Home Στερεά Αποχωρεί ο κ.Μπακογιάννης;
Στερεά - 4 Μαΐου, 2018

Αποχωρεί ο κ.Μπακογιάννης;

 Από το κοινό συνέδριο της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ μας βομβαρδίζουν καθημερινά με ειδήσεις που θέλουν το σημερινό Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη να έκλεισε υποψηφιότητα στο δήμο Αθηναίων και τον κ. Πατούλη να μετακομίζει στην Ευρωβουλή. 

 
Ο δήμος Αθηναίων και οι λόγοι
 
Η αλήθεια είναι ότι για τον κ. Μπακογιάννη, η παρουσία του στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική, εξ ου και σήμανε συναγερμό σε όλη την παράταξή του. Ζήτησε σε όλους τους συμβούλους του να είναι παρόντες και πήγε με πλήρεις δυνάμεις. Προφανής στόχος ήταν να δείξει ότι η ομάδα λειτουργεί σύσσωμα και είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, όταν το ζητά ο αρχηγός, εκπέμποντας το μήνυμα ότι θα μπορούσε να διοικήσει και το δήμο Αθηναίων. Δεν θα το έκανε όμως αυτό αν όντως είχε κλείσει υποψηφιότητα. 
Ο κ. Μπακογιάννης ήταν δεδομένο εξ αρχής ότι δε θα έμενε πολύ στη Στερεά Ελλάδα, η οποία είναι ακόμη ένα σκαλοπάτι για την πολιτική του καριέρα. Ο ίδιος από την αρχή επεδίωκε μια θητεία στο δήμο Αθηναίων, προκειμένου να είναι κοντά στην οικογένειά του, τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Στερεά Ελλάδα ζορίστηκε ιδιαίτερα, ως προς το θέμα αυτό. Ο δήμος Αθηναίων για τον ίδιο έπαιζε πολύ και ήταν δεδομένο τότε ότι θα μπορούσε να πάει όπου ήθελε, χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις.
Θα μπορούσε βεβαίως να μετακομίσει στην κεντρική πολιτική σκηνή, με υποψηφιότητα στην Αθήνα, στην Κρήτη, στην Ευρυτανία, όπου ήθελε έμπαινε. Ωστόσο στην αυτοδιοίκηση παραμένει προστατευμένος και μακριά από τα μνημόνια. Δε χρειάζεται να πάρει δύσκολες αποφάσεις και δε θέλει να ταυτιστεί με αντιλαϊκά μέτρα, που σε αυτό το πλαίσιο είναι δεδομένο ότι θα ληφθούν. 
 
Οι δημοσκοπήσεις και τα όπλα του
 
Στο δρόμο που έστρωνε για το δήμο Αθηναίων, οι δημοσκοπήσεις έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο, αφού φάνηκε ότι η αποδοχή του κόσμου αγγίζει μυθικά ποσοστά που βλέπουμε μόνο σε μονοκομματικά καθεστώτα. Έχει όμως ο κ.Μπακογιάννης αυτή την αποδοχή; Εν μέρει ναι. Είναι αναγνωρίσιμος από τους πάντες, είναι προσιτός και μοιάζει λαϊκός. Έχει την επικοινωνιακή ικανότητα να γίνεται φίλος με τον άλλον και να του ανοίγει την πόρτα. Του δίνει βήμα, τον ακούει και δείχνει να μετρά τη γνώμη του. Αυτά, κάποιους ανθρώπους –τη μεγαλύτερη πλειοψηφία- τους κολακεύουν. Υπάρχει και μια μερίδα –που στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται στο 30% που απλώς δεν «τσιμπάει» σε αυτές τις πρακτικές. 
Παράλληλα, με το πάρκο του Ασωπού, για το οποίο σκέφτηκε και λειτούργησε πραγματικά πολύ έξυπνα, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να διακριθεί πέρα από τα στενά όρια, αφού έλυσε έναν άλυτο γρίφο δεκαετιών. 
 
