Home Δήμος Δελφών Βιώσιμη Αλιεία στον Κορινθιακό
Δήμος Δελφών - 22 Νοεμβρίου, 2019

Βιώσιμη Αλιεία στον Κορινθιακό

 Η στοχευόμενη και αντικειμενική διά βίου μάθηση τις περισσότερες φορές δίνει την λύση στα προβλήματα που μας απασχολούν. Βλέποντας την καθημερινή φυσική ροή των προβλημάτων αντιλαμβανόμαστε πως έχουμε την πραγματική εικόνα οπότε άμεσα μπορούμε να προτείνουμε πιθανές λύσεις ειδικότερα όταν αυτά μας απασχολούν καθημερινά και έχουν να κάνουν με την επιβίωση ανθρώπων και φυσικού περιβάλλοντος. Ειδικά στην θάλασσα το ένα πρόβλημα είναι άρρηκτα δεμένο με το άλλο που το προκαλεί και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Δεν απαιτείται χρονοβόρα επιστημονική μελέτη γιατί απλά η καθημερινή διά βίου πρακτική και αληθοφανής πραγματικότητα δείχνει ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό υπαρκτό κι αυτή τη φορά δεν θα μπορέσει η φύση από μόνη της να επαναφέρει τα πράγματα στην πρότερη κατάσταση γιατί ο τροχός έχει πάψει να γυρίζει και η ανθρώπινη παρέμβαση έχει βάλει το χέρι της με καταστροφική διάθεση.

Στον Κορινθιακό Κόλπο  αναφορικά με την επαγγελματική αλιεία βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο. Οι ίδιοι οι αλιείς βιώνουν την καθημερινή δυσχερή εικόνα που βάζει σε αβεβαιότητα την βιωσιμότητα του επαγγέλματος τους. Οι συζητήσεις με τους παλιότερους αλιείς δείχνουν  το μέγεθος του προβλήματος και την πτωτική καμπύλη που έχει εδώ και καιρό επιφέρει τις μεγάλες δυσκολίες και την απογοήτευση αναφορικά με το μέλλον της επαγγελματικής αλιείας σε έναν κλειστό κόλπο όπως ο Κορινθιακός.
Θα προσπαθήσω μέσα από την δική μου διά βίου μάθηση να μεταφέρω την εικόνα που βλέπω στον βυθό εδώ και πολύ καιρό. Βλέπεις ένα μοναδικό υποβρύχιο τοπίο χωρίς τους κατοίκους του. Στην παράκτια ζώνη έως τα 15 μέτρα αντικρίζει κανείς το μεγαλύτερο αριθμό ψαριών το μέγεθος των οποίων είναι πολύ μικρό και δεν πρέπει να αλιεύονται, παρόλα αυτά συνεχίζει την αλιευτική δραστηριότητα η βιντζότρατα μαζεύοντας εκτός των υπολοίπων και τα πολύ μικρά ψάρια. Οι ίδιοι αλιείς που χρησιμοποιούν το γρίπο κι αυτοί πλέον καταλαβαίνουν ότι η παράκτια ζώνη δεν έχει να τους δώσει μεροκάματο και ελαττώνουν τις εξόδους τους. Στην ζώνη κάτω από τα 15 μέτρα που υποτίθεται ότι τα ψάρια θα είναι πιο μεγάλα σε μέγεθος δεν βλέπεις ψάρια πάνω από 1,5 με 2 κιλά κι αυτά ελάχιστα. Έχουν μειωθεί οι ροφοί που αποτελούν σημείο αναφοράς σε έναν ψαρότοπο και διατηρούν σε ισορροπία τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Σε βαθύτερα νερά επικρατεί ερημοποίηση και τίποτα δεν κινείται που να δίνει την ένδειξη πως κάτι μπορεί να αλλάξει σταδιακά. Τα νερά του κόλπου ανανεώνονται κάθε 2 με 3 φορές το χρόνο περίπου και η στασιμότητα οδηγεί και στην υποβάθμιση. Πάνω στην επιφάνεια οι αλιείς βλέπουν στα δίχτυα τους μεγάλη μείωση των αλιευμάτων και των ειδών που αλιεύουν με μεγάλη μείωση του εισοδήματος τους. Υφίστανται  ζημιές  από μεγάλα θηλαστικά ή χελώνες κατά περίσταση, βρίσκονται  πολλές ώρες πάνω στα σκάφη τους για να βγάλουν το ίδιο ή και πολύ χαμηλότερο μεροκάματο από αυτό που έβγαζαν παλιότερα. Πολλά μέτρα δίχτυα με μεγάλο κόστος αγοράς, κόβε ράβε και μπάλωνε γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για αντικατάσταση των παλιών και φθαρμένων. Πλέον όλοι οι επαγγελματίες έχουν αντιληφθεί ότι δεν θα γυρίσει ο τροχός της τύχης για αυτούς αφού η κατάσταση κοντεύει, εάν δεν έχει ήδη, να φτάσει στο κόκκινο. 
Η αλιευτική πίεση είναι πολύ μεγάλη και  στον κόλπο εισέρχονται και αλιεύουν σκάφη της μέσης αλιείας όπως γρι-γρι και τράτες. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει και αρκετούς ερασιτέχνες αλιείς να μετατρέπουν τα σκάφη τους σε ημιεπαγγελματικά  και να αλιεύουν πουλώντας τα ψάρια σε πολύ χαμηλές τιμές και τα μεγέθη τους να είναι πολύ μικρότερα του ορίου. Μπορεί λοιπόν να φανταστεί κάποιος ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι που με πολύ γρήγορους ρυθμούς έφτασαν τα πράγματα σε αυτό το σημείο. 
Αναφέρω και κάποιους άλλους λόγους που πολλοί αλιείς στις συζητήσεις τους αναφέρουν και θεωρούν ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην μείωση των ψαριών. Η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση του θαλασσινού νερού από απόβλητα βιολογικών καθαρισμών των 14 Δήμων του Κορινθιακού , η βαριά βιομηχανία και τα απόβλητα στις ακτές τις Στερεάς Ελλάδας και η μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που έχουν υποχρέωση από το νόμο να εφαρμόζουν, οι αιτήσεις για  αύξηση των στρεμμάτων που οι ιχθυοκαλλιέργειες ζητούν να τοποθετήσουν νέα κλουβιά και οι ποσότητες φορμόλης και άλλων χημικών που χρησιμοποιούν αυτές και οδηγούνται στη θάλασσα, οι ελλιπείς έλεγχοι από τα λιμεναρχεία που αφήνουν ανεξέλεγκτη την παραβατικότητα και οι ερασιτέχνες που κάποιοι αλιεύουν και πουλάνε παράνομα ψάρια. Επίσης τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στα χωράφια και πετιούνται σε χείμαρρους και  ποτάμια ειδικά στις ακτές της Πελοποννήσου και εισέρχονται στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Κορινθιακού.
Αν θέλουμε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτή την κατάσταση πρέπει να παρθούν μέσα από διάλογο με τους αλιείς μόνιμα ή βραχυπρόθεσμα μέτρα προστασίας των ιχθυαποθεμάτων. Σε άλλες περιοχές όπως η Αλόννησος και η Ζάκυνθος τα μέτρα προστασίας έχουν δώσει αποτελέσματα και οι αλιείς όπως μας είπαν στην Αλόννησο είναι ευχαριστημένοι από το μέτρο της απαγόρευσης αλιείας σε κάποιες περιοχές. 
Από το νόμο προβλέπεται ο καθορισμός θαλάσσιων  ζωνών προστασίας με καθολική ή μερική απαγόρευση και με μόνιμη απαγόρευση ή με διετή ή τριετή εφαρμογή της.
Αναλογιζόμενος την εδώ κατάσταση στον δικό μας Νομό και στο θαλάσσιο μέτωπο που αυτός καλύπτει προτείνω στον χάρτη που υπάρχει πιο κάτω κάποιες ζώνες απαγόρευσης αλιείας στον Κρισσαίο Κόλπο. Είναι ενδεικτικές και έχουν προταθεί με σκοπό να επαναφέρουμε σταδιακά τα αποθέματα στον κόλπο σε μια ικανοποιητική κατάσταση και να οδηγηθούμε σε ανάκαμψη των ποσοτήτων αλλά και των ειδών των ψαριών που αλιεύονται κατά περιόδους.
 
