Home Εικόνες Αρχικής ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ!

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ!

Μαίρη Ανδρεοπούλου
Υποψήφια βουλευτης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ο Νομός μας έχει τεράστιες δυνατότητες στον κλάδο του αθλητισμού.
Την έννοια του αθλητισμού πρέπει να την προσεγγίζουμε σήμερα τόσο ως έναν τομέα αναβάθμισης του επιπέδου ζωής των συμπολιτών μας, όσο και ως έναν τομέα ιδιαίτερα αναπτυξιακό για μια περιοχή.
Έχοντας υπάρξει άνθρωπος του αθλητισμού από τα εφηβικά μου χρόνια μέχρι σήμερα, καταθέτω μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση, την οποία δεσμεύομαι να υπηρετήσω και να προωθήσω με όλες μου τις δυνάμεις.
Με πρωτοβουλία και σύμπραξη των δύο Δήμων μας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (προγραμματική σύμβαση), πρέπει να σχεδιαστεί και να υποστηριχθεί ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την ανάπτυξη του αθλητισμού, με επιστημονική προσέγγιση.
Ο φορέας που μπορεί να αναλάβει το σκέλος της επιστημονικής υποστήριξης είναι εδώ και δεν είναι άλλος από το Τμήμα Περιφερειακής – Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Άμφισσα.
Η στρατηγική της σύμπραξης της Αυτοδιοίκησης και του Πανεπιστημίου θα πρέπει να είναι η εξής: Στοχευμένη συνεργασία με 8-10 αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας, ώστε να χαρτογραφηθούν οι ανάγκες και οι επιδιώξεις τους (αθλητικές διοργανώσεις, προετοιμασίες συλλόγων, camps νέων αθλητών, προετοιμασία κορυφαίων αθλητών, διεθνείς πρωτοβουλίες κ.λπ.).
Όλο αυτό μπορεί να μετουσιωθεί σ’ ένα δεκαετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με συγκεκριμένους άξονες σε υποδομές, διοργανώσεις και επικοινωνία, το οποίο θα υποστηριχθεί κατά την εκτέλεσή του από τους τρεις φορείς της σύμπραξης και άλλους συνεργαζόμενους φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει καλά παραδείγματα στον τόπο μας, λ.χ. με τους δρομικούς αγώνες TihioRace και Ηνίοχο Δρόμο, με απτά θετικά αποτελέσματα, εκτός των άλλων και στην τοπική οικονομία.
Έχουμε μια πολύ καλή υποδομή με την πρόσφατη αναβάθμιση του δημοτικού σταδίου Άμφισσας. Έχουμε μια πολύ καλή υποδομή με το Κολυμβητήριο της Ιτέας. Πρέπει πάση θυσία να υλοποιηθεί επιτέλους και το σχεδιασμένο και ενταγμένο σε χρηματοδότηση έργο του Αθλητικού – Προπονητικού Κέντρου Παρνασσού στην Πολύδροσο.
Έχουμε αρκετά αξιόλογα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, καθώς και τένις.
Καθολική πρέπει να είναι και η απαίτηση της Φωκίδας, τεκμηριωμένη όμως με επιχειρήματα, για την αξιοποίηση της λίμνης του Μόρνου, ως αθλητικού κέντρου της Νότιας Ελλάδας στα αθλήματα κωπηλασίας και ιστιοπλοΐας.
Τεράστια περιθώρια ανάπτυξης έχει ακόμη ο Παρνασσός, το μυθικό βουνό των Δελφών, σε επίπεδο ορεινού αθλητισμού (και φυσικά με το όφελος να διαχέεται προς τα άλλα μεγάλα μας βουνά και τις γύρω τους περιοχές).
Αυτοί οι χώροι ως κύριοι και αρκετοί ακόμη ως δευτερεύοντες, μπορούν να αποτελέσουν την βασική μαγιά, αρκεί να υπάρξει και ένας ουσιαστικός σχεδιασμός υποστήριξης.
Λ.χ. το αθλητικό – προπονητικό κέντρο Παρνασσού έχει δίπλα του ένα εκπληκτικό κτίριο, το πρώην Λύκειο Πολυδρόσου, που θα μπορούσε να υποστηρίζει τη λειτουργία του με χώρους ενημερώσεων, εκδηλώσεων, σεμιναρίων, ακόμη και φιλοξενίας.
Ουσιαστικό ρόλο πρέπει να αναλάβουν, εκτός της Αυτοδιοίκησης, και οι φορείς του αθλητισμού στην περιοχή μας, όπως οι αθλητικοί σύλλογοι και οι περιφερειακές Ενώσεις.
Στις δικές τους πρωτοβουλίες και στην δική τους δουλειά μπορεί να στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό το εγχείρημα, αρκεί αυτές να εντάσσονται σ’ ένα ευρύτερο σοβαρό μακροχρόνιο σχεδιασμό, να λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες διαφάνειας, αλλά και με συνεργατική σκέψη και όχι ανταγωνιστικά ο ένας προς τον άλλον.
Με λίγα λόγια πρέπει να υπάρχει σε μόνιμη λειτουργία ένας ευέλικτος και αποτελεσματικός μηχανισμός για την οργάνωση και την επικοινωνία αυτού του Επιχειρησιακού Σχεδίου.
Πρέπει σήμερα να αντιληφθούμε το προφανές: Η μικρή, φτωχή και απομονωμένη Φωκίδα είναι ταυτόχρονα ένας πανέμορφος τόπος στο κέντρο της Ελλάδας, που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο βουνό και θάλασσα, ιστορία και πολιτισμό.
Με κατάλληλο σχεδιασμό μακράς πνοής και με την καλή συνεργασία των ενδιαφερομένων φορέων, η περιοχή της Φωκίδας έχει τη δυνατότητα στον τομέα του αθλητισμού να πετύχει πολύ σημαντικά πράγματα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…