Home Εικόνες Αρχικής Απάντηση Μητροπολιτικού Ναού σε Νάνση Ψάλτη

Απάντηση Μητροπολιτικού Ναού σε Νάνση Ψάλτη

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ : 

«Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ»   

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Του Εκκλησιαστικού Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» που εδρεύει στην Άμφισσα Φωκίδας και εκπροσωπείται νόμιμα, με ΑΦΜ: 099251582

Προς αποκατάσταση της αληθείας των πραγματικών γεγονότων, για τα οποία ουδεμία γνώση έχει η αναρμόδια για την προκείμενη υπόθεση κα Ψάλτη, καθόσον ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου δεν είναι αρχαίο μνημείο, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: 

Με τα  αριθμ. πρωτ.  517751/24-10-2022  και  535271/2-11-2022 έγγραφα του Τμήματος Έργων της Δ/νσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων –Γενική Δ/Νση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενημερωθήκαμε ότι θα γίνει διοικητική (δηλαδή όχι οριστική, αλλά μόνο προσωρινή και σε ορισμένα τμήματα)  παραλαβή του έργου  «Αποκατάσταση Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» και μας ζητήθηκε να ορίσουμε ένα εκπρόσωπο για την υπογραφή του πρωτοκόλλου διοικητικής παραλαβής υπογράψουμε το σχετικό  πρωτόκολλο διοικητικής παραλαβής. 

Προκειμένου να  προχωρήσουμε στον ορισμο εκπροσώπου για την διοικητική παραλαβή του έργου «Αποκατάσταση Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» (εάν φυσικά προβλέπεται εκ της  συμβάσεως του έργου η δυνατότητα εκ  μέρους μας παραλαβής  του έργου) ζητήσαμε αμέσως, την χορήγηση των  εξής εγγράφων, τα οποία δεν υπάρχουν εις την κατοχήν μας, ήτοι :  

  1. Την διακήρυξη του διαγωνισμού για το έργο 
  2. Την συγγραφή των υποχρεώσεων 
  3. Την σύμβαση του έργου .
  4. Την απόφαση σύστασης των επιτροπών προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου. 

Εδηλώσαμε προς το ανωτέρω Τμήμα Έργων ότι τα ανωτέρω έγγραφα είναι απαραίτητα για τον εκ μέρους μας έλεγχο της καλής εκτέλεσης του έργου, δεδομένου του ότι καθόλην την διάρκεια της εκτέλεσης του έργου μας απαγορεύσαν την επιστασία και επίβλεψη αυτού με δικούς μας εμπειρογνώμονες μηχανικούς , με αποτέλεσμα να μην έχουμε γνώση για το ποιές και τι είδους εργασίες εκτελέσθηκαν στον Ιερό Ναό.  Κατά ταύτα, το  Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού ενημέρωσε το αρμόδιο Υπουργείο ότι θα προβεί σε ορισμό εκπροσώπου για την παραλαβή του έργου μετά τον έλεγχο αυτού από εμπειρογνώμονες μηχανικούς  και αφού προηγουμένως χορηγηθούν  τα ανωτέρω απαιτούμενα για τον έλεγχο έγγραφα .

Δυστυχώς, αντί απαντήσεως, το Υπουργείο –δια των υπαλλήλων του- παρέδωσε εις Ημάς ανεπισήμως και δια χειρός περιφερόμενου, ένα έγγραφο εις το οποίον ζητούσαν να υπογράψει ΑΝΕΥ ΕΛΕΓΧΟΥ και ΑΝΕΥ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΩΣ εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδας ότι : «ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» .

