Home Πολιτικά - Φωκίδα Γιάννης Μπούγας: Υπάρχει καθαρή εικόνα για την υπόθεση ΝOVARTIS
Πολιτικά - Φωκίδα - 15 Ιανουαρίου, 2020

Γιάννης Μπούγας: Υπάρχει καθαρή εικόνα για την υπόθεση ΝOVARTIS

 Για «καθαρή εικόνα» αναφορικά με το τι συνέβη στην υπόθεση της Νovartis αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, κάνει λόγο ο βουλευτής Φωκίδας της ΝΔ και πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής Γιάννης Μπούγας, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί η έρευνα θα ρίξει άπλετο φως σε αυτή τη δυσώδη υπόθεση.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο βουλευτής της ΝΔ, τονίζει ότι θα πρέπει να είναι «προσωπικότητα, που θα μπορεί να εκφράζει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τις θέσεις, τα συμφέροντα και τα δίκαια της Ελλάδος».

Συνέντευξη στον Κώστα Πασίση

Τέλος, αναφερόμενος στο νέο εκλογικό νόμο, που καταργεί την απλή αναλογική, εκφράζει τους φόβους του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των γνωστών εμμονών του, θα προσπαθήσει να προκαλέσει ακυβερνησία στη χώρα.

Μετά την εξέταση ορισμένων εκ των  μαρτύρων στην Προανακριτική Επιτροπή, έχετε σχηματίσει εικόνα για το πως στήθηκε το σκηνικό και συμπεριελήφθησαν στη δικογραφία της Novartis-σκευωρία, ονόματα πολιτικών;,

Αν επιχείρησαν κάποιοι να υπονομεύσουν τη λειτουργία και να υποβαθμίσουν το κύρος της Επιτροπής, οι εργασίες της προχωρούν κανονικά. Μέχρι σήμερα έχουμε εξετάσει ουσιώδεις μάρτυρες και χιλιάδες σελίδες εγγράφων δικογραφιών. Θα τολμούσα να πω ότι σε 3 μόλις μήνες ερευνήσαμε στοιχεία και πτυχές της υπόθεσης, που δεν είχαν ερευνηθεί 3 χρόνια από τη Δικαιοσύνη.

Η Novartis φαίνεται να μετήλθε και στη Χώρα μας αθέμιτες πρακτικές για την προώθηση των προϊόντων της με εμπλεκόμενους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που άμεσα ή έμμεσα συνεργάζονταν με την εταιρεία.

Για να αντιληφθούμε εάν υπάρχει σκευωρία κατά των πολιτικών προσώπων για τα οποία διεξάγεται η έρευνα, εξετάζουμε: Αρχικά εάν κατά την κρίσιμη περίοδο και δεδομένων του θεσμικού πλαισίου που διήπε την τιμολόγηση του φαρμάκου και της αυστηρής εποπτείας από τους θεσμούς, μπορούσαν οι συγκεκριμένοι πολιτικοί να επηρεάσουν την τιμή του φαρμάκου προς όφελος της Novartis, ώστε να υπάρχει αντικειμενικός λόγος δωροδόκησής τους και σε καταφατική περίπτωση, εάν όντως υπήρξε δωροδοκία.

Περαιτέρω κρίσιμη παράμετρος στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, είναι εάν με την παρότρυνσή του οι συμμέτοχοι, στην προσπάθειά τους να εμπλέξουν πάση θυσία πολιτικά πρόσωπα, αγνόησαν ή αμέλησαν να εξετάσουν τις ευθύνες των πραγματικών υπαιτίων, με συνέπεια οι υποθέσεις τους να αρχειοθετηθούν ή να παραγραφούν.

Οι μάρτυρες που έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής ρίχνουν φως στην υπόθεση; Τελικά ο κ. Παπαγγελόπουλος, φέρεται να έχει εμπλοκή;

Οι καταθέσεις των μαρτύρων είναι σαφείς και κατατοπιστικές, σε συνδυασμό δε με τα υπόλοιπα στοιχεία, δίνουν ήδη μια καθαρή εικόνα, όχι μόνο για την συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και για το τι πραγματικά συνέβαινε κατά την περίοδο εκείνη. Αυτός κατά την άποψή μου είναι ο λόγος που όσοι έσπευσαν να την  αποδομήσουν, σήμερα έχουν χάσει τα λόγια τους και αναζητούν νέα επιχειρήματα. Προσωπικά, αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ, που μετέχουμε στην Επιτροπή είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε ό,τι επιτάσσει το θεσμικό μας καθήκον για την πλήρη διαλεύκανση της, τηρώντας απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και το Νόμο και με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα του ελεγχόμενου.

