Home Δήμος Δελφών Βαβυλωνία στο Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών για την επένδυση Μυτιληναίου και τις ιχθυοκαλλιέργειες στη Δωρίδα
Δήμος Δελφών - 4 Δεκεμβρίου, 2018

Βαβυλωνία στο Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών για την επένδυση Μυτιληναίου και τις ιχθυοκαλλιέργειες στη Δωρίδα

 Βαβυλωνία στο Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών για την επένδυση Μυτιληναίου και τις ιχθυοκαλλιέργειες στη Δωρίδα

Συμφωνούν ότι διαφωνούν

-Να μη γίνει η επένδυση ζητούν πολίτες της περιοχής του Αγίου Νικολάου. –Μόνο την απόφαση του ΑΡΙΩΝΑ δέχθηκε ο κ. Ταγκαλής. –«Δεν μπορεί να μην αναφέρονται οι αιτίες» επεσήμανε η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζοντας ότι οι αδειοδοτήσεις αυτές προκύπτουν με γνώμονα μονοπωλιακά συμφέροντα.

 

 

Με τις αντιδράσεις για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Μυτιληναίου, αλλά και δυο μονάδες ιχθυοκαλλιέργειών  στον Κορινθιακό επιχείρησε να συνταχθεί ο δήμος Δελφών, μετά από τοποθέτηση του Δημάρχου που τόνισε ότι οι δυο δήμοι που φιλοξενούν τις επενδύσεις, Αραχώβης – Διστόμου, όπως και ο δήμος Δωρίδας έχει τοποθετηθεί αναλόγως και άρα ο δήμος Δελφών δεν έχει λόγο να μην τους συμπαρασταθεί.

 

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι απευθύνθηκε εγγράφως στους δήμους αυτούς και ενώ η Δωρίδα πήρε καθαρή θέση, ο έτερος δήμος που φιλοξενεί την επένδυση του κ. Μυτιληναίου δεν πήρε θέση.

 

Στη συνεδρίαση από την πλευρά του δήμου Διστόμου παρέστη ο κ. Λουκάς Σαμουήλ, ο οποίος εξήγησε ότι το Αλουμίνιο της Ελλάδας λειτουργεί στην περιοχή από το 1963. «Από την αγορά του από τον κ. Μυτιληναίο ξεκίνησε μια επέλαση εγκατάστασης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», είπε. «Στην πραγματικότητα δεν είναι ένα εργοστάσιο το Αλουμίνιο, αλλά τέσσερα. Ταυτόχρονα λειτουργούν δυο εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας, μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 334 μεγαβάτ και μια ακόμη ισχύος 460 μεγαβάτ. Η νέα μονάδα είναι ισχύος 664 μεγαβάτ. Η Μυτιληναίος είναι η μόνη εταιρεία που έχει αδειοδοτηθεί και για μια τέταρτη μονάδα με λιθάνθρακα, νομίζω 650 μεγαβάτ.  Στον Κορινθιακό Κόλπο κάθε ώρα πέφτουν 22.500 κυβικά  θερμού ύδατος, το οποίο περιλαμβάνει και χημικά. Ταυτόχρονα έχουμε τον αγωγό απόρριψης ερυθράς ιλύος στον Κορινθιακό. Ο αγωγός της κόκκινης λάσπης δεν είναι επισκέψιμος, χρησιμοποιείται μόνο για απόρριψη ιζήματος. Στην πραγματικότητα όμως δεν ξέρουμε τι πέφτει και τι δεν πέφτει. Ποιος όρισε τον κ. Μυτιληναίο αποφασίζοντα για τη ζωή τη δικιά μας, να δηλώνει στο Φόρουμ των Δελφών ότι θα κάνει τον Άγιο Νικόλαο ενεργειακό κέντρο, δηλαδή Πτολεμαΐδα. Θέλουμε εμείς να είμαστε κύριοι του τόπου μας. Σύμφωνα με τις μελέτες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, το νερό απορρίπτεται έως 15μονάδες χαμηλότερα από ην εισαγωγή του. Έχουν παρατηρηθεί θερμόφυτα. Υπάρχει σοβαρό θέμα να βρούμε πραγματικά στοιχεία, καθώς το κράτος δεν έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς και δίνει το δικαίωμα ο ελεγχόμενος να πληρώνει και τον ελέγχοντα. Η μόνη πραγματική μελέτη που έγινε από το ΕΛΚΕΘΕ έδειξε πολύ μεγάλη επιβάρυνση. Ο κ. Μυτιληναίος μας έκανε μήνυση στους πολίτες και στο ΕΛΚΕΘΕ, η οποία φυσικά μπήκε στο αρχείο», τόνισε ο κ. Σαμουήλ.

