Home Εικόνες Αρχικής Βασίλης Αυγερινός, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκίδας: “Η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε ευκαιρίες”

Βασίλης Αυγερινός, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκίδας: “Η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε ευκαιρίες”

-Αποκαλύπτει ότι τη διετία της πανδημίας στη Φωκίδα έκλεισαν 58 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ άνοιξαν 108 -Μιλά για το OPEN MALL στην Άμφισσα, την επισκευή του κτιρίου , τη διαγώνια , τη μαρίνα Ιτέας και αποκαλύπτει ότι δρομολογείται η παράκαμψη της πόλης των Δελφών και την ενοποίηση του Αρχαιολογικού Χώρου -Χαρακτηρίζει «ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική» τη σχέση με το Σ.Β.Σ.Ε.

Αν και παραδέχεται ότι η μικρομεσαία επιχείρηση μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και δυο χρόνια πανδημίας βρίσκεται σε κίνδυνο εντούτοις τονίζει ότι υπό προϋποθέσεις η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία φέρνοντας ως παράδειγμα εκείνο το κομμάτι των επιχειρήσεων που άντεξαν λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού τους. Επιπρόσθετα  σημειώνει ότι προβληματίζεται έντονα από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια (ρεύμα – φυσικό αέριο ) και τονίζει ότι η πολιτεία θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των επιχειρήσεων ως το μόνο  τρόπο  για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κρίσης, την ομαλή και ασφαλή επανεκκίνηση της οικονομίας μας.

Σε ότι αφορά τη Φωκίδα σε σχέση με την πανδημία ο πρόεδρος τονίζει ότι τη διετία 2020-21 έκλεισαν συνολικά 58 μικρομεσαίες επιχειρήσεις την ίδια στιγμή που άνοιξαν 108 , όλες σχετιζόμενες με εστίαση, εμπορία ποτών, είδη ζαχαροπλαστικής και λιανικό εμπόριο τροφίμων.

Μιλά για  την επισκευή του κτιρίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη  αλλά και τις δράσεις του ως πρόεδρος τη διετία της πανδημίας

Σε ότι αφορά το    OPEN MALL ανακοινώνει ότι έχουν  υπογράψει σύμβαση, με ιδιωτική εταιρεία για την Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Διαχείρισης του Έργου  και ότι τις τελευταίες  μέρες έχει ξεκινήσει η εκ νέου επικαιροποίηση των στοιχείων παρέμβασης στις προσόψεις των επιχειρήσεων με σκοπό το συντομότερο δυνατόν να γίνει ο δημόσιος διαγωνισμός για τις προμήθειες των υλικών που θα απαιτηθούν για τη δράση.

Ακόμη θα σημειώσει ότι ο  νομός μας πρέπει να διεκδικήσει μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκά Προγράμματα εξαιτίας των πολλών περιορισμών που επιβάλλει το Δελφικό τοπίο, για τη Λίμνη του Μόρνου  και τις προστατευόμενες περιοχές  του δικτύου  Natura κ.α. και μιλά για τα κορυφαία έργα υποδομής της περιοχής μας όπως  ο διαγώνιος άξονας το λιμάνι της Ιτέας.

Τέλος, μιλά για τη   συνεργασία του με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας τη χαρακτηρίζει «ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική»

 

 

 

Οικονομική κρίση, πανδημία και ένα πολιτικό περιβάλλον που θέλει να επιβιώσουν μόνο οι εύρωστες επιχειρήσεις. Μπορεί όμως μια μικρή επιχείρηση να μην παράγει χρέη κάτω από αυτό το περιβάλλον;

