Home Πολιτικά - Φωκίδα Γραφείο Παραπόνων η αίθουσα του Επιμελητηρίου
Πολιτικά - Φωκίδα - 28 Απριλίου, 2013

Γραφείο Παραπόνων η αίθουσα του Επιμελητηρίου

Διάλογο με τις παραγωγικές τάξεις και τους φορείς της Φωκίδας στο πλαίσιο προσυνεδριακών διαδικασιών από τη ΝΟΔΕ
Γραφείο Παραπόνων η αίθουσα του Επιμελητηρίου
Μανδρέκα:”Η Φωκίδα είναι αδικημένη και δεν έχει λάβει ποτέ τα αντισταθμιστικά που της αναλογούν από καμιά κυβέρνηση”
Κ. Αντωνόπουλος: “Καλές οι προθέσεις αλλά όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα
Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% ζήτησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Γαζής
-Πρόσληψη ιατρικού προσωπικού ζήτησε η διοικητρία του Νοσοκομείου Δ. Καραγιώργου
 
 
Σε γραφείο παραπόνων μετατράπηκε για περίπου τέσσερις ώρες, η αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Φωκίδας, η οποία παραχωρήθηκε στη ΝΟΔΕ Φωκίδας, προκειμένου στελέχη του κόμματος , στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, να συνομιλήσουν και να συναντηθούν με εκπροσώπους φορέων της περιοχής.
Με το κλιμάκιο της ΝΔ συνομίλησαν εκπρόσωποι του εμπορικού κλάδου της περιοχής, των παραγωγών, των συνταξιούχων, των ξενοδόχων, του νοσοκομείου Άμφισσας, ενώ στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας κ. Κώστας Αντωνόπουλος.
Όλοι οι φορείς κατέθεσαν κυρίως τα προβλήματα και παραπονά τους, εκφράζοντας την έντονη οικονομική αβεβαιότητα και ανασφάλεια τους για το μέλλον.
Δια στόματος πάντως του Βουλευτή Ημαθίας κ. Βεζυρόπουλου, αποκλείστηκε το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ενώ ο ίδιος ενημέρωσε πως στα θέματα επαναδιαπραγμάτευσης του Πρωθυπουργού τον Ιούνιο με την Τρόικα θα τεθεί το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ εστίασης από 23% σε 13% καθώς και του φόρου πετρελαίου. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι όλα τα θέματα που τέθηκαν θα ομαδοποιηθούν και θα προωθηθούν στους αρμόδιους υπουργούς και τομεάρχες.
Να σημειώσουμε πως στο κλιμάκιο του κόμματος συμμετείχαν οι βουλευτές
κκ Ασπασία Μανδρέκα, Απόστολος Βεζυρόπουλος (Ημαθίας) και Μάνος Κόνσολος (Δωδεκανήσου) και τα στελέχη κκ Χρόνης Ινιωτάκης Υπεύθυνος Ετεροδημοτών και ο Τομεάρχης Φωκίδας της Ν.Δ. και Θεόφιλος Καραχάλιος.
