Home Πολιτικά - Φωκίδα Για το περιφερειακό δρόμο Άμφισσας Προοπτική επίσπευσης των απαλλοτριώσεων
Πολιτικά - Φωκίδα - 20 Μαΐου, 2020

Για το περιφερειακό δρόμο Άμφισσας Προοπτική επίσπευσης των απαλλοτριώσεων

 Για το περιφερειακό δρόμο Άμφισσας

Προοπτική επίσπευσης των απαλλοτριώσεων

-Το ενδεχόμενο να πάει με διαδικασία fast track μέσω πράξεως του Υπουργικού Συμβουλίου, συζήτησε ο βουλευτής με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών. 

 

Μέχρι και δυο χρόνια θα κερδίσει ο δήμος Δελφών από τη διαδικασία απαλλοτριώσεων, αν καταφέρει να ενταχθεί στα έργα που θα προχωρήσουν με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

 

Παράλληλα έργο και απαλλοτριώσεις

 

Ειδικότερα, αν καταφέρει ο Βουλευτής κ. Γιάννης Μπούγας να το εντάξει στα έργα που θα προχωρήσουν με διαδικασία fast track ο χρόνος των απολλοτριώσεων από μια τριετία που υπολογίζεται μπορεί να μειωθεί στις 18 μήνες, ακόμη και στους 12, όπως μας εξήγησε ο κ. Μπούγας.  Εξίσου σημαντικό είναι πως αν πετύχουν μια τέτοια εξέλιξη δεν θα χρειαστεί να περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας για να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου. «Έχουν το περιθώριο με την καταβολή του 60% των αποζημιώσεων απαλλοτρίωσης να προχωρούν το έργο παράλληλα», τόνισε ο Βουλευτής.  Μάλιστα, ο π.δήμαρχος κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος ζήτησε από τον Βουλευτή να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο, ενώ και ο νύν Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής εξέφρασε την επιθυμία του να επισπεύσουν τη διαδικασία.

 

Το ενημερωτικό του βουλευτή

 

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Βουλευτής ενημερώνει για τα ακόλουθα:

 

Συνάντηση του Βουλευτή Φωκίδας, Ιωάννη Δ. Μπούγα, με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών

 

Ο Βουλευτής Φωκίδας, κ. Ιωάννης Μπούγας, συναντήθηκε σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γεώργιο Καραγιάννη. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν τόσο το ζήτημα του διαγώνιου άξονα Θερμοπυλών – Ιτέας όσο και του παραλίμνιου αγωγού της λίμνης του Μόρνου, εν όψει της τελικής διαμόρφωσης των έργων που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Για τα έργα αυτά, θα ακολουθήσει συνάντηση του Βουλευτή με τους αρμόδιους Υπουργούς.

Ζητήθηκε επίσης από τον Βουλευτή Φωκίδας η επιτάχυνση των διαδικασιών για την έναρξη κατασκευής της Περιφερειακής οδού της Άμφισσας, προϋπολογισμού 3.900.000 ευρώ, με την επίσπευση της διαδικασίας απαλλοτριώσεων μέσω πράξεως του Υπουργικού Συμβουλίου.  

 

Το ιστορικό του έργου

 

Υπενθυμίζουμε ότι το έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με ποσό 3,9 εκατομμυρίων ευρώ. Τον Ιούλιο του 2019 παραλήφθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Δελφών και το τελευταίο μέρος των εκπονούμενων από το 2016 μελετών για το δρόμο αυτόν, ενώ έχει ήδη το έργο έχει και πλήρη περιβαλλοντική αδειοδότηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Πολιτισμού, Δασαρχείο, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ.λπ.), από την δημοτική περίοδο Παναγιωτόπουλου.

Το Ιούλιο του 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε και τη χρηματοδότηση για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης με ποσό 4.000 ευρώ.

Μάλιστα σε έγγραφο ερώτημα που είχε θέσει ο κ. Παναγιωτόπουλος στις 4 Νοεμβρίου 2019, έθετε το ζήτημα της επίσπευσης διαδικασιών αναφέροντας:

«…είναι γνωστό στις Τεχνικές Υπηρεσίες, καθώς και στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου μας (ενημέρωσα δε επ’ αυτού και το Βουλευτή Φωκίδας, κ. Ιωάννη Μπούγα, αμέσως μετά την εκλογή του) ότι, προκειμένου να επιταχυνθεί η δημοπράτηση του έργου, απαιτείται μια πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που θα το εντάσσει στα λεγόμενα «έργα γενικότερης σημασίας».

Με τον τρόπο αυτόν το έργο θα υπαχθεί στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Ν. 2882/2001 (Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων), ώστε η συντέλεση της απαλλοτρίωσης να γίνει πολύ πιο σύντομα και να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου.

Σχετική προετοιμασία είχε γίνει από το Δήμο μας ήδη από τις αρχές του 2019 και υπήρχε συνεχόμενη επαφή τόσο με το γραφείο του αρμόδιου τότε Υπουργού Υποδομών, κ. Σπίρτζη (που έχει εισηγητικό ρόλο), όσο και με τις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης. Κατά την ενημέρωση μάλιστα που είχαμε τότε, επρόκειτο η εισήγηση να εισαχθεί σ’ ένα από τα Υπουργικά Συμβούλια του Μαΐου, πλην όμως προκηρύχθηκαν οι Εθνικές Εκλογές», όπως σημείωνε το Νοέμβριο ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Τέλος ο δήμαρχος Δελφών κ. Ταγκαλής είχε ενημερώσει πρόσφατα το Δημοτικό συμβούλιο ότι ξεκινά η διαδικασία των απαλλοτριώσεων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…