Home Κοινωνικοί φορείς Ακαριαία η αντιδραση των εργαζομένων
Κοινωνικοί φορείς - 14 Μαρτίου, 2020

Ακαριαία η αντιδραση των εργαζομένων

-Καθαίρεσαν από τη θέση του τον προέδρο  και τον  ταμία του ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΟΥ και το σωματείο πάει  σε εκλογές
-Χ. Κούκος, πρόεδρος του σωματείου “ΤΕΧΝΙΤΗΣ” : “ αδιαπραγματευτο το αίτημα για πενθήμερο, 8ωρο, 40ωρο  από Δευτέρα έως Παρασκευή”  – “..Με τον τρόπο που χειρίζεται ο Γάλλος διοικητής και οι Έλληνες συνεργάτες του τους εργαζόμενους η σύγκρουση στο άμεσο μέλλον είναι αναπόφευκτη”, τονίζουν στην ΩτΦ εργαζόμενοι που δεν αντέχουν άλλο όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην εταιρία

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν πλέον οι εξελίξεις στην μεταλλευτική εταιρία Imerys με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση να ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια τους για μεγάλη σύγκρουση που ήδη άρχισε να αχνοφαίνεται στην άκρη του ορίζοντα. Επίδικο της διαφαινόμενης διαμάχης αποτελούν τόσο η υποχρεωτική 6ήμερη εργασία, που ήδη έχει επιβάλλει η εταιρία, όσο και η 7ήμερη που είναι πλέον στα πλάνα της , όπως αποδεικνύει και το έγγραφο του Γάλλου διοικητή κ Πουανιόν , που αποκλειστικά φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η ΩτΦ.
Στα απόνερα αυτής της σύγκρουσης ήδη το σωματείο εργαζομένων “ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΟ” προχώρησε την Κυριακή το πρωί σε Γενική Συνέλευση κατά την οποία πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία μομφή και καθαιρέθηκαν από τις θέσεις τους τόσο ο τέως πλέον  προέδρος  κ Κάζος   όσο και ο επίσης τέως    ταμίας κ Δημόπουλος  με συνέπεια το σωματείο ήδη να προετοιμάζεται για νέες εκλογές το αμέσως επόμενο διάστημα.
Στο πλαίσιο αυτό απευθυνθήκαμε για περισσότερες πληροφορίες στον εργαζόμενο και μέλος του σωματείου κ Χρήστο Κούκο, ο οποίος αταλάντευτα από την πρώτη στιγμή στάθηκε  ενάντια στην υποχρεωτική 6ήμερη και τώρα στην  7ήμερα εργασία
Στη συνέντευξη που ευγενικά μας παραχώρησε ο κ Κούκος αφού αρχικά σημειώνει  ότι οι   δυο συνδικαλιστές που καθαιρέθηκαν από τις θέσεις τους “συνταυτίστηκαν  με τη στάση τους και με τα συμφέροντα της εργοδοσίας” στη συνέχεια τονίζει ότι η νέα διοίκηση του σωματείου που θα εκλεγεί θα πρέπει από τώρα να καταθέσει τις προγραμματικές της θέσεις οι οποίες δεν μπορεί να είναι άλλες παρά αυτές που επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων για  “πενθήμερο, 8ωρο, 40ωρο  από Δευτέρα έως Παρασκευή” λέγοντας ταυτόχρονα ότι αυτά θα πρέπει να είναι αδιαπραγματευτα.

Η συνέντευξη

ΩτΦ -  Μάθαμε ότι οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία της ΙΜΕΡΥΣ πραγματοποιήσατε την Κυριακή που μας πέρασε Γενική Συνέλευση (μετά από 4 αποτυχημένες λόγω έλλειψης απαρτίας) και πήρατε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον σας. Μπορείτε να μας πείτε για όλα αυτά;
 
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έδειξαν με την παρουσία τους ότι είναι παρόντες όταν τους έχει ανάγκη το Σωματείο τους όπως και όταν οι ίδιοι έχουν ανάγκη αυτό. Μπροστά στην προχθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης της ΙΜΕΡΥΣ για δουλειά και τις Κυριακές, οι εργαζόμενοι συσπειρώθηκαν, καταψήφισαν, με πρόταση μομφής, τα πεπραγμένα των δύο εναπομεινάντων συνδικαλιστών, που συνταυτίστηκαν  με τη στάση τους και με τα συμφέροντα της εργοδοσίας( πρόεδρος και ταμίας) . Στην ουσία λοιπόν αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται διοίκηση  και προχωράμε σε εκλογές για την ανάδειξη νέου συμβουλίου.

