Home Εικόνες Αρχικής Αντίθετοι οι ιατρικοί σύλλογοι στην επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών

Αντίθετοι οι ιατρικοί σύλλογοι στην επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών

Αντίθετοι οι ιατρικοί σύλλογοι στην επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών

 

Την αντίθεσή τους στο μέτρο της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών εξέφρασαν στο υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και στην αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα, οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους που διεξήχθη στην Αθήνα.

Θα βρεθούν γιατροί αν λυθεί το πρόβλημα της αστικής ευθύνης

Η επισημοποίηση της αναμενόμενης αυτής αντίδρασης των ιατρικών συλλόγων της χώρας έγινε γνωστή μέσω της ανακοίνωσης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Παρ’ όλα αυτά πάντως, οι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων εμφανίστηκαν αισιόδοξοι πως θα βρεθούν γιατροί οικειοθελώς για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, ειδικότερα στην περίπτωση που επιλυθεί το πρόβλημα της αστικής ευθύνης.

Ειδικά για το ζήτημα της αστικής ευθύνης που αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για την προσωρινή ένταξη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ των ιδιωτών γιατρών ενημέρωσαν τόσο τον κ. Πλεύρη όσο και την κα Γκάγκα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεσμεύτηκε για την εξεύρεση λύσης.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έχουν διαμηνύσει ότι αν μέχρι αύριο δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους γιατρούς στην οικειοθελή προσωρινή ένταξή τους στο ΕΣΥ για την πανδημία τόσο από τις αρχές της εβδομάδας θα ξεκινήσει η εφαρμογή της επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών όπου χρειάζεται.

 

Δέσμευση του υπουργείου Υγείας

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ιατρικού συλλόγου έχει ως εξής:

«Tη δέσμευσή του ότι θα εξετάσει το ζήτημα της προώθησης ειδικής ρύθμισης με την οποία θα προστατεύονται με το ακαταδίωκτο οι γιατροί που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο ΕΣΥ, διατύπωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας κ.Θάνος Πλεύρης μιλώντας στη Σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας, που διεξήχθη σήμερα στην Αθήνα υπό τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

»Στη σύνοδο παρέστη και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ.Μίνα Γκάγκα η οποία επίσης δεσμεύτηκε να επιλυθεί το θέμα της αστικής ευθύνης όλων των γιατρών που δίνουν μάχη με την covid στα δημόσια νοσοκομεία, με δεδομένο ότι όλος ο κλάδος έχει κληθεί να στηρίξει το ΕΣΥ σε αυτήν την δύσκολη ώρα για τη χώρα.

»Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τάχθηκε κατά της επίταξης υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς, ωστόσο εκφράστηκε από την πλευρά του προεδρείου η πεποίθηση ότι θα εξευρεθούν γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες στην περίπτωση που επιλυθεί το πρόβλημα της αστικής ευθύνης.

»Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενώπιον όλων των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας παρουσιάστηκε πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ώστε να μη χρειασθεί τελικώς να γίνει η επίταξη υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς.

 

Η προτεινόμενη διάταξη του ΠΙΣ

»Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εδώ και καιρό έχει αποστείλει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτεινόμενη διάταξη με την οποία θα προστατεύονται οι γιατροί που θα εργασθούν εν μέσω πανδημίας στο ΕΣΥ.

Η προτεινόμενη διάταξη είναι η εξής:

Προτεινόμενη διάταξη

«Ανεξάρτητα από τυχόν αντίθετη διάταξη οποιουδήποτε άλλου νόμου, οι ιατροί και οι μονάδες υγειονομικής περίθαλψης στις οποίες αυτοί ασκούν το λειτούργημα τους απαλλάσσονται από οποιαδήποτε αστική ή ποινική ευθύνη για τυχόν ιατρικά σφάλματα που προκαλούνται από ενέργειες ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων συνθηκών αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικών της πανδημίας του COVID-19, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι:

(i) οι πράξεις ή παραλείψεις τους αφορούν την περίθαλψη ασθενούς από COVID-19,

(ii) οι πράξεις ή παραλείψεις τους δεν αντίκεινται στα εφαρμοστέα στην Ελληνική Επικράτεια μέτρα για την διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19,

(iii) οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης παρέχονται καλόπιστα και οι τυχόν ζημίες από πράξεις ή παραλείψεις δεν οφείλονται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια. Σε κάθε περίπτωση το μέτρο ευθύνης τους κατά την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης σε πάσχοντες από COVID-19 κρίνεται πραγματικά βάσει των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας».

 

Γίνονται προσπάθειες να βρεθούν γιατροί

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας, μιλώντας στον Σκάι τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες να βρεθούν γιατροί που θα στελεχώσουν το σύστημα, ωστόσο δεν είναι μόνο θέμα θέλησης των γιατρών. Πολλοί παρακολουθούν ασθενείς στο σπίτι, ώστε να μη χρειαστεί να μεταβούν στα νοσοκομεία.

 

Ειδικότερα σε ότι αφορά την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας λόγω του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου υπογράμμισε ότι «δε θέλουμε να γίνουν τα νοσοκομεία μονοθεματικά».

Ο κ. Νίτσας σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει φτάσει στο σημείο του περσινού Νοεμβρίου, ωστόσο το νοσοκομείο Άγιος Παύλος έχει μετατραπεί σε covid νοσοκομείο, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και γεμίζουν και άλλες αίθουσες που μπορούν να νοσηλεύσουν διασωληνωμένους ασθενείς, όπως είναι τα χειρουργεία.

Αντίθετοι οι ιατρικοί σύλλογοι στην επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Αποκαλυπτικό το έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων

Αποκαλυπτικό το έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιο λάθος η νέα μελέτη από την παλιά! -Το…