«Οι καλές προθέσεις είναι αποδεκτές όμως όλοι στο τέλος θα κριθούμε από το αποτέλεσμα», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας Κ. Αντωνόπουλος
Ο αντιδήμαρχος Δωρίδας κ. Αντωνόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στην κατάργηση των οργανικών θέσεων των σχολείων. Ενημέρωσε τους Βουλευτές πως ήδη ο δήμος έχει καταθέσει ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει κάθε είδους τέτοια πολιτική. Αναφερόμενος στη Λίμνη του Μόρνου τόνισε πως αν και έπρεπε να αποτελεί πηγή ζωής για τη Δωρίδα, έχει γίνει πλέον απόστημα για την περιοχή. «Γύρω από τη λίμνη δεν επιτρέπεται τίποτα. Για να κάνεις κάποια δραστηριότητα πρέπει να πας στην κορφή της Γκιώνας στα 2000 μέτρα. Ώριμα έργα όπως η γέφυρα του στενού έχουν εγκαταλειφθεί ενώ με τη λίμνη μεγάλωσαν και οι αποστάσεις, εμποδίζοντας την επισκεψιμότητα.», τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα αντισταθμιστικά από τη λίμνη του Μόρνου, επισημαίνοντας πως η Δωρίδα δεν έχει πάρει τίποτα άλλο, παρά μόνο περιορισμούς και αρνητικούς παράγοντες. Αναφερόμενος ο κ. Αντιδήμαρχος στο οδικό δίκτυο ενημέρωσε για την πολύ άσχημη κατάσταση που βρίσκονται οι οδικοί άξονας, κάνοντας εκτενή αναφορά στο δρόμο Ιτέα – Ναυπάκτου. Σχολιάζοντας το νησί των Τριζονίων επεσήμανε πως έχει καταντήσει νεκροταφείο σκαφών ζητώντας να κινηθούν άμεσα οι ενέργειες για να γίνει αλιευτικό καταφύγιο. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα δύο έργα που απεντάχθηκαν από το ΕΣΠΑ τα οποία αφορούν τους δύο βιολογικούς καθαρισμούς Ερατεινής και Ευπαλίου. Τόνισε δε, πως κινδυνεύει με απένταξη και το έργο του παραλίμνιου αγωγού. Σε ότι αφορά τη μετατροπή των Φυλακών Μαλνδρίνου σε Γ’ τύπου ο κ. Αντιδήμαρχος ενημέρωσε πως το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε ομόφωνη θετική γνωμοδότηση. Κλείνοντας επεσήμανε πως οι προθέσεις όλων για κάτι καλύτερο είναι αποδεκτές όμως στο τέλος οι πολιτικοί και οι αιρετοί θα κριθούν από τα αποτελέσματα.  
Συνταξιούχοι Ιτέας – Κίρρας
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Ιτέας – Κίρρας κ. Στάθης Δελλής, έθεσε ως βασικό αίτημα, να μην περικοπούν περεταίρω οι συντάξεις, τονίζοντας πως η τρίτη ηλικία αδυνατεί πλέον να ανταπεξέλθει ακόμα και στα βασικά θέματα επιβίωσης. Ζήτησε επίσης να μπει φρένο στον υποβιβασμό της υγείας, να διατηρηθεί τόσο το Κέντρο Υγείας Ιτέας όσο και το Νοσοκομείο Άμφισσας, επισημαίνοντας πως για τους συνταξιούχους είναι δύσκολες οι μεταφορές σε άλλα νοσοκομεία. Ανέφερε δε, πως είναι απαραίτητη πλέον η μείωση των τιμών σε βασικά αγαθά αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών
Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Ηλίας Ξηρός, εστίασε κυρίως στην ανάγκη να μπει ο Ελαιώνας στη βιολογική καλλιέργεια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε για να έχει μέλλον το προϊόν της ελιάς πρέπει να γίνεται βιολογική καλλιέργεια και τυποποίηση των προϊόντων βιολογική. Ζήτησε δε, να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις, αλλά να διατεθούν αξιοκρατικά κι όχι κατά βούληση του κάθε υπουργού.
Νοσοκομείο Άμφισσας
Εκπροσωπώντας το κλάδο της υγείας στο νομό μας, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Άμφισσας κ. Δήμητρα Καραγιώργου εστίασε κυρίως στις ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε όλες οι κλινικές του νοσοκομείου έχουν βασικές ελλείψεις, ζητώντας τουλάχιστον την ορθή επάνδρωση των δύο βασικών, της παθολογικής και της χειρουργικής. Αναφέρθηκε ακόμα, στη δυσκολία που υπάρχει να έρθουν γιατροί στο νοσοκομείο της Άμφισσας, αφού επιλέγουν άλλα νοσοκομεία, τονίζοντας πως πρέπει να δίνονται κίνητρα στους νέους γιατρούς. Μάλιστα η ίδια τόνισε πως σε συνεργασία με τους δύο δημάρχους προσπαθούν να καλύπτουν με διάφορους τρόπους τη διαμονή των νέων γιατρών ώστε να μην έχουν ένα επιπλέον οικονομικό βάρος, για να μένουν στην περιοχή.