Ο κ. Σκαρίμπας, πρόεδρος της ΑΛΚΥΟΝΗΣ υποστήριξε ότι στην περιοχή απόρριψης έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα θερμικών άλλων περιοχών. Στην περιοχή που εκβάλει έχουμε ανεπτυγμένο ένα τροπικό οικοσύστημα.

 

Ο κ. Ταγκαλής τόνισε ότι ξεκίνησε με ένα ψήφισμα, στο οποίο παρότι δόθηκε η εισήγηση τελευταία στιγμή ήταν θετικά διακείμενος, αλλά η υπόθεση παίρνει διάσταση αναθεματισμού όλων των επενδύσεων. Εδώ φαίνεται ότι είστε κάθετα αρνητικοί για όλες τις επενδύσεις γύρω από τον Κορινθιακό.

 

Ο Δήμαρχος κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος ανέγνωσε το ψήφισμα και τόνισε ότι σε γενικές γραμμές είναι ένα ψήφισμα που μπορεί να υιοθετηθεί. Εμάς μας εκφράζει και ας μη μένουμε στην άποψη του κ. Σαμουήλ. Υπάρχει ένας γενικότερος προβληματισμός για το κατά πόσο είναι σωστό για μια χώρα να απεξαρτάται από το πετρέλαιο και να εξαρτάται από το φυσικό αέριο που και αυτό δεν είναι ελληνικό καύσιμο, όταν υπάρχει απεριόριστη ενέργεια όπως η ηλιακή. Πιστεύω ότι εκεί πρέπει να στραφούμε. Σήμερα το φυσικό αέριο μοιάζει ευκαιρία, θα είναι όμως μετά από δέκα χρόνια», αναρωτήθηκε.  

 

Ο κ. Μέγκος υποστήριξε ότι «δεν τίθεται θέμα αποβιομηχανοποίησης, αλλά θέμα κορεσμού. Αυτό σημαίνει ότι αν γίνουν κι άλλες μονάδες θα δημιουργηθεί μια κλειστή βιομηχανική περιοχή και θα αναγκαστεί να φύγει ο κόσμος της περιοχής. Αυτό που λέμε εμείς για το βωξίτη στην Ιτέα το έβαζε στη Βουλή των Ελλήνων ο αείμνηστος Κώστας Μπακογιάννης από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αν σήμερα δοθεί αυτό το εργοστάσιο, γιατί να μη γίνει αύριο και ένα τέταρτο και ένα πέμπτο, χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες αν είναι και νόμιμο, γιατί σας πληροφορώ έχει χρηματοοδοτηθεί το φυσικό αέριο, δεν ξέρω από τι προγράμματα, ίσως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για οικιακή χρήση και έχουν πάρει όλον τον αγωγό και τον χρησιμοποιούν για βιομηχανική. Έχουμε φτάσει στο σημείο εμείς επειδή αδυνατούμε και οικονομικά και επειδή υπάρχει πολυγνωμία και άλλα να μην μπορείς να χτυπήσεις τέτοια θέματα που εκμεταλλεύεται ένας επιχειρηματίας τέτοιου μεγέθους και πληρώνει και κάνει τη δουλειά του και φυσικά κερδίζει», τόνισε ο κ. Μέγκος.

 

Την ερώτηση αν υπάρχουν δεξαμενές ψύξης ρώτησε ο κ. Μπάμπης Παναγιωτόπουλος με τον κ. Σαμουήλ να απαντά ότι υπήρχαν δυο μελέτες, η μια να μπαίνει το νερό και να ανακυκλώνεται και η άλλη η απευθείας ψύξη που ήταν και η οικονομικότερη λύση, «ρουφάω – βγάζω». Ο κ. παναγιωτόπουλος όμως επέμεινε ότι δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει δεξαμενή ψύξης. Απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπαίνει το νερό από τη θάλασσα και να βγαίνει ζεστό όπως είναι. «Η μια μονάδα δεν έχει πύργο ψύξης, η άλλη μονάδα έχει συστοιχία πύργων ψύξης. Η μια είναι υδρόψυκτη μονάδα», τόνισε ο κ. Σαμουήλ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι πρώτα θα περιμένει την απόφαση του δήμου Διστόμου και Αραχώβης που είναι αυτός που τελικά φιλοξενεί τη μονάδα και μετά θα πάρει θέση.

