Home Κοινωνικοί φορείς Ανάρτηση Δασικού Χάρτη στην Π.Ε Φωκίδας Χρήσιμες οδηγίες για υποβολή αντιρρήσεων
Κοινωνικοί φορείς - 24 Φεβρουαρίου, 2021

Ανάρτηση Δασικού Χάρτη στην Π.Ε Φωκίδας Χρήσιμες οδηγίες για υποβολή αντιρρήσεων

*Του Μερμίρη Χριστόδουλου

Δασολόγου -Περιβαλλοντολόγου Α.Π.Θ

 

 

Αναρτήθηκε ο θεωρημένος δασικός χάρτης της Π.Ε Φωκίδας, συνολικής έκτασης 1.710.167,71 στρεμμάτων, στον ειδικό διαδικτυακό τόπο της ιστοσελίδας του Ν.Π.Δ.Δ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ». Η καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας για υποβολή αντιρρήσεων είναι η 20η Μαΐου 2021, ενώ για τους κατοίκους που διαμένουν στο εξωτερικό είναι η 9η Ιουνίου 2021.

 

Δεδομένης της σπουδαιότητας του παραπάνω θέματος, αναμένεται να υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον των κατοίκων για τη διαπίστωση της ακίνητης περιουσίας του ως «δασική ή μη», με αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να οδηγηθούν στην υποβολή αντιρρήσεων.

Είναι προφανές ότι θα προκύψουν πολλά ερωτήματα και προσπαθήσαμε να απαντήσουμε σε πολλά από αυτά με τη μορφή των ερωτήσεων-απαντήσεων.

 

Τι είναι ο δασικός χάρτης και πώς καταρτίζεται

Δασικός Χάρτης είναι η επίσημη και θεσμοθετημένη καταγραφή των ορίων των εκτάσεων, που υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας

 

Ποιον αφορά η ανάρτηση των δασικών χαρτών

Οποιονδήποτε έχει ακίνητη περιουσία σε εκτός σχεδίου περιοχή, στις περιοχές όπου πραγματοποιείται η ανάρτηση του Δασικού Χάρτη

 

Γιατί είναι σημαντικό να ενημερωθώ για την ανάρτηση των δασικών χαρτών

Εάν η ακίνητη περιουσία σας εμφανίζεται ως “δασικού χαρακτήρα” έκταση, τότε προκύπτουν σημαντικοί περιορισμοί, λόγω υπαγωγής στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας

 

Που αναρτώνται οι δασικοί χάρτες

Οι Δασικοί Χάρτες αναρτώνται στην ειδική διαδικτυακή εφαρμογή του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» κατόπιν σχετικής απόφασης της οικείας Διεύθυνσης Δασών.

 

Τι πρέπει να κάνω αν ξεκίνησε η ανάρτηση στην περιοχή που έχω ακίνητη περιουσία

Θα πρέπει άμεσα να εντοπίσετε το ακίνητο στη διαδικτυακή εφαρμογή  όπου έχουν αναρτηθεί οι Δασικοί Χάρτες (με υπόβαθρο αεροφωτογραφιών), και να διαπιστώσετε τον χαρακτήρα του ακινήτου σας. Εάν εμφανίζεται ως “ΑΑ” ή “ΠΑ” δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο.

Γιατί είναι σημαντική η υποβολή αντιρρήσεων

Με τις αντιρρήσεις αμφισβητείται ο χαρακτήρας και η μορφή των εμφανιζόμενων στον Δασικό Χάρτη εκτάσεων. Στην περίπτωση που η περιουσία σας εμφανίζεται ως έκταση δασικού χαρακτήρα, υπάγεται στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να ισχύουν σημαντικοί περιορισμοί για την αξιοποίησή της.

 

Πόσο είναι το ειδικό τέλος των αντιρρήσεων

Το ύψος του ειδικού τέλους των αντιρρήσεων που υποβάλλονται κατά του περιεχομένου του αναρτημένου Δασικού Χάρτη καθορίζεται βάσει του εμβαδού της έκτασης για την οποία υποβάλλεται αντίρρηση.

