Home Κοινωνικοί φορείς Αποστολικά Μηνύματα – Λόγος εις την Κοίμηση της Θεοτόκου 15/8/2020
Κοινωνικοί φορείς - 14 Αυγούστου, 2020

Αποστολικά Μηνύματα – Λόγος εις την Κοίμηση της Θεοτόκου 15/8/2020

 

 Του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, Αρχιμανδρίτου 

Νεκταρίου Μουλατσιώτη

Αδελφοί μου.

Σήμερα η εορτή της Θεοτόκου. Σήμερα ο ουρανός κερδίζει την Παναγία. Σήμερα  άγγελοι και αρχάγγελοι και όλες οι ουράνιες αγγελικές δυνάμεις ανεβαίνουν και κατεβαίνουν τη νοερή πνευματική σκάλα που ενώνει την γη με τον ουρανό, διότι ο Υιός του Θεού, ο οποίος γεννήθηκε δι΄ Αυτής ως άνθρωπος, κατέρχεται  για να παραλάβει την αγία Μητέρα Του εις τα Άγια των Αγίων της Άνω Ιερουσαλήμ. 

Σήμερα το Πανάγιο Πνεύμα μέσα σε νεφέλες συναγάγει τους μαθητές του Κυρίου μας από τα πέρατα της οικουμένης στην αγία Πόλη, για να θρηνήσουν να κλάψουν και   ν΄ αποχαιρετήσουν την Πάναγνο Μητέρα του Κυρίου και Θεού τους, την αγνή Μαριάμ, την κόρη της Ναζαρέτ που τώρα εκ της γης απέρχεται εις τον Ουρανόν.

Για τον λόγο αυτό συγκεντρωθήκαμε κι εμείς όλοι εδώ σήμερα αδελφοί μου. Μακαρίζουμε, τιμούμε και υμνούμε την μνήμη της Παναγίας Θεοτόκου, σύμφωνα με τον λόγο που η ίδια εν Πνεύματι Αγίω είπε προς την Ελισάβετ: «Από σήμερα θα με μακαρίζουν όλες οι γενεές ». Πράγματι, αν και πέρασαν 2000 χρόνια σχεδόν από τότε που η μητέρα του Κυρίου μας μετέστη στα ουράνια, η Ορθόδοξος Εκκλησία μας, η μόνη αληθινή πίστη επί της γης, δεν έπαψε ούτε στιγμή να μεγαλύνει και να μακαρίζει την ταπεινή κόρη της Ναζαρέτ, την αγία Μαριάμ, την οποία ο Άγιος Θεός επέλεξε ανάμεσα στις γυναίκες όλων των εποχών και των λαών για να γίνει Θεοτόκος και μητέρα του Φωτός. Να γίνει δηλαδή η μητέρα του δεύτερου προσώπου της τρισηλίου Θεότητος, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. 

Σήμερα λοιπόν την Κοίμηση και Μετάσταση αυτής εορτάζουμε. Σήμερα η Θεοτόκος παραδίδει την ψυχή της στα χέρια του Υιού Της, ο οποίος κατήλθε την ουράνια κλίμακα για να την παραλάβει και να την φέρει στην Ουράνια δόξα. Αλλά ο Υιός Της παραλαμβάνοντας την ψυχή Της, δεν άφησε ούτε το σώμα αυτής να γνωρίσει την φυσική φθορά μέσα στον τάφο. Την τρίτη ημέρα την ανέστησε ως μητέρα της Ζωής και η Θεοτόκος με το άφθαρτο και αναστημένο σώμα της μετέστη στην χαρά του Παραδείσου. 

Τούτο μας το βεβαιώνει και ο Απόστολος Θωμάς, ο μοναδικός μεταξύ των Αποστόλων που δεν μεταφέρθηκε εγκαίρως επάνω σε νεφέλη από  το Πανάγιο Πνεύμα, ώστε να χαιρετήσει την μητέρα του Κυρίου και να παραβρεθεί στην ταφή της. Αλλά μεταφέρθηκε κι αυτός εν νεφέλαις την τρίτη ημέρα από την Κοίμηση της Θεοτόκου. Την ώρα που η νεφέλη του Θωμά έφθανε στην Γεθσημανή, βλέπει εν μέσω νεφελών και αγγέλων την Κυρία Θεοτόκο σωματικώς να ανέρχεται για τα Ουράνια. Η δε Θεοτόκος, για να πιστέψουν όλοι ότι αναστήθηκε εκ νεκρών όπως και ο Υιός Της, του παρέδωσε ως απόδειξη την Τιμία και Αγία Ζώνη της, με την οποία είχε ταφεί. Αυτή την ζώνη έδειξε ο Απόστολος Θωμάς στους υπόλοιπους μαθητές του Κυρίου για να πεισθούν ότι πράγματι συνάντησε την Παναγία, η οποία μετέστη. Τότε όλοι έτρεξαν στο μνήμα της Θεοτόκου και βρήκαν το μνημείο κενό.

