Home Πολιτικά - Φωκίδα Απούσα ξανά η Φωκίδα
Πολιτικά - Φωκίδα - 24 Φεβρουαρίου, 2017

Απούσα ξανά η Φωκίδα

 Την ώρα που η Φωκίδα μετράει τις πληγές και τις απώλειές της, χάνει ακόμη ένα σημαντικό τρένο, καθώς ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι εννέα από τα είκοσι «κομμένα» τμήματα ΤΕΙ του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, θα επαναλειτουργήσουν και θα ενταχθούν στα μηχανογραφικά της φετινής χρονιάς και φυσικά μέσα σε αυτά δεν είναι το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης της Άμφισσας. 

Η σημερινή κατάσταση
 
Το τμήμα της Άμφισσας Διοίκηση Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων αποτελεί παράρτημα του ΤΕΙ Λαμίας. Ένα δεύτερο τμήμα θα έδινε την δυνατότητα της αυτονόμησής του, καθώς η περιοχή θα φιλοξενούσε σχολή, η οποία μπορεί δε να ιδρυθεί μόνο με ένα τμήμα. 
Τραγική ειρωνεία στην κατάσταση του ΤΕΙ είναι πως το νέο τμήμα καρκινοβατεί, δίχως κανένα μόνιμο καθηγητή, κάτι που το κάνει «υποψήφιο θύμα» για το ΑΘΗΝΑ 2, που αργά ή γρήγορα θα έρθει, ενώ το Εμπορίας και Διαφήμισης που κλείνει έχει τέσσερις μόνιμους καθηγητές. 
Παράλληλα η βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ κ.Ολυμπία Τελιγιορίδου κατάφερε να επαναφέρει στην επικαιρότητα μια οριστικά κλεισμένη συζήτηση που αφορά την ίδρυση αρχιτεκτονικής σχολής στην Καστοριά. Φυσικά, η Καστοριά μπορεί να μπαίνει σε συζητήσεις για το ακατόρθωτο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να συμβεί και στη Φωκίδα, όπου για άλλη μια φορά ο Βουλευτής της μονοεδρικής κ. Ηλίας Κωστοπαναγιώτου αποδεικνύει ότι δεν διαθέτει πολιτικά αντανακλαστικά. 
Το ΤΕΙ που από το 2014 διαθέτει ένα σύγχρονο και άνετο κτίριο που καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες διδασκαλίας παραμένει ανεκμετάλλευτο στο μεγαλύτερο μέρος του, αφού μπορεί να καλύψει άνετα τη φιλοξενία μιας σχολής. Άλλωστε, ο Δήμαρχος κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος και προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ΤΕΙ στην Άμφισσα είχε προτείνει τη μετεγκατάσταση της σχολής Οικονομίας, στην οποία υπάγεται το τμήμα της Άμφισσας, κάτι που φυσικά δεν εξετάστηκε ποτέ σοβαρά ούτε από το ΤΕΙ, ούτε και από το υπουργείο, αφού ο δήμαρχος έμεινε μόνος να προσπαθεί πολιτικά να το σπρώξει, δίχως την πολύτιμη βοήθεια του βουλευτή. 
Σε όλα τα δημοσιεύματα, ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν το Τμήμα της περιοχής μας είναι «μόνιμα» και σταθερά στα υποψήφια για κλείσιμο, αφού δεν πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του. Μάλιστα, σε παλαιότερη συνεδρίασή της η Κοσμητεία της σχολής είχε εισηγηθεί το κλείσιμο του τμήματος με το ατράνταχτο επιχείρημα ότι δεν έχει καθηγητές. Αυτή η απόφαση είχε ληφθεί, μετά από απαίτηση του υπουργείο Παιδείας, στα πλαίσια των διαδικασιών για το ΑΘΗΝΑ 2 που είχαν ξεκινήσει, αλλά ευτυχώς έμειναν ημιτελείς. 
 
Τα εννέα τμήματα
 
 
Το υπουργείο όπως ανακοίνωσε επίσημα με δελτίο τύπου ότι «σε πνεύμα συναίνεσης, ως αποτέλεσμα ενός πραγματικά δημοκρατικού διαλόγου, μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των Προέδρων των ΤΕΙ, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι δέχθηκε την εισήγηση της Συνόδου, σύμφωνα με την οποία 9 Τμήματα των ΤΕΙ, από τα 20 που χαρακτηρίστηκαν με το σχέδιο “Αθηνά” ως μεταβατικά και επρόκειτο να καταργηθούν, εντάσσονται από φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο των πανελληνίων εξετάσεων.
Πρόκειται για τα Τμήματα:
ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων (Πάτρα)
Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (Πάτρα)
Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας (Αίγιο)
ΤΕΙ Αθήνας
Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά)
ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου (Δράμα)
ΤΕΙ Πελοποννήσου
Τμήμα Λογοθεραπείας (Καλαμάτα)
ΤΕΙ Θεσσαλίας
Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Καρδίτσα)
ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας
Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε:

