Home Κοινωνικοί φορείς ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΚΛΟΠΕΣ
Κοινωνικοί φορείς - 4 Ιουλίου, 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΚΛΟΠΕΣ

 

Με αφορμή καταδικαστικές αποφάσεις με ποινές φυλάκισης από 6 έως 15 μηνών με αναστολή, που επιβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα από τα Πλημμελειοδικεία Άμφισσας και Λιβαδειάς, ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά πως η ρευματοκλοπή συνιστά σοβαρό ποινικό αδίκημα, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως και τιμωρείται από τον Ποινικό Κώδικα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους σε μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας, συνδυάζοντας διάφορες μεθόδους, είτε αυτόματα, μέσω κατάλληλων μηχανογραφικών συστημάτων, είτε μέσω ειδικής υπηρεσίας με εξειδικευμένα συνεργεία, υποβάλλει δε σχετικές μηνύσεις σε περίπτωση διαπίστωσης τυχόν παραβάσεων ρευματοκλοπών. Ο αριθμός των εντοπισμένων ρευματοκλοπών αυξάνεται συνεχώς, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στο ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται σύμφωνα με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει θεσμοθετήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και προς την κατεύθυνση της ανακοπής του φαινομένου και τη δραστική περιστολή του.  

Σε κάθε περίπτωση, ο δράστης της ρευματοκλοπής, εκτός από την υποβαλλόμενη εις βάρος του μήνυση, καλείται να καταβάλλει όλη την αξία της μη καταγραφείσας ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία υπολογίζεται με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, με αυξημένη τιμή κιλοβατώρας, όπως προβλέπεται από τον σχετικό Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου που αποτελεί νόμο του κράτους. Επιβαρύνεται επίσης με όλα τα έξοδα στα οποία υποβάλλεται η Επιχείρηση εξαιτίας της ρευματοκλοπής.

Γενικότερα σημειώνεται πως η ανεύθυνη και παράνομη αυτή πρακτική της ρευματοκλοπής, επιβαρύνει, με το κόστος της απολεσθείσας ενέργειας, όλους τους υπόλοιπους συνεπείς καταναλωτές.

Καταλήγοντας ο ΔΕΔΔΗΕ υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά, ότι οι παράνομες επεμβάσεις στους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας εγκυμονούν πολύ σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών, ενώ συνιστούν αδικήματα που διώκονται ποινικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…