Η οικονομική ανάπτυξη , όπως όλοι γνωρίζουμε, βασίζεται στην αποτελεσματική και βιώσιμη λειτουργία της μικρομεσαίας επιχείρησης. Η μικρομεσαία όμως επιχείρηση μετά από παρατεταμένη μνημονιακή πολιτική και εν συνεχεία περίοδο ύφεσης λόγω της πανδημικής κρίσης, είναι αλήθεια ότι βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η σημασία των ΜμΕ για την εθνική και κυρίως την περιφερειακή ανάπτυξη είναι μεγάλη και  αποτελεί το κυριότερο επιχειρηματικό μοντέλο. Είναι ο βασικός μοχλός της ανάπτυξης, της καινοτομίας αλλά και της κοινωνικής συνοχής. Η οικονομική κρίση επέφερε ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς κλάδους, με μία από τις σημαντικότερες να είναι η δυσκολία εξεύρεσης κεφαλαίων και κατά συνέπεια η έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδοτικής στενότητας.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας όπως είναι γνωστό ελάχιστες ήταν οι επιχειρήσεις που ήταν προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης με πρωτόγνωρα, απρόβλεπτα και ανησυχητικά χαρακτηριστικά, που ακόμα και σήμερα μας κρατούν σε συνθήκες αστάθειας.

Είναι αλήθεια όμως ότι σε γενικά πλαίσια, κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας άντεξε και αντέχει, λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού και των τεχνολογικών υποδομών, παράγοντες που συντέλεσαν στην επιβίωση τους μέσα στις αντίξοες αυτές συνθήκες της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δόθηκε η δυνατότητα σε μέρος των επιχειρήσεων να επανεξετάσουν τη διαχείριση αυτής της κρίσης, την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, κρισιμότητα και συνέχεια.

Ερχόμενοι όμως, μετά την περίοδο του lockdown οι συνέπειες φυσικά και διαφέρουν από επιχείρηση σε επιχείρηση. Έτσι άλλες έκλεισαν, σε άλλες επηρεάστηκε η ρευστότητα και η κερδοφορία, ενώ τα κυβερνητικά  πακέτα μέτρων που υπήρξαν, ήταν στοχευμένα για την ενίσχυση  και την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Επίσης σήμερα, οι συνεχείς και έντονες αυξήσεις των τιμών στο ρεύμα και το φυσικό αέριο αποτελούν ένα ακόμα πρόβλημα το οποίο έρχεται να προστεθεί στο κόστος των ενεργοβόρων βιοτεχνικών, βιομηχανικών και εν γένει μεταποιητικών και παραγωγικών επιχειρήσεων, απειλώντας ακόμα και τη βιωσιμότητα τους.  Η αύξηση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων μοιραία θα οδηγήσει σε αλματώδη αύξηση τιμών  των παραγόμενων προϊόντων.

Το πρόβλημα σαφώς χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και η εξασφάλιση της απαραίτητης για το σκοπό αυτό χρηματοδότησης στην οποία προέβη η Κυβέρνηση, αποτελεί ένα έκτατο μέτρο στήριξης, μία μικρή ανάσα στους καταναλωτές.  Αν όμως αυτή η επιδότηση στις τιμές αποτελέσει μόνιμο μηχανισμό επιδότησης,  είναι φυσικό επακόλουθο ότι θα στρεβλώσει την αγορά, θα επιμηκύνει την περίοδο αυξανόμενης τάσης των τιμών, με τελικό αποδέκτη του κόστους, τον καταναλωτή και κατ επέκταση τον φορολογούμενο.

Η στήριξης της ΜμΕ και της επιχειρηματικότητας στο σύνολό της ως βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας μας, είναι ο μόνος τρόπος για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κρίσης, την ομαλή και ασφαλή επανεκκίνηση της οικονομίας μας.

Κάτι που κρίνεται εξίσου σημαντικό και που οφείλουμε όλοι, Κυβέρνηση, φορείς αλλά και η κοινωνία μας, είναι να εξετάσουμε εκ νέου το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας να σκεφτούμε ιδέες για το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας, να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τον αγροφιατροφικό τομέα, το μεταποιητικό, τους τομείς της τεχνολογίας και της ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν επενδύσεις και νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα, επικεντρωμένα στο ριζικό μετασχηματισμό, στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, την ψηφιακή αναβάθμιση, την εξειδίκευση και το ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό.

