Home Δήμος Δελφών Αλλαγές ξανά στους δήμους Ανατροπή και στο δήμο Δελφών
Δήμος Δελφών - 24 Ιανουαρίου, 2020

Αλλαγές ξανά στους δήμους Ανατροπή και στο δήμο Δελφών

 Αλλαγές ξανά στους δήμους

Ανατροπή και στο δήμο Δελφών

-Βράζει η μείζων μειοψηφία, η οποία ετοιμάζεται για αναδιάταξη δυνάμεων.

-Έχει οργιάσει η φημολογία και για ενδεχόμενη παραίτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

-Δήμαρχος με την Α Κυριακή και λιγότεροι σύμβουλοι στο πλάνο Θεοδωρικάκου.

 

 

Την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος διαρρέει στον τύπο τις προθέσεις του για κατάργηση της απλής αναλογικής και εκλογή δημάρχων και Περιφερειαρχών από την Α Κυριακή, στο δήμο Δελφών κυοφορούνται σημαντικές αλλαγές με φόντο τη μείζονα μειοψηφία.

 

Οι αλλαγές της κυβέρνησης

 

Σύμφωνα με διαρροή που έγινε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, οι αλλαγές που σκέφτονται για τους δήμους αναφέρονται ως κάτωθι:

«Σημαντικές τομές θα γίνουν και στον τρόπο λειτουργίας των ∆ηµοτικών και των Περιφερειακών Συμβουλίων, αλλά και στην ίδια τη σύνθεσή τους. Υπό επεξεργασία είναι, δηλαδή, και το ενδεχόμενο µείωσης του αριθµού των συµβούλων, ακόµα και κατά 30%. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις τελευταίες εκλογές υπήρχαν σε όλη την επικράτεια 69.821 υποψήφιοι δήµαρχοι και δηµοτικοί σύµβουλοι και 7.668 υποψήφιοι περιφερειάρχες και περιφερειακοί σύµβουλοι.

Οπως επισηµαίνει, στα «Π» στέλεχος που ασχολείται µε την κατάρτιση του νοµοσχεδίου, ο ∆ήµος Αιγάλεω έχει 41 δηµοτικούς συµβούλους και η Νέα Υόρκη 51! Με τη µεταρρύθµιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση και το αρµόδιο υπουργείο Εσωτερικών, κάθε εκλεγµένος δήµαρχος και περιφερειάρχης θα έχει πλέον την πλειοψηφία στο συµβούλιο, λιγότερο ωστόσο διευρυµένη. Η απλή αναλογική θα έχει εφαρµοστεί, συνεπώς, για πρώτη και τελευταία φορά το 2019. Εξετάζεται, πάντως, και το ενδεχόµενο ο αριθµός των συµβούλων που εκλέγει να εξαρτάται και από το ποσοστό που λαµβάνει ο συνδυασµός του, να αυξάνεται δηλαδή κλιµακωτά ανάλογα µε το ποσοστό, στη βάση του µοντέλου που υιοθετεί ο νέος εκλογικός νόµος για τις εθνικές εκλογές.

Άλλη µία προσαρµογή που εξετάζεται στο πρότυπο των εθνικών εκλογών είναι να θεσπιστεί ελάχιστο όριο 3% για την εκλογή δηµοτικών συµβούλων από κάποιον συνδυασμό και την είσοδο στο ∆ημοτικό Συµβούλιο. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών το προσεχές διάστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν εξαντλείται στον εκλογικό νόμο. Κατόπιν διαβούλευσης µε τους εκπροσώπους των δήμων και των περιφερειών, θα κατατεθεί μία µμεγάλη νομοθετική μεταρρύθμιση, µε κύριο χαρακτηριστικό την ενδυνάμωση του πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης, µε τη µμεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων».