Οι εργασίες αυτές, τις οποίες ούτε γνωρίζουμε εάν έχουν εκτελεσθεί, ούτε μας επιτρέπουν να διαπιστώσουμε δι΄αυτοψίας, είναι οι εξής : 

μεταλλικά ελάσματα περίσφιξης σε δυο στάθμες στη βάση του τρούλου – ανοξείδωτοι τένοντες μετά από διατρήσεις μεγάλου μήκους και πλήρωση των κενών με λεπτόρευστο ένεμα στη δυτική τοιχοποιία του Ναού  – αντικατάσταση των ξύλινων ζευκτών των στεγών. Τοποθέτηση ξύλινου σκελετού , πετσώματος από κόντρα πλακέ θαλάσσης και υγρομονώσεων στις στέγες- Ανακατασκευή της επικεράμωσης με χειροποίητα κεραμίδια βυζαντινού τύπου και τοποθέτηση νέων ακροκεράμων – Κατασκευή νέων κτιστών υδρορροών και επένδυση αυτών με ορειχάλκινα φύλλα.Κατακόρυφες ορειχάλκινες υδρορροές- Αντικατάσταση του υφιστάμενου ξύλινου φορέα των δαπέδων του υπερώου με νέες δοκούς από ξυλεία καστανιάς. Διάστρωση πετσώματος από κόντρα πλακέ θαλάσσης και τοποθέτηση σανιδώματος από λευκή ξυλεία – Αποκατάσταση των στηθαίων του υπερώου με αντικατάσταση των ρηγματωμένων λιθόπλινθων, Εφαρμογή βαθιού αρμολογήματος και νέων πατητών επιχρισμάτων, ενισχυμένων με ίνες  Κατασκευή νέων επιχρισμάτων στις εξωτερικές όψεις με χαράγματα μορφής ιβόδομου συστήματος και τραβηχτών γείσων. Διατήρηση των γείσων που σώζονταν σε καλή κατάσταση. Αντικατάσταση όπου απαιτήθηκε των τραβηχτών επιχρισμάτων στους περιμετρικούς κοσμήτες των παραθύρων, στους οριζόντιους κοσμήτες του ορόφου, στα γείσα των αετωματικών στεγών και των κωδωνοστασϊων.-   Εργασίες ενίσχυσης και στεγάνωσης τρούλοι». Επισκευή και αποκατάσταση της επικάλυψης του τρούλου σε στρώσεις: εφαρμογή πατητού κονιάματος με στεγανωτικά πρόσμικτα στην επιφάνεια του, κατασκευή εν επαφή ξύλινου σκελετού και διάστρωση του με μικρότερα πηχάκια μεταξύ των οποίων παρεμβάλλεται μονωτικό ολικό, τοποθέτηση ασφαλτοπάνου και άνωθεν αυτού φύλλων ψευδαργύρου ως τελική στρώση – Επισκευή και ενίσχυση των κωδωνοστασϊων. Εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης στις εσωτερικές   και   εξωτερικές   τοιχοποιίες   και   οτην   οροφή   των   κωδωνοστασίων. –  Αποκατάσταση των στηθαίων. Αντικατάσταση των φθαρμένων κεραμικών (μπαλούστρες). Ανακατασκευή των τραβηχτών γείσων και επισκευή της θολοδομίας. Νέα ξύλινα κλιμακοστάσια –   Κατασκευή νέων ξύλινων κουφωμάτων και συντήρηση των υφισταμένων θυρών του κυρίως ναού που διατηρούνταν σε καλή κατάσταση. Αντικατάσταση μεταλλικών θυρών Ιερού με νέες από ξυλεία καστανιάς. – Ενίσχυση των ανοιγμάτων των παραθύρων με μεταλλικές λάμες σύνθετης διατομής, ενσωματούμενες στις νέες ξύλινες κάσες. Διόρθωση της κλίσης των ποδιών με διάστρωση ασβεστοκονιάματος. –   Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες και ειδικότερα φωτισμός και αντικεραυνική προστασία-    Αντικατάσταση μεταλλικών κιγκλιδωμάτων σύμφωνα με την παλαιότερη μορφή στον περιβάλλοντα χώρο. – 

