Home Δήμος Δελφών Από εδώ και πέρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες»
Δήμος Δελφών - 9 Φεβρουαρίου, 2020

Από εδώ και πέρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες»

 Σε επιστολή της επισημαίνει ότι ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα και ζητεί αναλυτική ενημέρωση από το Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Ταγκαλή και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Δελμούζο.

Στην επιστολή της αναφέρει αναλυτικά και το ιστορικό της προετοιμασίας του έργου, τονίζοντας:

 

Ο χώρος στάθμευσης των Δελφών

 

Πολλά λέγονται, Πολλά ακούγονται για το χώρο στάθμευσης δυτικά των Δελφών. Θα ήθελα με υπευθυνότητα να κάνω κάποιες διευκρινίσεις και όποιος θέλει με στοιχεία αυτή τη φορά μπορεί να τα αμφισβητήσει.

Ο χώρος στάθμευσης αποτελούσε κομμάτι, ίσως το πιο δύσκολο ενός ευρύτερου σχεδιασμού. Ας δούμε εν συντομία τη διαδρομή που ακολουθήθηκε από το 2015 έως και σήμερα, καθώς σίγουρα δεν ήταν κάτι που έγινε εν μια νυκτί.

Προχωρήσαμε στο σχεδιασμό ενός master plan για τους Δελφούς, το οποίο αφορούσε την αστική ανάπλαση των Δελφών, την ενοποίηση του οικισμού με την δυτική και ανατολική του πλευρά και μεταξύ άλλων προέβλεπε την κατασκευή ενός χώρου στάθμευσης σε χώρο ,που είχε αγοραστεί από το 2001 από τον αείμνηστο Δήμαρχο Δελφών Κωνσταντίνο Λέφα για αυτό το σκοπό.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε αναλυτικά σε δημόσιες διαβουλεύσεις στην Δημοτική Ενότητα Δελφών και οι Σύλλογοι μάλιστα εγγράφως δήλωσαν τη συμφωνία τους.

Το master plan εν συνεχεία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αμέσως μετά και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το Delphi Economic Forum καλέσαμε τον τότε Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ Μπακογιάννη στο Δημοτικό Κατάστημα των Δελφών . Την προηγούμενη της συνάντησης είχαμε συμφωνήσει οι τότε αυτοδιοικητικοί αλλά και οι φορείς των Δελφών να ζητήσουμε την υποστήριξη της Περιφέρειας αρχικά για την κατασκευή του πάρκινγκ και εν συνεχεία για την πραγματοποίηση της αστικής ανάπλασης. Ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει το έργο υπό την προϋπόθεση να υπάρξει η εκπόνηση της μελέτης από τον Δήμο Δελφών.

Ξεκίνησε αμέσως η αρχιτεκτονική μελέτη. Ο τότε Δήμαρχος Θανάσης Παναγιωτόπουλος , ο Αντιδήμαρχος Δελφών Λουκάς Αναγνωστόπουλος αλλά και ο μελετητής Δημήτρης Χατζημανωλάκης χρειάστηκε επανειλημμένα να επισκεφτούν το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να υποβληθεί η πρότασή μας προς έγκριση από το Κ.Α.Σ. ενώ συνεχής ήταν και η συνεργασία με την Ε.Φ.Α. Φωκίδας.

Όταν η αρχιτεκτονική μελέτη ολοκληρώθηκε υπεβλήθη στο ΚΑΣ., παρουσιάστηκε , έγιναν οι σχετικές ερωτήσεις και παρατηρήσεις. Υπήρξε ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. και ακούστηκαν διθυραμβικά σχόλια. Εν συνεχεία εκδόθηκε η σχετική Απόφαση από την Υπουργό Πολιτισμού στις 20/12/2018 ( ΑΔΑ: 6ΗΩ84653Π4-ΜΨ8)

Το δύσκολο κομμάτι, αυτό της αρχιτεκτονικής μελέτης με αυτή τη διαδρομή ολοκληρώθηκε και έλαβε την απαραίτητη έγκριση. Και υπογραμμίζω “το δύσκολο” γιατί αφορά παρέμβαση στην “α ζώνη” του Δελφικού Τοπίου. Και να θυμίσω ότι τότε παλιοί εμπειρότατοι αυτοδιοικητικοί κατηγορηματικά το απέκλειαν, θεωρούσαν ότι δεν είχε τύχη μια τέτοια πρόταση , δηλαδή να εξαιρεθεί ο χώρος αυτός από την “α ζώνη”. Παράλληλα με τη βοήθεια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας το έργο με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ εντάχθηκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων .

Προκειμένου να φτάσουμε στη δημοπράτηση του έργου απαιτείται συμπληρωματικά η επιμέλεια επιμέρους τμημάτων της μελέτης όπως λχ η στατική και η ηλεκτρομηχανολογική . Αυτά είναι που εκκρεμούν και αν δεν εκκρεμούσαν θα είχαμε ήδη δημοπρατήσει το έργο!! Δεν το αρνήθηκε κανείς και έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις όλο αυτό το διάστημα προς τη σημερινή Δημοτική Αρχή προκειμένου να βρεθεί λύση για να πραγματοποιηθούν οι μελέτες και να αξιοποιηθεί αυτή η ιστορική συγκυρία για τους Δελφούς.

Από εδώ και πέρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες! Υπήρξε ενημέρωση ήδη κατά την μεταβατική περίοδο του καλοκαιριού από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης για την πορεία του έργου. Έχοντας συμπληρώσει ήδη πέντε μήνες και καθώς ο χρόνος κυλάει αντίστροφα περιμένουμε υπεύθυνα από τα πιο επίσημα χείλη του Δήμου Δελφών να ενημερωθούμε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι μελέτες αυτές, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε με επίσημο τρόπο αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που εμποδίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Παράλληλα περιμένουμε από τον Αντιπεριφερειάρχη κ Δελμούζο να μας ενημερώσει τί ακριβώς αναμένει από τις υπηρεσίες του Δήμου Δελφών.

Η διαδρομή θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να φτάσουμε στη δημοπράτηση του έργου εντός του 2020!!

 

Κώνστα Κρυσταλλία

Δημοτική Σύμβουλος Δ.Ε Δελφών

 

Ξεκάθαρη η πρόθεση του δήμου για το πάρκινγκ

 

Η αγωνία που εκφράζεται για το πάρκινγκ των Δελφών είναι απολύτως δικαιολογημένη, καθώς τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια δεν έχει γίνει και κανένα αξιόλογο έργο στους Δελφούς.

Ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής ωστόσο μας ενημέρωσε ότι το έργο είναι απόλυτης προτεραιότητας για τη Δημοτική Αρχή και ήδη προχωράνε οι υπηρεσίες του δήμου την ολοκλήρωση της προετοιμασίας του για να γίνει η δημοπράτησή του.

Μάλιστα ο κ. Ταγκαλής μας ενημέρωσε ότι προχωράει και η διαδικασία αλλαγής μελετητή για χωροταξικά θέματα των Δελφών ώστε να προχωρήσουν στην πολυπόθητη επέκταση του οικισμού που είναι το δεύτερο κεφαλαιώδες ζήτημα της περιοχής. 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…