Home Πολιτισμός Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Προσοχή στο Κάστρο της Άμφισσας
Πολιτισμός - 28 Σεπτεμβρίου, 2020

Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Προσοχή στο Κάστρο της Άμφισσας

 Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων

Προσοχή στο Κάστρο της Άμφισσας

Εκτελούνται εργασίες στερέωσης και προστασίας του Φράγκικου κτίσματος και προσκτίσματος επί των τειχών στην περιοχή της κύριας πύλης εισόδου (Μεσαιωνική Πύλη).

 

 

Την προσοχή που χρειάζεται το Κάστρο της Άμφισσας την έχει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας, η οποία αυτές τις μέρες εκτελεί έργα και εργασίες για την προστασία, στερέωση και ανάδειξή του.

Το κάστρο που θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, όπως γίνεται σε άλλες πόλεις, ακόμη και εντός Στερεάς Ελλάδας, δυστυχώς δεν έχει την προσοχή της Πολιτείας αλλά και την ανάδειξη που του αξίζει από το δήμο Δελφών.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Νάνση Ψάλτη αναφορικά με τα έργα και τις εργασίες που εκτελούνται αυτό το διάστημα δήλωσε τα ακόλουθα:

«Κατά τα τελευταία χρόνια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος εργάζεται συστηματικά για την ωρίμανση μελετών και δράσεων στο Κάστρο της Άμφισσας. Συγκεκριμένα, για την επιστημονική τεκμηρίωση του μνημείου, το οποίο αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό παλίμψηστο, καθώς στον ιστάμενο οχυρωματικό περίβολο ενσωματώνονται φάσεις των αρχαίων, μεσαιωνικών και νεώτερων χρόνων, έχει συγκροτηθεί επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από αρχαιολόγους της ΕΦ.Α. Φωκίδος, καθώς και αρχαιολόγους, ιστορικούς και αρχιτέκτονες από εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της Γαλλίας. Η ομάδα εργάζεται κάθε έτος, στις αρχές του φθινοπώρου, στο Κάστρο, ενώ κάθε μέλος αφιερώνει επίσης μεγάλα διαστήματα στο γραφείο και τη βιβλιοθήκη, έως την επόμενη περίοδο εργασίας  στο πεδίο. Τα έως τώρα αποτελέσματα κρίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και έχουν ήδη παρουσιαστεί και δημοσιευτεί σε επιστημονικά συνέδρια στο Aix-en-Provence και στη Λέσβο.

Παράλληλα, η Εφορεία υλοποιεί στο Κάστρο εργασίες συντήρησης και προστασίας του μνημείου. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με το δασαρχείο Άμφισσας υλοποιούνται εργασίες για την αραίωση της πυκνής βλάστησης. Ειδικά για τα πεύκα στα νότια πρανή του Κάστρου η σχετική εργασία ανατέθηκε σε εξειδικευμένο συνεργείο εναεριτών. Επίσης, ύστερα από την εξασφάλιση των απαραίτητων εγκρίσεων από το ΥΠ.ΠΟ.Α. υλοποιούνται εργασίες στερέωσης και προστασίας του Φράγκικου κτίσματος και προσκτίσματος επί των τειχών στην περιοχή της κύριας πύλης εισόδου (Μεσαιωνική Πύλη). Ζητούμενο των εργασιών είναι η αναστροφή της εκτεταμένης απόπλυσης των αρμολογημάτων που επιτρέπουν την ανάπτυξη βλάστησης και βιοφθοράς, καθώς και η επιδείνωση των ασυνεχειών και ρηγματώσεων της τοιχοποιίας. Η Εφορεία προγραμματίζει την υλοποίηση ανάλογων άμεσων στερεωτικών επεμβάσεων και σε άλλα σημεία της οχύρωσης.

Εκτός των πιο πάνω, η Εφορεία έχει μεριμνήσει για την εκπόνηση Μελέτης για την άρση της ετοιμορροπίας σε δύο περιοχές στα ΝΑ πρανή του Κάστρου της Άμφισσας. Η Μελέτη, η οποία έχει εγκριθεί από το ΥΠ.ΠΟ.Α., είναι απολύτως ώριμη για την ένταξή της σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και για την υλοποίησή της. Προσφάτως, η Μελέτη διαβιβάστηκε στον Δήμο Δελφών, προκειμένου να ενταχθεί σε πρότασή του για την ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Παράλληλα, δρομολογείται και η εκπόνηση Προκαταρκτικής Μελέτης για το σύνολο του μνημείου (οχύρωση και πρανή), η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τον καθορισμό των επιμέρους δράσεων που θα κριθούν απαραίτητες κατά τα επόμενα χρόνια», κατέληξε η κ, Ψάλτη.

Τέλος, το κάστρο της Άμφισσας πρέπει να έχει διαφορετική αντιμετώπιση από τους τοπικούς φορείς οι οποίοι θα πρέπει να στρέψουν το βλέμμα τους πάνω του, στην ιστορία του και όλα όσα μπορεί να προσφέρει στην πόλη!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…