Home Πολιτικά - Φωκίδα ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ: “ΑΜΕΣΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ Δ.Ε.Η. – ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ”
Πολιτικά - Φωκίδα - 30 Αυγούστου, 2019

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ: “ΑΜΕΣΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ Δ.Ε.Η. – ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ”

 

Η σωτηρία της ΔΕΗ απαιτεί την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων, άμεσα. Τα στοιχεία, που βαραίνουν αποκλειστικά την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι αδιαμφισβήτητα και, δυστυχώς, αμείλικτα: Η χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης τον Οκτώβριο του 2014 ήταν 1,9 δισ, ενώ λίγο πριν τις εκλογές έπεσε στα 0,3 δισ. ευρώ, με πολλαπλάσια ληξιπρόθεσμα χρέη. Βρισκόμαστε έτσι προ των πυλών του σοβαρού κινδύνου βιωσιμότητας της ΔΕΗ, όπως προκύπτει ευθέως από τις λογιστικές καταστάσεις και τις ελεγκτικές εκθέσεις. Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχομένου θα ήταν τραγικές όχι μόνο για την εταιρεία, αλλά και τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους της, ακόμη και το τραπεζικό σύστημα, εφόσον θα καθίστατο επισφαλής η αποπληρωμή των υποχρεώσεων της ΔΕΗ. Θα έθιγαν δηλαδή την εθνική μας οικονομία και βεβαίως όλους τους Έλληνες. Όμως η ΝΔ, ως υπεύθυνη κυβέρνηση της χώρας, θα κάνει ό,τι απαιτείται υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Κι αν η σωτηρία της ΔΕΗ επιβάλλει την λήψη αποφάσεων που ενίοτε είναι επώδυνες, ας μην ανησυχούν οι καταναλωτές. Έχουμε προνοήσει ώστε η αναγκαία εξισορρόπηση και οι συνακόλουθες αλλαγές να μην επιβαρύνουν τελικά τους ίδιους. Η ρύθμιση που προωθείται δίνει τη δυνατότητα μείωσης του επιβαλλομένου ΦΠΑ και της έκδοσης Υπουργικής Απόφασης με σημαντικά χαμηλότερες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών (νοικοκυριά, εμπόρους και  ελεύθερους επαγγελματίες) και άμεση εφαρμογή. Στους λογαριασμούς ρεύματος των πελατών της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων θα φανούν μάλιστα οι μειώσεις από τον Σεπτέμβριο κιόλας. Αποτελούσε δέσμευση της ΝΔ, είναι πλέον πραγματικότητα. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης θα συμβάλουν με τη μείωση της προνομιακής έκπτωσης που έχουν στα τιμολόγια της εταιρείας, όπως επίσης κι η βιομηχανία με την ρήτρα για το διοξείδιο του άνθρακα αλλά και το Δημόσιο με τη μείωση του ΦΠΑ και την καταβολή των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας.

Αυτοί που πρέπει να ανησυχούν είναι οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, που θα δουν την χειμαζόμενη επιχείρηση άμεσα να αναδιοργανώνεται και να ανασυγκροτείται. Η ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο θα φέρει και την κατάργηση των περιβόητων ΝΟΜΕ, του μηχανισμού δηλαδή που προβλέπει την πώληση ενέργειας από τη ΔΕΗ σε φθηνότερη τιμή απ’ αυτήν που μπορούν να επιτύχουν οι ανταγωνιστές της από την αγορά, με αποτέλεσμα τελικώς να πουλάμε ρεύμα κάτω του κόστους. Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος στη Βουλή, η ΔΕΗ έχασε 600 εκατ. ευρώ από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων, εξ αιτίας της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ανερυθρίαστα κατηγορεί εμάς, πρέπει να απολογηθεί ενώπιον του ελληνικού λαού και των αρμόδιων αρχών. Να είναι βέβαιη η αξιωματική αντιπολίτευση ότι θα φροντίσουμε γι’ αυτό.

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΜΠΟΥΓΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…