Home Στερεά Αριστερή Παρέμβαση Στερεάς: “Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος του νόμου Χατζηδάκη”
Στερεά - 13 Μαΐου, 2020

Αριστερή Παρέμβαση Στερεάς: “Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος του νόμου Χατζηδάκη”

Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει στον επίσημο χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τα αιολικά πάρκα, έχει αδειοδοτηθεί η καταστροφή των βουνών της κεντρικής Εύβοιας (Δίρφη, Κοτυλαία όρη)! Προκειμένου λοιπόν να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά συμφέροντα, η κυβέρνηση και το τοπικό κράτος (περιφέρεια) δεν διστάζουν να θυσιάσουν ένα μοναδικό βιότοπο που εκτός από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ως βιότοπος, αποτελεί χώρο αναψυχής του λαού της ευρύτερης περιοχής. Οι καταστροφές που επιφέρει η κατασκευή αυτών των φαραωνικών έργων είναι ανυπολόγιστες στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, ενώ η αισθητική υποβάθμιση της Δίρφης, ενός βουνού – σύμβολο για ολόκληρο το νομό Εύβοιας, θα είναι ανεπανόρθωτη!

Η κυβέρνηση προωθεί συστηματικά την περαιτέρω καταστροφή των βουνών μας με την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση και κατασκευή ΒΑΠΕ αλλά και άλλων λιγότερο «πράσινων» επενδύσεων/εξορύξεων (από τις λίγες μη αναγκαίες δραστηριότητες που δεν σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας…). Αξίζει να σημειωθεί ότι η στοχαστική αιολική ενέργεια μόνο επικουρικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και δεν μειώνει την εξάρτηση από το λιγνίτη. Φυσικά το τοπικό κράτος (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας) είναι σε σύμπνοια με την κυβέρνηση και πέρα από λεκτικές διατυπώσεις περί αγάπης για το περιβάλλον δεν παίρνει μέτρα προστασίας ούτε για τα μάτια του κόσμου. Στην Εύβοια μετά την Κάρυστο και τα Στύρα που έχουν υπερκορεστεί σε ΒΑΠΕ, στο στόχαστρο των ¨επενδυτών¨ μπαίνει η Δίρφη και τα Κοτύλαια όρη (πάνω από την Κύμη).

Η ίδια καταστροφή επιδιώκεται ξανά να επιβληθεί και στους κατοίκους της Σκύρου! Και μάλιστα από την μονή Μεγίστης Λαύρας. Η πρώτη προσπάθεια έγινε το 2006 από τη μονή που λειτουργώντας ως κερδοσκοπική επιχείρηση και αγνοώντας επιδεικτικά τη θέληση του σκυριανού λαού επιδίωξε την εγκατάσταση βιομηχανικού αιολικού πάρου συνολικής ισχύος 333MW στο όρος Κόχυλας. Η απόπειρα αυτή απέτυχε παταγωδώς μετά από τη σθεναρή αντίσταση που πρόβαλε ο σκυριανός λαός και σήμερα επανέρχεται η μονή ρεβανσιστικά με το ίδιο έργο μειώνοντας σημειακά τον αριθμό των ανεμογεννητριών αυξάνοντας όμως τις διαστάσεις και την ισχύ τους. Ήδη οι σκυριανοί οργανώνονται εκ νέου και εκφράζουν την ομόθυμη εναντίωσή τους και ο Δήμος Σκύρου συντασσόμενος μαζί τους εξέδωσε σχετικό ψήφισμα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε στην ψήφιση νόμου περαιτέρω υποβάθμισης του περιβάλλοντος με έναν και μόνο στόχο: την παροχή «διευκολύνσεων» για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και του ανθρώπου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με το νέο νόμο:

Ø Καταργείται η προστασία των περιοχών Natura, δίνοντας τη δυνατότητα βαριών επενδυτικών δραστηριοτήτων (πχ εξορύξεις), τουριστικής/εμπορευματικής «αξιοποίησής» τους και δημιουργίας «κοινωφελών» υποδομών (δρόμων, κτιρίων, κλπ).

Ø Διευκολύνεται η αδειοδότηση έργων Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής από μια Βεβαίωση Παραγωγού, χωρίς να απαιτείται έκδοση απόφασης της Ολομέλειας της ΡΑΕ, και τελικό στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών σε λιγότερο από έξι μήνες.

Ø Με το άρθρο 47 παρ. 2 καταργούνται οι εθνικοί δρυμοί και ονομάζονται εθνικά πάρκα. Δηλαδή σταματάει η προστασία των πυρήνων των εθνικών δρυμών στους οποίους δεν μπορούσε να γίνει καμιά παρέμβαση και έμενε η φύση αδιατάραχτη. Τώρα με την ονομασία τους ως εθνικά πάρκα μπορούν να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες και στους πυρήνες των εθνικών δρυμών.

Ø Με το άρθρο 102 δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε δάση και δασικές εκτάσεις χωρίς άδεια από τη δασική υπηρεσία.

Ø Με το άρθρο 48 για τους Δασικούς χάρτες (αντισυνταγματικό κατ΄ουσίαν) ουσιαστικά ακυρώνονται οι μέχρι σήμερα δασικοί χάρτες, αλλάζει το περιεχόμενό τους και θα αναρτηθούν πάλι, με συνέπεια ουσιαστικά το θέμα των δασικών χαρτών να γίνει μια ατέρμονη διαδικασία με τελική κατάληξη στις καλένδες.

Ø Ανοίγει την πόρτα για κατασκευή έργων εντός της κοίτης ρεμάτων μέσω της ένταξης της διαδικασίας της οριοθέτησης μέσα στα ειδικά χωρικά σχέδια.

 

Ο λαός της Στερεάς Ελλάδας πρέπει να απαντήσει με δυναμικές κινητοποιήσεις για να προστατεύσει τις τελευταίες βουνοκορφές που του έχουν απομείνει!

Απαιτούμε:

Ø Όχι στην καταστροφή της Δίρφης, των Κοτυλαίων, των Αγράφων, της οροσειράς της Πίνδου, του Ελικώνα, της Φωκίδας, των βουνών της Καρυστίας! Καμία ανεμογεννήτρια στις βουνοκορφές μας!

Ø Να καταργηθεί άμεσα ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος!

Ø Να καταργηθούν όλοι οι καταστροφικοί νόμοι για το περιβάλλον, τη χωροταξία και την πολεοδομία, που παραδίδουν βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου τους φυσικούς πόρους, τη γη, τις πόλεις, τους οικισμούς, τη ζωή των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Τι είναι το περίφημο Ασιατικό Handicap και γιατί πρέπει να το γνωρίζετε ενόψει Euro 2024

Καθώς μετράμε τις εβδομάδες και τις ημέρες για την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδ…