Home Δήμος Δελφών Γηροκομείο Άμφισσας : Εκεί που ντρέπεται και η ντροπή – Δέκα χρόνια απραξίας

Γηροκομείο Άμφισσας : Εκεί που ντρέπεται και η ντροπή – Δέκα χρόνια απραξίας

- Το κτήριο που άλλοτε έδινε θαλπωρή σε ανήμπορους συνανθρώπους μας ρημάζει απαξιωμένα. - Δεν έχει γίνει η εκκαθάριση ενώ έχει οριστεί μόνο μια εκκαθαρίστρια

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η κατάσταση με το γηροκομείο της Άμφισσας δέκα χρόνια μετά την εκκένωση του.

Όταν το 2022 το αρμόδιο συμβούλιο αποφάσισε να ορίσει εκκαθαριστές κανείς δε φανταζόταν ότι μέχρι σήμερα δε θα έχει προχωρήσει ούτε βήμα η διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα οι αρμόδιοι έχουν καλυφθεί πίσω από φτηνές δικαιολογίες και δεν προχωρούν τη διαδικασία εκκαθάρισης. Η μοναδική κίνηση που έχει γίνει είναι να οριστεί εκκαθαρίστρια δικηγόρος της Άμφισσας, η οποία από μόνη της είναι από δύσκολο έως αδύνατο να εκκαθαρίσει το ίδρυμα. Εξάλλου ένας δικηγόρος είναι αδύνατον να μπορέσει να ανταποκριθεί σε μια υπόθεση που απαιτεί κυρίως εξειδικευμένες οικονομικές γνώσεις.
Υπουργείο και αποκεντρωμένη δεν έχουν δώσει την εντύπωση ότι έχουν καμιά ιδιαίτερη αγωνία για την αξιοποίηση της εναπομείνασας περιουσίας του ιδρύματος. Αντιθέτως «πατάνε» στο νομικό κομμάτι καλυπτόμενοι στο γεγονός ότι η εκκαθάριση πρέπει να γίνει από τη διαχειριστική επιτροπή η οποία έχει ωστόσο παραιτηθεί. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι εφ’ όσον οι διαχειριστές μετατρέπονται υποχρεωτικά σε εκκαθαριστές θα πρέπει υποχρεωτικά η πάλαι ποτέ διαχειριστική επιτροπή να αναλάβει καθήκοντα. Ωστόσο τα μελή της διαχειριστικής επιτροπής έχουν παραιτηθεί και πρωτοβουλία πλέον πρέπει ν αναλάβει είτε ο Μητροπολίτης είτε ο Κοινοτάρχης είτε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.
Στην ουσία δέκα χρόνια τώρα που το κτήριο παραμένει ερμητικά κλειστό κανείς δε ξέρει τι έχει απομείνει από την περιουσία του γηροκομείου και τι έχει κατασχεθεί και εκποιηθεί. Οι εκκαθαριστές έπρεπε να έχουν ήδη προχωρήσει σε ελεγχόμενη πώληση περιουσιακών στοιχείων ώστε να εξοφληθούν εργαζόμενοι και πιστωτές.
Μάλιστα νομικά εκ μέρους του Υπουργείου επισημάνεται ότι αποτελεί παράβαση εκ μέρους των διαχειριστών να μην προχωρήσει η εκκαθάριση.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τη πλευρά του δήμου είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια ενθάρρυνσης πρώην εργαζομένων να κατάσχουν το κτήριο, ώστε να βγει σε πλειστηριασμό με στόχο να το αγοράσει ο δήμος και να το μετατρέψει σε φοιτητική εστία. Δυστυχώς όμως έμεινε σε εμβρυακό στάδιο με το κτήριο σήμερα να έχει υποστεί πλιάτσικο και βανδαλισμούς.
Εκείνο που έχει σημασία πια είναι κάποιος απ’ τους οριζόμενους στη διαθήκη των ευεργετών της Άμφισσας να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία εκκαθάρισης.

Το ιστορικό

Το Γηροκομείο Άμφισσας κατάφερε να πάρει σάρκα και οστά με τη συνένωση πολλών κληροδοτημάτων. Επιφανείς Αμφισσείς είχαν αφήσει τις κολοσσιαίες περιουσίες τους με την πρόθεση μια κοινωφέλειας στον τόπο τους. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα που η περιουσία του αποτελούσε εγγύηση επιτυχίας. Ό,τι και να στράβωνε υπήρχε ο τρόπος να αντιμετωπιστεί.
Η αρχική έναρξή του με προκήρυξη πρόσληψης 20 ατόμων που έγινε από τον τότε απερχόμενο δήμαρχο κ. Νίκο Φουσέκη, η άρνηση του διαδόχου να το ανοίξει και η βεβαιότητα του κ. Ασημακόπουλου ότι δεν είναι βιώσιμο, αλλά και οι επιπλέον προσλήψεις έδειξαν νωρίς στην τοπική κοινωνία ότι δε θα πάει μακριά, όπως και έγινε. Δεν άντεξε ούτε επτά χρόνια στην ουσία. Έκλεισε καταχρεωμένο, αφού είχε φτάσει να έχει 30 άτομα προσωπικό για 45 τρόφιμους!
Οι εργαζόμενοι ακόμη και σήμερα παραμένουν απλήρωτοι. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του τους έδιναν μισό μισθό και το υπόλοιπο το χρωστούσαν. Στους προϋπολογισμούς έβαζαν το μισό, λες και το άλλο μισό δεν αποτελούσε υποχρέωση του ιδρύματος. Λίγο πριν το τέλος και με το ίδρυμα σε αναστολή ο Μητροπολίτης Φωκίδας κ. Θεόκτιστος αρνήθηκε να αναλάβει την προεδρία. Τότε λοιπόν ανέλαβε ο κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος καταβάλλοντας μια απέλπιδα προσπάθεια μέσω της κ. Φωτίου να ανοίξει ξανά. Δεν τα κατάφερε και το σχέδιο ναυάγησε.

Η αυτοαναίρεση της υπηρεσίας

Για την υπόθεση αυτή έχουν γίνει τρεις εισηγήσεις στο Συμβούλιο Κληροδοτημάτων. Η μια ήταν η αρχική, η οποία έφτασε σε συνεδρίαση, αποφάσισε καταλογισμούς συνολικά των ποσών που αναφέρονταν στο πόρισμα, αλλά δεν επικυρώθηκε γιατί δε μπορούσαν να προσδιορίσουν τα ποσά. Η δεύτερη ήταν μια εισήγηση η οποία μιλούσε για πολύ συγκριμένα ποσά ανά εμπλεκόμενο, όπου και αποσύρθηκε άρον – άρον για αδιευκρίνιστους λόγους. Η τρίτη τους έβγαλε όλους άμοιρους ευθυνών. Αυτές οι τρεις εισηγήσεις όμως δείχνουν αν μη τι άλλο, την αστάθεια απόψεων και στάσης της αρμόδιας εισηγητικής υπηρεσίας Κοινωφελών Περιουσιών η οποία ανήκει στην Αποκεντρωμένη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…