Home Εικόνες Αρχικής Γιάννης Βαρβάτος : “Μαγκιά Ταγκαλή η δημιουργία της νεοσύστατης Διευθυνσης Υποδομών”

Γιάννης Βαρβάτος : “Μαγκιά Ταγκαλή η δημιουργία της νεοσύστατης Διευθυνσης Υποδομών”

Την άποψη ότι μια σειρά έργα που προγραμμάτισε η προηγούμενη δημοτική αρχή είχαν ελλείψεις στους φακέλλους και χρειάστηκε η διαδικασία να πάει σχεδόν από την αρχή καταθέτει ο συνεργάτης του κ Ταγκαλή και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Δ.Ε. Γαλαξιδίου κ Γιάννης Βαρβάτος.
Ακόμη αποκαλύπτει ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει εγκατασταθεί εργολάβος για το βιολογικό του Γαλαξιδίου ενω για το Παρθεναγωγείο ισχυρίζεται ότι καθυστέρησε επειδή ποτέ δεν ελήφθεισαν οι απαραίτητες εγκρίσεις για την κατασκευή του,
Για το master plan Γαλαξιδίου που εξήγγειλε πριν 2,5 χρόνια ο Δήμαρχος αναφέρει ότι βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης των έξι μελετών που αφορούν το θαλάσσιο τμήμα του Λιμένα.
Ακόμη, αναφέρεται στις προτεραιότητες του στην ΔΕ Γαλαξιδίου στην περίπτωση που καταφέρει και εκλεγεί ο ίδιος αλλά και ο συνδυασμός του

ΩτΦ : Σήμερα είστε ένας από τους βασικότερους συνεργάτες του κ. Ταγκαλή σε επίπεδο έργων πολλά από τα οποία ισχυρίζεστε ότι σας παραδόθηκαν ανέτοιμα από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Εξηγήστε μας τι εννοείτε
Γ. Β. : Κύριε Μπελέρη ευχαριστώ για την φιλοξενία στην εφημερίδας σας. Χωρίς διάθεση μηδενισμού του έργου κανενός θα σας πω τι προβλήματα υπήρχαν στα έργα που εγώ συμμετείχα στην μελετητική ομάδα ως ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου

Αθλητικό Κέντρο Παρνασσού :
Βρήκαμε ένα έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, έναν προϋπολογισμό και ένα σχέδιο με το γενικό πλάνο των αθλητικών εγκαταστάσεων που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.
Δεν υπήρχαν συμβόλαια για το ακίνητο τα οποία συντάχθηκαν την 13η Ιανουαρίου 2022 , δεν υπήρχε άδεια λειτουργικότητας η οποία είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί να εκδοθεί άδεια δόμησης για την ανέγερση των εγκαταστάσεων και να μπορούν να είναι νόμιμες και να αδειοδοτηθούν. Αυτή εκδίδετε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού η οποία και μας ζήτησε πλήρη μελέτες οι οποίες δεν υπήρχαν ( προσβασιμότητα ΑμεΑ, πάρκινγκ θεατών και αθλητών, αποδυτήρια ανάλογα με την δυναμικότητα τον εγκαταστάσεων) και το σημαντικότερο η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού καθόρισε τους όρους δόμησης στο ακίνητο που χωρίς αυτούς δεν μπορείς να προχωρήσεις σε καμία απολύτως μελέτη σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις. Λάβαμε την έγκριση την 26η Σεπτεμβρίου 2022. Συντάξαμε νέο προϋπολογισμό με βάση την εγκεκριμένη – πραγματική μελέτη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και περιμένουμε την τροποποίηση της απόφασης έγκρισης και την έγκριση του Τεχνικού Δελτίου από το ΥΠΕΣ ώστε να προχωρήσουμε στην δημοπράτηση του έργου.

