Home Πολιτισμός ΒΑΡΗΚΟΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
Πολιτισμός - 14 Νοεμβρίου, 2014

ΒΑΡΗΚΟΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

 Του  Στάθη  Καραγκούνη 

 ειδικός ακοοπροθετιστής εκπρόσωπος του Κέντρου Ακοής Φωκίδας
 
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στους ανθρώπους που πάσχουν από βαρηκοΐα. Ο θόρυβος στις πόλεις αλλά και στο εργασιακό περιβάλλον είναι πλέον από τους πρωταρχικούς παράγοντες απώλειας ακοής .
  Η συνηθέστερη επαγγελματική ασθένεια στην Ευρώπη είναι η θορυβογενής απώλεια της ακοής. Περίπου το ένα στα τρία καταγεγραμμένα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών αφορούν, σύμφωνα με έρευνες, στην απώλεια ακοής λόγω θορύβου υπερβαίνοντας σε αριθμό ακόμη και τις δερματικές παθήσεις ή τα αναπνευστικά προβλήματα που οφείλονται σε βεβαρημένες συνθήκες στο εργασιακό περιβάλλον.
Ειδικότερα σε στοχευμένες κοινωνικές ομάδες ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος. Για παράδειγμα η έκθεση σε δυνατούς θορύβους για μια έγκυο μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη, αφού μπορεί να προκαλέσει τόσο προβλήματα στο έμβρυο όσο και υψηλή αρτηριακή πίεση στην έγγυο .
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως η απώλεια της ακοής μπορεί να επέλθει ακόμη και χωρίς μακροπρόθεσμη έκθεση στον υπερβολικό θόρυβο. Ακόμη και ένας σύντομος ήχος παλμικού χαρακτήρα, όπως ο ήχος του πιστολιού καρφώματος, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες.
Το πρώτο σύμπτωμα είναι συνήθως η αδυναμία να γίνουν αντιληπτοί ήχοι υψηλής συχνότητας.
Σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα, το πρόβλη¬μα επιδεινώνεται και τα συμπτώματα επεκτείνονται και στις χαμηλότερες συχνότητες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επαγγελματική βαρηκοΐα μπορεί να προκληθεί από τη μακροχρόνια έκθεση των εργαζομένων σε επίπεδα θορύβου υψηλότερα των 85 decibel.
 Σοβαρά προβλήματα στην ακοή προκαλούν, όμως, και οι θόρυβοι της πόλης. Καθημερινές δραστηριότητες τις οποίες κανείς δεν υποψιάζεται ως επιβαρυντικές για την ακοή επηρεάζουν συχνά αρνητικά την ικανότητά μας να ακούμε. Η κυκλοφορία των οχημάτων, η εκτεταμένη χρήση ακουστικών για ακρόαση μουσικής, η ηχορύπανση στις μεγαλουπόλεις μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και κώφωση. Το όριο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι τα 70 decibel. Θόρυβοι που το υπερβαίνουν ενεργοποιούν τον μηχανισμό στρες, αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και συμβάλλουν ακόμη και στην εκδήλωση στεφανιαίας νόσου. Πρόσφατες μετρήσεις έχουν καταδείξει ότι ένας στους τρεις κατοίκους μεγάλων αστικών κέντρων εκτίθεται ακόμη και τις νυχτερινές ώρες σε θορύβους άνω των 65 decibel ενώ τα αποτελέσματα μετρήσεων στην Αττική κάνουν λόγο για πολύ υψηλά επίπεδα θορύβου κατά τις ώρες αιχμής.
Οι υψηλότερες τιμές είχαν καταγραφεί στον μικρό δακτύλιο και έφταναν τα 86 decibel τη ημέρα και τα 81 decibel τις νυχτερινές ώρες…
 
Αν θέλετε να διατηρήσετε την καλή κατάσταση της ακοής σας μπορείτε να εφαρμόσετε απλά μέτρα προστασίας: Χαμηλώστε την ένταση της μουσικής που ακούτε στο σπίτι ή το αυτοκίνητο ενώ αν χρησιμοποιείτε ακουστικά ρυθμίστε τον ήχο σε ένταση που σας επιτρέπει να ακούτε τι συμβαίνει στο εξωτερικό περιβάλλον. Ξεκουράστε τα αυτιά σας για τουλάχιστον δεκαπέντε ώρες αν έχετε εκτεθεί σε πολύ δυνατό θόρυβο, όπως μια συναυλία, φοράτε ωτοασπίδες ή ακουστικά αν εργάζεστε σε περιβάλλον ηχορύπανσης.
 
ΛΥΣΕΙΣ
 
 
Σε ορισμένες περιπτώσεις το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί δια της χειρουργικής οδού. Βαρηκοΐες που οφείλονται σε ωτοσκλήρυνση  , εκκριτικές ωτίτιδες αλλά και δυσπλασίες ακουστικών οσταρίων αντιμετωπίζονται και χειρουργικά.
Επίσης πολύ μεγάλη εξέλιξη έχουμε και στις επεμβάσεις που αφορούν κοχλιακά εμφυτεύματα που ειδικά σε περιπτώσεις μικρών παιδιών έχουν φέρει πραγματική επανάσταση .
Στις περιπτώσεις που χειρουργικά δεν μπορεί να δοθεί λύση η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας είναι η μόνη ενδεδειγμένη επιλογή που πραγματικά μπορεί να επιστρέψει την  χαμένη επικοινωνία του ασθενή σε τεράστιο βαθμό.
 
Σε περίπτωση που έχετε υπόνοια ότι κάτι δεν λειτουργεί φυσιολογικά στην ακοή σας , επισκεφτείτε άμεσα τον ΩΡΛ ιατρό σας . Μόνο αυτός μέσα από μια σειρά ανώδυνων εξετάσεων μπορεί να σας πιστοποιήσει ποιοτικά και ποσοτικά το πρόβλημα και να σας προτείνει λύσεις .
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι ότι η επιλογή του κατάλληλου ακουστικού για το εκάστοτε ακουστικό πρόβλημα  μπορεί να γίνει μόνο από πιστοποιημένους ακοοπροθετιστές δηλαδή αυτούς που επωμίζονται την σωστή εφαρμογή, ρύθμιση αλλά και συντήρηση του ακουστικού βοηθήματος και  που είναι οι καθ είδη αρμόδιοι για να δώσουν λύση στο πρόβλημα του ασθενούς και όχι από διάφορες αμφιβόλου ποιότητας διαδικασίες που περισσότερο οξύνουν παρά λύνουν το πρόβλημα.
 
 
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…