Home Πολιτικά - Φωκίδα Αφροδίτη Παπαθανάση, π.Βουλευτής: «Και τώρα ποια η διέξοδος;»
Πολιτικά - Φωκίδα - 22 Απριλίου, 2015

Αφροδίτη Παπαθανάση, π.Βουλευτής: «Και τώρα ποια η διέξοδος;»

 Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποφάσισε να κυβερνήσει κάπως όπως η προηγούμενη. Με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ,υπογράφοντας  δεύτερη σε διάστημα δύο μόλις μηνών. Παρακάμπτοντας τη Βουλή, λειτουργώντας αντισυνταγματικά καθώς ευθέως πλήττει την αυτονομία των ΟΤΑ, αναιρώντας όλη την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ (αντιπολίτευση) σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ (κυβέρνηση με ΑΝΕΛ). Θυμίζουμε  παλαιότερες δηλώσεις των Κωνσταντοπούλου «περί κατάλυσης της Δημοκρατίας μέσω των ΠΝΠ» και Παπαδημούλη «περί ξεφτίλας των ΠΝΠ» .

Δυστυχώς, είτε η άρνηση της πραγματικότητας, είτε η επένδυση στον λαϊκισμό, είτε η άρνηση ανάληψης ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας μετά την καθαρή εντολή της 25ης Ιανουαρίου ,  οδηγεί την Χώρα σε διεθνή απομόνωση και σε κινδύνους οριστικής ασφυξίας. Ασφυξίας που επιβαρύνει την οικονομία και ειδικότερα αυτούς που έχουν την ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής προστασίας, τους οικονομικά ασθενέστερους. 
 Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πήρε εντολή να διαπραγματευθεί και όχι με πειραματισμούς ή επικοινωνιακό ακτιβισμό να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρώπης ή εκτός ευρώ. Ο Φεβρουάριος τελείωσε με την άρνηση του ΥΠΟΙΚ κ. Βαρουφάκη για την εκταμίευσης υπολοίπου χρημάτων από τους θεσμικούς εταίρους, ο Μάρτιος μας βρήκε στο Ιράν και την Κίνα για ομόλογα και ο Απρίλιος τελειώνει με το φιάσκο της προκαταβολής δις «έναντι» Ρώσικου Αγωγού και με τις συμμαχίες με ΗΠΑ και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ναδίρ. Με αυτές τις τακτικές ,μισή μέρα με την Ευρώπη , μισή μέρα με την Άπω Ανατολή  το μόνο που θα συμβεί – και θα είναι και πάλι άδικο – είναι το βάρος που θα κληθεί η κοινωνία να πληρώσει να είναι πολλαπλάσιο.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δεσμεύει τα αποθεματικά της αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων και οργανισμών γενικής κυβέρνησης , ουσιαστικά πέραν όλων των άλλων – εικόνας πανικού προς τον διεθνή τύπο  και οικονομικά κέντρα και στράγγισης της ελάχιστης ρευστότητας από την αγορά – είναι απόλυτα μετέωρο βήμα. 
Μετά από 15 ημέρες ; Τι θα γίνει τον Μάιο, τι θα γίνει τον Ιούνιο ; πως θα πληρώσει η Χώρα μισθούς , εσωτερικές και εξωτερικές υποχρεώσεις; Τώρα και επίσημα μέσω της ΠΝΠ έχουμε εσωτερικό δανεισμό εξαντλώντας αποθέματα, δηλαδή σπάζοντας κουμπαράδες. Με τι όμως κινδύνους για αυτά που έρχονται , με ποιες προβλέψεις; 
Δεν μπορεί, καμιά χώρα, κανένας πρωθυπουργός να διαπραγματευθεί όπως θα ήθελε με μηδενικά ταμιακά αποθέματα και με διεθνή απομόνωση. Δεν μπορεί να γίνουν προβλέψεις και κινήσεις σε ορίζοντα 15 ημερών. Δεν μπορεί να αντέξουν εταιρίες, οργανισμοί και αυτοδιοίκηση με ορίζοντα 15 ημερών. 
Τελικά, σε τι ωφελεί σήμερα την κοινωνία, τη δημοκρατία, τους πολίτες και την κυβέρνηση η συνεχής επένδυση του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση σε μύθους, διχασμό και σενάρια συνομωσίας; Τίποτε. Μόνο οι περί του Καραμανλή μοιάζουν κάτι να κερδίζουν… 
Εδώ που είμαστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ή θα βρει κοινό τόπο, συμφωνία – νέο πρόγραμμα με τους «θεσμικούς εταίρους» και θα πάει σε νέο πρόγραμμα δανεισμού ή θα αποχαιρετίσει για δεκαετίες τον δυτικό κόσμο. Η όποια προσπάθεια διεξόδου με εκλογές θα επαναφέρει το δίλλημα εντονότερο και τότε οι ιστορικές ευθύνες θα είναι αμείλικτες.  
Η πρόσφατη ΠΝΠ ας  είναι η προτελευταία πράξη του δράματος.  Δηλαδή ποτέ, ούτε τυχαία , ούτε κατά λάθος το επόμενο βήμα να είναι αυτό της επίσημης χρεοκοπίας της χώρας, του διπλού νομίσματος, των υποσχετικών ή της δραχμής. 
Η τελευταία πράξη του δράματος ήταν και η είναι η απουσία εθνικής συναίνεσης και προσπάθειας που οδηγεί σε ολοένα και πιο ακραίες καταστάσεις.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…