Home Π.Ε. Φωκίδας ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ
Π.Ε. Φωκίδας - 22 Οκτωβρίου, 2019

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ

 

Προς τον κ. Περιφερειάρχη και κάθε αρμόδιο.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ

Πρόκειται για  ζημιές οι οποίες έχουν προκύψει μέσα στο τελευταίο δίμηνο και αφορούν την πυρκαγιά στη Μαγούλα και τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση στον παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας και ευρύτερα.

Η  πυρκαγιά στην περιοχή της Μαγούλας  του Τοπικού Διαμερίσματος Μοναστηρακίου του Δήμου Δωρίδας,(Π.Ε. Φωκίδας) που εκδηλώθηκε τη 01-09-2019  άφησε πίσω της πάνω από 500 στρέμματα καμένης γης. Οι ζημιές που προκλήθηκαν αφορούν τη καταστροφή φυτικού κεφαλαίου (κυρίως ελαιοδέντρων) , μιας οικίας και κάποιων γεωργικών αποθηκών. 

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει  κάποια επίσημη καταγραφή, αλλά υπάρχει αναμονή από τον ΕΛΓΑ για τις καταθέσεις ενστάσεων αποζημίωσης. Από την Συντονιστική επιτροπή των πληγέντων έγινε μια πρώτη ενδεικτική καταγραφή με τα εξής αποτελέσματα: από 55 ιδιοκτήτες κάηκαν 1.614 ελαιόδεντρα, 70 αχλαδιές, 11 αμυγδαλιές,9 εσπεριδιειδή, 2 στρ. αμπέλι, 1 οικία διώροφη και 2 αποθήκες.

Το γεγονός πως δεν θρηνήσαμε θύματα, ούτε είχαμε ευρείας κλίμακας καταστροφές, δεν αποτελεί λόγο πανηγυρισμών. Πολύ περισσότερο που δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες τόσο των περασμένων κυβερνήσεων όσο και της σημερινής για:    

  • Την έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, συνολικών μέτρων πρόληψης.

  • Την ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών, κατάλληλων ζωνών ασφαλείας γύρω από τα χωριά, δασικών δρόμων, καθαρισμού των δασών.

  • Τις σοβαρότατες ελλείψεις των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε μέσα και προσωπικό, με τη μείωση περίπου 1 δισ. ευρώ των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα την τελευταία 10ετία.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Δήμου Δωρίδας κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια το ποσό των 85.000€ διατίθεται για πυροπροστασία. Δεδομένου του ορεινού ανάγλυφου του Δήμου, το ποσό αυτό δεν επαρκεί ούτε καν για την συντήρηση των αγροτικών και δασικών δρόμων που ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Αντίστοιχα μετά την σφοδρή χαλαζόπτωση στην περιοχή της Άμφισσας το μέγεθος της ζημιάς είναι μεγάλο σε μια περιοχή που φτάνει τα  100.000 ελαιόδεντρα τόσο στον παραδοσιακό ελαιώνα όσο και ευρύτερα. Σε πολλές περιοχές η ζημιά φτάνει στο 100% του ελαιοκάρπου ωστόσο όμως ζημιές έχει υποστεί και το φυτικό κεφάλαιο.

Η φετινή χρονιά όπως φαίνεται από την μεγάλη καρπόπτωση δείχνει ότι θα ήταν μια από τις καλύτερες σε παραγωγή χρονιά των τελευταίων ετών. Με δεδομένο ότι η περσινή χρόνια ήταν χρονιά ακαρπίας δηλαδή χωρίς εισόδημα καθιστά την ανάγκη άμεσης και πλήρους αποζημίωσης επιτακτική.

Ερωτάται η Περιφερειακή αρχή σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε:

Να κηρυχθεί άμεσα αναδασωτέα η περιοχή της δασικής έκτασης που κάηκε, χωρίς καμία εξαίρεση

Να δρομολογηθούν άμεσα τα αναγκαία δασοτεχνικά – αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά έργα για την προστασία από πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν πλήρως στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι πληγέντες. Να χορηγηθούν άμεσα δωρεάν ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους που κάνανε χρήση στη καμένη πλέον βοσκήσιμη γη. 

Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί από τη χαλαζόπτωση με δεδομένο ότι ένα μέρος  αφορά μικροπαραγωγούς που έχουν βγει εκτός επιδοτήσεων και δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΧΡΟΝΑΣ ΤΑΣΟΣ

ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΙΟΥΛΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Ο δημοτικός συμβουλος Παντελής Σμαράγδης προτείνει : Αφιέρωμα στη Γιώτα Μαρούδα

Αφιέρωμα στη μνήμη της Γιώτας Μαδούρα ζητεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των καλοκαιρινώ…