Home Π.Ε. Φωκίδας Για τον οδικό άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο ζήτησε να ενημερωθεί ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αγγελέτος
Π.Ε. Φωκίδας - 18 Δεκεμβρίου, 2014

Για τον οδικό άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο ζήτησε να ενημερωθεί ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αγγελέτος

 Το έργο του οδικού άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο, έθιξε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Γιάννης Αγγελέτος. 


Συγκεκριμένα ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Φωκίδας, ζήτησε να ενημερωθεί από την Περιφερειακή Αρχή για τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί για την ένταξη του έργου  σε πρόγραμμα υλοποίησης και ειδικότερα ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ. 
Ο κ. Αγγελέτος ωστόσο ξεκαθάρισε πως προφανώς και η απάντηση πως προετοιμαζόμαστε να το εντάξουμε  στο πακέτο Γιουνκέρ, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αφού όπως σχολίασε το εξαγγελθέν πρόγραμμα για τους γνωρίζοντες τα του Υπουργείου έχει ήδη overbooking 145%. 
Να σημειώσουμε πως κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του ο κ. Αγγελέτος  στάθηκε στην σπουδαιότητα του οδικού αυτού άξονα, παρουσιάζοντας τα στοιχεία από τα έγγραφα που προσκόμισε, αλλά και το δελτίο τύπου του Υπουργού ΠΕΚΑ μετά την έγκριση  των περιβαλλοντικών όρων του τμήματος Μπράλος – Άμφισσα  όπου ακριβώς τονιζόταν η σπουδαιότητα του έργου. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έχει ενταχθεί σε κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα ώστε να υλοποιηθεί.
Ακολουθεί η ερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη και τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας
Όπως είναι γνωστό βρίσκεται σε τελικό στάδιο η οριστικοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) της περιόδου 2014 – 2020, σε διαπραγμάτευση και συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα επανυποβλήθηκε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της ηλεκτρονικής βάσης SFC μετά τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και τη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Τα έργα «προτεραιότητας» που περιλαμβάνονται στο ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ και ανταποκρίνονται στα κριτήρια επιλεξιμότητας της περιόδου 2014 -2020 περιέχονται στον Κατάλογο Μεγάλων Έργων που περιλαμβάνεται στο κείμενο του Προγράμματος. 
Ο Κατάλογος αυτός βρίσκεται υπό «ζέουσα» αναθεώρηση μετά τις πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απένταξη έργων όπως η αναμόρφωση του Φαληρικού Δέλτα και της ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου και την συμπερίληψη έργων που ανταποκρίνονται στα κριτήρια  για να  χαρακτηριστούν ως  έργα προτεραιότητας. Ήδη σημαντικά έργα περιφερειών ανακοινώνονται ότι περιλαμβάνονται στον υπό αναθεώρηση  Κατάλογο Μεγάλων Έργων (π.χ. εντελώς πρόσφατα το έργο του βόρειου τμήματος του Ε65 Τρίκαλα – Εγνατία).
Δυστυχώς στο παραπάνω Πρόγραμμα, από τα λίγα αν όχι το μόνο που θα μπορούσε να αναλάβει τη χρηματοδότηση μεγάλων οδικών έργων, δεν έχει περιληφθεί κανένα τμήμα του άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο. Το οδικό αυτό τμήμα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Οδό Ε65 (Μάλμοε – Χανιά) και όπως φαίνεται στο τέλος της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ. Αν δει κανένας τη διαδρομή του Ε65 στον ελληνικό χώρο (Νίκη – Βεύη – Κοζάνη – Τρίκαλα –Δομοκός – Λαμία – Μπράλος – Άμφισσα – Ιτέα – Αντίρριο – Ρίο – Αίγιο – Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα – Κίσσαμος – Χανιά) θα διαπιστώσει πάρα πολύ εύκολα ότι στο τμήμα ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ δεν θα έχει υλοποιηθεί ή προγραμματιστεί κάποια παρέμβαση αναβάθμισης.
Δεδομένου λοιπόν ότι:
1. Έχουν εκπονηθεί σημαντικές μελέτες, κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα αρκετά τμήματα να έχουν πλήρη ωριμότητα για την υλοποίησή τους (π.χ. Ιτέα – Γαλαξίδι) 
2. Για αρκετά τμήματα υπάρχουν μελέτες σε προχωρημένο στάδιο οι οποίες εύκολα μπορούν να φτάσουν σε επίπεδο ωριμότητας δημοπράτησης (π.χ. Μπράλος  - Άμφισσα με εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους) 
3. Το οδικό αυτό τμήμα πληροί τα σχετικά κριτήρια και ανταποκρίνεται στο χαρακτηρισμό ως έργο «προτεραιότητας» για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Οδού Ε65. 
Ερωτώνται κ. Περιφερειάρχης και ο κ. Χωρικός αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας
Ποιες ενέργειες έχουν αναληφθεί από την Περιφέρεια για την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα υλοποίησης και ειδικότερα στο ανωτέρω αναφερόμενο ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ και με ποιες προοπτικές;
Προφανώς και η απάντηση πως προετοιμαζόμαστε να το εντάξουμε  στο πακέτο Γιουνκέρ, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αφού το εξαγγελθέν πρόγραμμα για τους γνωρίζοντες τα του Υπουργείου έχει ήδη overbooking 145%. 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Τι είναι το περίφημο Ασιατικό Handicap και γιατί πρέπει να το γνωρίζετε ενόψει Euro 2024

Καθώς μετράμε τις εβδομάδες και τις ημέρες για την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδ…