Home Εικόνες Αρχικής Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό
σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Η πρόσβαση σε ασφαλές, καθαρό και πόσιμο νερό μπορεί για τους περισσότερους ανθρώπους να θεωρείται δεδομένη, ωστόσο για ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στον κόσμο, δεν είναι ένα αυτονόητο προνόμιο. Ο ΟΗΕ έχει εντάξει μεταξύ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το δικαίωμα του ανθρώπου να έχει πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό. Άλλωστε, ο οργανισμός μας αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από νερό και συγκεκριμένα τα 2/3 του σώματός μας και το 75% του εγκεφάλου μας. Χωρίς τροφή μπορούμε να επιβιώσουμε για αρκετές εβδομάδες, χωρίς νερό, ωστόσο, δεν μπορούμε.

Τα παραπάνω δεδομένα αποδεικνύουν πως η ανάγκη διαφύλαξης του, τεράστιας αξίας, φυσικού αγαθού εξελίσσεται σε απόλυτη προτεραιότητα, ειδικά εν μέσω των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, με κυριότερη όλων, την κλιματική αλλαγή, οι συνέπειες της οποίας είναι ήδη ορατές στο φυσικό και κυρίως στο υδάτινο περιβάλλον. Την ίδια στιγμή μάλιστα, που η διαρκώς ανοδική ζήτηση, λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού έχει επιδράσει καταλυτικά στην ποσότητα και την ποιότητα των διαθέσιμων υδάτινων πόρων παγκοσμίως, κι ενώ τα αποθέματα εξαντλούνται πιο γρήγορα από ό,τι ανανεώνονται, καθώς δεν γίνεται πάντα σωστή διαχείρισή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος της ΕΥΔΑΠ, η οποία τροφοδοτεί με νερό 4,4 εκατ. καταναλωτές, αναδεικνύεται, στον κύκλο του νερού, κρίσιμος, με την εταιρεία να εξελίσσεται σε έναν περιφερειακό και εθνικό ηγέτη στον τομέα διαχείρισης φυσικών πόρων. Η Εταιρεία έχοντας δημιουργήσει από το χθες έως και το σήμερα, έναν διευρυμένο κύκλο δραστηριότητας, ανταποδίδοντας σημαντικά οφέλη στην κοινωνία, επενδύει παράλληλα στο μέλλον και τις προκλήσεις που αυτό φέρνει μαζί του: με στόχο να συνεχίσει να αποδίδει πολλαπλάσια πίσω στην κοινωνία, το πιο σημαντικό της «κεφάλαιο», την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και παράλληλα να συμβάλλει, σε έναν κόσμο με καθαρό νερό, ασφαλές για τις επόμενες γενιές.

Στα επιτεύγματά της, «μετρά» ήδη τον επιτυχημένο συνδυασμό, του ποιοτικού αλλά παράλληλα οικονομικού νερού, που παρέχει στους καταναλωτές της. Άλλωστε, το νερό με το οποίο τροφοδοτεί η ΕΥΔΑΠ την Αθήνα αποτελεί ένα από τα πιο ποιοτικά της Ευρώπης. Είναι ενδεικτικό πως ο φορέας European Benchmarking Cooperation, κατά τη διεθνή αξιολόγηση εταιρειών ύδρευσης που διενήργησε, βαθμολόγησε το νερό της ΕΥΔΑΠ με 99,7%, για την ποιότητά του, τιμή υψηλότερη από τον μέσο όρο των βαθμολογιών μεταξύ των εταιρειών ύδρευσης της Δυτικής Ευρώπης. Οι διακρίσεις για το νερό της ΕΥΔΑΠ δεν σταματούν εδώ: Το Urban Water Atlas for Europe που εκδίδεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έδωσε άριστα 10 στην ποιότητα του πόσιμου νερού της Αθήνας, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά, την ανωτερότητα της ποιότητας του νερού που πίνουν οι κάτοικοι της Αττικής.

Το υψηλής ποιότητας νερό της ΕΥΔΑΠ, ξεκινάει από τις πηγές της, οι οποίες βρίσκονται σε αγνές περιοχές, απαλλαγμένες από γεωργική και βιομηχανική δραστηριότητα και φθάνει με ασφάλεια έως και τις βρύσες μας. Η δέσμευσή της να συνεχίσει να παρέχει υψηλής ποιότητας νερό, αποτυπώνεται μέσα από την αδιάκοπη παρακολούθησή του, τόσο του ακατέργαστου, όσο και του πόσιμου, 7 μέρες εβδομάδα και 365 μέρες τον χρόνο σε περισσότερα από 1.000 σημεία ποιοτικού ελέγχου, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών.

Προσηλωμένη στην αποστολή της, να συνεχίσει να παρέχει στους καταναλωτές ανθεκτικές υποδομές καθώς και υψηλού επιπέδου και σε χαμηλό κόστος υπηρεσίες, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η ΕΥΔΑΠ υλοποιεί επενδύσεις σε όλο το φάσμα του κύκλου του νερού, οι οποίες φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, καθιερώνεται ως κορυφαίος ευρωπαϊκός οργανισμός στην προστασία και διαχείριση υδάτινων πόρων, αναπτύσσοντας και μεταφέροντας παράλληλα τεχνογνωσία σε όλη την Ελλάδα, ως εταιρεία – πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, παίρνει «σάρκα και οστά» και ένα έργο υψίστης σημασίας για τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, το οποίο έρχεται να δώσει οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της διάθεσης των αστικών λυμάτων της περιοχής, σε πλήρη εναρμόνιση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Τα οφέλη που θα προκύψουν από το μεγαλόπνοο έργο υποδομής, που αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση της ΕΥΔΑΠ, εκτείνονται σε πολλαπλά πεδία, όπως είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, η αειφόρος ανάπτυξη, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση της απασχόλησης καθώς και η οικονομική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.

Ως οργανισμός που διέρχεται μέσα από ένα δυναμικό μετασχηματισμό, κατακτώντας ένα ρόλο «μοντέλου» στη διαχείριση των φυσικών πόρων και του νερού, η ΕΥΔΑΠ παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να κάνει πράξη την αποστολή της και να παρέχει καθαρό νερό σε όλους.

Για όλα τα παραπάνω, έχουμε κάθε λόγο στις 22 Μαρτίου να γιορτάζουμε το ποιοτικότερο νερό της Ευρώπης!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Ιδέες για δώρα στους συνεργάτες μας

Σε λιγότερο από δύο μήνες η φετινή χρονιά κλείνει και έρχεται μία νέα. Αυτή η αλλαγή είναι…