Home Πολιτισμός ΑΚΟΗ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ. ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΛΛΗΛΟΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ
Πολιτισμός - 21 Φεβρουαρίου, 2015

ΑΚΟΗ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ. ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΛΛΗΛΟΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ

 Ο ήχος μας καθοδηγεί κάθε στιγμή της ημέρας. Σε πολλές περιπτώσεις συγκεντρώνουμε πληροφορίες για κάποιο πρόσωπο και σχηματίζουμε μια γνώμη γι αυτόν πολύ πριν τον γνωρίσουμε.

 Παίρνουμε πολλές πληροφορίες δια μέσου των ήχων, ακόμη και των πιο ανεπαίσθητων και αυτές οι πληροφορίες συνδυάζονται με τα αισθήματα που αυτοί οι ήχοι μας κάνουν να αισθανόμαστε ή με περασμένες εμπειρίες που αυτοί οι ήχοι μας κάνουν να ανακαλέσουμε από την μνήμη μας.
Αυτό που είναι πραγματικά παράξενο είναι η σχέση μεταξύ ήχου και γεύσης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η Unilevel , μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον χώρο παραγωγής τροφίμων( Lipton, Hellman’s,Pummaro, Pro active, carte D’ or κτλ) χρηματοδότησε μια μεγάλη έρευνα σε συνδυασμό με το πανεπιστήμιο του Manchester για να μελετήσει πως επηρεάζει η ακοή μας την γεύση.
 Η έρευνα κατέδειξε ότι οι συμμετέχοντες απολάμβαναν περισσότερο το φαγητό τους , όταν υπήρχε μια χαμηλή χαλαρωτική μουσική σαν υπόβαθρο στα περίπου 50db έντασης. Το παράδοξο στην έρευνα ξεκινάει στο σημείο που στο υπόβαθρο μπαίνουν λευκοί θόρυβοι έντασης περίπου 80 db.Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναφέρουν ότι σε αυτή την ένταση δεν είχαν την δυνατότητα να αντιληφθούν αποτελεσματικά ούτε το αλάτι αλλά ούτε και την ζάχαρη στην γεύση , ενώ αντιλαμβάνονταν τα φαγητά πιο σκληρά .
Σε συνέχεια η έρευνα μεταφέρθηκε σε καμπίνα αεροπλάνου. Και ενώ βραβευμένος sef μαγείρεψε το μενού εξ’ ολοκλήρου, ο ήχος των μηχανών του αεροπλάνου επηρέασε σαφέστατα όλους τους συμμετέχοντες που θεώρησαν το φαγητό αρκετά άνοστο και βαρετό την στιγμή που σε καθεστώς ησυχίας βρήκαν το φαγητό εξαιρετικό.
Τέλος η έρευνα ολοκληρώθηκε προσπαθώντας να συνδέσει την ακοή με την αίσθηση του φρέσκου. Σε αυτό το πλαίσιο , ζητήθηκε σε 160 ασθενείς να φάνε τα αγαπημένα τους πατατάκια αρχικά σε φυσιολογικά πλαίσια, ενώ αμέσως μετά με τα αυτιά τους βουλωμένα. Σχεδόν όλοι δήλωσαν ότι κατά την περίοδο που είχαν κλειστά αυτιά ,αντιλαμβάνονταν τα πατατάκια ως μπαγιάτικα  και μαλακά χάνοντας μεγάλο βαθμό της ευχαρίστησής τους. 
Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την ακοή σας επισκεφτείτε την σελίδα μας στο facebook  ( www.facebook.com/kentroakoisfokidas19) η επικοινωνήστε μαζί μας στο 2265301013
Με ένα τηλέφωνο ΔΩΡΕΑΝ κατ’ οικον επίσκεψη και δίνουμε λύση στο πρόβλημα σας
 
 Ο Στάθης Καραγκούνης είναι ειδικός ακοοπροθετιστής – εκπρόσωπος του Κέντρου Ακοής Φωκίδας 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…