Home Δήμος Δελφών Ακόμη ένα έργο του δήμου Δελφών για το οποίο… «Φταίει» ο μελετητής!
Δήμος Δελφών - 24 Απριλίου, 2020

Ακόμη ένα έργο του δήμου Δελφών για το οποίο… «Φταίει» ο μελετητής!

 

Ακόμη ένα έργο του δήμου Δελφών για το οποίο…

«Φταίει» ο μελετητής!

-«Δεν βρέθηκε η μελέτη στην Τεχνική Υπηρεσία», ισχυρίζεται ο Αντιδήμαρχος Γαλαξιδίου κ. Ευθ. Γρίβας για την ανάπλαση του κόμβου Γαλαξιδίου και ζητεί από τον κ. Τσονάκα να του την στείλει υπονοώντας σαφώς ότι έχει παραδοθεί εξωθεσμικά. 

Η ιστορία επαναλαμβάνεται με ρυθμούς που γίνονται απελπιστικά κουραστικοί. Για ακόμη ένα έργο, την ανάπλαση του κόμβου Γαλαξιδίου η Δημοτική Αρχή βρήκε στο κυνήγι της αναζήτησης «υπαιτίων» και φυσικά για άλλη μια φορά… «φταίει» ο μελετητής!

Παγιώνεται η τακτική

Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε ότι μόλις οκτώ μήνες η Δημοτική Αρχή Δελφών έχει καταδείξει ως υπεύθυνους για καθυστερήσεις, δυσλειτουργίες και απώλειες έργων τους εξής:

Πάρκινγκ Δελφών: Φταίει ο μελετητής που δεν είχε ολοκληρωθεί η μελέτη. 

Πάρκινγκ Βαρέων Οχημάτων: Φταίει ο νομοθέτης που άλλαξε το νόμο.

Αθλητικό Κέντρο Παρνασσού: Φταίει ο Βουλευτής

Οδοφωτισμός: Δεν κατανομάζουν τον «φταίχτη» για την καθυστέρηση της υπογραφής της σύμβασης.

Ανάπλαση Κόμβου Γαλαξιδίου: Φταίει ο μελετητής!

Σε κανένα από τα παραπάνω έργα και άλλα που μας διαφεύγουν δεν είναι υπεύθυνοι οι αρμόδιοι από την πλευρά του δήμου, που ως φαίνεται δεν κάνουν οι ίδιοι τη διαχείριση των έργων τους, αλλά την έχουν αναθέσει στους προαναφερόμενους «υπαιτίους»!

Το έργο τους Γαλαξιδίου

Το Γαλαξίδι στην προηγούμενη Δημοτική – Περιφερειακή περίοδο ανήκει στις πιο αδικημένες περιοχές, καθώς ελάχιστα έργα έτρεξαν για τη συγκεκριμένη Δημοτική Ενότητα. Εκκρεμεί και αγνοείται η τύχη του έργου στο κτίριο του Ναυτικού Ομίλου, ένα έργο για το οποίο ο κ. Γρίβας ως πρόεδρος του Ομίλου πίεζε διαρκώς δήμο και περιφέρεια, ενώ από τότε που έγινε αντιδήμαρχος έχει σαλπίσει πένθιμη σιωπή!

Ένα από τα λίγα έργα που προετοιμάστηκαν για το Γαλαξίδι είναι η ανάπλαση του κόμβου εισόδου και μάλιστα αποτελεί ένα μικρό εργάκι στα όρια της παρέμβασης! Αυτό το εργάκι λοιπόν ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι, καθώς τέλη Σεπτέμβρη απεντάχθηκε από πόρους ΣΑΤΑ για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Ο κ. Γρίβας όμως δεν δίνει στη δημοσιότητα την πράξη ένταξης του έργου στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ. Τη Μεγάλη Εβδομάδα η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να το εντάξει ξανά στο τεχνικό Πρόγραμμα για να εκτελεστεί από πόρους ΣΑΤΑ. Ακριβώς για όλη αυτή την «ταλαιπωρία» που συνεπάγεται με πολύμηνη καθυστέρηση ξεκίνησε ένα σίριαλ με ανταλλαγή απόψεων και απαντήσεων ανάμεσα στους κ. Γρίβα και Τσονάκα, δηλαδή ανάμεσα στον νύν και τον πρώην αντιδήμαρχο!

Στη νέα, χθεσινή του απάντηση ο κ. Γρίβας ισχυρίζεται ότι η μελέτη δεν υπάρχει στην Τεχνική Υπηρεσία και υπονοεί ευθέως ο μελετητής την παρέδωσε εξωθεσμικά στα μέλη της πρώην Δημοτικής Αρχής. 