ΩτΦ – Τι περιμένετε από τη νέα διοίκηση που θα εκλεγεί;

Η νέα διοίκηση που θα εκλεγεί θα έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της και γι αυτό θεωρώ ότι πρέπει από τώρα -και σαφώς πρίν την ημερομηνία των εκλογών-  να υπάρχουν προγραμματικές θέσεις για το τι θα κάνει το νέο συμβούλιο. Δηλαδή θα πρέπει να είναι καθαρό ότι δεν μπαίνει από μεριάς του Σωματείου καμία διαπραγμάτευση για οποιαδήποτε αλλαγή από πενθήμερο, 8ωρο, 40ωρο  από Δευτέρα έως Παρασκευή. Ως εκ τούτου δεν μπαίνουμε σε καμιά λογική ενός υποτιθέμενου διαλόγου που και στημένος θα είναι και εκεί αυτό που θα διαπραγματευόμαστε είναι τι θα χάσουμε ως εργαζόμενοι  .
Η εμπειρία της περιβόητης διαβούλευσης πριν από 9 μήνες αυτό μας έδειξε. Δεν πρέπει να βγεί μια διοίκηση σώνει και καλά για να υπάρχει συμβούλιο αν δεν υπάρχουν θέσεις. Για  αυτές τις θέσεις θα λογοδοτεί το συμβούλιο σε τακτικές, μαζικές συνελεύσεις ως τα ανώτατα όργανα λειτουργίας του Σωματείου.

 ΩτΦ – Αλήθεια κ. Κούκο εσείς από την περιβόητη διαβούλευση αποχωρήσατε και την καταγγείλατε, για πείτε μας γι αυτό;

Σας παραθέτω αποσπάσματα από την ανακοίνωση καταγγελία που βγάλαμε ως Σωματείο «Ο ΤΕΧΝΙΤΗΣ» και φιλοξενήσατε στο φύλλο της εφημερίδας σας στις 28/6/2019 :
«Οφείλουμε ως Διοίκηση του Σωματείου μας να ζητήσουμε δημόσια συγνώμη απ τα μέλη μας και συνολικά από τους εργαζόμενους του μεταλλείου της ΙΜΕΡΥΣ, γιατί συρθήκαμε στη λογική ενός υποτιθέμενου διάλογου, παρασυρόμενοι από την τοπική αυτοδιοίκηση, από άλλα Σωματεία και συνδικαλιστές, από τους εργατολόγους κάποιων Σωματείων αλλά και από την ηγεσία του Υπουργείου εργασίας.
Εμείς, ως οφείλουμε, ως συνδικαλιστικό όργανο των ίδιων των εργαζομένων, καταγγέλλουμε αυτόν τον «διάλογο», ότι είναι προσχηματικός, ότι γίνεται για τα μάτια του κόσμου σε ήδη ειλημμένες αποφάσεις. Ότι για την όλη εξέλιξη, θεωρούμε ότι πολλοί ήξεραν (και κυρίως από την ηγεσία του Υπουργείου αλλά και διάφοροι τοπικοί άρχοντες) και γι αυτό εξ άλλου ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ προέτρεπαν την εταιρεία να ενεργήσει όπως αυτή θέλει αλλά με «νόμιμο» τρόπο. Δηλαδή να κάνει διάλογο και να προχωράει παράλληλα με το σχέδιό της.
«ΕΝΑΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ  ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ» και  μια τέτοια διαδικασία το Σωματείο μας δεν την αποδέχεται. Εμείς θα σταθούμε στο πλευρό των συναδέλφων μας που βιώνουν τους εκβιασμούς και παράλληλα καλούμε τα Σωματεία να συνεδριάσουμε από κοινού για να δούμε τους τρόπους αντίδρασης στη λαίλαπα που έρχεται ενώ παράλληλα τα καλούμε να διακόψουν κάθε διάλογο (γι αυτούς τους λόγους – δηλαδή πώς να αποδεχθούμε το σφαγιασμό μας) με την εταιρεία.»        Αυτά λέγαμε τότε…..όπως και τα παρακάτω στις 19/6/2020
«Εμείς ως Σωματείο, αν και δεν καλεστήκαμε στην επονομαζόμενη διαβούλευση, δεν συμφωνούμε με αυτή, η οποία είναι όχημα για να ντύνει με «νομιμότητα» η εταιρεία, τις όποιες ενέργειες κάνει (ακόμη και μονομερώς) από δω και στο εξής. Δεν θα θέλαμε αύριο – μεθαύριο να απολογούμαστε σε εσάς λέγοντάς σας «εμείς σας τα λέγαμε», «εμείς άλλες προτάσεις κάναμε», «εμείς διαφωνήσαμε» και άλλα τέτοια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…