Home Δήμος Δελφών Αν εφαρμοστούν οι αλλαγές του σχεδίου νόμου για τους δήμους Καταργούνται οι κοινότητες Άμφισσας και Λιδωρικίου
Δήμος Δελφών - 2 Φεβρουαρίου, 2021

Αν εφαρμοστούν οι αλλαγές του σχεδίου νόμου για τους δήμους Καταργούνται οι κοινότητες Άμφισσας και Λιδωρικίου

 Αν εφαρμοστούν οι αλλαγές του σχεδίου νόμου για τους δήμους

Καταργούνται οι κοινότητες Άμφισσας και Λιδωρικίου

-Την έντονη διαφωνία τους εκφράζουν οι πρόεδροι των δυο μεγαλύτερων κοινοτήτων της Φωκίδας, Άμφισσας κ. Παναγιώτης Μερινόπουλος και Ιτέας κ. Γιάννης Λύτρας.

-Σε πλήρη εξάρτηση από το κεντρικό ψηφοδέλτιο τα τοπικά σε περιοχές άνω των 500 κατοίκων.

 

 

 

Την αντίθεσή τους εκφράζουν οι πρόεδροι των δυο μεγάλων κοινοτήτων Άμφισσας και Ιτέας Παναγιώτης Μερινόπουλος και Γιάννης Λύτρας στις προτεινόμενες αλλαγές που φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών, οι οποίες αν εφαρμοστούν θα καταργηθεί η κοινότητα της Άμφισσας και του Λιδωρικίου, ενώ όλες οι άλλες θα είναι εξαρτημένες από τα κεντρικά ψηφοδέλτια.

Ο πρόεδρος της κοινότητας είναι η «ασπιρίνη» στα προβλήματα δημοτών κράτους. Σε μικρές κοινότητες δε, ο πρόεδρος είναι ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, εργάτης, μπογιατζής ενώ αντί να βάζουν στην τσέπη την αποζημίωση, πληρώνουν μεροκάματα για να καθαρίσουν ή να ετοιμάσουν, μια που η πάγια προκαταβολή δεν φτάνει ούτε για αστείο!

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει τον παρόντα εκλογικό νόμο, που αναβάθμιζε το ρόλο των κοινοτήτων, προσέδιδε σαφή αυτονομία και δυνατότητα άρθρωσης ισχυρού λόγου, αλλά και ενίσχυσε την παρεμβατική δυνατότητα της κοινωνίας, που σε σημεία έντονης διαφωνίας μπορεί αν προκαλέσει έως και τοπικό δημοψήφισμα.

Με τις προτεινόμενες αλλαγές, οι πρωτεύουσες των δήμων, Άμφισσα και Λιδωρίκι εν προκειμένω δεν θα διαθέτουν καθόλου κοινότητα, καθώς καταργείται και η διοίκηση θα γίνεται επιτελικά από το δήμο. Σε όλες τις κοινότητες με πληθυσμό άνω των 500 μόνιμων κατοίκων, ο πρόεδρος θέτει υποψηφιότητα μέσω κεντρικού ψηφοδελτίου. Αυτό σημαίνει πως ο δήμαρχος ή ο αρχηγός της παράταξης θα έχει πλήρη και απόλυτο έλεγχο στην κοινότητα. 

Σε συντονιστικό Δίκτυο που έχουν δημιουργήσει οι κοινότητες καλούν όλα τα τοπικά συμβούλια να καταθέσουν ψηφίσματα. Μάλιστα σε κείμενο που αποστέλουν σε όλες τις κοινότητες της χώρας αναφέρουν τα εξής:

«Η Κοινότητα, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, αποτελεί διαχρονικά την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη – όσο απομακρυσμένη και αν είναι η Κοινότητα από την έδρα του Δήμου -  είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Κοινότητας και του Προέδρου της Κοινότητας. Καθημερινά, Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι διαχειρίζονται όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων, φροντίζουν, μεριμνούν για τη δύσκολη καθημερινότητα των αστικών περιοχών αλλά στις απομακρυσμένες περιοχές της Πατρίδας μας με την υστέρηση των υποδομών και υπηρεσιών. Η παρουσία τους στις πόλεις και στα χωριά είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο κράτος αφού μια μορφή διοίκησης παραμένει δίπλα του

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου 2021, το Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε το σχέδιο νόμου οπού θα αλλάξει συλλήβδην τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια αλλαγή που προγραμματίζεται να γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους: πολίτες, αυτοδιοικητικούς, δημόσια διοίκηση.

Η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τους Προέδρους και Συμβούλους των Κοινοτήτων, η κατάργηση Κοινοτήτων στις έδρες του κάθε Δήμου, ο περιορισμός του αριθμού των τοπικών συμβούλων, η ανισότητα τρόπου εκλογής μεταξύ μικρών και μεγαλυτέρων πληθυσμιακά Κοινοτήτων, η μετατροπή των Συμβούλων της κάθε Κοινότητας σε προέκταση των υποψηφίων δημοτικών συνδυασμών, η διαίρεση μικρών κοινωνιών σε παραταξιακούς οπαδούς και αντιπάλους, η υποβάθμιση των Συμβουλίων Κοινοτήτων και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία, θα απεμπολήσει τους νέους από τα κοινά και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και  ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο έχει χαθεί!

Ως αιρετοί σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης ‘Α Βαθμού, σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και τους συμπολίτες μας, ζητάμε:

Συμμετοχή στη επαναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου

Αρμοδιότητες αποφασιστικού χαρακτήρα και πόρους για τις Κοινότητες

Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας

Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης

Οι Κοινότητες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας λειτουργούν από την αρχή του ελληνικού κράτους ως κύτταρα Δημοκρατίας, θεματοφύλακες της ελληνικής υπαίθρου, εργαλεία του Δήμου για την βελτίωση της καθημερινότητας, πηγές εθελοντισμού και ενεργοποίησης των πολιτών. Είμαστε ο σύνδεσμος Δημότη και διοίκησης. Ζητούμε την εμπιστοσύνη της Πολιτείας όπως μας την έδωσαν οι πολίτες μέσα από τις Δημοκρατικές Αρχές».

 

Καταργείται η κοινότητα Άμφισσας

 

Ο πρόεδρος της υπό κατάργηση κοινότητας Άμφισσας κ. Παναγιώτης Μερινόπουλος στις εκλογές του 2019 συγκέντρωσε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο δημοτικό Σύμβουλο, ενώ μαζί με τον κ. Νίκο Βενετσάνη, έφεραν τρομακτικά αποτελέσματα, ξεπερνώντας σημαντικά τους 1000 σταυρούς έκαστος. Αν δε υπολογίζουμε ότι έπαιρναν σταυρό μόνο μέσα στην Άμφισσα, τότε το ποσοστό που συγκεντρώνουν είναι το υψηλότερο, ως προς την προτίμηση των συμπολιτών τους, ξεπερνώντας πολύ και τη σταυροδοσία περιφερειακών υποψηφίων.

Σε δηλώσεις το ο κ. Μερινόπουλος εκφράζει τη διαφωνία του και τονίζει πως είναι απαράδεκτο να μη συμμετέχουν εκπρόσωποι κοινοτήτων στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο. «Είναι λάθος που καταργούνται οι κοινότητες στις έδρες, ενώ παράλληλα δεν ορίζεται ποιος φορέας θα αντικαταστήσει τις αρμοδιότητές τους.

Είμαστε σε επικοινωνία με όλες τις κοινότητες της χώρας, ενώ έχει δημιουργηθεί συντονιστικό όργανο των δικτύων. Διαφωνώ γιατί υποβαθμίζει το ρόλο της κοινότητας. Γιατί άνω των 500 ατόμων θα είναι στο ψηφοδέλτιο του υποψηφίου δημάρχου και οι κάτω των 500 μπορούν να είναι αυτόνομη και γιατί καταργεί τις κοινότητες στις έδρες των δήμων. Προτείνω ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο με ξεκάθαρα τα επίπεδα της αυτοδιοίκησης και σαφείς αρμοδιότητες. Ανεξάρτητες κοινότητες και αυτόνομες. Δεν είναι σωστό στη διαβούλευση να μην παίρνουν μέρος εκπρόσωποι των κοινοτήτων».

 

Αρνητικός και ο πρόεδρος της Ιτέας κ. Γιάννης Λύτρας, ο οποίος εξηγεί ότι οι αλλαγές που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου. «Είμαι τελείως αντίθετος στις προτεινόμενες αλλαγές επί συνόλου. Η πιο θετική κίνηση που έγινε διαχρονικά στην αυτοδιοίκηση ήταν η αυτονομία της κοινότητας», τόνισε ο κ. Λύτρας. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…