 

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Παναγιώτης Ταγκαλής τόνισε ότι συμμερίζεται τις απόψεις, αλλά όταν παρουσιάζονται κάποια θέματα θα ήταν καλό να διατίθενται και οι μελέτες που το τεκμηριώνουν. «Όλοι θέλουμε το καλύτερο για τον Κορινθιακό και δεν θέλουμε να τον υποβαθμίσουμε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να μην αναπτυχθεί καμιά δραστηριότητα γύρω του και να γίνει ανασταλτικός παράγοντας. Είμαι υπέρ των καθαρών πηγών ενέργειας και σε καμιά περίπτωση δεν συζητάμε για λιγνίτη, όπου οι επιπτώσεις του είναι πολύ μεγαλύτερες. Δεν είμαι κατά να γίνει μια περιοχή ενεργειακό κέντρο, γιατί οι διακριτοί ρόλοι και ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι θετικές. Όπως υπάρχουν περιοχές που είναι τουριστικές, που προσφέρονται για αιολικά πάρκα, που χωροθετήθηκαν για την ανάπτυξη μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, έτσι μπορεί να χωροθετούνται περιοχές και για ενεργειακά πάρκα. Εσείς εδώ σήμερα μας παρουσιάζεται ένα κείμενο, χωρίς να γνωρίζουμε σαφώς και τεκμηριωμένα τις επιπτώσεις που θα προκληθούν. Συντάσσομαι στο πρώτο σκέλος του ψηφίσματος που ισχυρίζεται ότι ο Κορινθιακός είναι επιβαρυμένος. Προσωπικά δε στηρίζω το δεύτερο σκέλος, χωρίς να θέλω να δεσμεύσω τους συναδέλφους της παράταξής μας.

 

Ο κ. Παναγιώτης Μέγκος υποστήριξε ότι οι άλλοι δήμοι ψήφισαν ανεξαρτήτως της άποψης του δήμου Διστόμου, γιατί ο Κορινθιακός μας αφορά. «Ξέρουμε πως γίνονται αυτά, οι σύμβουλοι πιέζονται και πρεσάρονται. Στο ερώτημα του κ. Ταγκαλή δε μπορεί να απαντήσει κανένας γιατί αυτά λειτουργούν προσθετικά. Δεν υπάρχει ένας μηχανικός τρόπος να οδηγήσει σε αποτέλεσμα, η φύση λειτουργεί αλλιώς. Εμείς θα το δούμε, όταν ήδη θα έχει συμβεί και ξέρετε πόσα χρήματα απαιτούνται για να διορθωθούν τέτοιες καταστάσεις», τόνισε.

 

Ο Δήμαρχος αντιπρότεινε την απόφαση του ΣΠΟΑΚ, ώστε να φέρει σύγκλιση των απόψεων, με το οποίο συμφώνησε ο κ. Ταγκαλής, χαρακτηρίζοντάς το πιο τεκμηριωμένο.

 

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιώργος Ιωσηφίδης τόνισε ότι «ελεγχόμενες αρχές, ελεγκτικοί μηχανισμοί, σιγά μην υπάρχουν τέτοιοι. Είναι μηχανισμοί ΙΧ, όπου ο ελεγχόμενος κάνει τον ελεγκτή. Το ναυτικό ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΑ τον θυμάστε; Οι εφοπλιστές κάνουν έλεγχο στα καράβια τους αν είναι αξιόπλοα», τόνισε και αμφισβήτησε τα ρόλο του ΣΠΟΑΚ ΑΡΙΩΝ. «Αν μπείτε στην ιστοσελίδα του θα δείτε τους χορηγούς θα καταλάβετε ότι είναι ο ΤΙΤΑΝΑΣ, ο ΝΗΡΕΑΣ και τα Σωληνουργεία Κορίνθου, λείπει ο Μυτιληναίος και προφανώς για αυτό και τινάζονται λίγο. Ψηφίσματα είναι εύκολο να εκδοθούν, στο δια ταύτα όμως; Τούτο τον καιρό και με αυτή την κυβέρνηση κυρίαρχη είναι η αρχή της επιχειρηματικότητας, με άναρχη ανάπτυξή της. Άναρχη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών και άλλων, όπου βολεύει τον κάθε καπιταλιστή. Αυτό το αναδεικνύουμε μέσα από τα ψηφίσματα; Ποιος ελέγχει, ποιος κουμαντάρει; Ποιος εντέλει αποφασίζει; Για τις αιτίες που γεννούν τη μόλυνση δεν πρέπει να μιλήσουμε», αναρωτήθηκε.

