Home Δήμος Δελφών “Αναστήθηκε εκ νεκρών και επέστρεψε στα αζήτητα”
Δήμος Δελφών - Εικόνες Αρχικής - 5 Δεκεμβρίου, 2021

“Αναστήθηκε εκ νεκρών και επέστρεψε στα αζήτητα”

Ηχηρή παρέμβαση του π.Δημάρχου κ. Θ.Παναγιωτόπουλου για την πράξη εφαρμογής επέκτασης του σχεδίου πόλης Άμφισσας

Η μεγάλη απραξία για την Πράξη Εφαρμογής επέκτασης του Σχεδίου Πόλης Άμφισσας βρίσκεται στο επίκεντρο με αφορμή άρθρο – παρέμβαση του π.Δημάρχου κ. Θανάση Παναγιωτόπουλου στην ΩτΦ.
Ο π.Δήμαρχος υπενθυμίζει ότι το με δική του πρωτοβουλία και τη στήριξη του τότε δημάρχου κ. Νίκου Φουσέκη, το έργο “αναστήθηκε εκ νεκρών”, μετά από 22 ακινησίας, ενώ σήμερα βρίσκεται στον “πάγο”, παρότι παραδόθηκε ολοκληρωμένο και εξοφλημένο.
Αναφέρεται στα ογδόντα (80) σχεδόν νέα οικοδομικά τετράγωνα και εξακόσια (600) περίπου νέα οικόπεδα που βοηθούν την Άμφισσα να αποσυμφορηθεί και να “ανοίξει”, ενώ δεν παραλείπει να μνημονεύσει τους ιδιοκτήτες τους οι οποίοι φορολογούνται εδώ και 31 χρόνια (και ιδίως στην εποχή του ΕΝΦΙΑ) με φόρους ακινήτων για οικόπεδα!
Εξηγεί μάλιστα πως στη θητεία του “οι αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας πρόθυμα στήριξαν την προοπτική της πρωτεύουσας να μεγαλώσει επιτέλους το σχέδιο πόλης και να «ξεφρακάρει» από την εμφανέστατη ασφυξία της! Να δημιουργήσει προοπτικές για νέα οργανωμένη πολεοδόμηση μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Πολύ καλά γνώριζαν ασφαλώς όλοι αυτοί οι συνεργάτες μου πως με αυτά τα χρήματα (180.000,00 ευρώ) θα μπορούσαν να κάνουν πολλές παρεμβάσεις καθημερινότητας”, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.
Στην επιστολή αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

 

ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ:
Δυόμισι χρόνια στον πάγο! Γιατί;

 

Για μία δημοτική αρχή, η δύσκολη επιλογή είναι να αφιερώνει πόρους και χρόνο σε αναπτυξιακά προγράμματα, ιδίως όταν αυτά έχουν μακροχρόνια προοπτική και στόχευση, αλλά όχι άμεσο πολιτικό όφελος. Καμία ψήφο δεν έχει εξασφαλίσει ποτέ κανείς δήμαρχος από τέτοιου είδους ενέργειες, καθώς άλλωστε λίγοι δημότες μπορούν να πληροφορηθούν και να παρακολουθήσουν την εξέλιξη μιας τόσο σύνθετης διαδικασίας.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Πράξη Εφαρμογής της Επέκτασης Σχεδίου Πόλης Άμφισσας. Σχεδιασμένη η επέκταση σχεδίου με Προεδρικό Διάταγμα από το έτος 1990 (επί Δημάρχου Άμφισσας Χριστολιά Καμπεράκη), έμεινε ουσιαστικά στην ακινησία μέχρι το έτος 2012 (εν ολίγοις δεν ακολούθησε ποτέ η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία Πράξη Εφαρμογής που υλοποιεί τον σχεδιασμό).
Τότε, ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, έθεσα με επιμονή το ζήτημα στον Δήμαρχο Δελφών Νίκο Φουσέκη και πρότεινα τον τρόπο με τον οποίο θα ξεπερνούσαμε τις πολλές δυσκολίες (νομικές, διαδικαστικές κ.λπ.), καθώς και το περίπλοκο ζήτημα της εγγραφής επαρκούς χρηματοδότησης στον προϋπολογισμό. Ο τότε δήμαρχος στήριξε αυτήν την πρωτοβουλία και επιτέλους το θέμα επανήλθε στην ζωή, έπειτα από 22 ολόκληρα χρόνια!
Απαιτήθηκαν κατά την δική μας θητεία (2014-2019) πολλά ακόμη βήματα και βάσανα (Δικαστήρια επί Δικαστηρίων κ.λπ.) για να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και να φτάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης για την Πράξη Εφαρμογής, που επιτέλους πραγματοποιήθηκε από εμάς το έτος 2016.
Χρειάστηκαν βέβαια και πολλά χρήματα για την σύνταξη και ολοκλήρωση της πολύ σύνθετης αυτής πολεοδομικής μελέτης (Πράξης Εφαρμογής) από τον ανάδοχο. Εκατόν ογδόντα χιλιάδες (180.000,00) ευρώ δέσμευσε και πλήρωσε ο Δήμος μας, σε τρεις δόσεις των 60.000 ευρώ (2016, 2017 και 2018).
Οι αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας πρόθυμα στήριξαν την προοπτική της πρωτεύουσας να μεγαλώσει επιτέλους το σχέδιο πόλης και να «ξεφρακάρει» από την εμφανέστατη ασφυξία της! Να δημιουργήσει προοπτικές για νέα οργανωμένη πολεοδόμηση μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
Πολύ καλά γνώριζαν ασφαλώς όλοι αυτοί οι συνεργάτες μου πως με αυτά τα χρήματα (180.000,00 ευρώ) θα μπορούσαν να κάνουν πολλές παρεμβάσεις καθημερινότητας (ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, τοιχία κ.λπ.), που τόσο έντονα ζητά και επιβραβεύει ο κόσμος… Για την παράταξή μας όμως προείχε και προέχει πάντα ο αναπτυξιακός σχεδιασμός!
Το καλοκαίρι του 2019 παραδόθηκε στον Δήμο Δελφών από την μελετητική εταιρεία η Πράξη Εφαρμογής στο τελικό της στάδιο. Ουσιαστικά από τότε (μέσα στο έτος 2019) θα έπρεπε να έχουν κληθεί οι ιδιοκτήτες για τυχόν ενστάσεις στα αρμόδια συλλογικά όργανα του Δήμου και να γίνουν μια σειρά ακόμη διαδικαστικές ενέργειες.
Σήμερα (κοντοζυγώνοντας το 2022…) η Πράξη Εφαρμογής θα μπορούσε ήδη να έχει πάρει τον δρόμο της για κύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (ολοκλήρωση δηλαδή της διαδικασίας και οριστική υλοποίηση του σχεδίου πόλης). Αυτός ήταν ο δικός μας σχεδιασμός και (θεωρητικά) η αυτονόητη εξέλιξη.
Κι όμως, έχουν περάσει (με την δημοτική αρχή που μας διαδέχτηκε) σχεδόν δυόμισι χρόνια και δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα εμπρός! Περιμένουμε και υπομένουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά τίποτα δεν κινείται.
Αλήθεια, τι συμβαίνει; Δεν ενδιαφέρει την Δημοτική Αρχή ούτε η Επέκταση Σχεδίου Πόλης Άμφισσας; Ένα τόσο μεγάλο έργο, που της παραδόθηκε πληρωμένο; Δεν ενδιαφέρει τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας; Δεν ενδιαφέρει την Δημοτική Κοινότητα Άμφισσας; Καμία φωνή, καμία τοποθέτηση, κανένα ερώτημα, σιγήν ιχθύος…
Ογδόντα (80) σχεδόν νέα οικοδομικά τετράγωνα και εξακόσια (600) περίπου νέα οικόπεδα για την πόλη μας, δεν συγκινούν ως προοπτική και στόχος τους σήμερα διοικούντες; Δεν θέλω να το πιστέψω.
Μήπως τουλάχιστον πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους ότι όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες συμπολίτες τους φορολογούνται εδώ και 31 χρόνια (και ιδίως στην εποχή του ΕΝΦΙΑ) με φόρους ακινήτων για οικόπεδα (πολλαπλάσιους της σημερινής τους αξίας), χωρίς όμως να μπορούν να τα οικοδομήσουν και να τα αξιοποιήσουν;
Πραγματικά θα ήταν εξαιρετικά θλιβερό και δυσοίωνο να «πάνε στον βρόντο» τόσος κόπος και τόσα χρήματα που επενδύθηκαν για ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά προγράμματα της Άμφισσας. Για ένα έργο το οποίο κυριολεκτικά «αναστήθηκε εκ νεκρών» τα τελευταία χρόνια, αλλά σήμερα μοιάζει να έχει επιστρέψει ξανά στα αζήτητα…
Εύχομαι το άρθρο μου να αφυπνίσει όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης σ’ αυτήν την πόλη και σ’ αυτόν τον Δήμο, ώστε να αντιληφθούν, έστω και καθυστερημένα, τις σημαντικές υποχρεώσεις τους!

Αθανάσιος Ηλ. Παναγιωτόπουλος
πρώην Δήμαρχος Δελφών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…