Έτσι, για εμβαδόν έκτασης:

•έως και 100 τ.μ. των περιπτώσεων της παρ. 3 του άρθρου 2β του Ν. 2308/1995, όπως ισχύει, δέκα (10) ευρώ.

•έως και 1.000 τ.μ., εξαιρούμενης της πρώτης περίπτωσης, σαράντα (40) ευρώ.

•πάνω από 1 έως 5 στρέμματα, 90 ευρώ.

•πάνω από 5 έως 10 στρέμματα, 180 ευρώ.

•πάνω από 10 έως 20 στρέμματα, 350 ευρώ.

•πάνω από 20 έως 100 στρέμματα, 700 ευρώ.

•πάνω από 100 έως 300 στρέμματα, 1.400 ευρώ.

•πάνω από 300 στρέμματα: 3.300 ευρώ.

Η πληρωμή του ειδικού τέλους μπορεί να πραγματοποιηθεί με χρήση πιστωτικής, χρεωστικής ή προπληρωμένης κάρτας, εφόσον η αντίρρηση υποβληθεί ηλεκτρονικά, ή με χρήση μετρητών ή πιστωτικής κάρτας στις συνεργαζόμενες με το κτηματολόγιο τράπεζες.

 

Από την καταβολή του ειδικού τέλους άσκησης αντιρρήσεων εξαιρούνται οι αντιρρήσεις που αφορούν σε:

•περιοχές που έχουν συμπεριληφθεί στον δασικό χάρτη ως δασικές, λόγω μη αποτύπωσης του περιγράμματος των εγκεκριμένων ορίων οικισμών και των εγκεκριμένων ορίων πολεοδομικών μελετών ή ρυμοτομικών σχεδίων (παρ. 2α του άρθρου 23 του Ν. 3889/2010, όπως ισχύει)

•εκτάσεις που αντιστοιχούν στο όριο αρτιότητας, κατά το χρόνο έκδοσης της σχετικής οικοδομικής άδειας και εντάσσονται στην προηγούμενη περίπτωση (παρ. 3β του άρθρου 31 του Ν. 4280/2014, όπως ισχύει)

•περιοχές που εμφανίζονται ως δασικές  στη φωτοερμηνεία της παλαιότερης  αεροφωτογράφησης, αλλά περιλαμβάνονται σε κληροτεμάχια εποικιστικών εκτάσεων ή αναδασμού

•περιοχές που εμφανίζονται ως χορτολιβαδικές  ή βραχώδεις ή πετρώδεις, είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη  αεροφωτογράφηση, αλλά περιλαμβάνονται σε περιοχές εποικιστικών εκτάσεων ή αναδασμού

•περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες Πράξεις Χαρακτηρισμού από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία (Άρθρο 14 του Ν. 998/1979), οι οποίες εκ παραδρομής δεν απεικονίζονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες

•περιοχές με εκκρεμείς αιτήσεις για έκδοση Πράξης Χαρακτηρισμού και υποθέσεις που υπόκεινται στη διαδικασία αυτή

Επίσης, δεν υποβάλλεται τέλος από φορείς της Κεντρικής Διοίκησης (πχ Υπουργεία) και από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄Βαθμού (Περιφερειακές Ενότητες, Δήμοι).

Οι αντιρρήσεις χωρίς τέλος υποβάλλονται μόνο στα ΣΥΑΔΧ.