Με δεδομένο ότι το κοντινότερο νοσοκομείο για διακομιδές βρίσκεται στη Λαμία, η κ. Καραγιώργου, επεσήμανε πως πρέπει το συγκεκριμένο νοσοκομείο να παίξει το δικό του ρόλο και να επανδρωθεί, προκειμένου τα περιστατικά να πηγαίνουν κατευθείαν εκεί και όχι κάθε φορά που προκύπτει κάτι σοβαρό να χάνονται κρίσιμες ώρες προκειμένου να βρεθεί νοσοκομείο να υποδεχθεί κάποιον ασθενή που έχει ανάγκη.
Επιμελητήριο Φωκίδας
Εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο Φωκίδας και τους Εμπορικούς Συλλόγους Άμφισσας και Ιτέας, ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Γαζής αναφέρθηκε σε πολλά τοπικά ζητήματα αλλά και προβλήματα γενικής φύσεως που απασχολούν τους επαγγελματίες της περιοχής.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Γαζής εστίασε στο μείζον πρόβλημα του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση ζητώντας την μείωση του από το 23% που βρίσκεται αυτή της στιγμή στο 13%, χαρακτηρίζοντας το εντελώς δυσανάλογο
Αναφερόμενος στα ταμεία ΟΑΕΕ και ΙΚΑ, ξεκαθάρισε πως απαραίτητα πρέπει να γίνει κεφαλαιοποίηση με ρύθμιση των οφειλών τονίζοντας πως οι επαγγελματίες αδυνατούν όχι μόνο να πληρώσουν τις ασφάλειές τους αλλά και τις εργοδοτικές εισφορές που φτάνου στο 48%. Ανέφερε δε πως όλα αυτά οδηγούν στην μαύρη εργασία ενώ ζήτησε την αποπληρωμή των οφειλών σε 48 δόσεις καθώς και την παύση των προστίμων και των τόκων. Σε ότι αφορά την φορολόγηση ο κ. Γαζής επεσήμανε πως πρέπει επιτέλους να σταματήσει να αλλάζει το φορολογικό σύστημα ζητώντας κάτι πιο σταθερό και οι όποιες παρεμβάσεις να γίνονται σε βάθος πενταετίας. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα λιμενικά ταμεία, επισημαίνοντας πως πρέπει να αυτονομηθούν και οι δήμοι να έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Ενημέρωσε δε τους παρευρισκόμενους για την πρόταση που ήδη έχει καταθέσει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, την οποία συνυπογράφει και το Επιμελητήριο Φωκίδας, κατά την οποία ο δήμος θα πρέπει να έχει στην αρμοδιότητά του, ότι αφορά τα πεζοδρόμια και τα καταστήματα και τη συνολικά διαχείριση του λιμανιού να έχει ιδιώτης. Στα καθαρά επιμελητηριακά θέματα ο κ. Πρόεδρος έθεσε το θέμα της κατάργησης της υποχρεωτικής εισφοράς που ψηφίστηκε πριν μερικούς μήνες, ξεκαθαρίζοντας πως είναι ένα άδικο μέτρο αφού τα επιμελητήρια δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό σε κανένα σημείο. Έθιξε επίσης το θέμα του «χαρατσιού» του ΑΕΠΙ που πληρώνουν οι επαγγελματίες σε ιδιωτική εταιρία με τις «ευλογίες» του κράτους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κανείς επιχειρηματίας δεν γνωρίζει την τιμολογιακή πολιτική, ούτε που πάνε αυτά τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που αποδίδονται. Μάλιστα έκανε λόγο για ολόκληρο κύκλωμα το οποίο αν καταργηθεί θα ανακουφίσει τον επαγγελματικό κόσμο.
