Home Δήμος Δελφών Δεν έγιναν τελικά όλες οι προβλεπόμενες εργασίες;;;: «Φαγωμάρα» για το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Δελφών
Δήμος Δελφών - 23 Ιανουαρίου, 2015

Δεν έγιναν τελικά όλες οι προβλεπόμενες εργασίες;;;: «Φαγωμάρα» για το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Δελφών

Μεγάλα ερωτηματικά για τον τρόπο που εκτελέστηκε το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στη θέση Άνεμος της Δημοτικής Ενότητας Δελφών, προκύπτουν από τη συζήτηση που έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου το Σώμα κλήθηκε να εγκρίνει την προσωρινή του παραλαβή. 
 Κλειδί στο συγκεκριμένο ζήτημα, η τοποθέτηση τόσο του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Δελφών κ. Νίκου Κοντογιάννη, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς ανέφερε πως το έργο δεν έγινε όπως προέβλεπε η μελέτη αλλά και του Αντιδημάρχου κ. Λουκά Αναγνωστόπουλου ο οποίος αναφέρθηκε σε διάφορες παραλείψεις που σημειώθηκαν. 

 
Λ. Αναγνωστόπουλος – Ν. Κοντογιάννης VS  Δήμος Δήμου 


 
Αρχικά ο κ. Αναγνωστόπουλος ζήτησε να ενημερωθεί από τον Προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών  κ. Δήμο Δήμου για το αν στη μελέτη προβλέπονταν η επικάλυψη όλου του κρατήρα ο οποίος όπως τόνισε δημιουργήθηκε  προφανώς από κάποια εξορυκτική δραστηριότητα πριν ακόμα, ο τότε Δήμος Δελφών χρησιμοποιήσει το συγκριμένο σημείο ως ΧΑΔΑ. Στην απάντησή του ο κ. Δήμου επεσήμανε πως η μελέτη προέβλεπε τη συλλογή των απορριμμάτων που ήταν διάσπαρτα στις γύρω περιοχές από το  σημείο που γίνονταν η εναπόθεση, κάλυψη των συγκεκριμένων απορριμμάτων και επιπλέον προέβλεπε όπως ο ίδιος τόνισε την κατεδάφιση των αποθηκών που υπήρχαν και χρησιμοποιούνταν από τη ΔΕ Δελφών και πως όλα αυτά έγιναν  κατόπιν οδηγιών της Ι ΕΠΚΑ. 
«Πραγματικά δεν ξέρω ποιοι θα είναι οι ήρωες που θα υπογράψουν την προσωρινή παραλαβή αλλά ειλικρινά σας καλώ πριν το ψηφίσετε να πάτε να δείτε το έργο», επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Δελφών κ. Κοντογιάννης. Με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στον ρόλο των Προέδρων εξηγώντας πως το συγκριμένο έργο είναι ένα τρανό παράδειγμα για την αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων των Προέδρων. Εξηγώντας ο κ. Κοντογιάννης ανέφερε πως οι Δημοτικοί Σύμβουλοι άλλων περιοχών, αλλά ακόμα και των Δελφών για το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν το έργο έχει γίνει σωστά ή όχι. Ανέφερε δε, πως δεν τον ενδιαφέρει από ποια δημοτική αρχή έγινε το έργο και πως δεν μιλάει ποτές παραταξιακά εντός των συμβουλίων. «Αυτό που ζητάω είναι να έρθουν να το δουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι πριν το ψηφίσουν, να μας δείξει ο κ. Δήμου τη μελέτη και τι προέβλεπε και αν όλα έγιναν σύμφωνα με τη μελέτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντογιάννης.
Απαντώντας ο κ. Δήμου επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα έχει να κάνει με το ότι αφού ολοκληρώθηκε το έργο συνέχισαν να ρίχνουν απορρίμματα στο συγκεκριμένο σημείο οι Δημότες. 
Κατόπιν ο κ. Κοντογιάννης ρώτησε τον Προϊστάμενο αν το έργο έγινε όπως προέβλεπε η μελέτη, αν έγινε δενδροφύτευση και από πού ποτίζονταν τα δέντρα.