 

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για υποβολή αντίρρησης

Τα επισυναπτόμενα στο φάκελο δικαιολογητικά για την υποβολή της αντίρρησης είναι τα παρακάτω:

•Υπογεγραμμένη η φόρμα αντιρρήσεων αφού λάβει αριθμό πρωτοκόλλου,

•Το αποδεικτικό υποβολής αντιρρήσεων αφού λάβει αριθμό πρωτοκόλλου,

•Αντίγραφο του αποδεικτικού πληρωμής του αναλογούντος ειδικού τέλους ή φωτοαντίγραφο του παραστατικού που πιστοποιεί την καταβολή του αναλογούντος ειδικού τέλους σε περίπτωση πληρωμής σε τραπεζικό κατάστημα

•Στοιχεία που θεμελιώνουν το έννομο συμφέρον για την υποβολή αντίρρησης (π.χ συμβολαιογραφικά έγγραφα, δικαστικές αποφάσεις, παραχωρητήρια, πράξεις τακτοποίησης, αποφάσεις αναγκαστικής απαλλοτρίωσης κλπ) που αφορούν σε:

-Εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα, όπως  κυριότητα, υποθήκη και δουλείες (προσωπικές δουλείες: επικαρπία, οίκηση / πραγματικές δουλείες: δουλεία οδού, ξύλευσης, βοσκής, άντλησης ύδατος κλπ).

-Ενοχικά δικαιώματα, όπως μίσθωση, επίμορτη αγροληψία, χρονομεριστική μίσθωση, προσύμφωνο πώλησης – δωρεάς ακινήτου κ.α. Επισημαίνεται ότι για μίσθωση ακινήτου θα πρέπει να προσκομίσετε συμβολαιογραφικό έγγραφο που μεταγράφεται στο Υποθηκοφυλακείο, ενώ για προσύμφωνο δωρεάς ακινήτου θα πρέπει να προσκομίσετε συμβολαιογραφικό έγγραφο.

•Αντίγραφο του εντύπου Ε9 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων που υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ., εφόσον από αυτό προκύπτει η ταυτότητα του ακινήτου.

•Απλό φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου

Η αντίρρηση μπορεί να συνοδεύεται από οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ισχυροποιεί την αμφισβήτηση του περιεχομένου του Δασικού Χάρτη, όπως τεχνική έκθεση Φωτοερμηνείας, κ.λπ.

Η φόρμα αντιρρήσεων και το αποδεικτικό υποβολής αντιρρήσεων λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου ένα 24ωρο μετά την πληρωμή του ειδικού τέλους.

 

Πως υποβάλλονται οι αντιρρήσεις

Οι αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου των αναρτημένων Δασικών Χαρτών υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της  ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» . Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων ξεκινά από την ημέρα που ορίζεται στην απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών και διαρκεί 105 ημερολογιακές ημέρες, ή 125 για τους κατοίκους του εξωτερικού.

 

Που κατατίθεται ο φάκελος αντιρρήσεων

Οι αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου των αναρτημένων Δασικών Χαρτών κατατίθενται στα αρμόδια Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ), μαζί με απαραίτητα δικαιολογητικά που τις συνοδεύουν.

 

Θέλω να υποβάλω αντιρρήσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μπορώ ;

Κατηγορηματικά ΟΧΙ.

Με τις αντιρρήσεις προβάλλονται λόγοι που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την αμφισβήτηση τόσο της γεωγραφικής θέσης της αποτύπωσης όσο και του χαρακτήρα των εμφανιζομένων στο χάρτη εκτάσεων.

 

Θέλω να υποβάλω αντιρρήσεις για εκτάσεις οι οποίες είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους . Πόσες αντιρρήσεις υποβάλλω;

Κάθε αντίρρηση υποβάλλεται για το σύνολο ή μέρος των εκτάσεων δασικού/χορτολιβαδικού χαρακτήρα, που περιλαμβάνονται εντός γεωτεμαχίου/πολυγώνου, επί του οποίου ο ενδιαφερόμενος επικαλείται έννομο συμφέρον. Για κάθε γεωτεμάχιο υποβάλλεται μία αντίρρηση. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, ο ενδιαφερόμενος προτίθεται να προβεί σε αμφισβήτηση του χαρακτήρα εκτάσεων που περιλαμβάνονται σε διαφορετικά γεωτεμάχια, συμπληρώνει και υποβάλλει τόσες αντιρρήσεις, όσες και τα γεωτεμάχια αυτά.