Πάρκινγκ Δελφών :
Άλλο ένα πλήρως μελετημένο και αδειοδοτημένο έργο για το οποίο δεν υπήρχαν συμβόλαια ιδιοκτησίας του ακινήτου και συντάχθηκαν το 2021. Δεν υπήρχε πράξη χαρακτηρισμού για το ακίνητο από το Δασαρχείο την οποία λάβαμε κατά το ίδιο έτος, δεν υπήρχε έγκριση της μελέτης από την Αρχιτεκτονική Επιτροπή Νομού Φωκίδος. Αυτό που υπήρχε ήταν έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με την υποσημείωση ότι η έγκριση χορηγείτε με τους ακόλουθους όρους. Ποιοι είναι οι όροι???? Δώδεκα στον αριθμό, με κυριότερο την στατική μελέτη, την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, την μελέτη φύτευσης. Το έγγραφο έκλεινε με τον όρο ότι όλες αυτές οι μελέτες αφού υλοποιηθούν θα επιστρέψουν για έγκριση στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Άρα για ποια έγκριση μιλάμε????? Και για να μιλήσω και λίγο τεχνικά σε ένα αγροτεμάχιο που έχει πολύ μεγάλη υψομετρική διαφορά πώς να ικανοποιήσεις την προϋπόθεση του ΚΑΣ για χαμηλό ύψος τοιχίων ώστε να μην είναι ορατά???? Εκπονήθηκε η στατική μελέτη που δεν υπήρχε μαζί με όλες τις άλλες μελέτες και σήμερα ο φάκελος με τα συμπληρωματικά στοιχεία βρίσκεται στο Υπουργείο Πολιτισμού για τελική έγκριση. Είναι έτοιμος και ο νέος προϋπολογισμός ώστε να γίνει η δημοπράτηση του έργου. Έτσι συντάσσεται ο προϋπολογισμός ενός έργου κύριε Μπελέρη, όταν ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες και όχι στο περίπου.

Ναυτικός Όμιλος Γαλαξιδίου:
Βρήκαμε ένα έργο που ήταν ενταγμένο με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια. Επίσης το έργο είχε αρχιτεκτονική και στατική μελέτη. Δυστυχώς όμως δεν υπήρχαν εγκρίσεις από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων οι οποίες είναι απαραίτητες για οποιαδήποτε εργασία σε κτίσμα στην πόλη του Γαλαξιδίου. Όταν λοιπόν στείλαμε τις μελέτες για έγκριση στην Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων αυτές απερρίφθησαν με αποτέλεσμα να ξεκινήσουμε ξανά από την αρχή. Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες έχει εκπονηθεί ο προϋπολογισμός και περιμένουμε την έγκριση από το Υπουργείο Ναυτιλίας ώστε να δημοπρατηθεί το έργο.

Πάρκινγκ Βαρεων Οχημάτων:
Έργο δημοπρατημένο χωρίς να έχει υπογραφεί σύμβαση σε ακίνητο που δεν ανήκει στον Δήμο Δελφών αλλά ΘΑ του ανήκε υπό προϋποθέσεις. Έργο στο οποίο δεν είχαν προβλεφτεί είσοδος και έξοδος οχημάτων στον χώρο καθώς υπάρχει η τάφρος του ΒΙΟΠΑ και θα έπρεπε να κατασκευαστούν με επιπλέον του προϋπολογισμού χρήματα. Έργο το οποίο τέμνετε κατά το 1/3 από την ζώνη απαλλοτρίωσης της Εθνικής Οδού και από την ζώνη προστασίας του αγωγού της ΕΥΔΑΠ. Αλήθεια κύριε Μπελέρη εσείς θα παρκάρατε ποτέ το επαγγελματικό σας αυτοκίνητο σε παρκινγκ που δεν θα πληρούσε τις προδιαγραφές βάσει της νομοθεσίας ?
Όλα αυτά κύριε Μπελέρη που σας αναφέρω ως ελλείψεις και προβλήματα στις μελέτες των έργων υπάρχουν σε έγγραφα από τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες.
Επίσης για να ληφθούν όλες αυτές οι εγκρίσεις απαιτείτε χρόνος. Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι χρειάστηκε να πάμε πέντε φορές στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να εξετάσουμε τις μελέτες τις οποίες εμείς εκπονούσαμε ώστε να λάβουμε την έγκριση για το Αθλητικό Κέντρο Παρνασσού.

