Home Πολιτισμός ΑΛΕΡΓΙΕΣ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΓΑΤΑΣ
Πολιτισμός - 9 Μαρτίου, 2015

ΑΛΕΡΓΙΕΣ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΓΑΤΑΣ

 Καλωσορίζοντας την Άνοιξη τα αγαπημένα μας κατοικίδια είναι πλέον εκτεθειμένα στο φαινόμενο της αλλεργίας που μπορεί να είναι ποικίλης αιτιολογίας. Ο αλλεργιογόνος παράγοντας μπορεί να βρίσκεται στο περιβάλλον του ζώου όπως η γύρη, η σκόνη, τα φυτά, αλλά μπορεί να είναι και κάποιες τροφές. Μια αλλεργική αντίδραση επίσης μπορεί να πυροδοτηθεί από το τσίμπημα κάποιου εντόμου (σφήκα, αράχνη, κάμπια) ή και κάποιο παράσιτο (ψύλλος, τσιμπούρι). Οι αλλεργίες έχουν και εποχικό χαρακτήρα και παρατηρείται έξαρση την άνοιξη καθώς τα δένδρα ανθοφορούν και αυξάνεται η δραστηριότητα των εντόμων, εκδηλώνονται δε όπως και στον άνθρωπο. 

   Το κυριότερο σύμπτωμα που παρατηρείται στα ζώα είναι οι έντονοι κνησμοί και τα δερματικά εξανθήματα. Όταν το κατοικίδιό μας τσιμπηθεί από κάποιο έντομο, στο σημείο του τσιμπήματος δημιουργείται έντονη και επώδυνη διόγκωση. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν διόγκωση προσώπου και γλώσσας καθώς το ζώο “επιτίθεται” στα έντομα. Τα χαρακτηριστικά του σκύλου ή της γάτας αλλοιώνονται σημαντικά και ίσως παρατηρηθεί και δυσκολία στην αναπνοή οπότε η ιατρική επέμβαση κρίνεται επείγουσα. 
   Η γύρη και οι κάμπιες του πεύκου δημιουργούν έντονα προβλήματα στα μάτια (δακρύρροια, ερεθισμός, διόγκωση βλεφάρων), το ζώο προσπαθεί να ξύσει τα μάτια του και επιδεινώνει την κατάσταση. Συνηθισμένο φαινόμενο είναι επίσης το φτάρνισμα και η καταρροή. 
   Πολύ συχνή είναι η αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους και παρατηρείται όλο το χρόνο με έξαρση την άνοιξη. Πολλά ζώα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο τσίμπημα των ψύλλων, ξύνονται έντονα και δαγκώνονται στα άκρα και στο σώμα τους. Στα ζώα με λευκό τρίχωμα γίνεται αλλαγή χρώματος (σκουραίνει) στα σημεία που γλύφονται. 
    Υπάρχει και η αλλεργική αντίδραση που οφείλεται σε διάφορα συστατικά της τροφής και οδηγεί σε κνησμούς και δερματοπάθειες μη εποχικές. Σε ένα 10-15% μπορεί να συνυπάρχουν και γαστρεντερικές διαταραχές ενώ σπάνια αναφέρονται και ασθματικές κρίσεις.
   Τέλος υπάρχουν και οι αλλεργικές αντιδράσεις που οφείλονται σε χορήγηση φαρμάκων που δεν έχουν εποχικό χαρακτήρα και δεν εξαρτώνται από την ηλικία, τη φυλή ή το φύλο του ζώου . Οι αλλεργίες των κατοικίδιων μας είναι πλέον συχνό φαινόμενο αλλά είναι δύσκολη η διάγνωση και κυρίως η εντόπιση του παράγοντα που τις προκαλεί και στη συνέχεια η αντιμετώπισή τους. Μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη ζωή του ζώου και σχεδόν πάντα απαιτούν ειδική θεραπεία από ειδικό γιατρό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…