Όμως, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, για την παραλαβή του ανωτέρω έργου, προβλέπει το άρθρο 172 Ν. 4412/2016 ότι : «Η επιτροπή παραλαβής παραλαμβάνει το έργο ποσοτικά και ποιοτικά, ελέγχει κατά το δυνατόν τις επιμετρήσεις, καταγράφει στο πρωτόκολλο τις ποσότητες της τελικής επιμέτρησης, αιτιολογεί τις τροποποιήσεις στις ποσότητες και αναγράφει τις παρατηρήσεις της για εργασίες που δεν έχουν εκτελεσθεί ή για υλικά που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ή για εργασίες που έχουν εκτελεσθεί με υπέρβαση των εγκεκριμένων ποσοτήτων ή κατά τροποποίηση των εγκεκριμένων σχεδίων. Πέραν των ως άνω παρατηρήσεων, η επιτροπή δεν έχει δικαίωμα ελέγχου των οικονομικών παραμέτρων και των διαδικασιών της εκτέλεσης εν γένει του έργου. Η επιτροπή ελέγχει επίσης, κατά το δυνατόν, την ποιότητα των εργασιών και αναγράφει στο πρωτόκολλο τις παρατηρήσεις της, ιδίως για τις εργασίες που κρίνονται απορριπτέες ή ελαττωματικές, ουσιώδεις ή επουσιώδεις που πρέπει να αποκατασταθούν ή παραδεκτές μεν, αλλά με μείωση της τιμής τους. Ως επουσιώδεις θεωρούνται αποκλειστικά οι εργασίες που δεν επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του έργου, την ασφάλεια των χρηστών και δεν παραβιάζουν όρους αδειοδοτήσεων του έργου. Κατόπιν των παρατηρήσεων αυτών η διευθύνουσα υπηρεσία μεριμνά για την αποκατάσταση των ελαττωμάτων που τυχόν διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 159, περί ακαταλληλότητας υλικών – ελαττωμάτων – παράλειψης συντήρησης.. Στην παραλαβή καλείται να παραστεί ο ανάδοχος, με πρόσκληση που αποστέλλεται σύμφωνα με το άρθρο 143 παρ. 1, περί κοινοποίησης στον ανάδοχο τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες προ της διενέργειας της παραλαβής. Η παραλαβή γίνεται νόμιμα και χωρίς την παρουσία του αναδόχου, αν αυτός έχει κληθεί να παραστεί. Στην τελευταία αυτήν περίπτωση, όπως και στην περίπτωση που ο ανάδοχος αρνείται την υπογραφή του πρωτοκόλλου, του κοινοποιείται το πρωτόκολλο. Κατά του πρωτοκόλλου μπορεί ο ανάδοχος να εκθέσει απόψεις μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών. Η παραλαβή ολοκληρώνεται με έγκριση του πρωτοκόλλου από την Προϊσταμένη Αρχή, αφού παρέλθει η προηγούμενη δεκαημερη προθεσμία. Κατά της απόφασης έγκρισης ασκείται ένσταση, κατά το άρθρο 174 περί διοικητικής επίλυσης συμβατικών διαφορών.

  1. Αν η επιτροπή παραλαβής διαπιστώσει την ύπαρξη ελαττωμάτων στο έργο και από την κοινοποίηση της ειδικής διαταγής στον ανάδοχο, αναστέλλεται η προθεσμία της παραλαβής. Η διευθύνουσα υπηρεσία μεριμνά για την αποκατάσταση των ελαττωμάτων που τυχόν διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 159 περί ακαταλληλότητας υλικών – ελαττωμάτων – παράλειψης συντήρησης . 

Μετά την αποκατάσταση των ελαττωμάτων, η διευθύνουσα υπηρεσία ενημερώνει την Προϊσταμένη Αρχή, προκειμένου να συνεχισθεί η ανασταλείσα διαδικασία έγκρισης του πρωτοκόλλου. 