 

Ποιες εκτάσεις αποχαρακτηρίζονται (δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας)

Εκτάσεις που έχουν απολέσει τον δασικό τους χαρακτήρα με πράξεις της Διοίκησης, που είναι:

•Αποφάσεις των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων για το σύνολο των παραχωρηθέντων κληροτεμαχίων, ιδιοκτησιών που εξαιρέθηκαν στο σύνολό τους υπέρ ιδιοκτητών, καθώς και διαθέσιμες και κοινόχρηστες εκτάσεις για τις οποίες αποδόθηκε αγροτική, γεωργική, κτηνοτροφική ή μικτή (γεωργοκτηνοτροφική) χρήση.

•Παραχωρητήρια αγροτικών κλήρων εκδοθέντα κατ’ εφαρμογή της αγροτικής νομοθεσίας.

•Αποφάσεις κύρωσης διανομών και αναδασμών για το σύνολο των εκτάσεων που αναφέρονται στα σχετικά κτηματολογικά διαγράμματα.

•Αποφάσεις του υπουργού Γεωργίας ή νομάρχη, με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες για κατάτμηση-αγοραπωλησία αγροτικών εκτάσεων με αγροτική, γεωργική ή κτηνοτροφική ή μικτή (γεωργοκτηνοτροφική) χρήση.

•Αποφάσεις του υπουργού Γεωργίας περί παραχώρησης γαιών σύμφωνα με τις διατάξεις του Αγροτικού Κώδικα.

•‘Αδειες του υπουργού Γεωργίας για σύναψη συμφωνιών εκούσιας μεταβίβασης καλλιεργήσιμων εκτάσεων προς ακτήμονες καλλιεργητές ή κύρωσης των ήδη συναφθεισών σύμφωνα με τον Αγροτικό Κώδικα.

•Αποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων περί παραχώρησης αγροτικών δημοσίων κτημάτων (Ιμλιακίων), μπασταινουχικών κτημάτων, εξαγορασθεισών εμφυτεύσεων και εμφυτευτικών γαιών Κρήτης.

•Αποφάσεις διάθεσης εξαγορασθέντων από το Δημόσιο κτημάτων δυνάμει ειδικών νόμων.

•Ειδικά Αγροτικά Μητρώα (Αμπελουργικό και Ελαιουργικό Μητρώο), στα οποία περιλαμβάνονται εκτάσεις, οι οποίες καταλαμβάνονται από πράξεις της Διοίκησης, με παραπομπή σε αυτές.

•Διοικητικές πράξεις που αναφέρονται σε απαλλοτριώσεις και μεταβιβάσεις εκτάσεων με σκοπό τη βιομηχανική ή τουριστική ανάπτυξη ή άδειες εγκατάστασης παραγωγικών βιομηχανικών μονάδων ή τουριστικών μονάδων και σχετικές άδειες λειτουργίας τους.

 

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

 

Τι κάνω σε περίπτωση απώλειας φακέλου οικοδομικής άδειας

Στην ανωτέρω περίπτωση η επικαλούμενη οικοδομική άδεια θα λαμβάνεται υπόψη, εφόσον προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από την οικεία Υπηρεσία Δόμησης (πρώην Πολεοδομία), στην οποία θα βεβαιώνεται ο αριθμός, το έτος έκδοσης της αδείας και η απώλεια του φακέλου αυτής (εξυπακούεται ότι τα υπόλοιπα δικαιολογητικά προσκομίζονται όπως θεσμικά προβλέπεται).

 

Ποια κτίσματα «σώζονται» και οι εκτάσεις τους αφαιρούνται από τον δασικό χάρτη;

Κτίσματα για τα οποία έχουν εκδοθεί νόμιμες οικοδομικές άδειες από την Πολεοδομία ή τη Χωροφυλακή ή την Αστυνομία.

