Home Εικόνες Αρχικής Γιάννης Μπούγας: “Fake news τα περί ιδιωτικοποίησης του νερού”
Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 13 Μαρτίου, 2023

Γιάννης Μπούγας: “Fake news τα περί ιδιωτικοποίησης του νερού”

Την κάθετη διάψευση του βουλευτή Φωκίδας και Γ.Γ. της Κ.Ο. της ΝΔ κ Ιωάννη Μπούγα προκάλεσαν τα τελευταία σχόλια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ περί ιδιωτικοποίησης του νερού.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην πραγματικότητα με το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη βουλή επιβεβαιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών παροχής ύδατος και επιπλέον τονίζει ότι αυτό που “αλλάζει είναι ο φορέας ελέγχου και εποπτείας των νομικών προσώπων που εξακολουθούν να έχουν την προνομία παροχής πόσιμου ύδατος.”

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ Μπούγα

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε μια προσπάθεια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να πείσουν με ισχυρισμούς, που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και στόχο την δημιουργία κλίματος, ότι τάχα η Κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού με το συζητούμενο αυτές τις μέρες στην Βουλή Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
Στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν επιχειρείται ιδιωτικοποίηση, αλλά αντίθετα για πρώτη φορά προχωράμε νομοθετικά στην επιβεβαίωση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών παροχής ύδατος, καθώς ρυθμίζονται κατά τρόπο σαφή και συνεκτικό στο νόμο και στην αιτιολογική έκθεση αυτού ποιοι είναι οι φορείς, που διαθέτουν το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδατος στη γεωγραφική περιοχή τοπικής αρμοδιότητας όπως, Δήμοι, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ΔΕΥΑ, Σύνδεσμοι Ύδατος ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ, ΟΕΒ.
Άρα, για πρώτη φορά σε νόμο του κράτους δηλώνεται ρητώς ο δημόσιος χαρακτήρας της σχετικής υπηρεσίας και οι πάροχοι αυτής.
Αυτό που προτείνεται με το σχέδιο νόμου είναι η συγκεντρωτική περιέλευση των αρμοδιοτήτων για τον έλεγχο και εποπτεία των φορέων παροχής ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων στην Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή, ώστε να παύσουν οι ανισοβαρείς δυνατότητες των παρόχων, η ελλιπής εποπτεία, η ανεπαρκής λογοδοσία, η αποσπασματική εικόνα της ποιότητας του πόσιμου νερού και να περιοριστούν οι μεγάλες απώλειες,
Επομένως αυτό που αλλάζει είναι ο φορέας ελέγχου και εποπτείας των νομικών προσώπων που εξακολουθούν να έχουν την προνομία παροχής πόσιμου ύδατος. Με το σχέδιο νόμου φορέας ελέγχου και εποπτείας, ορίζεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, ενώ μέχρι σήμερα ελεγχόμενος και ελεγκτής είναι το Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών που εποπτεύουν και παράλληλα ελέγχουν τους Οργανισμούς Παροχής Ύδατος.
Δεδομένου ότι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι τόσο σαφείς ώστε αν κανείς τις διαβάσει αποκλείεται να έχει οποιαδήποτε αμφιβολία για τις προθέσεις και στοχεύσεις του σ/ν, πρόκειται για μια ακόμα επιχείρηση προπαγάνδας, που σκοπεί στην παραπλάνηση των πολιτών. Στην επιχείρηση αυτή συμμετέχουν πρόθυμα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που με το νόμο Παππά (ν. 4389/2016) ψήφισαν την μεταβίβαση από το Δημόσιο στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ ποσοστού μεγαλύτερου του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Ο νόμος αυτός κρίθηκε αντισυνταγματικός με την υπ΄αριθμ. 190/2022 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Για ακόμη μια φορά επαναλαμβάνω ότι οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από όσους πολιτεύονται με ψέματα και fake news

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…