Home Δήμος Δελφών Για το Παλιό Νοσοκομείο
Δήμος Δελφών - 4 Ιουνίου, 2020

Για το Παλιό Νοσοκομείο

Του Θανάση Παναγιωτόπουλου*
 
Τελευταία συζητείται η σκέψη (πρόθεση;) της δημοτικής αρχής να μεταφέρει στο χώρο του παλαιού Νοσοκομείου κάποιες Υπηρεσίες του Δήμου μας.
Είναι αληθές το γεγονός ότι η επί δύο περίπου δεκαετίες προσπάθεια αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου, χωρίς να έχουμε ακόμη φτάσει ως Δήμος σε ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, μπορεί εύκολα να οδηγεί κάποιους στο συμπέρασμα πως απαιτείται μια άμεση και δραστική λύση.
Εντούτοις οφείλω να επισημάνω ότι μια τέτοια κίνηση, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι σκόπιμη και ωφέλιμη για τους εξής λόγους:
1. Σε πρώτο επίπεδο γεννώνται μια σειρά νομικά, αλλά κυρίως ηθικά ζητήματα, με δεδομένο ότι το παλιό Νοσοκομείο χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά και ελληνικά χρήματα, προκειμένου να μετατραπεί σ’ έναν πολιτιστικό χώρο (Λαογραφικό Μουσείο), έστω και αν η έως σήμερα χρηματοδότηση δεν υπήρξε αρκετή για να επιτευχθεί πλήρως ο αρχικός σκοπός.
2. Το κτίριο αυτό με τις διάφορες αρχιτεκτονικές φάσεις και ιστορικές περιόδους του εκφράζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την μετεπαναστατική (νεώτερη και σύγχρονη) ιστορία της πόλης της Άμφισσας.
3. Γι’ αυτό και κατά το έτος 2017 ομάδα εργασίας του Μεταπτυχιακού Τμήματος Μουσειακών Σπουδών του Ε.Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών και του νυν Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (υπό τους καθηγητές Γιώργο Παναγιάρη και Μάρλεν Μούλιου), επιμελήθηκε αφιλοκερδώς μια βασική πρόταση – προμελέτη για την αξιοποίηση του χώρου με τη λογική ενός Μουσείου Πόλης, που θα ενσωματώνει σ’ ένα καλοδουλεμένο αφήγημα τις κύριες λαογραφικές συλλογές, αλλά και θα αναδεικνύει τις ιδιαίτερες πτυχές του τόπου μας (πατώντας πάνω και σε σημαντική προγενέστερη μουσειολογική εργασία που είχε συντελεστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή).
4. Ο σχεδιασμός αυτός ουσιαστικά οδηγεί μελλοντικά σ’ ένα Μουσείο Πόλης, ανοικτό και εξελίξιμο, σε σύνδεση με τις σημερινές παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής, με δυνατότητα φιλοξενίας πολλών παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων. Η πρόταση – προμελέτη αυτή παρουσιάστηκε μάλιστα τότε στην διοίκηση και στα μέλη της Εταιρείας Φωκικών Μελετών, του ιστορικού σωματείου που είχε από δεκαετιών την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου Άμφισσας και έγινε δεκτή με θετικά σχόλια.
5. Για τον λόγο αυτό και στα τέλη του 2017 εγκαταστήσαμε στους γραφειακούς χώρους του παλιού Νοσοκομείου τη δομή του «Δικτύου Δελφών», ώστε αυτή σταδιακά αναπτυσσόμενη, να καλύπτει με τα στελέχη της και την υποστήριξη των πολιτιστικών δράσεων στον συγκεκριμένο χώρο.
6. Παρά την μη ολοκλήρωση της κτιριακής υποδομής, είναι γνωστό σε όλους μας ότι το Παλιό Νοσοκομείο έχει φιλοξενήσει τα τελευταία χρόνια μια σειρά από πολύ σημαντικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες στον χώρο της Τέχνης, αλλά και της Εκπαίδευσης, κάποιες με πανελλήνιο αντίκτυπο (Symptom Project). Είναι άλλωστε αντικειμενικά ένας εξαιρετικά κατάλληλος χώρος πολιτισμού με μια μοναδική εσωτερική διαμόρφωση και αρχιτεκτονική μορφή, τέτοιος που δύσκολα βρίσκεται κατά κοινή ομολογία των επισκεπτών μας ανά την επικράτεια και ασφαλώς πολύ δύσκολα θα ξαναβρεθεί στην Άμφισσα και στην ευρύτερη περιοχή, αν αποδοθεί σε άλλες χρήσεις.
 
Επιπλέον οφείλω να επισημάνω ότι, αν και κατανοώ την αγωνία της νυν (και κάθε) δημοτικής αρχής για την καλύτερη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και την εξοικονόμηση δαπανών, ωστόσο έχω την αίσθηση ότι ακόμη και για το σενάριο αυτό, ο συγκεκριμένος χώρος υστερεί από πλευράς θέσης και πρόσβασης.
 
Τα όποια προσδοκώμενα οφέλη από μια τέτοια απόφαση (εγκατάστασης δημοτικών υπηρεσιών) θα είναι σε κάθε περίπτωση περιορισμένα, σε σχέση με την εγκατάλειψη ενός σοβαρού σχεδιασμού και την απώλεια ενός χώρου που μακροχρόνια (αλλά και σήμερα ακόμη…) αποδίδει ένα μοναδικό στίγμα στην ιστορική και πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης της Άμφισσας και του Δήμου Δελφών.
 
Καλώ λοιπόν με κάθε καλή διάθεση τη δημοτική μας αρχή να εξετάσει πολύ σοβαρά και προσεκτικά τις διάφορες πτυχές του ζητήματος και με νηφαλιότητα να λάβει την κατάλληλη απόφαση. Κάποιες φορές αξίζει να περιμένουμε και να επιμένουμε, έστω και αν ο χρόνος μοιάζει πιεστικός και αμείλικτος.
 
* Ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος είναι τέως Δήμαρχος Δελφών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…