 

Τι γίνεται με τα αγροτεμάχια στα οποία εκδόθηκαν οικοδομικές άδειες, χωρίς όμως να έχουν υλοποιηθεί, αποχαρακτηρίζονται από δασικές εκτάσεις;

Αποχαρακτηρίζονται εκτάσεις των οποίων οι οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ μετά το 1975 και πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4030/2011 και όχι τις εκδοθείσες προ του έτους 1975, και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ανακληθεί ή ακυρωθεί «ακόμη και αν δεν έχουν υλοποιηθεί».

 

Γίνονται δεκτές οι δημοτικές/κοινοτικές άδειες που αφορούσαν άδειες περίφραξης;

Όχι. Δεν υπάγονται στις διατάξεις του νόμου άδειες που έχουν εκδοθεί από τις δημοτικές ή κοινοτικές αρχές για δομικές εργασίες μικρής κλίμακας (περιφράξεις, περιτοιχίσεις, επισκευές ή εσωτερικές διαρρυθμίσεις, αποθήκες).

 

Οι οικοδομικές άδειες για περιτοίχιση από την πολεοδομία γίνονται δεκτές;

Όχι. Δεν γίνονται δεκτές και οι οικοδομικές άδειες περιτοίχισης που εκδόθηκαν προ και μετά του έτους 1975 από την πολεοδομία.

 

Αποχαρακτηρίζονται μόνο τα κτίσματα ή και τα αγροτεμάχια που τα περιβάλλουν;

Μαζί με τα κτίσματα εξαιρείται από τη δασική νομοθεσία και η αναγκαία επιφάνειά τους, δηλαδή εκείνη που αντιστοιχεί στα εγκεκριμένα μεγέθη δόμησης και κάλυψης της εκδοθείσας οικοδομικής άδειας.

 

Η οικοδομική άδεια πρέπει να αφορά μόνο κατοικία;

Αυτό εξαρτάται από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας.

•Για οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν πριν από το έτος 1975, αφορά εκτός κατοικίας και άλλες χρήσεις, π.χ. αποθήκη, ξενοδοχείο κ.λπ.

•Για όσες άδειες εκδόθηκαν μετά το 1975, αφορά οικοδομικές άδειες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ και όχι και για άλλες χρήσεις.

 

Τι γίνεται με οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν σε χαρακτηρισμένες ως χορτολιβαδικές εκτάσεις;

Ως γνωστόν η υπαγωγή των χορτολιβαδικών εκτάσεων στη δασική νομοθεσία και συνακόλουθα η δυνατότητα ή μη δόμησης αυτών, συναρτάται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, μη υπαγόμενων στις διατάξεις αυτής όσων εκτάσεων έχουν αναγνωριστεί ως ιδιωτικές (άρθρο 2, άρθρο 3 παρ. 5 ν. 998/1979).

Με την υπ’ αριθμ. 331/2011 Γνωμοδότησή του, η οποία έγινε δεκτή, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, γνωμοδότησε, ειδικώς ως προς το θέμα της έκδοσης οικοδομικών αδειών σε χαρακτηρισμένες ως χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις, ως εξής : “H Πολεοδομία στις ανωτέρω περιπτώσεις εκδίδει την άδεια κατά τη συνήθη διαδικασία, πλην όμως εφόσον εγερθούν σοβαρές αμφιβολίες ως προς την ιδιοκτησία του ακινήτου, οι οποίες επηρεάζουν τη δόμησή του, οφείλει να προβεί σε παρεμπίπτουσα σχετική έρευνα και να αρνηθεί τη χορήγηση της αδείας, σε περίπτωση που από τα υπάρχοντα στις δημόσιες υπηρεσίες στοιχεία προκύπτει η ύπαρξη εμπράγματου δικαιώματος του Δημοσίου επ’ αυτής.”

