Home Δήμος Δελφών Δελφοί: Ή τώρα θα ορθώσουμε το ανάστημά μας ή έχουμε τελειώσει!
Δήμος Δελφών - 18 Μαΐου, 2020

Δελφοί: Ή τώρα θα ορθώσουμε το ανάστημά μας ή έχουμε τελειώσει!

 Το πρόβλημα των Δελφών σήμερα φαίνεται να μην έχει γίνει καθόλου κατανοητό από τους αρμόδιους φορείς.

Το ομόφωνο ψήφισμα των κατοίκων και των επαγγελματιών των Δελφών προς το Δήμο Δελφών δεν εντάχθηκε τελικά στα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 13/5/2020. Θα συζητηθεί σε επόμενο συμβούλιο απάντησε ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, αφού πρώτα ελεγχθεί η νομιμότητα των αιτημάτων. Ο χρόνος όμως μετράει αντίστροφα.
Στην πραγματικότητα αυτό που χρειάζεται η πόλη των Δελφών είναι η αναγνώριση της απόλυτης οικονομικής καταστροφής της, τουλάχιστον για το έτος 2020 (κάτι σαν κήρυξη σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»).
Η αλήθεια με την πιο απλοϊκή προσέγγιση (που όμως δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα) είναι μία: Αν η οικονομία της χώρας μας έχει υποστεί ζημιά της τάξης του 10% έως 20%, στην πόλη των Δελφών η οικονομική ζημία ξεπερνά το 80% και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει το 100%!
Τα επιχειρήματα είναι απλά και γνωστά σε όλους. Έχω περιγράψει αρκετές φορές την περίπτωση των Δελφών, το ίδιο έπραξα και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης προκειμένου να γίνει αντιληπτή η τραγική κατάσταση. Εδώ δεν έχουμε δημοσίους υπαλλήλους, δεν έχουμε εργαζομένους στα μεταλλεία ή στις ιχθυοκαλλιέργειες, δεν έχουμε αγρότες ή κτηνοτρόφους.
Έχουμε μόνο τουριστικούς επιχειρηματίες, μεσαίους και κυρίως μικρούς, που έχουν υποστεί ολική καταστροφή τουλάχιστον για το 2020 και εργαζομένους (και από την ευρύτερη περιοχή), που απειλούνται από ανεργία.
Αυτή τη μοναδικότητα πρέπει να μας αναγνωρίσουν και να δράσουν αναλόγως. Την (αρνητική) μοναδικότητα αυτήν την έχουν οι Δελφοί και ίσως 1-2 ακόμη κωμοπόλεις της Στερεάς Ελλάδας. Σε επίπεδο χώρας οι ανάλογες περιπτώσεις πιθανόν να είναι κάποιες δεκάδες.
Για αυτές τις Κοινότητες της χώρας πρέπει να υπάρξει ειδική αντιμετώπιση και δεν αρκούν μόνο τα οριζόντια μέτρα.
Πώς να ζητήσεις όμως από την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση να αναγνωρίσουν αυτήν τη μοναδικότητα, όταν δεν σου την αναγνωρίζει ο ίδιος σου ο Δήμος;
Κι ακόμη χειρότερα: Πώς να ζητήσεις αναγνώριση της μοναδικότητας αυτής όταν η Αντιδήμαρχος της Δ.Ε., ο Πρόεδρος και το ίδιο το Συμβούλιο της Κοινότητας δεν την απαιτούν δυναμικά, παρά μόνο σύρονται σε λίγα ψελλίσματα, δειλά και ανεπαρκή;
Ο Δήμος Δελφών θα πρέπει να προσέξει τους Δελφούς!!
Είναι ανάγκη να στηρίξει μια από τις βασικότερες πηγές εσόδων του, τον τουρισμό
Λοιπόν τα πράγματα είναι απλά: Ή τώρα θα ορθώσουμε το ανάστημά μας ή έχουμε τελειώσει! Ας επιλέξουμε.
Κώνστα Κρυσταλλία
Σύμβουλος Δ.Ε. Δελφών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…