Πρόεδρος Δημοκρατίας από την κεντροδεξιά ή από την κεντροαριστερά;

Ποιός θα είναι και από πού θα προέρχεται ο ΠτΔ το αποφασίζει κυριαρχικά ο Πρωθυπουργός. Ουσιώδες κατά την άποψή μου είναι να επιλεγεί προσωπικότητα, που θα μπορεί να εκφράζει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τις θέσεις, τα συμφέροντα και τα δίκαια της Ελλάδος. Να πιστεύει στην ενότητα του Έθνους και να πασχίζει διαρκώς γι΄αυτή. Να τον χαρακτηρίζει μετριοπάθεια στο λόγο και τη δράση του. Να αντιλαμβάνεται στις πραγματικές του διαστάσεις το συνταγματικό του ρόλο ως ρυθμιστή του Πολιτεύματος και να τον ασκεί όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν και με το κύρος και την αφοσίωσή του στα πολιτειακά του καθήκοντα να ενισχύει την πίστη των πολιτών στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Στο νομοσχέδιο για τη ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού υπήρξε συναίνεση. Βλέπετε να επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο και στο θέμα του εκλογικού νόμου;

Η Ελληνική Πολιτεία αντιμετώπισε με καθυστέρηση δεκαετιών μια μεγάλη θεσμική εκκρεμότητα, παρέχοντας με το νόμο 4648/2019 τις απαραίτητες διευκολύνσεις στους Έλληνες που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την ψήφο των εκτός επικρατείας πολιτών οδήγησε, μετά από συμβιβασμούς με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην υπερψήφιση του νόμου με πλειοψηφία 288 βουλευτών. Το γεγονός αυτό αποτελεί κορυφαία στιγμή της πρόσφατης κοινοβουλευτικής μας ιστορίας, συντελέστηκε δε χάρη στην επιμονή της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού να παύσουν οι απόδημοι έλληνες  να θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Ευκταίο είναι και ο νέος εκλογικός νόμος να συναντήσει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υπερψηφιστεί με την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία και ν’ αποφύγει η Χώρα τη δοκιμασία των διπλών εκλογών. Εξετάζοντας ωστόσο ρεαλιστικά τα πράγματα, φοβούμαι ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τις γνωστές εμμονές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την προσπάθειά της να προκαλέσει ακυβερνησία στη χώρα, όπως επεδίωξε και σε ένα βαθμό επέτυχε στην Αυτοδιοίκηση. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Ο νέος εκλογικός νόμος θα διασφαλίζει την ισότητα της ψήφου, ταυτόχρονα όμως θα παρέχει τη δυνατότητα στο πρώτο κόμμα, εφόσον έχει επιτύχει ένα ικανό εκλογικό ποσοστό, να μπορεί να σχηματίσει Κυβέρνηση.

Φοβάστε  θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, με τις κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας;

Σε μια περιοχή με εντάσεις, διαρκείς αμφισβητήσεις του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας και μεγάλη συγκέντρωση πυρός, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας όλα τα ενδεχόμενα.

Η χώρα μας για ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα και έτσι αναγνωρίζεται διεθνώς. Ο ρόλος αυτός επιβάλλει να συμπεριφερόμαστε με νηφαλιότητα, σύνεση και αποφασιστικότητα ότι δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η σοβαρή και σθεναρή στάση, που θα συνεχίσει να επιδεικνύει η Ελλάς σε όλα τα επίπεδα, παρέχει την βεβαιότητα ότι δεν θα συμβεί θερμό επεισόδιο.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά;

Βασική μας προτεραιότητα είναι η ενδυνάμωση διεθνώς της θέσεως και της ισχύος της χώρας και η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Μέλημά μας επίσης είναι η περαιτέρω μείωση των βαρών, που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η στήριξη του εισοδήματος των πολιτών και η διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα μειώνουμε τη γραφειοκρατία και δημιουργούμε ένα φιλικό περιβάλλον επενδύσεων.

Οι μέχρι σήμερα επιτυχείς και ουσιαστικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών, επιτρέπουν να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι για τη νέα χρονιά.

*Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…