 

Ο κ. Μέγκος τόνισε ότι πρέπει να ψηφιστεί το ψήφισμα των Πολιτών της περιοχής. «Οι πολίτες δεν μπορούν να το πάνε τόσο βαθιά πολιτικά όσο το πάει ο κ. Ιωσηφίδης. Δεν συμφωνώ όπως το βάζει ο ΣΠΟΑΚ. Η δική μας απόφαση πρέπει να είναι πολιτική. Δεν θα βρούμε άκρη αν αρχίσουμε τα δέχομαι το ένα, δε δέχομαι τα άλλα κλπ», υποστήριξε.

 

«Εφόσον υπάρχουν δυο αιτήσεις αδειοδοτήσεων εκείνο που περίμενα να ακούσω σήμερα είναι τι προβλέπουν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτό που αναφέρθηκε μέσα στην εισήγηση ότι πρέπει να σταματήσει κάθε διαδικασία μέχρι να συσταθεί ο φορέας δεν είναι λογικό, γιατί πολλοί φορείς κάνουν χρόνια να συσταθούν, δε γίνεται να σταματά ένα επενδυτικό σχέδιο για τόσο καιρό που κοστίζουν δισεκατομμύρια και προσφέρουν τόσες θέσεις εργασίας. Είναι παράλογο, θα πρέπει να το καταλάβουμε. Προσωπικά συμφωνώ με το πρώτο σκέλος ότι ο Κορινθιακός είναι επιβαρυμένος και δέχομαι το σκέλος από το ψήφισμα του ΑΡΙΩΝΑ ότι κάθε νέα επένδυση θα πρέπει να προβλέπει την προστασία του περιβάλλοντος. Μπορούμε να βρούμε μια κοινή συνισταμένη. Για το τρίτο ζήτημα που έβαλε ο κ. Ιωσηφίδης και έχει απόλυτο δίκιο γιατί αποτελεί προβληματισμό όλων μας, σχετικά με το ποιος είναι ο ελεγκτής και ποιος ο ελεγχόμενος, το έχω ξαναπεί ότι πρέπει να συσταθεί μια ανεξάρτητη αρχή», τόνισε ο κ. Ταγκαλής στη δευτερολογία του.

 

Ο κ. Λεοντίου τοποθετήθηκε εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης τονίζοντας ότι ως παράταξη είναι αντίθετοι στην συγκεκριμένη επένδυση. Αναφορικά με τους περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για πολιτικούς λόγους δεν έγινε αποδεκτό το ψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι σε κάθε καπιταλιστικό κράτος τους όρους της συζήτησης βάζουν τα μονοπωλιακά συμφέροντα. «Αυτή η κατάσταση δε διασφαλίζει την πρόσβαση για φθηνή ενέργεια προς το λαό. Μονάδες παντού, αλλά η τιμή της ενέργειας αυξάνεται συνεχώς και πολλοί συμπολίτες μας ζουν στο σκοτάδι, όπως συζητούσαμε πριν. Ποιες θέσεις εργασίες λέμε συνέχεια, οι θέσεις είναι ελάχιστες μπροστά στις επιπτώσεις. Εμείς περιμέναμε να αναδειχθούν τα αίτια αυτών των επιπτώσεων, τα οποία είναι τα μονοπωλιακά συμφέροντα και ο καπιταλισμός», τόνισε.

 

Σε μια συμβιβαστική λύση ο Δήμαρχος πρότεινε να γραφτεί στο αποφασιστικό ότι την αντίθεσή τους στην επένδυση με άλλο σκεπτικό για κάθε παράταξη και να αναφερθεί αναλυτικά η θέση της κάθε παράταξης.

Τελικά δεν επείσθη ο κ. Ταγκαλής να διαφωνήσει για την επένδυση του ομίλου Μυτιληναίου και τόνισε ότι είναι αστείο να λέμε ότι διαφωνούμε αλλά παρακάτω να λέμε ότι κάθε επένδυση θέλουμε να είναι φιλική στο περιβάλλον. Δεν ξέρουμε τι προβλέπει η συγκεκριμένη επένδυση και κατά πόσο βλάπτει. «Εμείς δεχόμαστε μόνο την απόφαση του ΑΡΙΩΝΑ και τίποτε άλλο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…