβάλλοντας χώρος είναι ο ίδιος όπως ήταν και πριν 40 χρόνια, όπως τη θυμάται.Λάβαμε τη διαβεβαίωση του Δημάρχου Δελφών ότι η οποιαδήποτε εκκρεμότητα που υπάρχει θα διορθωθεί εντός του έτους 2022 , θα μας πει».

 

“Ο  Αντιδήμαρχος είναι ο επικεφαλής σε μια Δημοτική Ενότητα  και θα πρέπει να συνεργάζεται με τους

                     Προέδρους και τα Κοινοτικά Συμβούλια”

 

Για τις σχέσεις της με τη Δημοτική Αρχή:

Αν και δεν διστάζει να σημειώσει ότι από την αρχή υποστήριξε τη νυν δημοτική αρχή εντούτοις θα σημειώσει ότι υπάρχουν προβλήματα στην επικοινωνία και θα τονίσει με έμφαση ότι στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές , που οι υποψήφιοι πρόεδροι θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων δημάρχων, , δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη από κανέναν.

«Σαφέστατα και δεν είναι όλα μέλι. Υπάρχουν προβλήματα και ιδίως στο ζήτημα της επικοινωνίας , κυρίως με τον Αντιδήμαρχο κ. Τσατσαρώνη που θα επιθυμούσαμε πιο τακτική ενημέρωση αναφορικά με τα σημαντικά θέματα της Κοινότητας Κίρρας . Θα μπορούσαν να υπάρχουν πιο πολλές συναντήσεις  και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στους στόχους που τίθονται.

Ο  Αντιδήμαρχος είναι ο επικεφαλής σε μια Δημοτική Ενότητα  και θα πρέπει να συνεργάζεται με τους Προέδρους και τα Κοινοτικά Συμβούλια ,για το καλό του τόπου . Πρέπει να είναι ενωτικός και γενναιόψυχος», θα μας τονίσει απατώντας στη συγκεκριμένη ερώτηση για να συνεχίσει λέγοντας ότι «υπό αυτές τις συνθήκες εγώ δεν θα πρέπει να θεωρούμαι δεδομένη για κανέναν υποψήφιο Δήμαρχο Δελφών» .  Επιπλέον, στο ερώτημα αν θα είναι εκ νέου υποψήφια για την Κοινότητα Κίρρας θα μας απαντήσει ότι είναι πολύ νωρίς συμπληρώνοντας ότι,  σε κάθε περίπτωση αγαπά την Τοπική Αυτοδιοίκηση που παράγει συγκεκριμένο και  μετρήσιμο έργο.

 

 

“απαράδεκτες  και αδικαιολόγητες οι

φραστικές επιθέσεις στον πρόεδρο της Ιτέας”

 

Τέλος, της ζητήσαμε να σχολιάσει το σκηνικό που έγινε τελευταία μεταξύ των μελών της δημοτικής αρχής και του προέδρου της Δ.Κ. Ιτέας κ. Ιωάννη Λύτρα και μας απάντησε:

«Θεωρώ απαράδεκτες  και αδικαιολόγητες τις φραστικές επιθέσεις που έγιναν στον πρόεδρο της Ιτέας. Ακόμη και αντιπολίτευση να κάνει, όπως ισχυρίζονται, έχει κάθε δικαίωμα να εκφέρει τις απόψεις του. Σε καθεστώς  Δημοκρατίας  ζούμε και αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνά κανείς. Προσωπικά με τον Γιάννη Λύτρα , που είναι και συντοπίτης μας ,  έχουμε πολύ καλή συνεργασία σε κάθε επίπεδο και θα συνεχίσουμε , παρά τα εμπόδια που παρουσιάζονται να τη βελτιώνουμε ακόμη περισσότερο , για το  καλό  των περιοχών μας».

Δεν ξεχνώ συμπεριφορές , σταθμίζω συνεχώς τα πεπραχθέντα και στο τέλος της θητείας θα γίνει το» κλείσιμο του ταμείου» για όλους μας.

 

Θέλω όμως σ’ αυτό το σημείο να ευχαριστήσω όλους τους συμβούλους μου που πραγματικά έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε το άριστο κλίμα  μεταξύ μας και πλέον η συνεννόηση  σ’ όλα τα θέματα  γίνεται ακόμη και με ένα απλό βλέμμα.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…