Home Δήμος Δελφών Ανησυχία στην παράταξη Ταγκαλή για το ζήτημα του επικεφαλής – Εσωτερική υπόθεση η λύση
Δήμος Δελφών - 12 Νοεμβρίου, 2018

Ανησυχία στην παράταξη Ταγκαλή για το ζήτημα του επικεφαλής – Εσωτερική υπόθεση η λύση

 Ανησυχία στην παράταξη Ταγκαλή για το ζήτημα του επικεφαλής

Εσωτερική υπόθεση η λύση

-Τα στελέχη της που θα έχουν τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις διαδοχής, αν δεν μεταπειστεί ο κ. Ταγκαλής, οι αυτόκλητοι σωτήρες που ήταν χθεσινοί πολέμιοι και το ενδεχόμενο Φουσέκη.

-Τα σοβαρά ζητήματα που πρέπει να εξετάσει ο π.Δήμαρχος πριν λάβει την οριστική απόφαση. –Γιατί μια τέτοια κίνηση μπορεί να σημάνει το τέλος της πολιτικής του καριέρας.

 

 

Το πολιτικό ενδιαφέρον στρέφεται στο δήμο Δελφών και δικαίως, όχι μόνο γιατί είναι ο μεγαλύτερος δήμος της Φωκίδας, αλλά και επειδή παρουσιάζει το μοναδικό φαινόμενο να έχει μια μεγάλη έτοιμη παράταξη, δίχως επικεφαλής.

Στα μέχρι στιγμής δεδομένα μας έχουμε την κάθοδο της παράταξης του Δημάρχου κ. Θανάση Παναγιωτόπουλου, της Λαϊκής Συσπείρωσης και των Πολιτών στο Προσκήνιο. Η δεύτερη μεγάλη παράταξη οδεύει στα τυφλά, δίχως επικεφαλής, αφού ο κ. Παναγιώτης Ταγκαλής έχει δείξει απτά δείγματα γραφής ότι για σοβαρούς προσωπικούς λόγους δε μπορεί να προχωρήσει σε μια νέα διεκδίκηση.

 

Κατόρθωσε πολλά

 

Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη παρένθεση και να αναφερθούμε στον τρόπο που λειτουργεί ο κ. Ταγκαλής, ως μείζονα μειοψηφία, αλλά πως περνάει τα μηνύματά του στην Κοινή Γνώμη. Από την πρώτη μέρα που αναδείχθηκε επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, φρόντισε να το υπηρετήσει ευσυνείδητα. Στήριξε το Δήμαρχο σε μεγάλες διεκδικήσεις, όπως τα δυο δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, μέχρι του σημείου που κατάλαβε ότι αυτό είναι Χίμαιρα. Στάθηκε επίσης αρωγός στο θέμα των Ρομά, μέχρι να ξεσπάσει η γνωστή θύελλα, που κλόνισε όχι μόνο το δήμο, αλλά και το υπουργείο Εργασίας. Ο κ. Ταγκαλής ήταν απολύτως αποδεκτός στην παράταξή του, χωρίς ποτέ να εκδηλωθεί η παραμικρή φωνή αμφισβήτησης γιατί κατάφερε να αποδείξει ότι δεν πήρε ποτέ «δαχτυλίδι, αλλά θυσίασε το πολιτικό του κεφάλαιο να πάει μια παράταξη σε εκλογές την πιο δύσκολη στιγμή. Κατάφερε εξίσου να γίνει αποδεκτός πολιτικά από πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας που τοποθετείται ιδεολογικά σε διαφορετικούς χώρους. Αν σήμερα αποφάσιζε να κατέβει ο νόμος των πιθανοτήτων θα ήταν υπέρ του στην εκκίνηση. Ο κ. Ταγκαλής όμως έχει πάρει τις αποφάσεις του, άρα η συζήτηση αυτή είναι ως μη γενόμενη.

 

Από τα σπλάχνα της παράταξης

 

Επανερχόμαστε στο βασικό θέμα του παρόντος κειμένου που είναι η έλλειψη αρχηγού στη συγκεκριμένη παράταξη. Εδώ λοιπόν δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα. Θεωρητικά θα πρέπει να αναλάβει κάποιος από τους κόλπους της παράταξης. Ένα από τα παλαιότερα στελέχη που την ακολούθησαν και τη στήριξαν στις πιο αντίξοες συνθήκες. Μια σοβαρή και αξιόπιστη λύση μπορεί να αποτελέσει ο πρώην Δήμαρχος Θανάσης Μανανάς. Είναι όλα αυτά τα χρόνια ο υπαρχηγός της με ενεργητικό ρόλο και ηγετικές εμφανίσεις. Άνθρωπος με καλή γνώση των προβλημάτων όλου του δήμου, τα οποία χειρίστηκε και ως δήμαρχος. Ως αντεπιχείρημα για την επιλογή του προβάλλεται το γνωστό ζήτημα που έχει ανακύψει με το έργο στα Καστέλλια, το οποίο όμως είναι παραδομένο στα χέρια της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, αυτό το θέμα δεν αποτελεί σοβαρό και αξιόπιστο επιχείρημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2010 ο κ. Νίκος Φουσέκης πήγε σε εκλογές και κέρδισε το δήμο με πολύ πιο σοβαρές καταγγελίες να εκκρεμούν, από τις οποίες και εντέλει απαλλάχθηκε αφού το Δικαστήριο δεν κατάφερε να διαπιστώσει δόλο. Εξάλλου δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι τα πρόσωπα που ασκούν διοίκηση είναι μόνιμα εκτεθειμένα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταγγελθούν, δικαίως ή αδίκως. Η σημερινή συγκυρία είναι η καλύτερη ώστε η παράταξη του κ. Μανανά να δείξει ότι τον στηρίζει και τον εμπιστεύεται.

Ενδιαφέρον όμως είναι πιθανόν να εκδηλωθεί και από την πλευρά του κ. Βασίλη Καραγιάννη. Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Καραγιάννης είναι αυτός που το 2014 είχε αρχικά ανακοινώσει το ενδιαφέρον του για το δήμο, αλλά τελικά συνεργάστηκε με τον κ. Ταγκαλή. Είναι άλλωστε ένας άνθρωπος που έχει δοκιμαστεί στα κοινά, ενώ διακρίθηκε για την αποτελεσματικότητα, το ήθος και την ενεργητικότητά του κατά την περίοδο που διετέλεσε αντιδήμαρχος Γαλαξιδίου. Εκλέγεται με μεγάλη πλειοψηφία και έχει ανθρώπους που τον αγαπούν και τον σέβονται. Να συμπληρώσουμε ότι έχει ήδη ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος ως Δημοτικός Σύμβουλος.

 

Εξωγενείς παράγοντες

 

Διαπιστώνοντας το ηγετικό έλλειμμα που δημιουργείται στη συγκεκριμένη παράταξη έχει πλευρίσει ένας «στόλος» εισαγόμενων ενδιαφερομένων που δεν κρύβουν την όψιμη ανησυχία τους για την πορεία της. Ανάμεσά τους είναι φυσικά άνθρωποι που στο παρελθόν όχι μόνο δεν τη στήριξαν αλλά κινήθηκαν και δημόσια εναντίον της, κάποιοι όταν επικεφαλής ήταν ο κ. Φουσέκης και  κάποιοι άλλοι όταν επικεφαλής ήταν ο κ. Ταγκαλής που μάλιστα είχαν πάρει και το λάβαρο της επανάστασης εναντίον του. Σήμερα έχουν το θράσος να διεκδικούν την υποστήριξή της και να κόπτονται να τη βγάλουν από το αδιέξοδο! Αυτόκλητοι σωτήρες που δεν νοιάστηκαν ποτέ για κανέναν πέρα από όποιον εξυπηρετούσε τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Είναι άνθρωποι αν υπήρχε θερμόμετρο ατομικισμού να τους μετρήσεις, θα έσπαγε!

Πολύ δύσκολα όμως τα μέλη της παράταξης θα δεχόντουσαν μια τέτοια λύση. Ακόμη και αν με κάποιο τρόπο τους έπειθαν πολύ δύσκολα θα το δεχόταν εκείνο το μέρος της κοινωνίας που την ακολουθεί και την εμπιστεύεται και το οποίο της έχει χαρίσει μεγάλες και ιστορικές νίκες στο παρελθόν.

 

Η μεγάλη επιστροφή

 

Λύση στο αδιέξοδο θα μπορούσε πραγματικά να δώσει ο κ. Νίκος Φουσέκης. Ο άνθρωπος που τη δημιούργησε και κατάφερε να τον ακολουθήσουν πιστά τόσοι συμπολίτες μας που μέχρι και σήμερα πίνουν νερό στο όνομά του.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει να εγκαταλείψει την φιλοδοξία εισαγωγής του στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο. Να δεχτεί ένα σοβαρό πισωγύρισμα που μπορεί αν έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πολιτική του καριέρα. Ο δήμος Δελφών είναι κάτι που το γνωρίζει καλά, αλλά δυνητικά μπορεί μια τέτοια αναμέτρηση να σημάνει ουσιαστικά τη λήξη της πολιτικής του πορείας. Η δεύτερη Κυριακή για τον άνθρωπο θα είναι πολύ πιο δύσκολη από οποιονδήποτε άλλον, αφού καμιά από τις κομμένες αριστερές παρατάξεις δεν θα κατευθυνθεί σε μια παράταξη υπό την ηγεσία του, αλλά ούτε και το Απολλώνειο Φως υπό τον κ. Γιώργο Δρακάκη θα έσμιγε τα βήματά του με τον κ. Φουσέκη.

Μια ακόμη αντικειμενική δυσκολία που θα αντιμετώπιζε είναι η συνδιοίκηση. Όσο ψηλά και να έφτανε την Α Κυριακή, είναι αδύνατον με απλά μαθηματικά δημοτικού να κερδίσει στο Α γύρο. Οπότε, αν δεν έχει την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αναγκαστικά θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλη παράταξη. Με ποια όμως; Ακόμη και αν ο ίδιος ο κ. Παναγιωτόπουλος που υπήρξε συνεργάτης του στο παρελθόν επιθυμούσε μια τέτοια συνεργασία, δεν το δεχόταν το μεγαλύτερο μέρος της παράταξής του, οι οποίοι μπροστά σε ένα τέτοιο δίλημμα δεν θα δίσταζαν να τον εγκαταλείψουν.  Για τους Πολίτες στο Προσκήνιο και τη Λαϊκή Συσπείρωση δεν τίθεται καν θέμα να σκεφτούν μια τέτοια συνεργασία, αφού τους χωρίζει άβυσσος.

Το σημαντικότερο όμως που θα εκτιμούσε ο κ. Φουσέκης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν οι σοβαρές πιθανότητες μιας ήττας τη Β Κυριακή. Μετά από εικοσαετή πορεία στα κοινά, δεν έχει περιθώρια χασούρας. Ως πολιτικό πρόσωπο έχει κουράσει, τόσο ο ίδιος όσο και το περιβάλλον του. Αν ηττηθεί, τότε θα έχει οριστικά και αμετάκλητα ολοκληρώσει τον κύκλο του, καθώς πρώτα από όλα θα έχει καταρρίψει το μύθο του αήττητου που ο ίδιος δημιούργησε.

 Από την Έντυπη Έκδοση της εφημερίδας Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…