Το ίδιο συνέβη και για τις Αθλητικές εγκαταστάσεις της Ιτέας. Άρα δεν μπορεί κανείς να μιλάει για καθυστέρηση έργων όταν ουσιαστικά οι μελέτες εκπονούνται από την αρχή και όλες οι εγκρίσεις λαμβάνονται τώρα. Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ίδιοι άνθρωποι που διόρθωναν τις παλιές μελέτες ετοίμαζαν και νέες όπως, μελέτες για το Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ» και φυσικά εκπονούσαν το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μας.

ΩτΦ :Σε ποιο στάδιο βρίσκονται ο βιολογικός αλλά και το Παρθεναγωγείο;
Γ. Β. : Ο βιολογικός του Γαλαξιδίου βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία έχει αναδειχθεί ο προσωρινός ανάδοχος και αν όλα κυλίσουν κατ’ ευχήν προς το τέλος του χρόνου θα εγκατασταθεί ο εργολάβος.
Σε ότι αφορά το Παρθεναγωγείο Γαλαξιδίου βρήκαμε άλλο ένα έργο δημοπρατημένο που ποτέ δεν ελήφθεισαν οι απαραίτητες εγκρίσεις για την κατασκευή του, και το σημαντικότερο, αν το συνεχίζαμε σήμερα η στέγη του κτιρίου θα είχε καταρρεύσει. Και εξηγούμε. Το έργο που ήταν δημοπρατημένο περιλάμβανε την αντικατάσταση δυο ξύλων – ζευκτών από την στέγη, μέρους των κεραμιδιών με ίδια παλαιού τύπου και αντικατάσταση κάποιων κουφωμάτων. Δεν περιελάμβανε αντικατάσταση ήδη σάπιων κουφωμάτων, μαρμαρικά και υδροροές που είναι απαραίτητες σε κάθε κτίριο ώστε να μην εισέρχονται τα νερά σε αυτό. Κανένας δεν είχε δει ότι όλος ο ξύλινος σκελετός της στέγης ήταν σάπιος και η στέγη ήδη είχε αρχίσει να κυρτώνει.
Τι κάναμε. Νέα μελέτη με πλήρη αντικατάσταση όλου του σκελετού της στέγης, αντικατάσταση όλων των κεραμιδιών, αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων, τοποθέτηση μαρμαρικών, τοποθέτηση υδροροών και ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου σε σημεία που παρουσίαζε προβλήματα στατικότητας. Βρήκαμε χρηματοδότηση, πήραμε όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, υλοποιήσαμε την πρώτη φάση και ταυτόχρονα προχωρήσαμε τις μελέτες για την πλήρη επισκευή του κτιρίου και την λειτουργία του. Ξαναβρήκαμε χρηματοδότηση για την δεύτερη φάση των επισκευών και σήμερα που μιλάμε το έργο έχει ανάδοχο που άμεσα θα εγκατασταθεί για την έναρξη των εργασιών. Ξέρετε κύριε Μπελέρη το Γαλαξίδι είναι διπλοχαρακτηρισμένος οικισμός το κτίριο ανήκει σε Ίδρυμα και απαιτούνται πολλές και χρονοβόρες διαδικασίες ώστε να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εργασία.

ΩτΦ : Το λεγόμενο master plan Γαλαξιδίου σε ποιο σημείο βρίσκεται και ποια βήματα απαιτούνται στο εξής;
Γ. Β. : Το master plan Γαλαξιδίου όταν ολοκληρωθεί πραγματικά θα πρόκειται για κάτι διαφορετικό, θα είναι έργο που θα αναβαθμίσει πραγματικά το Δήμο μας και την πόλη του Γαλαξιδίου.
Βρισκόμαστε στο σημείο ολοκλήρωσης των έξι μελετών που αφορούν το θαλάσσιο τμήμα του Λιμένα:
Σύνταξη του Προγράμματος έργων ανάπτυξης Λιμένων (ΠΕΑΛ) Γαλαξιδίου
Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων Λιμένα Γαλαξιδίου
Βυθομέτρηση και εκβάθυνση Λιμένα Γαλαξιδίου
Αναβάθμιση Λιμένα Χηρόλακα Γαλαξιδίου
Τεχνικός σύμβουλος των παραπάνω μελετών
Μελέτη Πλωτών Εξεδρών
Τα επόμενα βήματα είναι η εκπόνηση μελετών που αφορούν την Χερσαία Ζώνη Λιμένα και ακολούθως η αναζήτηση χρηματοδοτικού εργαλείου για την υλοποίησή τους.