Στην απάντησή του ο κ. Δήμου ξεκαθάρισε πως το έργο έγινε ακριβώς όπως προέβλεπε η μελέτη. «Το έργο έχει εκτελεστεί ακριβώς όπως προέβλεπε η μελέτη. Δεν έχουμε ξεφύγει καθόλου από τον προϋπολογισμό, υπάρχουν οι επιμετρήσεις, υπάρχουν αποτυπώσεις κατά στάδιο όπως εκτελέστηκε το έργο. Υπάρχουν τα επί μέρους στάδια που καλύφθηκαν τα σκουπίδια. Το έργο εκτός από την επιβλέπουσα, το επέβλεπε η επιτροπή αφανών εργασιών η οποία ήταν υπεύθυνη για τον έλεγχο των επιμετρήσεων, το έργο το εξέτασε ο ΕΣΠΕΛ και το βρήκε άρτιο, το εξέτασε και η διαχειριστική αρχή από τη Λαμία δύο φορές και το βρήκε άρτιο. Τώρα αν εσείς έχετε παραπάνω επιστημονικά στοιχεία από όλο αυτό το δυναμικό και τα γνωρίζετε καλύτερα να μας το πείτε. Αν θέλετε να πάτε και στον εισαγγελέα να δώσετε τα στοιχεία που έχετε», ανέφερε χαρακτηριστικά ανεβάζοντας στα ύψη την αντιπαράθεση. Αναφορικά με το ζήτημα της δενδροφύτευση ο κ. Δήμου τόνισε πως η Ι’ ΕΠΚΑ δεν ενέκρινε την περίφραξη του χώρου με αποτέλεσμα να μπουν αιγοπρόβατα και να την καταστρέψουν. Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε πως διαθέτει φωτογραφικό υλικό στο γραφείο του για όλα αυτά που επικαλέστηκε. Για την ύδρευση ο Προϊστάμενος τόνισε πως σε τέτοια έργα υπάρχει πάντα μια μεγάλη δεξαμενή η οποία τροφοδοτείται με βυτιοφόρο από το εργολάβο για όσο διάστημα έχει την ευθύνη να ποτίζονται τα δέντρα.
Να σημειώσουμε πως σε αυτό το σημείο ο κ. Κοντογιάννης αμφισβήτησε τα λεγόμενα του κ. Δήμου τονίζοντας πως η ύδρευση της συγκεκριμένης δεξαμενής γίνονταν από ένα παλιό σύστημα πυρασφάλειας που υπήρχε στον παλιά ΧΑΔΑ Δελφών. «Αυτό συνέβη για μία φορά και μόνο, διότι στη συνέχεια διαπιστώσαμε ότι οι σωληνώσεις ήταν σάπιες άρα δεν μπορούσε να επαναληφθεί και δεν ποτίστηκε ποτέ ξανά κανένα από τα δέντρα αυτά. Και βέβαια να ξέρετε πως δεν υπάρχουν δέντρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντογιάννης. 
Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Αναγνωστόπουλος επεσήμανε πως θα ήταν καλό, κάποια πράγματα να βελτιωθούν σε επίπεδο έργων. «Ήρθε σήμερα ο πρόεδρος των Δελφών και τοποθετήθηκε. Τα τοπικά συμβούλια τα οποία διεκδικούν αρμοδιότητες θα έπρεπε κάθε έργο που τους ενδιαφέρει να το παρακολουθούν και αν διαπιστώνουν παρατυπίες ή δεν προχωράει, να έρχονται στο συμβούλιο και να τοποθετούνται εγκαίρως. Να μην φτάνουμε σε αυτά τα σημεία. Για το συγκεκριμένο έργο προσωπικά υπέγραψα αν και δεν με βρίσκει σύμφωνο, όχι ως προς το τι έκανε ο κ. Δήμου σαν διευθυντής, ο άνθρωπος προχώρησε μια μελέτη συγκεκριμένη. Διαφωνώ ως προς τη φιλοσοφία που θα έπρεπε να είχε προχωρήσει. Θα έπρεπε να είχε αποκατασταθεί όλος ο κρατήρας και να μην φαίνεται όπως σήμερα», τόνισε ο Αντιδήμαρχος. 
Τα αίματα άναψαν όταν ο κ. Δήμου ρώτησε τον Αντιδήμαρχο αν ήθελε να καλύψουν όλη την τρύπα που υπάρχει στο σημείο, όπου ο κ. Αναγνωστόπουλος απαντώντας ανέφερε πως έχει δικαίωμα να σκέφτεται όπως θέλει και πως δεν μπορεί κανείς να του κάνει υποδείξεις στο πως θα σκέφτεται. Παράλληλα συμφώνησε με τον κ. Κοντογιάννη ότι το έργο δεν ήταν για παραλαβή ακόμα και αν οι μετρήσεις ήταν σωστές. 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…