Home Κοινωνικοί φορείς Γιατί να απεργήσουμε, γιατί να διαδηλώσουμε στις 18 Φλεβάρη;
Κοινωνικοί φορείς - 17 Φεβρουαρίου, 2020

Γιατί να απεργήσουμε, γιατί να διαδηλώσουμε στις 18 Φλεβάρη;

 Παρέμβαση από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας

Ευθύμιο Αγγελόπουλο
 
Γιατί η Κοινωνική Ασφάλιση είναι κομβικό ζήτημα για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Αφορά όλες τις πλευρές της ζωής της, όσο κι αν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της με ταχυδακτυλουργίες προσπαθούν να εμφανίσουν το ζήτημα ως κάτι που αφορά μόνο τους συνταξιούχους, επιστρατεύοντας μάλιστα το ψέμα και τη διαστρέβλωση για να κάμψουν τις αντιδράσεις και των σημερινών συνταξιούχων. Προφανώς το Ασφαλιστικό αφορά το ύψος της σύνταξης που πετσοκόβεται διαρκώς. Όμως, την ίδια στιγμή, αφορά καταρχάς τη νέα γενιά, τη σημερινή και την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης. Γιατί το ζήτημα είναι ιδιαίτερα για τους νέους εργαζόμενους να αντισταθούν στη λογική της δουλειάς μέχρι τα βαθιά γεράματα, όπως επιτάσσουν η εργοδοσία, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της. 
Γιατί το Ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο το ύψος της σύνταξης και την ηλικία συνταξιοδότησης. Περιλαμβάνει την προστασία της υγείας των εργαζομένων, την εξασφάλιση ότι αν τύχει κάτι στους ίδιους και τις οικογένειές τους θα έχουν δημόσια και δωρεάν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους.
Γιατί η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ατομική υπόθεση, είναι συλλογικό κοινωνικό δικαίωμα. Η σύνταξη, η εξασφάλιση της υγειονομικής περίθαλψης δεν χαρίζονται από κανέναν, δεν είναι δώρο ούτε αγαθοεργία. Είναι τμήμα του πλούτου που δημιουργούν οι εργαζόμενοι με τη δουλειά τους. Δεν βγαίνει από την τσέπη κανενός εργοδότη και κανενός κράτους. Ανήκουν δικαιωματικά στους εργαζόμενους. Είναι λοιπόν διπλή και τριπλή αδικία οι εργαζόμενοι να υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για υπηρεσίας Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας για να κερδοφορούν επιχειρήσεις και όμιλοι σε αυτούς τους τομείς και για να απαλλάσσεται το κράτος από περιττές για το κεφάλαιο «δαπάνες»!
Είναι χαρακτηριστικό ότι αφού χρεοκόπησε και το παραμύθι ότι «κάποιοι θα δουν αυξήσεις», τώρα λένε τα ίδια που έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι (τουλάχιστον) «είναι το πρώτο νομοσχέδιο που δεν φέρνει περικοπές». Δηλαδή, η ΝΔ καλεί με τη σειρά της τους εργαζόμενους να θεωρήσουν «περασμένα – ξεχασμένα» όσα έχασαν τα τελευταία χρόνια
Γιατί μια επιτυχημένη απεργία στις 18 Φλεβάρη θα δώσει κουράγιο σε περισσότερες δυνάμεις να μπουν στον αγώνα το επόμενο διάστημα απέναντι στα «νέα επεισόδια» του Ασφαλιστικού αφού ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει ότι μέσα στο 2020, με επόμενο νομοσχέδιο, θα προχωρήσουν η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, το τζογάρισμα των εισφορών των εργαζομένων στο χρηματιστήριο. Αλλά και στον αγώνα σε άλλα μέτωπα, που αφορούν τις ΣΣΕ, τη μερική απασχόληση κ.ά
Γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να διατρανώσουν ότι δεν παραιτούνται από τη διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων στη δουλειά και την Ασφάλιση. Γιατί σήμερα, ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα, που θα καλύπτει ολόπλευρα, με σύγχρονες παροχές Υγείας – Πρόνοιας όλο το λαό, οι ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων υπονομεύουν αυτήν την ανάγκη. Πρέπει η εργατική τάξη να δουλεύει και να ζει με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της παραγωγής και της επιστήμης, να καρπώνεται τα οφέλη του πλούτου που η ίδια παράγει. 
 
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 
ΤΡΙΤΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ 10,30 πμ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Ο δημοτικός συμβουλος Παντελής Σμαράγδης προτείνει : Αφιέρωμα στη Γιώτα Μαρούδα

Αφιέρωμα στη μνήμη της Γιώτας Μαδούρα ζητεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των καλοκαιρινώ…