Αναφορικά με την υψηλή τιμή του πετρελαίου, ο κ. Γαζής επεσήμανε πως μια επιχείρηση που ασχολείται με τις μεταφορές, δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική εκ των πραγμάτων όταν στις γειτονικές χώρες Βουλγαρία και Ρουμανία το πετρέλαιο είναι πολύ φθηνότερο. Για το θέμα της ΔΕΗ και την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί τόνισε πως είναι αδιανόητα τα ποσά που πληρώνουν οι επαγγελματίες, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι αδίκως οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν φόρο για την ΕΡΤ. Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί με το παραεμπόριο ο κ. Πρόεδρος επεσήμανε πως είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει το οποίο πρέπει επιτέλους να λυθεί. «Ακόμα κι έξω από τη Βουλή πουλάνε τσιγάρα με ένα ευρώ! Δεν ξέρω ποιος έχει την ευθύνη, πρέπει όμως άμεσα να λυθεί το θέμα», τόνισε.
Στα τοπικά ζητήματα ο κ. Γαζής αναφέρθηκε διεξοδικά στο ΒΙΟΠΑ Άμφισσας, εκθέτοντας αναλυτικά τα προβλήματα που έχουν προκύψει τα οποίου στην ουσία σταματούν πολλούς επιχειρηματίες να κάνουν κάποια επένδυση εκεί. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πρόεδρος ζήτησε από τους Βουλευτές να γίνει άμεσα ο κόμβος, με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχημάτων. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στους περιορισμούς που επιβάλλονται στην περιοχή λόγω δελφικού τοπίου, natura και δασικών εκτάσεων ξεκαθαρίζοντας πως αποτελεί μεγάλο βραχνά σε όλα τα επίπεδα για το Δήμο Δελφών. Σχολιάζοντας το κακό οδικό δίκτυο του νομού Φωκίδας εξέφρασε την επιτακτική ανάγκη βελτίωσης του δρόμου Μπράλλου – Άμφισσα, Άμφισσας – Δελφοί, Λιδωρίκι – Μαλανδρίνο, για την αποφυγή των συχνών ατυχημάτων. Εστιάζοντας στη Λίμνη του Μόρνου ο κ. Πρόεδρος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι είναι ενταγμένη η περιοχή στο δίκτυο Natura, ζητώντας να εξαιρεθούν έστω κάποια σημεία ώστε να αναπτυχθεί τουριστικά. Κλείνοντας αναφέρθηκε στην παραλιακή Δωρίδα, τονίζοντας την ανάγκη της αποκατάστασης της παραλίας από την Ερατεινή και πέρα ενώ ζήτησε την αναβάθμιση του αγκυροβολίου των Τριζονίων. 
Τουρισμός
Στην συνάντηση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του Συλλόγου Ξενοδόχων Δελφών και Γαλαξιδίου, οι οποίοι εστίασαν στο γεγονός ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στον τουρισμό στη Φωκίδα, η οποία αν και έχει πολλά να επιδείξει τα επίπεδα παραμένουν χαμηλά. Οι δύο εκπρόσωποι των ξενοδόχων αναφέρθηκαν σε δράσεις όπως η διαφήμιση, και η εφαρμογή εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή.
Α. Μανδρέκα: «Ο νομός μας είναι αδικημένος, δεν έχει λάβει ποτέ τα αντισταθμιστικά που του αναλογούν, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις»
Στην τοποθέτηση της η Βουλευτής Φωκίδας κ. Ασπασία Μανδρέκα, επεσήμανε πως η Φωκίδα είναι ένας ιδιαίτερα προικισμένος τόπος, μια περιοχή με φυσικό κάλλος και ιστορικά μνημεία, κάτι το οποίο από τύχη που θεωρούνταν παλαιότερα κατάντησε να είναι κατάρα για την ανάπτυξη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε οι περιορισμοί απ’ άκρη σ’ άκρη του Νομού είναι πάρα πολλοί λόγω Δελφικού Τοπίου, natura και των πολλών δασικών εκτάσεων που διαθέτει, παράμετροι που συνολικά δημιουργούν πολλά προβλήματα. «Αυτός είναι ο κύριος λόγος που πιέζουμε την κάθε κυβέρνηση. Ο νομός μας είναι αδικημένος και δεν έχει λάβει ποτέ τα αντισταθμιστικά που του αναλογούν, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις που δίνονται κατά καιρούς», τόνισε η κα Βουλευτής. Σχολιάζοντας τα τοπικά θέματα που έθεσε ο κ. Γαζής, υποστήριξε ότι τα κυνηγά συνεχώς και «τρέχει» γι’ αυτά, πάντα σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη και τους Δημάρχους.