Ας σκεφτούμε όλοι μας, ότι αυτή η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε ευκαιρίες και σε προκλήσεις για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

 

Έχουμε στατιστικά στοιχεία για την απώλεια εσόδων των τοπικών επιχειρήσεων μέσα στην πανδημία;

Με βάση τα στοιχεία από το (Γ.Ε.ΜΗ.) Γενικό Εμπορικό Μητρώο, υπάρχουν στατιστικά στοιχεία σε πανελλαδικό επίπεδο, για τη μικρομεσαία επιχείρηση. Μετά το χτύπημα της πανδημίας και του επηρεασμού της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είναι σαφές ότι η πληθώρα των επιχειρήσεων χτυπήθηκε από τη βίαιη απώλεια εσόδων και τη συσσώρευση χρεών, άντεξαν όμως λόγω των πακέτων στήριξης που υιοθετήθηκαν και έγιναν ανθεκτικές με ένα ποσοστό της τάξης του 60%, πλέον, να λειτουργεί χωρίς παροχή στήριξης. Σαφώς ευελπιστούμε σε καλύτερες και ευνοϊκότερες προοπτικές για την ανάπτυξη της ΜμΕ μετά τη λήξη της πανδημίας αξιοποιώντας τις ευκαιρίες της επόμενης μέρας.  Για το νομό μας τη διετία 2020-21 συστάθηκαν  εκατόν οκτώ επιχειρήσεις (108) με πιο δημοφιλείς κωδικούς δραστηριότητας να είναι οι υπηρεσίες εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, παροχής ποτών, παραγωγής νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, ασφαλιστικών πρακτόρων και μεσιτών, παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, λιανικό εμπόριο τροφίμων αλλά και νέων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, ενώ διαγράφηκαν την ίδια διετία πενήντα οκτώ (58) με δημοφιλές κωδικών δραστηριότητας υπηρεσίες παροχής ποτών και λιανικού εμπορίου νέων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα.

 

Ένα σοβαρό επίτευγμά σας είναι η επισκευή του κτιρίου του Επιμελητηρίου. Πότε θα ολοκληρωθεί το έργο και πόσο θα κοστίσει τελικά;

Δυνάμει της υπ΄αριθμ.2395/11-1-2020 απόφασης του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας  το κτίριο του Επιμελητηρίου Φωκίδας εντάχθηκε στο έργο «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ»  με συνολική δαπάνη το ποσό των 91.448,68 €, στα πλαίσια της Πράξης Στήριξης για την υλοποίηση δράσεων υπό την Τοπική Στρατηγική Ανάπτυξης για παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα, του Μέτρου 19 για την «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων» του ΠΑΑ 2014-2020 και οι οποίες Πράξεις χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην αναβάθμιση εξοικονόμησης ενέργειας και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου του Επιμελητηρίου Φωκίδας. Είναι ένα έργο ουσίας που θα βοηθήσει στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, σε ένα  ενεργοβόρο κτίριο, κάνοντάς το φιλικοτερο προς το περιβάλλον.

Ειδικότερα, θα γίνουν οι εξής παρεμβάσεις:

-ανακατασκευή της στέγης του κτιρίου,

-αντικατάσταση των κουφωμάτων, με νέα συστήματα χαμηλού συντελεστή   θερμοπερατότητας,

-αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης λέβητα, με αντλία θερμότητας και Fan Coil.

Όπως έχει γίνει γνωστό οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου έχουν ήδη μεταφερθεί σε νέο κτίριο και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την έναρξη των εργασιών. Παράλληλα καταθέσαμε αίτημα χρηματοδότησης το οποίο και εγκρίθηκε προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε συνέχεια της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για την υλοποίηση του Έργου: Αναβάθμιση Κτιριακών Υποδομών Επαγγελματικών Επιμελητηρίων Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα αναφορικά με το Υποέργο «Αναβάθμιση του Κτιρίου του Επιμελητηρίου ΠΕ Φωκίδας» συνολικού Προϋπολογισμού 485.000,00 €.     Βάσει αυτού του έργου, θα ανακαινισθεί ριζικά το κτίριο του Επιμελητηρίου, με προοπτική να γίνει χρηστικό για τα μέλη του, τους Εμπορικούς και Επαγγελματικούς Συλλόγους του Νομού μας, καθώς θα τεθεί σε λειτουργία και σύγχρονη αίθουσα, για να φιλοξενούνται ημερίδες, σεμινάρια (π.χ Τεχνικού Ασφαλείας Β΄ και Βαθμού, ΕΦΕΤ, ΛΑΕΚ, τα οποία μέχρι σήμερα τα διοργανώνουμε σε  χώρους εκτός του Επιμελητηρίου).

Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικά Προγράμματα που μετά την ολοκλήρωσή τους, όχι μόνο θα έχουμε βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης με υψηλό οικονομικό όφελος για τον κύκλο ζωής του κτιρίου αλλά και με το Πρόγραμμα Κτιριακής Αναβάθμισης, επιδιώκουμε την ανακαίνιση και αναβάθμιση ενός νεοκλασικού οικήματος, ξεκλειδώνοντας οικονομικές δυνατότητες με ένα πολιτιστικό θα λέγαμε εγχείρημα, κρίνοντας ότι, εκτός του ότι αποτελεί πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας είναι και πηγή οικονομικής ανάπτυξης.

 

Τι γίνεται με το Πρόγραμμα OPEN MALL και πότε θα ξεκινήσει για τις επιχειρήσεις;

Όσον αφορά το Πρόγραμμα «ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ», έχουμε υπογράψει σύμβαση, με ιδιωτική εταιρεία για την Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Διαχείρισης του Έργου αλλά και με τους συνεργάτες μας, οι οποίοι θα παρακολουθούν την περάτωση των εργασιών και αναμένουμε τις ενέργειές τους σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις – μέλη μας για την έναρξη των εργασιών. Τις τελευταίες  μέρες έχει ξεκινήσει η εκ νέου επικαιροποίηση των στοιχείων παρέμβασης στις προσόψεις των επιχειρήσεων (λόγω της πανδημίας covid-19, έχει μεσολαβήσει αρκετό χρονικό διάστημα, από την περίοδο υποβολής των δικαιολογητικών ένταξης στο πρόγραμμα μέχρι τώρα που ξεκινάει η υλοποίηση,) που είχαν ενταχθεί, έτσι ώστε να προβούμε σε δημόσιο διαγωνισμό για τις προμήθειες των υλικών που θα απαιτηθούν για τη δράση.

 

Τι περιθώρια παρεμβατικότητας έχει το Επιμελητήριο για να βοηθήσει τα μέλη του και σε τι βαθμό μπορεί να εισακουστεί;

Το έργο μας περιλαμβάνει δράσεις γνωμοδοτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα, προς την πολιτεία για τη παροχή υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, την προστασία και ανάπτυξη κλάδων της οικονομίας και την παροχή υποστήριξης στις επιχειρήσεις – μέλη του. Υπάρχει επομένως βαθμός παρεμβατικότητας και μάλιστα σημαντικός και μην ξεχνάμε ότι τα μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση και τις περιφέρειες, κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις πρωτοβουλίες και στις παρεμβάσεις των Επιμελητηρίων, τα οποία Επιμελητήρια, υπήρξαν αποδέκτες των προβλημάτων των επιχειρήσεων, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την υιοθέτηση μέτρων ενίσχυσης και ομαλής μετάβασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων πριν και μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και προσπάθειας περαιτέρω ανάπτυξης και στροφής σε νέα παραγωγικά-επιχειρηματικά μοντέλα.

Συγκεκριμένα στη διετία της πανδημίας προβήκαμε στις κάτωθι δράσεις τις οποίες επιγραμματικά σας παρουσιάζω:

-Αποστείλαμε επιστολές προς τους Δήμους Δελφών και Δωρίδας, με προτάσεις αναφορικά με τη λήψη υποστηρικτικών μέτρων ανάμεσα στα οποία ήταν και η μείωση των δημοτικών τελών για τις τοπικές επιχειρήσεις που πλήττονταν από την πανδημία της covid-19.

-Διοργανώσαμε ενημερωτική εκδήλωση στον Αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών, για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού στην οποία εκδήλωση συμμετείχε ο τότε υφυπουργός τουρισμού κος  Μάνος Κόνσολας, καθώς και θεσμικοί παράγοντες του νομού της περιφέρειας και των Δήμων, τηρώντας τα επιβληθέντα τότε υγειονομικά πρωτόκολλα.

-Το Σεπτέμβριο του 2020 και σε συνεργασία με το Δήμο Δελφών οργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας, ενημέρωση των επαγγελματιών – μελών της Άμφισσας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου όπου παρουσιάστηκαν και οι έξυπνες εφαρμογές που θα συμπεριληφθούν στο εν λόγω έργο συνδέοντας το ψηφιακά με την σύγχρονη τεχνολογία.

-Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κο Φ. Σπανό, όπου συζητήθηκαν τα μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης, παρατέθηκαν επιπρόσθετα μέτρα αλλά και η ανάγκη προκήρυξης ενός νέου προγράμματος μη επιστρεπτέας προκαταβολής καθώς και η ψηφιακή αναβάθμιση των Επιμελητηρίων για την καλλίτερη εξυπηρέτηση των μελών μας. Επίσης καταθέσαμε ολοκληρωμένο φάκελο ένταξης στην Περιφέρεια, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με άξονα προτεραιότητας την «Προώθηση της βιώσιμης απασχόλησης υψηλής ποιότητας και υποστήριξη της κινητικότητας εργαζομένων», για τον οποίο αναμένουμε αποτελέσματα.

-Συμμετείχαμε σε τηλεδιάσκεψη με την Ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, σχετικά με την πρόσβαση των ΜμΕ στη χρηματοδότηση καθώς και τις πολιτικές πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε.

-Συμμετείχαμε σε τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό ανάπτυξης και επενδύσεων κο Γ. Τσακίρη, ειδικό στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ΜμΕ, όπου στηρίξαμε την άποψή μας για το αναπτυξιακό όραμα και την προσδοκία μας, για σωστή κατανομή και διαχείριση πόρων καθώς και τις καινοτόμες και ευέλικτες στρατηγικές, για την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και της οικονομίας στο σύνολό της.

-Προβήκαμε σε μια σειρά επιστολών προς τον Πρωθυπουργό, υπουργούς, βουλευτές και αρμόδιους γενικά φορείς στην Κ.Ε.Ε.Ε. αναφορικά με τα προβλήματα της πανδημίας και τα διαδοχικά μέτρα περιορισμών που επιβάλλονται. Στις επιστολές αυτές έγινε αναφορά στην επιτακτική ανάγκη της άμεσης επαναλειτουργίας της αγοράς και της  οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων, παράλληλα με την πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

-Αποστείλαμε επιστολή στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, σε αρμόδιους υπουργούς καθώς και στην Κ.Ε.Ε.Ε. για τη στήριξη της εστίασης και για νέο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης.

-Μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου μας, γνωστοποιήσαμε σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν φορείς της επιχειρηματικότητας στο Βουλευτή Φωκίδας κο Ιωαν. Μπούγα, την ομόφωνη στήριξή μας στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ένταξη του έργου Διαγώνιος Άξονας Λαμία Άμφισσα Αντίρριο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

-Προτείναμε σειρά μέτρων προς τον Υπουργό Οικονομικών, ως έχοντες την προεδρία του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, για τη στήριξη και ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης λόγω της πανδημίας covid-19 ενώ πραγματοποιήσαμε διαδικτυακά Περιφερειακό Συμβούλιο με τη συμμετοχή, του ίδιου του υπουργού, βουλευτών των όμορων νομών, των προέδρων των Επιμελητηρίων Στερεάς Ελλάδας, λοιπών φορέων και αρμοδίων, διεξάγοντας ένα εποικοδομητικό διάλογο με τον ίδιο για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι μόνο.

– -Προβάλαμε την αντίθεση μας στο κλείσιμο του καταστήματος της Alpha bank στην Ιτέα, αναφερόμενοι στις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης για την πόλη και το νομό γενικά.

– Οργανώσαμε τηλεημερίδα σε συνεργασία με τον ιατρικό σύλλογο για την ορθή ενημέρωση των μελών μας, σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

-Οργανώσαμε τηλεημερίδα, κατόπιν αιτήματος του συλλόγου καταστηματαρχών εστίασης Άμφισσας, με τη ΓΣΕΒΕΕ, στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος αυτής, κος Καββαθάς, σχετικά με την εστίαση και των μέτρων αναστολής που έχουν επιβληθεί.

-Οργανώσαμε διαδικτυακή ημερίδα προς ενημέρωση των μελών μας για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, με τη συμμετοχή του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κου Φ. Κουρμούση, όσον αφορά στην προστασίας της Α΄ κατοικίας. Να σας ενημερώσω επίσης ότι σε περιφερειακό επίπεδο, θα ακολουθήσει ημερίδα περί τα μέσα Απρίλη, με θέμα τα επιχειρηματικά δάνεια και ομιλητή τον κ. Κουρμούση.

 

-Συμμετείχαμε στην παρουσίαση της εκθεσιακής πολιτικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το έτος 2021, με τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας κο Καραγιάννη και το κέντρο υποστήριξης επιχειρήσεων, για την επόμενη μέρα επιστροφής στην κανονικότητα με πρόγραμμα και σχεδιασμό.

-Συνδιοργανώσαμε με το Επιμελητήριο Βοιωτίας ημερίδα, προς ενημέρωση των μελών μας, σχετικά με την εκστρατεία ενημέρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για το νόμο 4738/2020 «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας», στην οποία προσεκλήθη ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κος Φ. Κουρμούσης.

-Συμμετείχαμε σε διαδικτυακή ημερίδα με το  «ΣΎΝΔΕΣΜΟ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ», που πήραν μέρος εξαγωγικές επιχειρήσεις του Νομού μας για τις ευκαιρίες και τις προοπτικές εξαγωγών.

-Συμμετείχαμε σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό προστασίας του πολίτη κο Μ. Χρυσοχοϊδη, για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, λαθρεμπορίου, γνωστοποιώντας του και εγγράφως, τα προβλήματα των νομών της περιφέρειά μας  με τις κοινότητες των Ρομά.

-Προβήκαμε σε αποστολή επιστολών σε υπουργούς και λοιπούς αρμόδιους φορείς για τη στήριξη στην εστίαση και στον τουρισμό με την επανεκκίνηση της οικονομίας.

-Συμμετείχαμε σε τηλεδιάσκεψη με την Ευρωβουλευτή κα Μ. Σπυράκη για την «Ανάκαμψη των ΜμΕ με Εργαλεία και Πηγές Χρηματοδότησης».

– Οργανώσαμε Ημερίδα  για τη «Νέα Ρύθμιση Οφειλών σε 240 δόσεις προς το Δημόσιο και 420 προς Τράπεζες», Στα πλαίσια της καινοφανούς υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε, η συνάντηση αυτή  αποτελεί φάρο ελπίδας, συνιστά, πηγή δύναμης και έμπνευσης για το μέλλον της επιχειρηματικότητας αλλά και προαπαιτούμενο για την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση αναφορικά με την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, στην οποία παρευρέθηκαν ο Υπουργός Οικονομικών κος Χρ.Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κος Ιωαν. Τσακίρης, ο Βουλευτής Φωκίδας κος Ιωαν. Μπούγας, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών κ. Φώτης Κουρμούσης, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και λοιποί θεσμικοί φορείς.

– Σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου, αποστείλαμε επιστολή προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού κο Λ. Αυγενάκη θέτοντας  τις προϋποθέσεις επαναφοράς του συγκεκριμένου θεσμού στην Περιφέρεια και την επιστροφή του Ράλλυ Ακρόπολις στις περιοχές και τα μέρη που αυτό διακρίθηκε και που τόσο αγαπήθηκε.