Δεν φτάνει να το θέλει ο ίδιος
 
Για να εξυπηρετηθεί η πολιτική του μετακόμιση στο κέντρο, η μητέρα του Ντόρα Μπακογιάννη, αναγκάστηκε να μετακομίσει στα Χανιά. Ο λόγος που το έκανε αυτό είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ και αδελφό της, δεν θέλει τη «ρετσινιά» της οικογενειοκρατίας. Δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο να χαρακτηριστεί ως ο άνθρωπος που διοικεί μαζί με την οικογένειά του και έχει δίκιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέρχεται από πολιτικό τζάκι της χώρας και κουβαλάει ο ίδιος την οικογενειοκρατία. Ξέρει πολύ καλά πως θα τον αντιμετωπίσουν προεκλογικά οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Ήδη τον φέρνουν σε δύσκολη θέση για τα οικονομικά της συζύγου του. 
Ο κ. Μητσοτάκης εξάλλου, ξέρει ότι δεν υποστηρίχθηκε από την αδελφή και τον ανιψιό του στη διεκδίκηση της προεδρίας και γνωρίζει ακόμη καλύτερα ότι η ίδια οικογένεια δεν μπορεί σε μικρό χρονικό διάστημα να εκλέξει δυο πρωθυπουργούς. Είναι θέμα πολιτικής επιβίωσης και για τους δυο τους. 
Η υποψηφιότητα του κ.Μπακογιάννη στο δήμο Αθηναίων δεν έχει κλείσει, όσο και αν παρουσιάστηκε έτσι και δε θα κλείσει αν δεν πειστεί ο κ.Μητσοτάκης ότι θα το κάνει με περιορισμένες απώλειες. Η πιθανότητες ο κ. Μπακογιάννης να περιοριστεί στη Στερεά, δεν είναι πολλές αλλά υπάρχουν και ο ίδιος δείχνει να το φοβάται. 
 
Το «δαχτυλίδι»
 
Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν σίγουρη και δεδομένη η επιλογή του διαδόχου του από τον ίδιο. Τώρα, όμως όλα είναι ρευστά. Θα δώσει μεγάλη μάχη για την πολιτική του μετακόμιση στην Αθήνα και τα περιθώρια «δαχτυλιδιού» στενεύουν. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν προωθήσει στο διάδοχό του τη δική του στενή ομάδα. Αν πάντως υπάρξει δαχτυλίδι, για αυτό θα παίξουν μόλις τρία στελέχη του. 
 
Γιατί προσέχει πολύ τη Στερεά
 
Ο κ. Μπακογιάννης φροντίζει πολύ τη Στερεά Ελλάδα και από το ενδιαφέρον που δείχνει φαίνεται ότι επιθυμεί να μην γίνει το λάθος. Θέλει μέχρι την τελευταία στιγμή να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα που να τον εκθέσει επικοινωνιακά ή ουσιαστικά. 
Εξάλλου, είναι άνθρωπος με υψηλό αίσθημα ευθύνης και το έχει αποδείξει. Όσο θα είναι στο τιμόνι της περιφέρειας θέλει όλα να κυλούν ρολόι. Εξάλλου, όσο δε «σιγουρεύει» την πολιτική του μετακόμιση, πρέπει να κρατά ζεστό το ενδιαφέρον των Στερεοελλαδιτών στο πρόσωπό του και κυρίως όσο μένει ανοικτό το ενδεχόμενο παραμονής του εδώ για άλλη μια θητεία. 
 
Ο διάδοχός του θα το πληρώνει
 
Αν υποθέσουμε ότι τελικά καταφέρνει να φύγει από τη Στερεά Ελλάδα ο κ. Μπακογιάννης αυτός που θα τον αντικαταστήσει προεκλογικά ως επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ, αλλά και αυτός που θα εκλεγεί περιφερειάρχης θα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα –κυρίως επικοινωνιακό- αφού στη συνείδηση του κόσμου πάντα θα μετρά τις δυνάμεις του με τον κ. Μπακογιάννη. Μπορεί να είναι καλύτερος, πιο αποτελεσματικός, να κάνει περισσότερα και μεγαλύτερα έργα, αλλά πάντα θα μπαίνει στη ζυγαριά με τον κ. Μπακογιάννη και θα εντοπίζεται ελλειποβαρής, όχι γιατί θα είναι πραγματικά, αλλά αυτό συμβαίνει πάντα στο διάβα ισχυρών προσωπικοτήτων από μια θέση. Οι πιθανότητες επιτυχίας του διαδόχου του, με όρους επικοινωνίας είναι κάτι παραπάνω από ελάχιστες!
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…