Σε ότι αφορά τα σχολεία η κα Μανδρέκα υποστήριξε ότι σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που έχει από τον Γ.Γ. κ. Κυριαζή ο τρόπος μείωσης της οργανικότητας που κοινοποιήθηκε είναι ενδεικτικός, δεν αποτελεί απόφαση και οι όποιες αλλαγές θα γίνουν με βάσει των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής και αφού ληφθούν υπόψη οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας. Τόνισε δε πως τάσσεται κατά στην οποιαδήποτε κατάργηση οργανικής θέσης η οποία οδηγεί στην υποβάθμιση της παιδείας.
Για το ΕΣΠΑ επεσήμανε πως έγινε υπερφόρτωση, βάζοντας έργα μεγαλύτερης αξίας με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να περικόψουν κάποια.
Αναφορικά με τις φυλακές τόνισε πως το θέμα δεν θα κριθεί βάσει προσωπικών ή συντεχνιακών πολιτικών. «Είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα το οποία θα κριθεί με βάση τα επιχειρησιακά κριτήρια και την ασφάλεια των κρατουμένων και των πολιτών», ανέφερε.
Α. Βεζυρόπουλος: «Οι αδικίες που έγιναν πρέπει να αποκατασταθούν»
Κατά την τοποθέτησή του ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεζυρόπουλος τόνισε πως η επίσκεψη του αυτή στο Νομό είχε ως σκοπό να καταγραφούν τα προβλήματα της κοινωνίας και κατόπιν να διαβιβαστούν στους αρμόδιους υπουργούς και τομεάρχες. «Θα γίνει συστηματική δουλειά, να βοηθηθεί ο εμπορικός κόσμος. Κάποια προβλήματα θα λυθούν άμεσα με το πολυνομοσχέδιο, κάποια άλλα θα κάνουμε ότι μπορούμε να λυθούν άμεσα. Αφού τα ομαδοποιήσουμε θα γίνει προσπάθεια να τα λύσουμε. Βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση να βγούμε από το αδιέξοδο. Αναλάβαμε τη διακυβέρνηση με΄σα αππο το γκρεμό. Τον περασμένο Νοέμβρη δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του κράτους. Αναπόφευκτα έπρεπε να γίνουν κάποια πράγματα», τόνισε. Σε ότι αφορά την μείωση του ΦΠΑ και το θέμα του πετρελαίου ο κ. Βεζυρόπουλος ξεκαθάρισε πως τον Ιούνιο αναμένεται να κάνει επαναδιαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός με τους εταίρους. Ο ίδιος χαρακτήρισε απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη ένα υγιές τραπεζικό σύστημα και την ανακεφαλαίωση των τραπεζών κάτι που όπως τόνισε θα γίνει μέσα στο Μάιο. Τόνισε δε πως έχουν γίνει αδικίες, οι οποίες πρέπει να αποκατασταθούν και ότι το πρόβλημα της χώρας εστιάζεται σε δύο σημεία στην ανεργία και την απουσία ανάπτυξης.
Μ. Κόνσολος: «Αν παρθούν άλλα μέτρα θα είναι από άλλη Κυβέρνηση»
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσων κ. Μάνος Κόνσολος, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να λυθούν όλα τα προβλήματα, τονίζοντας όμως ότι καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από την τρικομματική κυβέρνηση για να βγει η χώρα από το τέλμα. Τόνισε δε, ότι οι εταίροι έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι φερέγγυα και για αυτό το επόμενο διάστημα θα έρθουν νέες διαπραγματεύσεις. Ανέφερε ακόμα πως δεν πρόκειται να παρθούν άλλα μέτρα και ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι από άλλη κυβέρνηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…