Home Πολιτικά - Φωκίδα Ανακοίνωση της ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ για τις κινητοποιήσεις των μαθητών σε σχολεία του Νομού
Πολιτικά - Φωκίδα - 30 Σεπτεμβρίου, 2020

Ανακοίνωση της ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ για τις κινητοποιήσεις των μαθητών σε σχολεία του Νομού

 

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τον αγώνα των μαθητών της Φωκίδας που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη ζωή και τη μόρφωση, τμήματα των 15 μαθητών, άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών, προσλήψεις καθαριστριών για την καθαριότητα και την απολύμανση των σχολείων, αποκατάσταση προβλημάτων στις κτιριακές υποδομές. Καλούμε τους μαθητές να συνεχίσουν χωρίς φόβο την πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και καλούμε και όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς και όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν τους αγωνιζόμενους μαθητές, να σταθούν αλληλέγγυοι και να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά των παιδιών τους ανατρέποντας το κλίμα τρομοκρατίας που επιδιώκεται να καλλιεργηθεί. 

Ο αγώνας των μαθητών είναι δίκαιος και τον υποκινούν οι συνθήκες τις οποίες βιώνουν καθημερινά στο σχολειό τους. Συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πολιτική της κυβέρνησης: 

Τα 25άρια τμήματα στα Γυμνάσια και Λύκεια αλλά και σε Δημοτικά του Νομού και οι συνθήκες συγχρωτισμού μέσα στις αίθουσες στις οποίες γίνεται το μάθημα. 

Η απουσία δεκάδων εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατοντάδες εκπαιδευτικές ώρες, αφού για άλλη μια χρονιά καλύφθηκαν μονάχα τα μισά κενά στην πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών. 

Η λειψή καθαριότητα που βρίσκεται σε χειρότερα επίπεδα από πέρυσι οπότε και δεν υπήρχε πανδημία. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι καθαρίστριες που προσλήφθηκαν είναι λιγότερες από τις περσινές και τρίωρης μονάχα απασχόλησης (στο Δήμο Δελφών, για να καθαρίζουν πάνω από 250 αίθουσες, προσλήφθηκαν 29 -πέρυσι 33- εκ των οποίων μόνο μια είναι πλήρους απασχόλησης, ενώ στο Δήμο Δωρίδας προσλήφθηκαν μονάχα 6). 

Η απουσία ακόμη και στοιχειωδών μέτρων προστασίας ενάντια στην πανδημία με μάσκες σεντόνια, με επίρριψη της ευθύνης από τη Δημοτική αρχή στους Διευθυντές των σχολείων ακόμη και για την προμήθεια αντισηπτικών.

Τα κτιριακά προβλήματα που χρονίζουν και δε λύνονται με ευθύνη και των Δημοτικών αρχών τα τελευταία χρόνια, όπως το ζήτημα του ΕΠΑΛ Άμφισσας αλλά και άλλων σχολείων που έχουν σημαντικά προβλήματα στις κτιριακές υποδομές (πχ. 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιτέας).

Για όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση ήδη μπορούσε να έχει πάρει μέτρα εδώ και έξι μήνες. Χρόνο είχε. Χρήματα είχε. Πολιτική βούληση δεν είχε.

Τώρα λοιπόν, έπιασε ο πόνος τα κυβερνητικά στελέχη ότι οι καταλήψεις δημιουργούν ανισότητα ως προς την πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτή την ανισότητα, που χωρίς να είναι οι μοναδικοί, τη γνωρίζουν καλά οι μαθητές του Γυμνασίου στο Λιδορίκι οι οποίοι δε διδάσκονται ούτε βασικά μαθήματα. Οι ίδιοι τη γνώρισαν και πέρυσι, όπως και οι μαθητές του Λυκείου της Δεσφίνας που κλήθηκαν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς να έχουν διδαχθεί παρά ελάχιστες ώρες το μάθημα της βιολογίας. Για αυτή την ανισότητα η κυβέρνηση ούτε κουβέντα. Αυτή την ανισότητα θα βιώσουν οι μαθητές με το Λύκειο εξεταστικό κέντρο και την τράπεζα θεμάτων που η κυβέρνηση νομοθέτησε. 

Η επίθεση, η συκοφάντηση, η καταστολή που δέχεται ο αγώνας των μαθητών αλλά και οι νουθεσίες στους «υποκινητές» αποτελούν περίτρανη απόδειξη της αδυναμίας της κυβέρνησης να πείσει ότι «όλα βαίνουν καλώς», γιατί απλώς δε βαίνουν όλα καλώς και οι μαθητές το ζουν στο πετσί τους. 

Γι’ αυτό λέμε.

Να μην έχεις εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση σημαίνει να έχεις εμπιστοσύνη στη δύναμή σου να επιβάλλεις το δίκιο σου.

Άμφισσα, 30 Σεπτέμβρη 2020


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Ιδέες για δώρα στους συνεργάτες μας

Σε λιγότερο από δύο μήνες η φετινή χρονιά κλείνει και έρχεται μία νέα. Αυτή η αλλαγή είναι…