 

Ο δήμος Δελφών και οι επικείμενες αλλαγές

 

Αλλαγές όμως, φαίνεται να ετοιμάζονται και στη μείζονα μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς ο επικεφαλής της και πρώην Δήμαρχος κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος δείχνει να μην μπορεί να ξεπεράσει την βαριά ήττα που υπέστη ο συνδυασμός του, σε επίπεδο που πλέον είναι ορατό και προκαλεί δυσφορία σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Η τακτική που έχει επιλέξει μέχρι σήμερα ο πρώην Δήμαρχο, της χαλαρής αντίδρασης, αγγίζει τα όρια της αδιαφορίας και αυτό πια φαίνεται και εντός της παράταξής του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντίδραση της κ. Μαντά, η οποία αν και δεν είναι εκλεγμένη σύμβουλος τοποθετήθηκε για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο νύν Δήμαρχος της «συνέχεια» του δήμου, κερδίζοντας πολύ επαινετικά σχόλια.

Χαρακτηριστική είναι η στάση του κ. Παναγιωτόπουλου ο οποίος απείχε από την πίτα του δήμου, αλλά και από τη σύσκεψη με τους δικηγόρους για την πλατεία Θεάτρου. Ακόμη και η ανακοίνωση που έβγαλε για την αποχέτευση της Κίρρας και την ανταλλαγή ακινήτων στο Γαλαξίδι οφείλεται σε αγανάκτηση αισθανόμενος ότι αδικείται και αυτό απορρέει από το ίδιο το κείμενο. Εξάλλου, μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει αρχίσει να αναρωτιέται γιατί δεν προστατεύει το έργο που παρήγαγε, αλλά και τους συνεργάτες του.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος θέλει να αποχωρήσει και πια αυτό γίνεται ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Ακόμη και μετά το αποτέλεσμα του Α γύρου, στενοί συνεργάτες έλεγαν ότι θα παραιτηθεί. Σήμερα αυτή η λέξη είναι πιο κοντά του από ποτέ και πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί.

Ωστόσο, μια ενδεχόμενη παραίτηση θα σημάνει και το οριστικό τέλος της πολιτικής του πορείας, καθώς θα φανεί ότι στα κοινά συμμετέχει μόνο για να διοικεί. Πολλοί άλλοι στο παρελθόν έχασαν εκλογές, αλλά δεν παραιτήθηκαν, έμειναν εκεί που τους έταξε ο κόσμος. Αν τελικά αποφασίσει να μείνει, θα πρέπει να κάνει με συνέπεια αντιπολίτευση και αυτό θέλει κόπο και χρόνο. Ο ίδιος θα αποφασίσει αν μπορεί να τα διαθέσει. Στην περίπτωση πάντως που αποφασίσει να αποχωρήσει, θα πρέπει οι δέκα σύμβουλοι της παράταξής του, να εκλέξουν τον επικεφαλής τους.

Η παράταξη του κ. Παναγιωτόπουλου με ή χωρίς τον ίδιο ωστόσο ετοιμάζεται να αλλάξει. Ήδη τα μέλη της αντιλαμβάνονται την ανάγκη να μοιραστούν ρόλοι για να μπορούν να παρακολουθούν το έργο της Δημοτικής Αρχής και να γίνεται καίρια και ορθή κριτική. Έχουν τη γνώση και την εμπειρία της διοίκησης και τους είναι πολύ πιο εύκολο από ότι στις υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας, να παρακολουθούν τα θέματα, να ασκούν κριτική και να καταθέτουν προτάσεις. Ειδικά η δυνατότητα εκπόνησης προτάσεων είναι πολύ χρήσιμη για την εικόνα της παράταξής τους, καθώς η κοινωνία δεν επιθυμεί στείρα αντιπολίτευση, αλλά παραγωγική.  

Ειδικά πάντως στη συγκεκριμένη παράταξη πολλές απορίες έχει προκαλέσει η στάση της προηγούμενης αντιδημάρχου Περιβάλλοντος κ. Μαίρης Ανδρεοπούλου η οποία δεν ασκεί καμιά μορφής αντιπολίτευση, παρότι ο διάδοχός της στο παρελθόν της ασκούσε αυστηρή και συστηματική αντιπολίτευση.

Σε λίγες μέρες και με αφορμή των προϋπολογισμό θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε έμπρακτα τον δρόμο που θα επιλέξει η παράταξη Παναγιωτόπουλου και ο ίδιος ο επικεφαλής της.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…