Συγκεκριμένα, σε κείμενο που ανάρτησε στο προσωπικό του προφίλ ο κ. Γρίβας αναφέρει τα εξής:

Ο κόμβος του Γαλαξιδίου

Το ιστορικό, τα δεδομένα και μία πληρωμένη μελέτη… που δεν υπάρχει στο δήμο

Επειδή είμαστε αποδέκτες ουκ ολίγων παρεμβάσεων σχετικά με έργα που παραλάβαμε ως συνεχιζόμενα… Επειδή είμαστε αποδέκτες διαφόρων σεναρίων για τη διάσωση και την έγκαιρη υλοποίησή τους… Επειδή είμαστε αποδέκτες αφηγημάτων σχετικά με υποτιθέμενους λόγους, που για τους εμπνευστές τους στοιχειοθετούν καθυστερήσεις ή ακόμα και άρνηση υλοποίησής τους από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής…

Είμαστε για μία ακόμα φορά υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα πραγματικά γεγονότα τα οποία δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση, θεωρώντας πως οι καλόπιστοι θα καταλάβουν. Για τους υπολοίπους, δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο…

Αναβάθμιση κόμβου εισόδου Γαλαξιδίου-Η αλήθεια

Η ανάθεση εκτέλεσης Υπηρεσίας του Τεχνικού Συμβούλου για την πρόταση ανάπλασης του κόμβου του Γαλαξιδίου έγινε την 1η Ιουλίου του 2019, μετά τις εκλογές (!). Η σύμβαση υπεγράφη μία ημέρα μετά με ποσό αμοιβής 4.960 ευρώ, χρηματοδότηση από ΑΠΕ, χρόνο παράδοσης 6 μηνών και εντολή πληρωμής την 29η Ιουλίου. Τα παραδοτέα της Μελέτης περιελάμβαναν αποτύπωση της υφιστάμενης κατάσταση, περιγραφή των προτεινόμενων παρεμβάσεων (φωτορεαλιστικά σχέδια), καθώς και την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας. Η εν λόγω παρέμβαση εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή με τίτλο «Αναβάθμιση κόμβου εισόδου Γαλαξιδίου» με το ποσό των 25.000 ευρώ.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας, στο συμβούλιο της 30ης Σεπτεμβρίου, έγινε τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος (μεταφέραμε τα 25.000 ευρώ από τη ΣΑΤΑ 2019 στο «Φιλόδημο ΙΙ», αυξάνοντας τον προϋπολογισμό κατά 11.993,65 ευρώ -ΑΔΑ:6ΖΔΛΩ9Θ-Ψ3Ρ), ενώ και στο τελευταίο συμβούλιο της 15ης Απριλίου, αλλάξαμε εκ νέου την πηγή χρηματοδότησης.

Από πού άραγε συνάγεται το συμπέρασμα ότι απεντάχθηκε το έργο από το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Δελφών, όπως αναληθώς ισχυρίστηκε ο πρώην αντιδήμαρχος Γαλαξιδίου κ Αθ. Τσονάκας; Το έργο, πέραν κάθε αμφισβήτησης, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, όμως δεν είναι δυνατή η άμεση δημοπράτησή του, καθώς το σχέδιο που έγινε από το μελετητή δεν αποτελεί ολοκληρωμένη μελέτη, μιας και:

δεν έχει καμία από τις απαιτούμενες εγκρίσεις (Υπουργείου Πολιτισμού, Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής κ.λ.π.)

δεν έχει τεύχη δημοπράτησης (τα παραπάνω δεν περιλαμβάνονταν στα παραδοτέα)

δεν έχει καταγραφεί στο αρχείο μελετών

δεν έχει παραληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και τέλος….

ουδέποτε ευρέθη σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή στην Τεχνική Υπηρεσία.

Καταλήγοντας, να σημειώσουμε πως το σχέδιο είναι χρήσιμο και ελπίζουμε να το προσκομίσει στο Δήμο Δελφών ο κ. Τσονάκας, που προφανώς το έχει στην κατοχή του (!!!), αλλά όχι ο Δήμος, για να το αξιοποιήσουμε.