Τούτα τα θαυμαστά γεγονότα ενθυμούμεθα αδελφοί μου όλοι εμείς οι χριστιανοί την ημέρα αυτή, γι΄ αυτό σήμερα πανηγυρίζουμε και εορτάζουμε. Είναι το Πάσχα της Θεοτόκου, το Πάσχα του καλοκαιριού, όπως ο πιστός λαός μας το αποκαλεί.

Αδελφοί μου, η αγία Μαριάμ επιλέχθηκε από τον Θεό για να κατασταθεί Θεοτόκος, λόγω της μοναδικής καθαρότητας και αγνότητας του σώματος και της ψυχής της από κάθε αμαρτία, αλλά και λόγω της μεγάλης ταπείνωσης που είχε. 

Σήμερα το Αποστολικό ανάγνωσμα που ακούσαμε από την πρός Φιλιππησίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου, μας μιλά ακριβώς γι΄ αυτή την μεγάλη αρετή. Αναφέρεται στην μεγάλη ταπείνωση του δεύτερου προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Ιησού Χριστού. Ο οποίος αν και είναι Θεός ίσος με τον Πατέρα Του, δεν δίστασε να ταπεινωθεί και να λάβει δούλου μορφή, να γίνει δηλαδή ένας από εμάς τους ανθρώπους. Βλέποντας όμως ο Πατέρας Θεός την ταπείνωση του Υιού Του, όπως μας λέγει ο Απόστολος Παύλος, « δι΄ αυτό και ο Θεός αυτόν υπερύψωσε». 

Ναι αγαπητοί μου αδελφοί. Η ταπείνωση ανυψώνει τον άνθρωπο και τον κάνει ανώτερο και των αγγέλων. Αυτό ακριβώς μαρτυρείται σήμερα στο πρόσωπο της Παναγίας μας. Η ταπείνωσή της ήλκυσε το βλέμμα και την χάρη του Θεού και την κατέστησε μητέρα του Υιού Του. Η ταπείνωσή της την ανέδειξε ως τιμιωτέρα των Χερουβείμ και ενδοξοτέρα ασυγκρίτως των Σεραφείμ. Υψώθηκε υπεράνω όλων των αγίων, γι΄ αυτό και ως Παναγία την αναγνωρίζουμε και την επικαλούμεθα. 

Αδελφοί μου. Η Θεοτόκος είναι το υπόδειγμα όλων ημών των Χριστιανών. Η αγνότητά της, η παρθενία της, η καθαρότητα της ψυχής και του σώματός της από κάθε αμαρτία και κυρίως η ταπείνωση και υπακοή της στο θείο θέλημα, πρέπει να γίνουν για όλους εμάς που ποθούμε την Βασιλεία του Θεού και την χαρά του Παραδείσου κεντρικός άξονας της ζωής μας. Γύρω από αυτά πρέπει να περιστρέφεται καθημερινά ο νους και η καρδιά μας, εάν πράγματι θέλουμε κι εμείς να αναστηθούμε εις ανάστασιν ζωής και όχι εις ανάστασιν κρίσεως. 

Εάν θέλουμε τον Παράδεισο, άλλος δρόμος δεν υπάρχει από αυτόν που βάδισε η Παναγία μας. Ο εγωιστής άνθρωπος που θέλει στο εγώ του να υποτάσσονται όλοι οι άλλοι και στα δικά του θέλω και τις γνώμες του να υπακούν, όχι μόνο θα ζήσει δυστυχισμένος σε αυτή την ζωή, έστω και αν αποκτήσει όλα τα επίγεια αγαθά και πλούτη, αλλά θα χάσει και την αιώνια ζωή. Θα έλθει δηλαδή σε ανάσταση κρίσεως την ημέρα της Δευτέρας του Χριστού παρουσίας. Ο εγωιστής άνθρωπος λόγω των πνευματικών επιλογών του, ποτέ δεν θα γευτεί σε αυτή μήτε στην άλλη ζωή την χαρά, την ευτυχία και την ειρήνη της ψυχής που δίδει ο Θεός στους ταπεινούς ανθρώπους. Θα ζει δυστυχισμένος μέσα στα πλούτη του, αλλά στερούμενος της χαράς του Αγίου Πνεύματος. 

Γι΄ αυτό αδελφοί μου, όπως η Παναγία μας μιμήθηκε την ταπείνωση του Υιού της, έτσι κι εμείς, όσοι σήμερα την τιμούμε και την μακαρίζουμε, ας μιμηθούμε την ταπεινή και υπάκουη στον Θεό ζωή της Θεοτόκου. Να είστε βέβαιοι ότι έτσι θα Την έχουμε ως σκέπη, ως ευλογία και προστασία. Αλλά  και την φοβερή ημέρα της εξόδου μας από την μάταιη αυτή και πρόσκαιρη ζωή, θα είναι Εκείνη που μετά αγγέλων θα παραλάβει την ψυχή μας μεταφέροντάς την στην Βασιλεία του Υιού και Θεού της. Αμήν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Τι είναι το περίφημο Ασιατικό Handicap και γιατί πρέπει να το γνωρίζετε ενόψει Euro 2024

Καθώς μετράμε τις εβδομάδες και τις ημέρες για την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδ…