Home Πολιτισμός ΑΛΟΓΟ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΖΩΟ
Πολιτισμός - 12 Νοεμβρίου, 2015

ΑΛΟΓΟ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΖΩΟ

   Γράφει για την Ώρατης Φωκίδαςη κτηνίατρος Κλεονίκη Τόλα Γιαννέτσου

 
Για όσους ασχολούνται ενεργά με τα άλογα, ιδιοκτήτες, εκτροφείς, ιππείς, εκπαιδευτές, σταυλίτες κλπ υπάρχουν πλούσιες και ανταποδοτικές εμπειρίες. Εγώ εδώ θα σας δώσω μερικές γενικές πληροφορίες για το άλογο.
   Το πρώτο άλογο εξελίχτηκε πριν από περίπου πενήντα εκατομμύρια χρόνια Στην αρχαία Ελλάδα λεγόταν Ηώϊππος και το μέγεθός του ήταν όσο ένας μικρός σκύλος. Το άλογο όπως το ξέρουμε σήμερα, εξημερώθηκε γύρω στο 4.500 προ Χριστού.
   Από την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε ως μέσο μετακίνησης και βοήθησε στη μετακίνηση ολόκληρων λαών. Ήταν η βασική κινητήρια δύναμη των αμαξών, χρήσιμο εργαλείο στους πολέμους αλλά και στους αθλητικούς αγώνες. Παραμένει και σήμερα μεταφορικό μέσο στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, ενώ χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες για ιπποδρομίες και άλλα σπορ. Υπάρχουν σήμερα περίπου χίλιες φυλές αλόγων. Το ύψος τους ξεκινάει από τα 50 εκατοστά και φτάνει στα 180 εκατοστά. Ζει πολλά χρόνια από 25 έως 30 ή και λίγο περισσότερο. Είναι ιδιαίτερα έξυπνο ζώο και έχει αποδειχτεί οτι κατέχει ευφυία που έχει να κάνει με την εκμάθηση καθηκόντων, μνήμη ή και λύση προβλημάτων.
   Με τη βοήθεια των δύο ματιών τους μπορούν να δουν σχεδόν 360 μοίρες, εκεί δε που κοιτούν προς τα εκεί στρέφουν και τα αυτιά τους. Στην άγρια φύση το θηλυκό (φοράδα) αποφασίζει προς τα που θα μετακινηθεί το κοπάδι. Έχουν πνεύμα ομαδικό και σχεδόν ποτέ δε θα δείτε όλα μαζί τα άλογα ενός κοπαδιού να είναι ξαπλωμένα. Τουλάχιστον ένα θα στέκει όρθιο για να εντοπίσει τυχόν κίνδυνο.
   Δεν μπορούν να αναπνεύσουν από το στόμα παρά μόνο από τα ρουθούνια. Επίσης δεν μπορούν να κάνουν εμετό ενώ αφοδεύουν έως και 15 φορές την ημέρα. Η ηλικία τους διαπιστώνεται από τα δόντια αλλά μόνο μέχρι τα 8 έως 9 τους χρόνια. Τα θηλυκά αρχίζουν να ζευγαρώνουν από 18 μηνών και μετά, αλλά μπορούν να γεννήσουν μόνον από τα τρία έως τα δεκαπέντε χρόνια τους περίπου. Τα αρσενικά μπορούν να τεκνοποιήσουν από ενός έτους αλλά τα χρησιμοποιούμε για αναπαργωγή μετά τα τέσσερα έτη. Η εγκυμοσύνη διαρκεί έντεκα μήνες και προτιμούν να γεννούν βράδυ. Συνήθως γεννούν ένα πουλάρι.
   Το άλογο αποκτά ιδιαίτερο δεσμό με τον ιδιοκτήτη του και είναι πιστό και αφοσιωμένο εφ’όρου ζωής. Τον Σεπτέμβριο του 2015 σε παραλία της Εύβοιας οι λουόμενοι απόλαυσαν ένα απίστευτο θέαμα όπου ένας άνδρας κολύμπησε παρέα με το άλογό του που τον ακολούθησε και μέσα στη θάλασσα. Τα άλογα γνωρίζουν να κολυμπούν από τη φύση τους.
   Στην Ελληνική παράδοση το άλογο κατέχει ιδιαίτερη θέση, ενώ η αγάπη των Ελλήνων για τα άλογα φαίνεται ακόμη και από τους μυθικούς χρόνους και τη μυθολογία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…