Ουδεμία άλλη εκκρεμότητα του έργου ή οικονομικές απαιτήσεις του αναδόχου αποτελούν λόγο για την αναστολή της προθεσμίας παραλαβής.

  1. Το παρόν έχει ανάλογη εφαρμογή και στις περιπτώσεις παραλαβής τμημάτων έργων που περατώθηκαν και μπορεί να έχουν αυτοτελή χρήση, όπου αυτό προβλέπεται από τη σύμβαση, καθώς επίσης και σε όλες τις περιπτώσεις που μια εργολαβία δεν συνεχίζεται, όπως στις περιπτώσεις διάλυσης και έκπτωσης. 9.Μετά από την οριστική παραλαβή του έργου, ο ανάδοχος ευθύνεται κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί κρυφών ελαττωμάτων (άρθρο 692). Σε περιπτώσεις ειδικών έργων, με τα συμβατικά τεύχη μπορεί να ορίζονται πρόσθετες ευθύνες ή υποχρεώσεις του αναδόχου και μετά την παραλαβή.
  2. Οι διατάξεις της παρ. 9 του παρόντος και της παρ. 3 του άρθρου 178, περί προδιαγραφών και κανονισμών έργων, εφαρμόζονται είτε η παραλαβή διενεργηθεί πραγματικά είτε συντελεστεί αυτοδίκαια.
  3. Η συντέλεση της παραλαβής αποτελεί την αφετηρία της παραγραφής των απαιτήσεων του αναδόχου από την εργολαβική σύμβαση, παρεκτός αν τούτες έχουν ήδη παραγραφεί, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις του παρόντος.
  4. Αν η παραλαβή συντελεστεί αυτοδίκαια και διαπιστωθούν εκ των υστέρων διαφορές στις ποσότητες των εργασιών που εκτελέσθηκαν, ο ανάδοχος έχει υποχρέωση να επιστρέφει το εργολαβικό αντάλλαγμα που έχει καταβληθεί για τις εργασίες αυτές.

Απαραίτητα στοιχεία για την παραλαβή κάθε δημόσιου έργου είναι ο Φάκελος Ασφάλειας και Υγείας (Φ.Α.Υ.), το Σχέδιο Ασφαλείας και Υγείας (Σ.Α.Υ.), το Μητρώο Έργου και τα σχέδια «ως κατασκευάσθει» του έργου.

 Ο ανάδοχος συντάσσει φάκελο προεκτίμησης της δαπάνης τακτικής συντήρησης και λειτουργίας, με βάση το μητρώο του έργου και εγχειρίδια λειτουργίας και συντήρησης, που αφορούν σε φθορές λόγω συνήθους χρήσης του έργου. Επίσης, ο ανάδοχος υποχρεούται να παραδώσει ψηφιακό αρχείο στο οποίο περιέχονται φωτογραφικές αποτυπώσεις όλων των σταδίων του έργου και ιδίως, των εκτελεσθεισών αφα\ζών εργασιών. Αν ο ανάδοχος δεν προσκομίζει τα ανωτέρω έγγραφα, δύναται να καταπίπτει σε βάρος του το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης.»

Κατά ταύτα ενημερώσαμε το Υπουργείο ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΕΝ ΛΕΥΚΩ ΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ του έργου χωρίς την τήρηση των ανωτέρω διαδικασιών, διότι άλλως , υφίσταται κίνδυνος να επωμισθεί ο Ιερός Ναός τα δυσβάστακτα κόστη της τυχόν πλημμελούς κατασκευής του έργου.

