Home Κοινωνικοί φορείς Αναφορά από τη Βουλευτή Βοιωτίας Γ.Πούλου για το δημόσιο ΚΤΕΟ Άμφισσας «Τα ιδιωτικά συμφέροντα τρίβουν τα χέρια τους»
Κοινωνικοί φορείς - 13 Ιανουαρίου, 2021

Αναφορά από τη Βουλευτή Βοιωτίας Γ.Πούλου για το δημόσιο ΚΤΕΟ Άμφισσας «Τα ιδιωτικά συμφέροντα τρίβουν τα χέρια τους»

 Αναφορά από τη Βουλευτή Βοιωτίας Γ.Πούλου για το δημόσιο ΚΤΕΟ Άμφισσας

«Τα ιδιωτικά συμφέροντα τρίβουν τα χέρια τους»

Το κλείσιμο του δημόσιου ΚΤΕΟ δεν τελείωσε στην απόφαση αναστολής του κ. Σπανού, καθώς εκκρεμεί η κατάθεση κοστολογημένης πρότασης για την επαναλειτουργία του από την παράταξη Αναγνωστάκη, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παρασκευάς.

 

 

Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι αποφασισμένο να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια επαναλειτουργίας του δημόσιου ΚΤΕΟ Άμφισσας, καθώς πληθαίνουν οι φωνές από την κοινωνία που αρθρώνουν την αξίωση αυτή.

 

Η αναφορά Πούλου και η πρόταση Παρασκευά

 

Η βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώτα Πούλου κατέθεσε αναφορά στη Βουλή για την αναστολή λειτουργίας του ΚΤΕΟ συνδέοντας την απόφαση αυτή με ιδιωτικά συμφέροντα που επωφελούνται, όπως τονίζεται.

Για του λόγου το αληθές η κ. Πούλου κατέθεσε μαζί με την αναφορά της και την ερώτηση του κ. Δρόσου Παρασκευά στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στο κείμενο της ανακοίνωσής της με τίτλο «ο Περιφερειάρχης Στερεάς βάζει λουκέτο στο δημόσιο ΚΤΕΟ Φωκίδας, ενώ τα  ιδιωτικά συμφέροντα τρίβουν τα χέρια τους», η κ. Πούλου αναφέρει:

«Σειρά καταγγελιών από σωματεία εργαζομένων, τοπικά μέσα ενημέρωσης και παρατάξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας έχει προκαλέσει εδώ και ένα μήνα η Απόφαση του Περιφερειάρχη, κ. Σπανού, να αναστείλει την λειτουργία του μοναδικού δημόσιου ΚΤΕΟ στην Φωκίδα. 

Προκειμένου να πέσει φως στην υπόθεση που έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία και να εξαναγκασθεί ο κ. Σπανός να δώσει εξηγήσεις, κατέθεσα ως Αναφορά στην Βουλή την σχετική Ανακοίνωση που εξέδωσε στις 16 Δεκεμβρίου η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), καθώς και την Επερώτηση που κατέθεσε για το θέμα αυτό η Περιφερειακή Παράταξη «Στερεά Υπεροχής» στις 15 Δεκεμβρίου, μέσω του Περιφερειακού Συμβούλου Φωκίδας, κ. Παρασκευά Δρόσου. 

Πραγματικό κόλαφο αποτελούν η Ανακοίνωση και η Επερώτηση, αφού φαίνεται καθαρά ότι ενώ ο ίδιος ο Περιφερειάρχης επιλέγει να εγκαταλείψει το δημόσιο ΚΤΕΟ Φωκίδας χωρίς προσωπικό, έρχεται στη συνέχεια να το διαλύσει με την προκλητική δικαιολογία της υποστελέχωσής του! Κερδισμένοι, φυσικά, και πάλι ημέτεροι επιχειρηματίες, που ως τοπικό ιδιωτικό μονοπώλιο, θα μαζέψουν όλα τα έσοδα που χάνει το Δημόσιο.

Καλούμε τον Περιφερειάρχη να  σταματήσει την απαξίωση των δημοσίων υπηρεσιών υπέρ  των ιδιωτικών συμφερόντων!»

 

Υπενθυμίζουμε το κείμενο της Ομοσπονδίας το οποίο κατατέθηκε μαζί με την αναφορά και τονίζει:

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΣΥΑΠΕ)

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΤΕΟ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΟΥΜΠΑΡΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

 

«Τίτλους τέλους» έβαλε η Περιφερειακή Αρχή της Στερεάς Ελλάδας στη λειτουργία του δημόσιου ΚΤΕΟ της Π.Ε. Φωκίδας, υλοποιώντας την διαχρονική πολιτική της για απαξίωση των δημοσίων υπηρεσιών και της δημόσιας υπηρεσίας, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Με απαράδεκτα επιχειρήματα αποτυπωμένα στην υπ’ αριθμ. 254829/45/1-12/2020 Απόφαση του Περιφερειάρχη Φ. Σπανού, ότι «είναι δυνατή η εξυπηρέτηση των πολιτών από αντίστοιχες ιδιωτικές επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τις ανάγκες της περιοχής», καθώς και ότι «το σύνολο των εσόδων αποδίδεται στο κεντρικό κράτος και όχι στην Περιφέρεια» και πατώντας στην τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών, για την οποία είναι συνυπεύθυνος, παραχωρεί χιλιάδες ευρώ στον κουμπάρο του και ιδιοκτήτη του μοναδικού ιδιωτικού ΚΤΕΟ Φωκίδας!!!

 

Η Απόφασή του αυτή που αποτελεί συνέχεια της ίδιας πολιτικής που εφάρμοσαν οι προηγούμενοι Περιφερειάρχες για τη στήριξη των ιδιωτικών ΚΤΕΟ της Στερεάς Ελλάδας που οδήγησε τα προηγούμενα χρόνια στο κλείσιμο των δημόσιων ΚΤΕΟ σε Λαμία, Χαλκίδα και Βοιωτία, αναδεικνύει τι σημαίνει στήριξη του ανταγωνισμού, τι σημαίνει συνύπαρξη δημόσιων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ και λοιπών δομών, αναδεικνύει για ποιανού όφελος δουλεύουν το αστικό κράτος και τα θεσμικά του όργανα.

Στηρίζουμε την απαίτηση των εργαζομένων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώνουμε τη φωνή μας και ζητάμε:

• Την άμεση ανάκληση της Απόφασης που βάζει λουκέτο στο δημόσιο ΚΤΕΟ Φωκίδας.

• Την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του, τη στελέχωσή του και την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ώστε να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.

 

• Μείωση τους κόστους τεχνικού ελέγχου και δωρεάν έλεγχο για τους ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

• Δωρεάν έλεγχο στα κρατικά αυτοκίνητα.

• Να επεκταθεί o κοινωνικός του ρόλος στην ενημέρωση και την εκπαίδευση για το μεγάλο θέμα της οδικής ασφάλειας.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ                                          

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΖΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

 

Η ερώτηση του κ. Δρόσου Παρασκευά που κατατέθηκε και συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ανέφερε τα κάτωθι:

«Κύριε Περιφερειάρχη με απόφασής σας αναστείλατε την λειτουργία του Δημόσιου ΚΤΕΟ Φωκίδας. Όσο και αν προσπαθήσαμε δεν κατορθώσαμε να βρούμε οποιονδήποτε σοβαρό λόγο για απόφαση αναστολής λειτουργίας του εν λόγω ΚΤΕΟ. Για να μην μακρηγορώ λόγω ότι έχει κατατεθεί ήδη ερώτηση για το συγκεκριμένο φλέγον θέμα του ΚΤΕΟ και από άλλες παρατάξεις αλλά και στην οικονομική επιτροπή  με συγκεκριμένα στοιχεία στα οποία συμφωνώ σε όλα, θα ήθελα συμπληρωματικά να επισημάνω ότι το ΚΤΕΟ Φωκίδας  μπορεί να συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του με το υπάρχον υφιστάμενο προσωπικό το οποίο μπορεί να καλύψει κάθε γραμμή ελέγχου εναλλάξ λειτουργίας επιβατικών-φορτηγών ανά μία μέρα. Επίσης μια πολύ σοβαρή επισήμανση που δεν την έχετε λάβει υπόψη σας είναι ότι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν υπάρχει άλλο ΚΤΕΟ Δημόσιο ή Ιδιωτικό πλην του Δημοσίου ΚΤΕΟ Π.Ε Φωκίδας που να μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους διασκευής φορτηγών άνω των 3,500 τόνων  καθώς και φορτηγά μεταφοράς επικίνδυνων υλών (εύφλεκτες ύλες καύσιμα, εκρηκτικά) με συνέπεια τα οχήματα που υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν τέτοιους ελέγχους οι ιδιοκτήτες των να αναγκάζονται να απευθυνθούν σε άλλες Περιφέρειες  με ότι κίνδυνο συνεπάγεται αυτό.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ: Πρόκειται να αναιρέσετε την αναστολή λειτουργίας του ΚΤΕΟ;  Γιατί με το σκεπτικό της απόφασής σας ότι είναι υποστελεχωμένο και έχει λειτουργικά έξοδα, τα πρώτα που έπρεπε να κλείσουν στην περιοχή μας είναι τα σχολεία και το νοσοκομείο».

 

Τέλος υπενθυμίζουμε την απόφαση του Περιφερειάρχη και τους λόγους που επικαλέστηκε για την αναστολή λειτουργίας του ΚΤΕΟ:

 

Ο  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ  ΣΤΕΡΕΑΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α΄/07-06-2010) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», όπως ισχύει.

2. Τις διατάξεις του Π.Δ.148/2010 (ΦΕΚ 241/Α΄/27-12-2010) «Οργανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», όπως ισχύει.

3. Τις διατάξεις του Ν.2963/2001 (ΦΕΚ 268/Α΄/23-11-2001) «Οργάνωση και λειτουργία των δημόσιων επιβατικών μεταφορών με λεωφορεία, τεχνικός έλεγχος οχημάτων και ασφάλεια χερσαίων μεταφορών και άλλες διατάξεις», όπως ισχύει, και ειδικότερα την παρ. 3 του άρθρου 41 όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 12 του άρθρου 185 του Ν.4070/2012 (ΦΕΚ 82/Α΄/10-04-2012).

4. Την υπ’ αριθμ. 20794/2222/03-05-2012 (ΦΕΚ 1466/Β΄/03-05-2012) υπουργική απόφαση «Καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων της ορθής λειτουργίας των Δημοσίων ΚΤΕΟ», όπως ισχύει.

5. Το γεγονός ότι η στελέχωση του Δημόσιου ΚΤΕΟ ΠΕ Φωκίδας δεν είναι επαρκής με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και δεν δύναται να καλυφθεί από άλλους υπαλλήλους, καθώς η υπηρεσία είναι εν συνόλω υποστελεχωμένη.

6. Την υπ’ αριθμ ΕΜΠ 8/2020 εισήγηση της υπηρεσίας περί αναστολής λειτουργίας του Δημόσιου ΚΤΕΟ και με δεδομένο ότι είναι δυνατή η εξυπηρέτηση των πολιτών από αντίστοιχες ιδιωτικές επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τις ανάγκες της περιοχής.

7. Το γεγονός ότι τα λειτουργικά έξοδα του Δημόσιου ΚΤΕΟ Π.Ε. Φωκίδας επιβαρύνουν με μεγάλα ποσά τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, ενώ το σύνολο των εσόδων αποδίδεται στο κεντρικό κράτος και όχι στην Περιφέρεια.

8. Τις λοιπές υπηρεσιακές ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας

9. Την υπ’ αριθμ. 239713/359 γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

Αναστέλλουμε τη λειτουργία του Δημόσιου ΚΤΕΟ Π.Ε. Φωκίδας, διότι δεν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις ορθής λειτουργίας του σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Κατά της πράξης αυτής χωρεί ειδική προσφυγή από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, για λόγους νομιμότητας, ενώπιον του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε ημερών (15) ημερών από την ανάρτησή της στο διαδίκτυο ή από την κοινοποίησή της ή αφότου έλαβε πλήρη γνώση αυτής, σύμφωνα με τα άρθρα 227 και 228 του Ν.3852/2010, όπως ισχύουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…