Home Πολιτισμός Αδικαιολόγητη καθυστέρηση
Πολιτισμός - 24 Απριλίου, 2020

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση

 Οκτώ μήνες μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινωφελών Περιουσιών Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, δεν έχει εκδοθεί ακόμη η απόφαση για το Γηροκομείο Άμφισσας.

 

 

Το ιστορικό

 

 

Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι αυτοί που είχαν διαχειριστεί τη λειτουργία και την περιουσία του, δηλαδή όσοι διετέλεσαν μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής κλήθηκαν πέρυσι στις 16-5-2019 από το Συμβούλιο προκειμένου να καταθέσουν για μια σειρά ζητήματα, τα οποία προέκυπταν από το πόρισμα οικονομικών Ελεγκτών.

Ειδικότερα το πόρισμα αυτό κατατέθηκε στο Συμβούλιο το 2016, ενώ αφορούσε διαχειριστικό έλεγχο που έγινε από το 2005 έως το 2014 και οριστικόποιήθηκε με το πρακτικό συνεδρίασης της Επιτροπής Συντονισμού Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων το 2017.

Δυο χρόνια και κάτι μέρες μετά, στις 16 Μαΐου του 2019 και ενώ μέσω αυτοδιοικητικών εκλογών, το Συμβούλιο Κοινωφελών Περιουσιών Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κάλεσε δέκα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής προκειμένου να καταθέσουν τη δική τους άποψη. Η συνεδρίαση ωστόσο, πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2019, μετά από σωρεία αναβολών.

Τα θέματα που είχε να συζητήσει το συμβούλιο και τα οποία προέκυπταν από το πόρισμα ήταν οι απολογισμοί του Γηροκομείου από το 2005 έως και το 2014, οι ισολογισμοί από το 2008 έως και το 2014.

Επίσης, τα μέλη του Συμβουλίου είχαν να αποφασίσουν και για τους καταλογισμούς ποσών. Συγκεκριμένα για το ποσό 292.546 ε συν του τόκους υπερημερίας υπολογισμένους από 1-1-2015 έως και τη μέρα συνεδρίασης του Συμβουλίου επειδή τα μέλη της τότε Διαχειριστικής Επιτροπής το 2014 δεν κατήγγειλαν τις συμβάσεις των εργαζομένων, παρότι έκλεισε το ίδρυμα και επιβαρύνθηκε τη μισθοδοσία τους. Αφορά ακόμη και ποσό 48.209 ε με το οποίο απειλούνται όλα τα μέλη των Διαχειριστικών Επιτροπών του ιδρύματος, για μισθώματα που δε φρόντισαν να εισπράξουν.

Το πιο σοβαρό όμως θέμα που κλήθηκε να εξετάσει το Συμβούλιο και να γνωμοδοτήσει είχε να κάνει με συσσωρευθείσες οφειλές του ιδρύματος ύψους 2.258.657,04 ε εξαιτίας του ότι οι Διαχειριστικές Επιτροπές του ιδρύματος συστηματικά προέβαιναν σε υπερεκτίμηση των εσόδων του.

Για όλα τα παραπάνω το συμβούλιο συνεδρίασε, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των μελών των Διαχειριστικών επιτροπών, αλλά μέχρι στιγμής απόφαση δεν έχει εκδοθεί, χωρίς καμιά επίσημη δικαιολογία.

 

 

Η σοβαρότητα του θέματος

 

 

Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, όχι μόνο γιατί αφορά εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα που διαχειρίζονται εκατομμύρια και πρόσωπα που διακαώς διεκδικούν να καταλαμβάνουν αξιώματα. Είναι πολύ σοβαρότερο, γιατί μια τεράστια περιουσία που αρκετοί διαθέτες άφησαν για το κοινό καλό, εξανεμίστηκε και σκορπίστηκε στους πέντε ανέμους. Ένα ίδρυμα που ήταν χρήσιμο για την περιοχή μας και φιλοξενούσε ηλικιωμένους και ανήμπορους συνανθρώπους μας οδηγήθηκε  σε λουκέτο. Και φυσικά δικαιούμαστε να ξέρουμε αν όλα αυτά συνέβησαν από κακή διαχείριση. Αν κάποιοι εξασφάλιζαν πολιτική πελατεία από παροχές που το ίδρυμα δεν είχε την πολυτέλεια να δίνει δωρεάν.

Το Γηροκομείο της Άμφισσας το 2014 έκλεισε με παρέμβαση Εισαγγελέα και εφόσον στο μεταξύ οι εργαζόμενοι σε αυτό είχαν κατάσχει λογαριασμούς του. Δυστυχώς η Πολιτεία δεν έκανε τίποτε να το διασώσει. Πρέπει τουλάχιστον να ξέρουμε αν όλοι όσοι το διαχειρίστηκαν σεβάστηκαν τη βούληση των διαθετών και το δημόσιο χρήμα.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…