Δυστυχώς , το Υπουργείο αρνείται μέχρι και σήμερα, την τήρηση της ανωτέρω νόμιμης διαδικασίας και μας ζητά επιτακτικά και υπό την απειλή της απαγόρευσης ιεροπραξιών στον Ιερό Ναό επί μακρό χρονικό διάστημα, εάν δεν υπογράψουμε ότι οι εκτελεσθείσες  εργασίες είναι σε αρίστη κατάσταση, χωρίς να καταγράφονται στο σχετικό πρωτόκολλο  : 

οι  επιμετρήσεις,

– οι ποσότητες της τελικής επιμέτρησης, 

– οι αιτιολογήσεις στις τροποποιήσεις και στις ποσότητες

–  παρατηρήσεις  για εργασίες που δεν έχουν εκτελεσθεί ή για υλικά που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ή για εργασίες που έχουν εκτελεσθεί με υπέρβαση των εγκεκριμένων ποσοτήτων ή κατά τροποποίηση των εγκεκριμένων σχεδίων.

– η ποιότητα των εργασιών

-παρατηρήσεις για τις εργασίες που κρίνονται απορριπτέες ή ελαττωματικές, ουσιώδεις ή επουσιώδεις που πρέπει να αποκατασταθούν ή παραδεκτές μεν, αλλά με μείωση της τιμής τους

Επίσης, παρόλο που σύμφωνα με τις ανωτέρω νομοθετικές διατάξεις, απαραίτητα στοιχεία για την παραλαβή κάθε δημόσιου έργου είναι ο Φάκελος Ασφάλειας και Υγείας (Φ.Α.Υ.), το Σχέδιο Ασφαλείας και Υγείας (Σ.Α.Υ.), το Μητρώο Έργου και τα σχέδια «ως κατασκευάσθει» του έργου, ουδέν μας χορηγήθηκε .

Επίσης, παρόλο που  σύμφωνα με τις ανωτέρω νομοθετικές διατάξεις ο  ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να συντάσσει φάκελο προεκτίμησης της δαπάνης τακτικής συντήρησης και λειτουργίας, με βάση το μητρώο του έργου και εγχειρίδια λειτουργίας και συντήρησης, που αφορούν σε φθορές λόγω συνήθους χρήσης του έργου και  υποχρεούται να μας παραδώσει ψηφιακό αρχείο στο οποίο περιέχονται φωτογραφικές αποτυπώσεις όλων των σταδίων του έργου και ιδίως, των εκτελεσθεισών αφανών εργασιών, ουδέν από αυτά μας χορηγήθηκε, αλλά όμως μας ΟΡΙΖΟΥΝ ΩΣ ΦΟΡΕΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ  ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ!!!. 

Κατοπιν τουτων ο Ιερός Ναός απέστειλε  στις 1-12-2022 την αναφερόμενη εις το προηγούμενον ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ εξώδικη δήλωση-πρόσκληση προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με το οποίο ζήτησε  την συμμόρφωσή του με το Νόμο, η οποία μέχρι σήμερα δεν υπήρξε.

Παρακαλούμε ενημερώσατε την κα Ψάλτη ότι το Δελτίον Τύπου που απεστάλη εις τον ηλεκτρονικόν Τύπον δεν ήταν η εξώδικη δήλωση που απεστάλη προς το ΥΠΠΟ. 

Καλόν θα ήταν να πρώτα να λάβει γνώση της εξωδίκου μας και μετά να κρίνει αυτήν, αν βεβαίως έχει τα απαραίτητα τυπικά προσόντα (πτυχίο νομικής, άδεια άσκησης δικηγορίας κλπ…).   

                                          Άμφισσα  8  Δεκεμβρίου 2022 

                                         Για τον  Ιερό Ναό 

                          «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» 

                                   Η αυτή Πληρεξουσία Δικηγόρος 

                                                

                                            ΑΡΓΥΡΩ-ΗΛΙΑΝΑ 

                                    ΣΕΪΤΑΝΙΔΟΥ – ΔΕΡΜΑΝΗ 

                                              ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 

                            Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 2-4 ΑΜΦΙΣΣΑ ΤΚ 33100

                                   ΤΗΛ 6931987497 – 2265300377

                                ΑΦΜ : 044211882 ΔΟΥ: ΑΜΦΙΣΣΑΣ

                                 EMAIL  [email protected]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…