– Συνδιοργανώσαμε με το Δίκτυο Δελφών και το Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας στα πλαίσια των Φωκικών εκδήλωση με θέμα: «Η τέχνη της βυρσοδεψίας και οι δυνατότητες ανάδειξης της παραδοσιακής συνοικίας της Χάρμαινας» με Κεντρική Ομιλήτρια τη Λαογράφο, Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη.

Ποια είναι τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα για να υπάρχουν περιθώρια εγκατάστασης επιχειρήσεων στην περιοχή μας.

Ο νομός μας πρέπει να διεκδικήσει μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκά Προγράμματα εξαιτίας των πολλών περιορισμών που επιβάλλει το Δελφικό τοπίο, για τη Λίμνη του Μόρνου  και τις προστατευόμενες περιοχές  του δικτύου  Natura κ.α.  Απαιτείται  ένας συνδυασμός κινήτρων και αντισταθμιστικών ωφελημάτων και κυρίως περιορισμός των υφιστάμενων επιπτώσεων.

Θα πρέπει να υπάρξει κατάλληλη επικοινωνιακή πολιτική για την εξασφάλιση χρηματοδοτικών πόρων, προσέγγιση νέων στόχων, αξιοποίηση των θετικών στοιχείων του νομού μας, στροφή προς τη γεωργία και την κτηνοτροφία, στην πρωτογενή παραγωγική διαδικασία, στη μεταποίηση, στην εξειδίκευση-κατάρτιση, στην εκμετάλλευση και ανάδειξη των πολιτιστικών χαρακτηριστικών του νομού μας, στη λειτουργία του λιμένα Ιτέας, στη βελτίωση του οδικού δικτύου, στην επανεξέταση των περιορισμών του Δελφικού Τοπίου, και στην επαναξιολόγηση γενικά των δυνατοτήτων του νομού μας, προκειμένου να δράσουμε για την ανάπτυξή του, για τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας και κυρίως για την ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας  και προβολής. Το προσεχές διάστημα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα στην αρμόδια Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιφερειών, θα γίνει συζήτηση για  αυτό το μεγάλο θέμα των περιορισμών και των αντισταθμιστικών ωφελειών.

 

Κορυφαία έργα υποδομής της περιοχής μας είναι ο διαγώνιος άξονας το λιμάνι της Ιτέας. Ποια είναι η θέση του Επιμελητηρίου σας για αυτά και ποιες ενέργειες έχετε κάνει προς αυτή την κατεύθυνση;

Οι προσπάθειες από μέρους μας για τη στήριξη του Διαγώνιου Άξονα «Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο», ενός έργου που θα προσθέσει μεγαλύτερη αξία στο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων  και  θα μεταμορφώσει την οδική υποδομή του νομού μας,  ξεκίνησαν κατά την προεκλογική περίοδο του 2019  όπου μας επισκέπτονταν οι υποψήφιοι των κομμάτων, επισημαίναμε τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα του εν λόγω έργου. Εν συνεχεία, συμμετείχαμε σε διαβούλευση μέσω τηλεδιάσκεψης για το έργο του Διαγώνιου Άξονα «Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο», που διοργανώθηκε από το Βουλευτή Φωκίδας κο Ιωαν. Μπούγα και στην οποία μετείχαν επίσης οι κ.κ.: Παναγιώτης Ταγκαλής, Δήμαρχος Δελφών, Χαράλαμπος Λιόλιος, Δήμαρχος Δομοκού, Γεώργιος Καπεντζώνης, Δήμαρχος Δωρίδος, Σπυρίδων Κωνσταντάρας, Δήμαρχος Θέρμου, Καραΐσκος Ευθύμιος, Δήμαρχος Λαμιέων, Γιάννης Τριανταφυλλάκης, Δήμαρχος Ξηρομέρου, Παναγιώτης Τσιχριτζής, εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων όπως ο  Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Αθανάσιος Κυρίτσης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Βασίλειος Αυγερινός, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φωκίδας, Σταύρος Σταυρής, Ελληνικές Υποδομές και Οδοί με Διόδια, Μιχάλης Αδαμαντιάδης, Ελληνικός Επιμελητηριακός Επιχειρηματικός Σύνδεσμός Μεταφορών, Γεώργιος Παππάς, Οικονομικό Επιμελητήριο-Παράρτημα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος  Κενανίδης και Ηρώ Δουμάνη, Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών και Δημήτριος Κατσώχης, Πολ. Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος, ενώ τη στήριξη της κοινής αυτής προσπάθειας τόνισαν και οι  Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος και Ναυπάκτου κ. Βασίλειος Γκίζας. Εμείς  είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που αυτός ο στόχος παίρνει σάρκα και οστά, με τη δημοσιοποίηση της απόφασης από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κου Κ.Καραμανλή και του Βουλευτή Φωκίδας κ. Ιωάννη Μπούγα, σύμφωνα με την οποία το τμήμα «Μπράλος – Άμφισσα» χαρακτηρίζεται ως μείζον έργο υποδομής και ανάπτυξης και ότι ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την έναρξη της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας στις αρχές του 2022. Να προσθέσω ότι οι προτάσεις του Επιμελητήριου Φωκίδας συμπεριλάμβαναν και την παράκαμψη της πόλης των Δελφών και την ενοποίηση του Αρχαιολογικού Χώρου  πρόταση που δείχνει να δρομολογείται.

Η ανάγκη εκμετάλλευσης της μαρίνας είναι επιτακτική, γιατί θα ελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, θα βελτιώσει τα επίπεδα του τουρισμού με την υποσχόμενη κίνηση, ενώ θα αποτελέσει  ευνοϊκό πεδίο παροχής ποιοτικών και ανταγωνιστικών υπηρεσιών συγκριτικά με γειτονικές περιοχές.

Σκοπό μας να ξέρετε είναι να καταβάλλονται από μέρους μας,  ολοκληρωμένες και υψηλού επιπέδου προσπάθειες για την ομαλή οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη. Οι προσπάθειες μας απαιτούν αφοσίωση, επιμέλεια, συνέπεια, εργατικότητα και σαφώς να διαβλέπουμε πιθανές εξελίξεις, να εργαζόμαστε σκληρά  και να διαχειριζόμαστε παρεμβάσεις σε τομείς ενδιαφέροντος αναδεικνύοντας λύσεις για καινοτομία, δημιουργία και ανάπτυξη.

 

Μία από τις συνεργασίες που έχετε αναπτύξει είναι με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στ. Ελλάδας. Ποιες είναι οι σπουδαιότερες δράσεις που έχετε αναπτύξει και ποιες σχεδιάζετε μεσοπρόθεσμα;

Η συνεργασία με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στ. Ελλάδας αποτελεί μία πολύ σημαντική δράση που έχουμε αναπτύξει και που αφορά σαφώς στην προάσπιση και προώθηση των συμφερόντων των επιχειρήσεων στη Στερεά Ελλάδα. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία για την τόνωση της μικρομεσαίας επιχείρησης, την ανάπτυξη αποφασιστικών δράσεων για τη δημιουργία θεματικών πάρκων και την οργάνωση παραγωγικών μονάδων με σκοπό την ανάδειξη και ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας, δημιουργώντας δηλαδή τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη. Στο Σύνδεσμο συμμετέχουν μεταποιητικές επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής  και επιχειρήσεις του Νομού μας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται από μέρους του Επιμελητηρίου σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς και με το Σ.Β.Σ.Ε, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική.

-Συμμετείχαμε εθελοντικά, σε διαδικτυακή ημερίδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Polirural, για τη διερεύνηση προοπτικών στα πλαίσια ενός στρατηγικού σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του αγροδιατροφικού τομέα και στη σύνδεσή του με άλλους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

-Συμμετείχαμε σε τηλεδιάσκεψη με την κα Μπατζελή, ως επικεφαλούς της παράταξης Πατρίδα μας η Στερεά, στην οποία θέσαμε τα προβλήματα των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…