Home Κοινωνικοί φορείς Ασπασία Μανδρέκα: Για την Έκθεση Φωτογραφίας – Αφιέρωμα στον Μιχάλη Σκαρίμπα
Κοινωνικοί φορείς - 1 Αυγούστου, 2017

Ασπασία Μανδρέκα: Για την Έκθεση Φωτογραφίας – Αφιέρωμα στον Μιχάλη Σκαρίμπα

 Οι φωτογραφίες που εκτίθενται αποτελούν μέρος μόνο του μοναδικού αρχείου του αείμνηστου Φωτογράφου και αφορούν στα πρώτα χρόνια μετά την έναρξη της δραστηριότητάς του το 1955. Στις φωτογραφίες αυτές έχουν αποτυπωθεί, κυρίως, πρόσωπα της εποχής εκείνης, τα οποία ο φωτογραφικός φακός του Μιχάλη Σκαρίμπα “εγκλώβισε” – όχι τυχαία θεωρώ – την ώρα της εργασίας τους. 

Είναι πρόσωπα – πρωταγωνιστές εκείνης, της Ιτιώτικης καθημερινότητας. Λιμενεργάτες, Βαρελοποιοί, Έμποροι, άνθρωποι που δουλεύουν για την Ελιά. 
Άνθρωποι, εργατικοί που αγνωνίζονται με εντιμότητα, σε δύσκολους καιρούς, για να ζήσουν τις οικογένειές τους αλλά και να ανεβάσουν το επίπεδο της ζωής της πόλης τους. Άνθρωποι που τα κατάφεραν! 
Όμως, ο Μιχάλης Σκαρίμπας δεν έχει φωτογραφίσει αυτούς του ανθρώπους μόνο κατά την ώρα της εργασίας τους. Τούς φωτογράφισε και στην “ανάπαυλά” τους. Υπάρχουν Φωτογραφίες με όμορφες παρέες σε λιτά μαγαζιά της εποχής ή και στην εξοχή. 
…Βλέπεις Κοριτσόπουλα να πλέκουν στεφάνια από λουλούδια και τα γέλια τους να ξεπηδούν απ’ τις φωτογραφίες του “Μιχαλάκη”. Νεαροί της εποχής να πίνουν το κρασάκι τους και να διηγούνται τους άθλους τους στο “λαμπρό πεδίο” του ψαρέματος και του κυνηγιού. Πιο κει δυο μεγάλες παρέες Μικρασιατών Ιτιωτών τραγουδούν και οι μελωδίες των τραγουδιών τους ξεχύνονται από τις φωτογραφίες του Μιχάλη. Α, και τα παιδιά!!! Οι μαθητές στο “Καψάλειο” χορεύουν και αγωνίζονται στις γυμναστικές επιδείξεις του Καλοκαιριού. Μα, πώς ακούγονται οι παιδικές φωνές και τα χειροκροτήματα των περήφανων γονιών; Είναι ένα θαύμα!!!
Φωτογραφίες – αναμνήσεις μια άλλης εποχής, άλλων ανθρώπων. Όμως, είναι οι άνθρωποί μας. Ναι, στις φωτογραφίες του Μιχάλη είναι οι προπαππούδες μας που δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε, είναι οι παππούδες μας που τόσες γλυκές αναμνήσεις έχουμε απ’ αυτούς, οι αγαπημένοι μας γονείς, οι λατρεμένοι θείοι…. Οικογένειες ολόκληρες και Φίλοι. Πολλοί Φίλοι!
Θύμησες γνωστές και κάποιες από διηγήσεις, ήχοι, μυρωδιές και η αύρα της θάλασσας….. Όλα μέσα από τις φωτογραφίες του Μιχάλη Σκαρίμπα και το παρελθόν γίνεται ένα με το σήμερα!
Σάς λέω: Δεν υπήρξε Ιτιώτης χθες στα εγκαίνια της Έκθεσης που να μη συγκινήθηκε και να μη βούρκωσε….
Μα, πόσο πολύ αγάπησε αυτός ο Φωτογράφος τους Ανθρώπους και τον Τόπο του! Και πόσο φαίνεται αυτό μέσα από τις Φωτογραφίες του που, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι εικόνες των ματιών και της ψυχής του!!!
Πόσο σ’ ευχαριστούμε Μιχάλη Σκαρίμπα! Ας είναι αιώνια η Μνήμη σου!
– Ένα φωτογραφικό αρχείο που δεν διαθέτει μόνο καλλιτεχνική αξία αλλά και ιστορική. Ένα αρχείο που, πραγματικά, αξίζει να επισκεφθείτε όλοι. Η Έκθεση, εξάλλου, θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Αυγούστου – .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…