Κατ’ ακολουθίαν των ανωτέρω, ενόψει και των αρχών της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της ασφάλειας του δικαίου, στην ανωτέρω διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 3 ν. 998/79 υπάγονται και οικοδομικές άδειες που αφορούν χορτολιβαδικές εκτάσεις, είτε αυτές έχουν χαρακτηριστεί τελεσιδίκως ως τέτοιες, είτε όχι. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι σε περίπτωση έκδοσης πολιτικών αποφάσεων με τις οποίες κρίθηκε αμετάκλητα η κυριότητα του Δημοσίου επί χορτολιβαδικών εκτάσεων πρέπει να λαμβάνονται τα προβλεπόμενα από την Πολιτική Δικονομία μέτρα για την αναγκαστική εκτέλεση αυτών.

 

Τι γίνεται με τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν πριν το ν. 4030/2011, αρχικά σε περιοχές εντός οικισμού και στη συνέχεια κατέπεσαν τα όρια με δικαστικές αποφάσεις και σήμερα θεωρούνται εκτός σχεδίου και φέρουν δασική βλάστηση;

Εφόσον η αποτύπωση των ορίων των οικισμών από τους ΟΤΑ στα υπόβαθρα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρτιση του δασικού χάρτη είναι ορθή, τότε εν προκειμένω συντρέχει έκδοση της οικοδομικής άδειας, κατά πλάνη περί τα πράγματα ως προς το μη δασικό χαρακτήρα της συνολικής έκτασης, λόγω υπαγωγής αυτής στο σύνολο της εντός οικισμού. Ωστόσο η ως άνω άδεια είναι εξοπλισμένη με το τεκμήριο της νομιμότητας και άρα ενόψει και της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, δεδομένου ότι ο διοικούμενος δεν ευθύνεται για το ως άνω λάθος της Διοίκησης, η υπόψη περίπτωση υπάγεται καταρχήν στην διάταξη περί εξαίρεσης από τη δασική νομοθεσία της αναγκαίας έκτασης για την εφαρμογή της οικοδομικής αδείας.

 

Τι ισχύει για κληροτεμάχιο με οικοδομική άδεια;

Εξαιρείται της δασικής νομοθεσίας η αναγκαία επιφάνεια για την εφαρμογή της αδείας, υπό τον όρο πλήρωσης των λοιπών προϋποθέσεων που τίθενται από το νόμο.

 

Τι ισχύει για κληροτεμάχιο χαρακτηρισμένο ως δασικό με Πράξη Χαρακτηρισμού (απόδοση στο δασικό χάρτη ως ΠΔ) και με οικοδομική άδεια.

 Κληροτεμάχιο χαρακτηρισμένο ως δασικό με Πράξη Χαρακτηρισμού (απόδοση στον δασικό χάρτη ως ΠΔ) και με οικοδομική άδεια εφόσον η άδεια αυτή είναι προ του 1975, τότε η αναγκαία επιφάνεια εξαιρείται από τη δασική νομοθεσία. Η διάταξη αυτή δεν ισχύει για τις νεότερες μετά το έτος 1975 οικοδομικές άδειες. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ και με βάση το ενιαίο της Διοίκησης, εφόσον το κτίσμα έχει ανεγερθεί με οικοδομική άδεια, η οποία δεν έχει ανακληθεί και δεν έχει ακυρωθεί, δεν δύναται να κατεδαφιστεί, κατ’ εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας.

 

Τι γίνεται με τις οικοδομικές άδειες επί εκτάσεων των οποίων το ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει αμετάκλητα κριθεί δικαστικά υπέρ του Δημοσίου;

Σε αυτήν την περίπτωση τυχόν εξαίρεση της αναγκαίας έκτασης από τη δασική νομοθεσία, κατ’ επίκληση της αδείας, δεν ασκεί επιρροή επί του δημόσιου χαρακτήρα αυτής, καθόσον η κρίση του πολιτικού δικαστηρίου περί του δασικού χαρακτήρα είναι παρεμπίπτουσα.

 

Οι άδειες που εξέδωσε η Αστυνομία είναι νόμιμες;

Θεωρούνται νόμιμες όσες εκδόθηκαν από τους οικείους Σταθμούς Χωροφυλακής/Αστυνομικά Τμήματα, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

*Γκιώνας 8 Λαμία

τηλ: 6932337339

e-mail: [email protected]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…