Home Δήμος Δελφών Αντί για 1,2 εκ ευρώ μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε με 3 εκ! Ανακατασκευή και ολική ανακαίνιση για ΕΠΑΛ
Δήμος Δελφών - 10 Νοεμβρίου, 2020

Αντί για 1,2 εκ ευρώ μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε με 3 εκ! Ανακατασκευή και ολική ανακαίνιση για ΕΠΑΛ

 Αντί για 1,2 εκ ευρώ μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε με 3 εκ!

Ανακατασκευή και ολική ανακαίνιση για ΕΠΑΛ

-«Είναι σχολείο υπερτοπικής σημασίας και μπορούμε να διεκδικήσουμε πολλαπλάσια χρηματοδότηση», τόνισε ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής.

Με πολλαπλάσια χρηματοδότηση και άμεσα, μπορεί να ενταχθεί το ΕΠΑΛ Άμφισσας για αποκατάσταση, ανακαίνιση και ανακατασκευή σε μεγάλη έκταση, όπως μας πληροφόρησε ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής.

Ειδικότερα από την στιγμή που ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή εκτέλεσε μια εργολαβία 10.000 ε για να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες του σχολείου, ενώ παράλληλα ετοίμασε και τη μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση.

Σήμερα, ο Δήμαρχος ενημερώνει ότι μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα και να λάβει πολλαπλάσια χρηματοδότηση, με τη λογική ότι είναι υπετοπικό σχολείο, δεδομένου ότι εξυπηρετεί όλη τη Φωκίδα και όχι μόνο την Άμφισσα. «Έχουμε ετοιμάσει τη μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση με 1,2 εκ ευρώ. Τώρα μπορούμε να προσμένουμε ακόμη και χρηματοδότηση ύψους 3 – 3,5 εκ ευρώ, αλλά και θα εκτελεστούν εργασίες, όπως αποκατάσταση και στεγανοποίηση της στέγης, αποκατάσταση και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, χρωματισμοί και άλλες εργασίες που δεν προβλέπονται στην ενεργειακή αναβάθμιση, η οποία περιλαμβάνει κλιματισμό, λέβητες, σώματα καλοριφέρ, πόρτες – παράθυρα και κουφώματα», εξήγησε ο Δήμαρχος.  

 

Το κτίριο της «ντροπής» και τα συναισθήματα που προκαλούσε

 

Το κτίριο αυτό για όποιον το αντίκριζε για πρώτη φορά προκαλούσε σοκ και κλόνιζε την εμπιστοσύνη του πολίτη στις κρατικές δομές. Θυμάμαι το 2013 περιέγραφα την κατάσταση που αντίκρυσα, ως εξής: «Tο κτίριο που κατασκευάστηκε το 1967 και αποτελεί ένα μεγάλο, ίσως το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα στην Άμφισσα, το οποίο συστεγάζει το ΕΠΑΛ, το ΣΕΚ (Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο) και το ΙΕΚ (Εργαστήρι Επαγγελματικής Κατάρτισης), είναι σε χείριστη κατάσταση, καθώς από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει συντηρηθεί αξιοπρεπώς. Στην πραγματικότητα αφέθηκε από την πολιτεία στην αδυσώπητη αγκαλιά του χρόνου και των φθορών που προκαλεί. Οι αρχικές κακοτεχνίες του έργου, σε συνδυασμό με τις κακοκαιρίες έχουν προσκαλέσει μύκητα, γνωστό ως μούχλα, να έχει φωλιάσει στις περισσότερες γωνίες, τοίχους, ακόμη και τα πατώματα του σχολείου. Τα χαλασμένα κεραμίδια και οι κοιλότητες από τις κακοτεχνίες στα πατώματα δημιουργούν πολλές μικρές λιμνούλες σε κάθε εξωτερικό, αλλά ακόμη και αρκετούς εσωτερικούς χώρους του σχολείου.

Πέρα από τα καλοριφέρ και τα παράθυρα που αν γίνουν αντιληπτά δεν αμφιβάλλουμε ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για φιλοξενία τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το σχολικό συγκρότημα αντιμετωπίζει και σοβαρά προβλήματα στατικής επάρκειας. Η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων πέρα από την υγρασία έχει και ένα μεγάλο τμήμα τοίχου στη σκηνή που έχει φύγει και κρατιέται από μερικούς διαβρωμένους από την υγρασία σοβάδες. Το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα και το πόσο επικίνδυνο φαίνεται ακόμη και από την εξωτερική πλευρά της αίθουσας και δε χρειάζεται να έχει ειδικές γνώσεις κανείς για να το καταλάβει. Στο ερώτημα δε, τι θα συμβεί με ένα μικρό σεισμό την ώρα που γίνεται μια εκδήλωση και είναι μαθητές επάνω στη σκηνή, η ιδέα και μόνο φέρνει ρίγη.

Σε πολλά δε σημεία που το μεμονωμένα κτίρια ενώνονται, έχουν ήδη χωριστεί με τεράστιες ρωγμές που φαίνονται από πάνω προς τα κάτω. Κάθε χρόνο δε αυτά τα χωρίσματα γίνονται μεγαλύτερα και βαθύτερα.

Το σχολικό συγκρότημα είναι τόσο σύγχρονων προδιαγραφών που διαθέτει και πισίνα, εφάμιλλη με των σχολείων του εξωτερικού. Η πισίνα έχει κατασκευαστεί αυτοβούλως και κατοικοεδρεύει στην αίθουσα των κομμωτών την οποία έχει βγάλει σε αχρηστία. Ακόμη και με κλειστή πόρτα η μούχλα που ώζει σε κυριεύει. Οι τοίχοι, οι κουρτίνες και όλο το πάτωμα έχουν βαφτεί πράσινα, ενώ το νερό λιμνάζει αρκετούς πόντους πάνω από το έδαφος. Είναι απορίας άξιο δε πως δεν έχει ακόμη καταληφθεί από αποικία βατράχων.

Όσο για τη στέγη του σχολείου, αρκετά κεραμίδια έχουν παραμερίσει από το χρόνο και την έλλειψη συντήρησης, δίνοντας τη σειρά τους στη βροχή που μπαίνει από όλα τα σημεία του σχολείου και τρέχει το νερό σε τοίχους και πατώματα», ανέφερα. Πραγματικά, αδυνατούσα να πιστέψω αυτό που είχα δει, δεδομένου μάλιστα, ότι εκείνη την εποχή είχε αποκατασταθεί το Γυμνάσιο Πολυδρόσου, το οποίο όταν παραδόθηκε έπαψε να λειτουργεί.

 

 Η διαχρονική αγωνία των διευθύνσεων

 

Το μόνο που δε μπορεί κανένας να καταλογίσει στις διευθύνσεις των σχολείων που συστεγάζονται και μάλιστα διαχρονικά είναι αδιαφορία. Η αγωνία τους για την κακή κατάσταση του κτιρίων και τα αιτήματα για αποκατάσταση αριθμούν όχι μόνο πολλές σελίδες, αλλά ξεπερνούν και την εικοσαετία.

Και ενώ τα έγγραφα και από τα τρία σχολεία έπεφταν βροχή προς όλες τις υπηρεσίες, αποτέλεσμα  ουσιαστικά δεν υπήρχε, παρά μόνο μερεμέτια. Τόσα είχε ο δήμος, τόσα μπορούσε να κάνει. Άλλωστε διαχρονικά και οι διευθυντές το αναγνώριζαν. Ο δήμος δεν αδιαφορούσε, απλώς δεν είχε τόσα πολλά χρήματα για να καλύψει το σχολείο. Όλες οι Δημοτικές Αρχές στο παρελθόν, αλλά και η παρούσα έχουν καταβάλει  προσπάθειες για την αποκατάσταση μερικών ζημιών, αλλά ποτέ δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να το καλύψουν εξ ολοκλήρου.  

Το σχολείο, κάπου το μακρινό 2013 είχε φτάσει να έχει τεράστια προβλήματα και να τίθενται θέματα ασφάλειας. Σε αυτοψία που είχε κάνει η Πολεοδομία στην έκθεσή της σημείωνε: «Στην ισόγειο αίθουσα εκδηλώσεων και συγκεκριμένα στον εσωτερικό χώρο του νοτιοανατολικού τμήματος αυτής, διαπιστώθηκαν ρωγμές στην εξωτερική τοιχοποιία, που εστιάζονται ως επί το πλείστον στη γωνία του κτίσματος και στην πλάκα δαπέδου, η διεύθυνση των οποίων καταδεικνύει διαφορετικές καθιζήσεις του εδάφους στην περιοχή έδρασης των φερόντων στοιχείων και στροφή προς τον εξωτερικό του τοίχο. Επίσης διαπιστώθηκε η ύπαρξη ρωγμής στη βάση υποστυλώματος κυκλικής διατομής, το βάθος της οποίας πρέπει να διερευνηθεί. Τέλος, διαπιστώθηκε αποκόλληση του επιχρίσματος της πλάκας οροφής στο χώρο της θεατρικής σκηνής, ύπαρξη υγρασίας και οξείδωση του οπλισμού της, ο οποίος έχει ανεπαρκή επικάλυψη. Επίσης στην εξωτερική πλευρά της εξωτερικής τοιχοποιίας, η οποία έχει επενδυθεί με πέτρα, παρατηρήθηκαν οριζόντιες ρωγμές.

Στην ανατολική πλευρά της νότιας πτέρυγας, παρατηρήθηκαν τριχοειδείς ρηγματώσεις της τοιχοποιίας πλήρωσης από λιθοδομή.

Παρατηρήθηκε διατμητική ρωγμή σε δοκό του Α ορόφου της διωρόφου νότιας πτέρυγας, στην περιοχή όπου βρίσκεται ο αρμός διαστολής του κτίσματος, το εύρος και το βάθος της οποίας θα πρέπει να διερευνηθούν.

Παρατηρήθηκαν ίχνη υπερχείλισης των οριζόντιων τμημάτων των υδρορροών της στέγης και διαπιστώθηκε η ύπαρξη κατακόρυφων τμημάτων υδρορροών με μικρές διατομές, η παροχευτικότητα των οποίων θα πρέπει να εξεταστεί, ώστε να εξασφαλίζεται η επαρκής αποχέτευση των όμβριων υδάτων.

Η ξυλεία της στέγης έχει σαπίσει λόγω εισροής υδάτων και έλλειψης πισόπανων, με αποτέλεσμα την αδυναμία πρόσβασης από τεχνίτη για αντικατάσταση των φθαρμένων ή μετακινημένων κεράμων.

Τα κουφώματα, όλης της νότιας πτέρυγας (κυρίως) είναι φθαρμένα, λόγω παλαιότητας, κακής συντήρησης και χρήσης, με αποτέλεσμα σε κάθε βροχόπτωση να εισρέουν όμβρια ύδατα και να πλημμυρίζουν οι αίθουσες, οι διάδρομοι και το κλιμακοστάσιο», επισημαίνει η Πολεοδομία στις διαπιστώσεις της και τονίζει ότι «οι βλάβες πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω, να αποκατασταθούν βάσει μελέτης που θα συνταχθεί από την αρμόδια υπηρεσία και να υφίστανται περιοδικό έλεγχο για αποφυγή εξέλιξης των φαινομένων με ενδεχόμενες επιπλέον δυσμενείς συνέπειες», ανέφερε η Πολεοδομία του δήμου Δελφών.  

 

Οι προσπάθειες που έπεσαν στο κενό

 

Ο δήμος προσπάθησε να εντάξει την αντικατάσταση των παραθύρων και της κεντρικής θέρμανσης στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ για την αντικατάστασή τους, αλλά η πρόταση πάγωσε στο υπουργείο, καθώς αξιολογήθηκε κατά το ήμισυ, αφού δεν υπάρχει χρηματοδότηση για το πρόγραμμα.

Γύρω στο 2011 κατατέθηκε πρόταση προς το ΥΠΕΚΑ, ύψους 700.000 ευρώ στην οποία περιλαμβάνονταν αποκαταστάσεις σε ζητήματα που αφορούν την ενέργεια, όπως τζάμια, κουφώματα, ενεργειακή μόνωση.

Επιπλέον είχε γίνει ένας διαγωνισμός από τον ΟΣΚ. Μάλιστα είχε βγει ανάδοχος ο κ. Θύμιος Ξηρός, αλλά και πάλι δεν προχώρησε. Στην ουσία ο διαγωνισμός πάγωσε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Το έργο είχε προκηρυχθεί με 310.000 ευρώ, ενώ η σύμβαση που υπεγράφη με τον ανάδοχο έφτανε στις 173.634 ευρώ. Το έργο επρόκειτο να γίνει με προγραμματική σύμβαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του ΟΣΚ, ενώ όταν βγήκε ο πρώτος λογαριασμός στα 1850 ευρώ, δεν πληρώθηκε και το έργο ουσιαστικά δεν ξεκίνησε. Ν’ αναφέρουμε ότι και στα δυο προγράμματα δεν είχαν ενταχθεί θέματα αποκατάστασης φθορών που αφορούν τη στατικότητα του κτιρίου.

Τέλος την προηγούμενη δημοτική περίοδο είχε κατατεθεί επίσης πρόταση, η οποία και απορρίφθηκε, καθώς ο φάκελος της μελέτης ήταν ελλιπής. Η νέα Δημοτική Αρχή από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης για το σχολείο, καθώς ο κ. Ταγκαλής είχε αντιμετωπίσει τα προβλήματα ως αντιδήμαρχος κατά την περίοδο 2011 -2014.

 

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι ερώτηση στη Βουλή είχε καταθέσει το 2013 η τότε Βουλευτής κ. Ασπασία Μανδρέκα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…