Το ερώτημα βέβαια, αμείλικτο, και προς γνώση των πολιτών, περί των τακτικών και των κινήτρων εκείνων που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Άγνοια των πραγματικών δεδομένων ή μήπως όχι; Εάν ισχύει το πρώτο, θα συνιστούσαμε την οδό της… γνώσης. Είμαστε εδώ για να τους παρέχουμε κάθε βοήθεια. Αν όχι, άρα ηθελημένος στόχος τους ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, ρίχνοντας νερό στο μύλο του λαϊκισμού, τότε δυστυχώς για τους ίδιους δεν θα τους ακολουθήσουμε. Αποτελεί συνειδητή απόφασή μας ο δρόμος της αλήθειας, για την οποία δεσμευτήκαμε προεκλογικά και τηρούμε απαρέγκλιτα έως σήμερα.

Στην απάντησή του ο π. αντιδήμαρχος κ. Θανάσης Τσονάκας αναφέρει τα ακόλουθα:

Κύριε Γρίβα, το τι έχει συμβεί με τον κόμβο εισόδου του Γαλαξιδίου είναι ξεκάθαρο, όσο και να θέλετε να θολώσετε τα νερά:

Α) Το έργο της αρχιτεκτονικής ανάπλασης του κόμβου Γαλαξιδίου το απεντάξατε στις 30.09.2019 από την ωραία ΣΑΤΑ που το είχαμε εμείς και ζητήσατε από το Υπουργείο Εσωτερικών να το εντάξει στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», κάτι όμως που ποτέ δεν έγινε (συνεπώς δεν το μεταφέρατε στο «Φιλόδημο», όπως λέτε, απλά ζητήσατε να μεταφερθεί, ανεπιτυχώς…). Άρα ουσιαστικά αφήσατε το έργο χωρίς χρηματοδότηση, κοινώς το απεντάξατε!

Β) Τη μελέτη πράγματι την αναθέσαμε επίσημα στις αρχές Ιουλίου 2019, πράγμα που δείχνει ότι καθόλου δεν αδιαφορήσαμε ή υπονομεύσαμε το έργο σας, όταν ήδη είχαμε χάσει τις εκλογές.

Σήμερα περίπου μας ζητάτε τα ρέστα και περίπου αφήνετε υπαινιγμούς για το μελετητή ότι δήθεν μας παρέδωσε εξωθεσμικά τη μελέτη και όχι επισήμως στη δημοτική αρχή.

Είναι απαράδεκτη αυτή η συμπεριφορά σας και δεν είναι η πρώτη φορά που η παρούσα δημοτική αρχή κατηγορεί άριστους επαγγελματίες για να δικαιολογήσει την ανεπάρκειά της.

Η μελέτη ήταν έτοιμη ήδη από το τέλος του καλοκαιριού, όμως δεν προλάβαμε εμείς να την παραλάβουμε επίσημα σε Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι τις 31.08.2019.

Εσείς οφείλατε Σεπτέμβριο – Οκτώβριο (μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας) να έχετε φροντίσει να παραλάβετε επίσημα την έτοιμη μελέτη (σε εκτέλεση της σύμβασης που υπογράψαμε εμείς) και να έχετε κάνει και τις τελικές απαιτούμενες προσαρμογές, ώστε το έργο να είναι έτοιμο προς δημοπράτηση. Όμως απ’ ό,τι φαίνεται δεν δώσατε καμία σημασία μέχρι σήμερα, που το θυμηθήκατε (ή μάλλον σας το θυμήσαμε…). Κι από πάνω σας φταίμε εμείς και ο μελετητής.

Γ) Έστω και τώρα (στις 15 Απριλίου 2020) επαναφέρατε το έργο σε χρηματοδότηση. Εμείς το ψηφίσαμε και σας λέμε προχωρήστε. Αυτό όμως που μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι στην αρχική σας απάντηση (πριν 1 εβδομάδα) μου απαντήσατε κάτι άσχετο (δεν είχατε αντιληφθεί ότι σας εγκαλούσα για την απένταξη του έργου το Σεπτέμβριο του 2019, αλλά μου μιλάγατε για τη μελέτη που έχει ανατεθεί τον Ιούλιο του 2019, δηλαδή ήσασταν εκτός θέματος…). Σήμερα που σας ενημέρωσαν οι Υπηρεσίες, έρχεστε και μου αναφέρετε το ιστορικό του έργου (με κάποιες σκόπιμες διαστρεβλώσεις βέβαια…). Το κακό είναι ότι εμείς όλο το καλοκαίρι του 2019 σχεδόν σας παρακαλάγαμε να σας ενημερώσουμε αναλυτικά και εσείς αδιαφορούσατε. Αυτά πληρώνετε και πληρώνουμε σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…