Στην γραμμή 1 από τον φάρο Ανδρομάχης εως τον Μακρυνικόλα στα όρια του Κρισσαίου Κόλπου προτείνω να απαγορευθεί η Αλιεία σε τράτες και γριγρί μέρας και νύχτας, ήδη η απαγόρευση για το γριγρί νύχτας δεν τηρείται στα όρια που υπάρχουν και η γραμμή μετακινείται προς το εσωτερικό του Κόλπου.
Στην γραμμή 2 από την τρίπορη έως το κάμπιγκ Αι-Γιάννης να απαγορευθεί κάθε είδους αλιεία επαγγελματική και ερασιτεχνική.
Στην γραμμή 3 από την θέση πούντες στο Γαλαξίδι έως την θέση της ιχθυομονάδας  Μάνδρου να απαγορευθεί κάθε είδους αλιεία επαγγελματική και ερασιτεχνική.
Οι προτάσεις της οριοθέτησης στο χάρτη θα πρέπει να καθορίσουν τις ζώνες προστασίας και είναι προς διαβούλευση με όλους τους επαγγελματίες Αλιείς της περιοχής. 
Θα πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα το συντομότερο δίνοντας την δυνατότητα στην θαλάσσια περιοχή μας να ανακουφιστεί από την καθημερινή αλιευτική πίεση και να επανακάμψει, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αλοννήσου. Κλείνοντας σε ένα επόμενο άρθρο θα αναφερθώ στην μεγάλη σημασία του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου των νησίδων μπροστά στο Γαλαξίδι (Παναγία, Άγιος Γεώργιος και Αψηφιά στις οποίες απαγορεύεται κάθε μορφή αλιείας)  για την  προβολή του καταδυτικού τουρισμού στον Δήμο Δελφών καταθέτοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.
                                                                                             Τάσος Δροσόπουλος
Φυσικός-Εκπαιδευτής 
Αυτόνομης Κατάδυσης
Αντιπρόεδρος Φορέα 
Διαχείρισης Κορινθιακού
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Off τα τηλέφωνα του Κ.Υ. Ιτέας

Λόγω βλάβης στο τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υγείας Ιτέας είναι αδύνατη η επικοινωνία. …