«Από το σχέδιο «Αθηνά» είχαν καταργηθεί 20 Τμήματα των ΤΕΙ, πολλά από τα οποία ήταν με προσωπικό και ειδικότητες απολύτως αναγκαίες για την τεχνολογική εκπαίδευση. Εμείς ζητήσαμε από την Σύνοδο των Προέδρων να προχωρήσουν σε μία αιτιολογημένη πρόταση και να δούμε πώς θα ακολουθήσουμε τις προτάσεις τους. Νομίζω γίνεται για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά υπήρξε μία απολύτως αιτιολογημένη πρόταση. Εμείς θα τη σεβαστούμε και θα προχωρήσουμε ώστε στο μηχανογραφικό που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών να συμπεριλάβουμε τα τμήματα τα οποία μας προτείνει η Σύνοδος των Προέδρων. Από τα 20 τμήματα προτείνει τη λειτουργία των 9 τμημάτων και μάλιστα με δέσμευση να ενισχυθούν με επί πλέον  προσωπικό.
Είναι μια σημαντική στιγμή γιατί  υπάρχει μία συλλογική απόφαση του κατεξοχήν αρμοδίου οργάνου των ΤΕΙ, που είναι η Σύνοδος των Προέδρων και υπάρχει και δική μας συναίνεση, δηλαδή μία συμφωνία της πολιτείας να αποδεχθεί αυτή την πρόταση. Αυτό πρέπει να το χαιρετήσουμε γιατί το θεωρούμε ένα βήμα στον δημοκρατικό διάλογο στην ανώτατη εκπαίδευση του τόπου μας και θέλω πάλι δημόσια να ευχαριστήσω αλλά και να χαιρετήσω την δύσκολη ομολογώ απόφαση που αναγκάστηκε να πάρει η Σύνοδος των Προέδρων, συζητώντας διεξοδικά αυτό το θέμα.»
Ο Πρόεδρος της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ Δημήτρης Βελισσαρίου τόνισε:
«Κι εγώ εκ μέρους των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, εκπροσωπώντας τη Σύνοδο των Προέδρων, θα ήθελα  να ευχαριστήσω το υπουργείο για τις διαδικασίες που είναι καινούριες, να συζητάμε αυτά τα θέματα και να ακουγόμαστε.
Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η απόφαση, γιατί ουσιαστικά εμείς τεκμηριώσαμε τις προτάσεις που ήδη δώσανε  τα ίδια τα ιδρύματα. Δηλαδή η Σύνοδος δεν ανέλαβε κατά κάποιον τρόπο την ευθύνη να απορρίψει ή να αποδεχθεί προτάσεις που έκαναν τα τμήματα, απλά τεκμηρίωσε τις προτάσεις. Ήταν οι προτάσεις των Ιδρυμάτων τέτοιες, οι οποίες οδήγησαν στον αριθμό αυτό. Δηλαδή, από τα 20 τμήματα τα οποία είχαν τεθεί σε μεταβατικότητα και ουσιαστικά θα σταματούσαν να λειτουργούν και θα συγχωνεύονταν από το 2018, για τα 9 να μας δώσουν προτάσεις τα Ιδρύματα, να τις έχουμε συναθροίσει και να τις έχουμε αξιολογήσει.»
Παράλληλα γίνονται συζητήσεις του υπουργείου με την ακαδημαϊκή κοινότητα για ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά. Την Δευτέρα ύστερα από τη συνάντηση με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε τα εξής: «Το Προεδρικό Διάταγμα του 2010 προέβλεπε την ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτονικής με έδρα την Καστοριά. Το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα καταργήθηκε το 2013, αφήνοντας μια πικρία και το δικαιολογημένο αίσθημα της αδικίας στους πολίτες της Καστοριάς. Σήμερα, με αποφάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν υφίσταται η δυνατότητα ενεργοποίησης κάποιας διάταξης που να προβλέπει την λειτουργία ενός Τμήματος Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δεν μπορεί να διερευνήσει το συγκεκριμένο θέμα, να προχωρήσει σε συνεννοήσεις με ακαδημαϊκά ιδρύματα και τοπικούς φορείς, κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα, ώστε στο πλαίσιο μιας ορθολογικής συγκρότησης του Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας να μπορεί να καταλήξει σε αποφάσεις που θα ενισχύουν την ακαδημαϊκή και αναπτυξιακή πορεία της Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής». 
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…