ΩτΦ :Το πάρκινγκ στο Γαλαξίδι ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαραίτητο. Τι γίνεται με αυτό.;
Γ. Β. : Θα συμφωνήσω μαζί σας και θα σας πω ότι το Συμβούλιο της Κοινότητας Γαλαξιδίου έχει δεσμεύσει 70.000 € από χρήματα των ΑΠΕ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ για την αγορά οικοπέδου που θα εξυπηρετήσει ως χώρος παρκινγκ έχουν κινηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, έχουν εξασφαλιστεί όλες οι εγκρίσεις και απομένει η διακήρυξη ώστε να υποβληθούν οι προσφορές των ενδιαφερομένων βάσει της διακήρυξης.

ΩτΦ : Ποιες θα είναι οι γενικότερες προτεραιότητες σας στην ΔΕ Γαλαξιδίου αν καταφέρετε να εκλεγείτε ως συνδυασμός?
Γ. Β. : Η σύνταξη κυκλοφοριακής μελέτης για την Κοινότητα Γαλαξιδίου.
Η μελέτη ανάπλασης παραλιακής ζώνης ‘Προφήτη Ηλία’ και ενοποίησής της με την παραλιακή ζώνη ‘Καλαφάτη’ και του Λιμένα Χηρόλακα.
Η περάτωση του χωροταξικού σχεδιασμού.
Η ολοκλήρωση της χωροθέτηση του καταδυτικού πάρκου και η υλοποίησή του.
Ο σχεδιασμός της νέας πτέρυγας του Ναυτικού Μουσείου Γαλαξιδίου.
Η ψηφιακή περιήγηση στο Ναυτικό Μουσείο Γαλαξιδίου με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.
Η εξεύρεση ανάλογων χρηματοδοτικών πόρων για την αξιοποίηση των μελετών που ήδη έχουμε.
Φυσικά η καθημερινότητα είναι στις προτεραιότητες μας την οποία και θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε.
Σε ότι αφορά τις Κοινότητες Αγίων Πάντων, Βουνιχώρας και Πεντεορίων θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Έργα!!!!!!!! Ακούγοντας τις ανάγκες των Τοπικών Συμβουλίων υλοποιήσαμε το πρόγραμμα τους μέχρι κεραίας. Αξιοποιήσαμε τους πόρους από έσοδα των ΑΠΕ και την τετραετία που μας πέρασε πραγματοποιήσαμε στις τρείς Κοινότητες έργα αξίας περίπου τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ. Ήταν μεγάλη η προίκα που βρήκαμε άθικτη από αυτούς που σήμερα διεκδικούν και πάλι την ψήφο των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Γαλαξιδίου.

ΩτΦ :Πως μπορεί μια Δημοτική αρχή να δημιουργήσει συνθήκες ώστε οι νέοι να μην φεύγουν από τα χωριά?
Γ. Β. : Κύριε Μπελέρη δυστυχώς μόνη της μια Δημοτική αρχή δεν μπορεί να το καταφέρει αυτό. Σίγουρα μπορεί να καλυτερεύσει την ζωή των κατοίκων που ήδη υπάρχουν στα χωριά με κάποιες υποδομές όπως δωρεάν ιντερνετ, παιδικές χαρές, χώρους άθλησης και εμείς ως Δημοτική αρχή το πραγματοποιήσαμε σε χωριά όπως η Βουνιχώρα τα Πεντεόρια, οι Άγιοι Πάντες και άλλα. Οι Δήμοι έχουν τεράστιες αρμοδιότητες με πολύ περιορισμένους πόρους.

ΩτΦ :Τι σας λέει ο κόσμος στις επαφές που κάνετε στην ΔΕ Γαλαξιδίου και γενικότερα? Τι λέει για την Δημοτική αρχή και τι για την αντιπολίτευση?
Γ. Β. : Θα σας πω ότι έχω επισκεφτεί πολλές φορές τις Κοινότητες του Δήμου μας τα τέσσερα χρόνια. Σε όλες τις Κοινότητες αυτή η Δημοτική Αρχή έκανε έργο, αλλού μικρό αλλού μεγάλο και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι όσοι βλέπουν . Σίγουρα θέλουν όλοι περισσότερα για τον τόπο τους και αυτό είναι θεμιτό. Όλοι όμως αναγνωρίζουν την προσπάθεια.

ΩτΦ :Θα μας πείτε δυο λόγια για την νεοσύστατη Διεύθυνση Υποδομών του Δήμου Δελφών.
Γ. Β. : Θα μου επιτρέψετε την έκφραση αλλά ήταν η μεγάλη μαγκιά του κ. Ταγκαλή. Τι έκανε λοιπόν, δημιούργησε μια Διεύθυνση η οποία αποφόρτισε τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών από την πραγματοποίηση μικρών έργων, σύνταξη μελετών προμηθειών και σύνταξη μελετών υπηρεσιών. Υπό την καθοδήγηση του Αντιδημάρχου κ. Αγαπητού Χαρίλαου η Διεύθυνση Μελετών Λειτουργίας και Συντήρησης Υποδομών υλοποίησε όλο το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Δελφών για τα έτη 2022, 2023 μετά από πολλά χρόνια. Υλοποίησε το Τεχνικό Πρόγραμμα για τις Κοινότητες με έσοδα από ΑΠΕ και πραγματοποίησε όλες τις μελέτες για προμήθειες και υπηρεσίες στο Δήμο μας. Έτσι σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Δελφών πραγματοποιήθηκε ο προγραμματισμός που είχαν κάνει τα Τοπικά Συμβούλια. Σημειώνω ότι η Διεύθυνση αυτή πραγματοποίησε έργο με αυτεπιστασία δηλαδή με δικό της προσωπικό εξοικονομώντας αρκετά χρήματα για το Δήμο μας. Μακάρι να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο την λειτουργία της.

ΩτΦ :Γιατί κάποιος να επιλέξει να σταυρώσει το Γιάννη Βαρβάτο?
Γ. Β. : Δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου κύριε Μπελέρη. Με γνωρίζουν όλοι και γνωρίζουν τον ζήλο με τον οποίο εργάστηκα αυτά τα τέσσερα χρόνια για να κάνουμε ένα Δήμο Δελφών καλύτερο, πράγμα που καταφέραμε. Θέτω λοιπόν τον εαυτό μου στην κρίση των συνδημοτών μας και με μεγάλο σεβασμό ζητώ την ψήφο τους την 08η Οκτωβρίου.

ΩτΦ : Πείτε μα δυο λόγια (βιογραφικό) για εσάς για να σας γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος μιας και πλέον μπορείτε να λάβετε σταυρό από όλες τις ΔΕ.
Γ. Β. : Γεννήθηκα το 1980 και κατάγομαι από την Βουνιχώρα Φωκίδος. Είμαι παντρεμένος με την Ζωή Τερλίγκα. Ολοκλήρωσα τις Λυκειακές μου σπουδές στην Άμφισσα το 1998 και εν συνεχεία εισήχθηκα στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κοζάνης ως Μηχανικός Βιομηχανικού Σχεδιασμού όπου ολοκλήρωσα τις σπουδές μου και έλαβα το πτυχίο μου το 2003
Επαγγελματικά από το 2005 έως και σήμερα εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα τόσο σε κατασκευαστικές εταιρίες όσο και σε μελετητικά – τεχνικά γραφεία.
Από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι και σήμερα εργάζομαι ως ειδικός συνεργάτης του νυν Δημάρχου Δήμου Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή με την τοποθέτηση μου στην Τεχνική Υπηρεσία και στην Διεύθυνση Υποδομών του Δήμου με αρμοδιότητα στο μελετητικό και κατασκευαστικό τομέα δημοσίων έργων.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Ταγκαλή που μου εμπιστεύτηκε αυτή την θέση, τους Αντιδημάρχους και τους Προέδρους των Κοινοτήτων για την άψογη συνεργασία που είχε ως αποτέλεσμα την υλοποίηση πλειάδας έργων αλλά και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Τι είναι το περίφημο Ασιατικό Handicap και γιατί πρέπει να το γνωρίζετε ενόψει Euro 2024

Καθώς μετράμε τις εβδομάδες και τις ημέρες για την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδ…