Home Δήμος Δελφών Αναδείχθηκαν η ελιά, το λάδι και τα υποπροϊόντα τους
Δήμος Δελφών - 3 Δεκεμβρίου, 2019

Αναδείχθηκαν η ελιά, το λάδι και τα υποπροϊόντα τους

 Στο επίκεντρο του παγκόσμιο ενδιαφέροντος βρέθηκαν για τέσσερις μέρες η ελιά και το λάδι, καθώς το συμπόσιο του πανεπιστημίου Γιέλ ανέδειξε τη σημασία τους για τη δημόσια Υγεία, προπάντων όμως ξεκίνησαν προπαρασκευαστικές συζητήσεις με το γεωπονικό Πανεπιστήμιο για το ενδεχόμενο καλοκαιρινών σχολείων, όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής.

Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με τη συμμετοχή επιστημόνων από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Γέιλ, αλλά και από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Βραζιλία, την Ιαπωνία, την Τυνησία, την Κύπρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εργασίες της επιστημονικής αυτής δράσης ήταν στα αγγλικά. Έχει ξεχωριστή σημασία το γεγονός πως την πρωτοβουλία της διοργάνωσης έχει η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Γέιλ με βασικούς υποστηρικτές το Δήμο Δελφών και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Το πρώτο αντίστοιχο συμπόσιο είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι τον Οκτώβριο στο Νιου Χέιβεν, του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, και είχε συγκεντρώσει, επί τέσσερις ημέρες, πλήθος διακεκριμένων ομιλητών από διάφορες χώρες.

Το «2ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale για το ελαιόλαδο και την υγεία» , ως μέρος μίας συνεχιζόμενης πρωτοβουλίας του Ινστιτούτου Ελιάς του Yale, διερευνά το μέλλον της ελιάς, τα προϊόντα και τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη και πλανητική υγεία.

Οι ενότητες και ο τρόπος που παρουσιάστηκαν αποδεικνύουν και την τεράστια σημασία που έχει αυτή η διοργάνωση για την περιοχή μας, τον προϊόν της ελιάς και τα υποπροϊόντα του, και φυσικά για τους παραγωγούς μας.

Η πρώτη ενότητα του συμποσίου ήταν αφιερωμένη στη σχέση της ελιάς με τη διατροφή. Εξετάστηκαν οι τροφές που βασίζονται στην ελιά, μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, όπως του κλινικού ιατρού, του αγρότη και του μάγειρα.

Η δεύτερη ενότητα εξέτασε τα παράγωγα της ελιάς και του ελαιολάδου, παρουσιάζοντας τα σημεία πού έχει φθάσει σήμερα η έρευνα, αλλά και την τάση να διευρυνθούν τα «σύνορα» αυτά.

Η τρίτη ενότητα αφορά την υγεία του πλανήτη, θέτοντας στο επίκεντρο τα δύσκολα θέματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας και της επεξεργασίας, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για ζητήματα που απασχολούν τη βιομηχανία που ασχολείται με τα προϊόντα και τα παράγωγα ελαιολάδου, με κύκλο εργασιών πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η τέταρτη ενότητα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους τυποποιητές ελαιολάδου και αναφέρεται στις πρακτικές προώθησης που εφαρμόζουν εταιρείες από διάφορες περιοχές του κόσμου. Σε αυτή την ενότητα προεδρεύουσα ήταν η κυρία Rosa Vañó από το Castillo de Canena, μιας εταιρεία που είναι αφιερωμένη στην παραγωγή της υψηλότερης ποιότητας ελαιόλαδου και τα προϊόντα τους έχουν κερδίσει μεγάλο σεβασμό σε όλη την Ισπανία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η πέμπτη ενότητα στρέφει το ενδιαφέρον της στον τρόπο παραγωγής της ελιάς, με έμφαση σε μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ παρουσιάστηκαν αγαπημένοι στο κοινό τρόποι κατανάλωσης μέχρι δημογραφικά στοιχεία των καταναλωτών της ελιάς και των προϊόντων της.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι η συνεργασία με το Γέιλ ξεκίνησε επί δημαρχίας  του κ. Θανάση Παναγιωτόπουλου, όπου στο 1ο Συμπόσιο συμμετείχε ισχυρή αντιπροσωπεία του δήμου Δελφών και της Περιφέρειας.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Ο δημοτικός συμβουλος Παντελής Σμαράγδης προτείνει : Αφιέρωμα στη Γιώτα Μαρούδα

Αφιέρωμα στη μνήμη της Γιώτας Μαδούρα ζητεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των καλοκαιρινώ…